ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΙΩΝ
Απλήρωτοι στο στόχαστρο του τρομονόμου

Διεκδικούν το αυτονόητο, όμως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη απειλούν να τους διώξουν με βάση τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο!

Από την κατάληψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Από την κατάληψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Απλήρωτοι για πάνω από ένα χρόνο παραμένουν 55 εργαζόμενοι στο Δήμο Ροδίων, που μέχρι χτες έκαναν κατάληψη στα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει στην πράξη ακόμα και αυτά τα ελάχιστα περιθώρια που άφησε μέσω του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για τη μεταφορά εργαζομένων από τις δημοτικές επιχειρήσεις στους δήμους. Την ίδια στιγμή, προκειμένου να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, δε διστάζει να χρησιμοποιεί ακόμα και τους «τρομονόμους». Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε χτες, για δεύτερη φορά, Ερώτηση στη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι απασχολούνταν στην Ανώνυμη Διαδημοτική Εταιρεία (ΑΔΕΚΤ ΑΕ) του Δήμου Ροδίων. Ο δήμος αποφάσισε το Γενάρη του 2007 τη διάλυση της ΑΔΕΚΤ και τη μεταφορά των εργαζομένων στο δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου σήμερα εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ωστόσο, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνείται να υπογράψει τα εντάλματα για να καταβληθεί ο μισθός των εργαζομένων - είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη του 2006 - γιατί αμφισβητεί τη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού στο δήμο.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν καταλαμβάνοντας τα γραφεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για πέντε μέρες. Οπως καταγγέλλουν, η κυβέρνηση τους αντιμετώπισε ως «τρομοκράτες», καθώς την περασμένη Πέμπτη ο εισαγγελέας δήλωσε ότι αν συνεχίσουν την κατάληψη, θα παρέμβει κάνοντας χρήση του τρομονόμου - όπως επισημαίνει και στην Ερώτησή του το ΚΚΕ - γεγονός που σημαίνει ότι απειλούνται με αυτόφωρο και πέντε χρόνια κάθειρξη.

Η κατάληψη, τελικά, έληξε χτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΚΕ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο διαμηνύει στους συναδέλφους που κινητοποιούνται ότι δεν τους θεωρεί μέλη του Σωματείου μέχρι να τακτοποιηθεί το ζήτημα, παρόλο που έχουν εγγραφεί ως μέλη, μετά τη μεταφορά τους στο δήμο! Ωστόσο, μπροστά στις κινητοποιήσεις και κάτω από την πίεση των γεγονότων, αναγκάστηκε να κηρύξει έστω μια στάση εργασίας για μεθαύριο Δευτέρα.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελ. Παντελάκη, Γ. Μαυρίκος και Λ. Καφαντάρη απαιτείται να τελειώσει θετικά το ζήτημα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων και να τακτοποιηθούν ζητήματα σχετικά με τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Καλύπτει τις συνθήκες γαλέρας

Πίσω από τη Δικαιοσύνη κρύφτηκε ο αρμόδιος υφυπουργός κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στη γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα

Να κρυφτεί πίσω από τη Δικαιοσύνη επιχείρησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χαράλαμπου Χαραλάμπους, σχετικά με την κλήση σε απολογία ναυτεργατών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε έκτακτο δρομολόγιο πλοίου της γραμμής Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας.

Οπως είπε ο υφυπουργός, «το έκτακτο δρομολόγιο το ζήτησε η Κοινοπραξία Επιβατικών Οχηματαγωγών πλοίων Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Παξών. Η λιμενική αρχή δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, παρά να εγκρίνει το έκτακτο δρομολόγιο», επειδή υπήρχαν στο νησί μαθητές σε 5ήμερη εκδρομή. Οσον αφορά τις διώξεις υποστήριξε ότι «έγινε κατόπιν της εντολής της Εισαγγελέως. Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να έρθει αυτή τη στιγμή και να πει ότι αρνείται να υπακούσει στην εντολή της Εισαγγελέως».

«Δεν ξέρω πόσες ώρες δούλευαν οι σκλάβοι στις ρωμαϊκές γαλέρες», τόνισε ανταπαντώντας ο Χ. Χαραλάμπους, «αλλά όταν ήδη οι ναυτεργάτες στην απολογία τους λένε ότι εκείνη την ημέρα δούλευαν δώδεκα ώρες κάτω από ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες, όταν λένε ότι εκείνη την εβδομάδα δεν πήραν ούτε ένα ρεπό, αλήθεια πόσες ώρες παραπάνω θα θέλατε να δουλεύουν;».

