ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ
Συντάξεις πείνας για τους νέους δικηγόρους

Τη συνολική αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή

Στη δίνη των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που οδηγούνται όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας σπρώχνονται και οι νέοι δικηγόροι, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για το Ταμείο Νομικών και για τις επαχθείς ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους από το 1993 και μετά.

Η υφυπουργός Εργασίας, Σ. Καλατζάκου, επανέλαβε τη γνωστή κυβερνητική θέση ότι «στόχος είναι η μεταρρύθμιση να συμβάλει στη δημιουργία ενός κοινωνικά πιο δίκαιου και βιώσιμου συστήματος». Παράλληλα, αναφορικά με τις εισφορές προς το Ταμείο Νομικών, δήλωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία οριστικοποίησης του ποσού της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην Κοινωνική Ασφάλιση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 και 35 του νόμου 2084/92 για τα έτη 1993-2002 από το Ταμείο Νομικών, προκειμένου να ακολουθήσει ο έλεγχος των στοιχείων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«Είναι προφανές ότι οι νέοι εργαζόμενοι είναι καταδικασμένοι σε συντάξεις πείνας», τόνισε ανταπαντώντας ο Αχιλλέας Κανταρτζής, σημειώνοντας ότι «γι' αυτό ακριβώς και το ΚΚΕ ζητά την κατάργηση όλων αυτών των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν και επί των ημερών της ΝΔ και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, που καθιερώνουν αυτές τις συντάξεις πείνας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και που βεβαίως αφορούν στο σύνολο των νεοεισερχομένων».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές τακτικές, τόνισε πως «είναι ένας απαράδεκτος διαχωρισμός, ώστε μέσα από αυτή την τακτική του διαίρει και βασίλευε να μπορέσουν να προχωρήσουν όλες αυτές οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις σε βάρος των ασφαλισμένων, σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων». Ειδικά για το Ταμείο Νομικών σημείωσε πως όπως προκύπτει από την απάντηση της υφυπουργού «το κράτος αρνείται να καταβάλει τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Μας λέτε τώρα, το 2008, ότι θα κάνετε έλεγχο για να δείτε ποιο ήταν το ποσό που έπρεπε να καταβάλετε το 1993. Να, λοιπόν, ποιες είναι οι αιτίες που οδηγήθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο το Ταμείο Νομικών αλλά συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία, στη σημερινή κατάσταση με τα ελλείμματα. Γιατί το κράτος και η εργοδοσία, όπου συμμετέχει, αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και μεταφέρουν τα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων».

22ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Με αυξημένες δυνάμεις και απαιτητικότητα

Οι εργαζόμενοι έδωσαν 13 από τις 15 έδρες στην «Ταξική Ενότητα» (ΠΑΜΕ), επικροτώντας την ταξική γραμμή πάλης και βάζοντας ψηλότερα τον πήχη των αγώνων

19/9/2005: Αλλη μια παλλαϊκή απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο εργοστασίων, στην οποία πρωτοστάτησε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

Motion Team

19/9/2005: Αλλη μια παλλαϊκή απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο εργοστασίων, στην οποία πρωτοστάτησε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας
Το τιμόνι του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ), με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, παραμένει στα χέρια των ταξικών δυνάμεων, που μαζί με τους εργαζόμενους οργάνωσαν την πάλη ενάντια στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία λεηλατεί τον πλούτο που παράγουν και τον παραδίδει στα χέρια των αρπακτικών - αφεντικών. Μαζί σχεδίασαν και περπάτησαν τα βήματα, στο δρόμο της ταξικής πάλης, του αγώνα, για να έρθουν στο προσκήνιο οι ανάγκες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Αυτή την αταλάντευτη πορεία αναγνώρισαν οι εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας την «Ταξική Ενότητα» (ΠΑΜΕ) απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του ΕΚΝ. Στο 22ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο η «Ταξική Ενότητα» κατέλαβε 13 (είχε 9) από τις 15 έδρες στο ΔΣ και εξέλεξε ξανά τους δύο αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 2 έδρες στο ΔΣ, εισπράττοντας από τους εργαζόμενους κραυγαλέα απόρριψη της λογικής της ταξικής συναίνεσης. Η ΔΑΚΕ δεν κατέβασε συνδυασμό.

Απολογισμός και πρόγραμμα δράσης

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΝ Χρήστος Τρεμπελής αναφέρθηκε στους σταθμούς της πολύχρονης πάλης για την αντιμετώπιση των άμεσων και σοβαρών προβλημάτων των εργαζομένων και των ανέργων της περιοχής, που πολλαπλασιάστηκαν με το κλείσιμο των εργοστασίων του Λαναρά. Μιας πάλης που κατάφερε να αναδείξει την πραγματική αιτία των δεινών, την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την πολιτική της ΕΕ του κεφαλαίου. Μιας πάλης που ταυτόχρονα πρόβαλλε το δρόμο για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του εργαζόμενου λαού, το δρόμο της σύγκρουσης και της ρήξης για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων αποτυπώθηκε η εξέλιξη της οικονομίας της Νάουσας. Τα εργοστάσια κλείνουν, μετακομίζουν σε γειτονικές χώρες, χάνονται εκατοντάδες θέσεις σταθερής εργασίας. Τα φουγάρα δίνουν τη θέση τους σε υπηρεσίες τουρισμού, στο εμπόριο, που άρχισαν να αναπτύσσονται, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να δουλεύουν ανασφάλιστοι, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράρια. Πορεία που μαρτυρά ότι το κεφάλαιο δεν εξαφανίστηκε από τη Νάουσα. Αλλαξε τόπο και πεδίο δράσης, επενδύσεων, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο χώρο των εποχιακών εργατών, όπως την παρουσίασε η Δ. Ροδοβίτου, από το Σωματείο Εργαζομένων Διαλογής - Ψύξης. Η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες. Χτυπιέται το δικαίωμα στη μητρότητα, αφού όσες μπουν στο στάδιο της εγκυμοσύνης βγαίνουν απευθείας στην ανεργία. Οι εργαζόμενοι του κλάδου με το ζόρι καταφέρνουν να κάνουν 100 μεροκάματα. Ομως, η κυβέρνηση αύξησε το όριο στα 125 ένσημα για το δικαίωμα στο εποχιακό