Συνέχισε τονίζοντας πως «επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει σε αυτούς τους κυρίους και στο Υπουργείο ότι έχουν περάσει πάνω από 2000 χρόνια από τότε που υπήρχαν οι ρωμαϊκές γαλέρες και ότι και οι ναυτεργάτες έχουν στοιχειώδη δικαιώματα. Διότι δεν αρκεί μόνον να αυγατίζουν τα πλούτη των εφοπλιστών, αλλά πρέπει να ξεκουραστούν και αυτοί οι άνθρωποι». Τέλος, σημείωσε ότι «όταν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν επαγγέλματα από τα οποία ουσιαστικά εξαρτάται η ζωή άλλων ατόμων, πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη. Και όταν λένε ότι πιθανά να μην μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του κόσμου και των οχημάτων σε αυτά τα πλοία, πρέπει κατά την άποψή μας, να ανακαλέσετε την κλήση προς απολογία και να ψέξετε τους πραγματικούς ενόχους, που είναι η εφοπλίστρια εταιρεία και το λιμεναρχείο».

Απεργοσπαστικό λιμάνι ο Αστακός

Αναμονή για ώρες, ακόμα και μέρες για τους οδηγούς φορτηγών, καθώς και κίνδυνοι στις εργασίες μεταφοράς και φόρτωσης των εμπορευμάτων, είναι ότι επικρατεί εδώ και 20 μέρες στο λιμάνι του Αστακού. Κάθε φορά που ξεφορτώνουν τα καράβια, δημιουργούνται ουρές έως και δυο χιλιομέτρων στο στενό οδικό δίκτυο από και προς το λιμάνι του Αστακού, ενώ δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος και εκτελωνισμός στα εμπορεύματα λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν και στο προσωπικό. Στα παραπάνω προστίθεται ο κίνδυνος ατυχήματος λόγω της αύξησης του κύκλου των εργασιών, αφού η μεταφορά των εμπορευμάτων σε κοντέινερς γίνεται από άτομα χωρίς προϋπηρεσία και γνώση.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται η κυβέρνηση και οι ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι που ελέγχουν την αγορά σε πρώτες ύλες και άλλα βασικά είδη και οι οποίοι επιδιώκουν με κάθε μέσο και τρόπο να παρακάμψουν τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπου οι λιμενεργάτες απεργούν και απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση. Επί της ουσίας, έχουν στήσει έναν επικίνδυνο από κάθε άποψη απεργοσπαστικό μηχανισμό στο λιμάνι του Αστακού, το οποίο να σημειωθεί ότι πολλές φορές έχει διατεθεί και για να προσαράζουν καράβια του ΝΑΤΟ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Στα όρια η Πνευμονολογική

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου ενημερώθηκε με σχετικό έγγραφο από την κλινική, όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και τραυματιοφορέων. «Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε συνθήκες ενδεχόμενα που δεν είναι ασφαλείς πρωτίστως για τους ασθενείς, αλλά και για τους εργαζόμενους», τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου. Προστίθεται ότι η πάγια θέση του εργασιακού σωματείου είναι ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με τις προσλήψεις μόνιμου και πλήρης απασχόλησης προσωπικού.

Οι συνταξιούχοι γλεντούν

Στο κέντρο διασκέδασης «ΚΙΒΩΤΟΣ» (δ. Ράλλη 26 και Καυτατζόγλου, Πατήσια) συναντιούνται για να γλεντήσουν την Κυριακή 2 Μάρτη, τα μέλη κι οι φίλοι του Συνδέσμου Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών και Περιχώρων. Η συνάντηση περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ωρα προσέλευσης, 1 μ.μ. Δήλωση συμμετοχής στα γραφεία του Συνδέσμου στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β' και Μάρνη, 1ος όροφος) και στα τηλέφωνα 210-82.29.325 και 210-82.27.539.

Συνελήφθη γιατί αρνήθηκε να υπογράψει απόλυση!

Τη μεταχείριση «εγκληματία» είχε από την Αστυνομία η εργαζόμενη Ιωάννα Γκιούνη, η οποία μετά από απαίτηση του εργοδότη της, συνελήφθη την ώρα της δουλιάς της, το περασμένο Σάββατο και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πετρούπολης! Το «έγκλημα» που διέπραξε ήταν ότι πήγε κανονικά στην εργασία της, αρνούμενη να υπογράψει την απόλυσή της.

Η εργαζόμενη δούλευε σε κομμωτήριο, ιδιοκτησίας Ελευθέριου Μαναριώτη. Πριν ένα μήνα περίπου, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο εργοδότης είχε επιχειρήσει και πάλι να την απολύσει, αλλά με παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, η απόλυση αποτράπηκε. Την περασμένη βδομάδα και λίγες μέρες πριν την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, ο εργοδότης ανακοίνωσε και πάλι στην εργαζόμενη ότι απολύεται. Η Ιωάννα Γκιούνη αρνήθηκε να υπογράψει την απόλυση και το περασμένο Σάββατο πήγε κανονικά στην εργασία της. Τότε ο εργοδότης κάλεσε την Αστυνομία, η οποία και οδήγησε την εργαζόμενη στο Τμήμα.

Με παρέμβαση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μίμη Τσουκαλά, η εργαζόμενη τελικά αφέθηκε ελεύθερη. Σημειώνεται επίσης ότι ενώ η εργαζόμενη δούλευε κανονικά ως κομμώτρια, ο εργοδότης την πλήρωνε ως βοηθό. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου διαβεβαιώνουν την εργοδοσία ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε δυναμικές παρεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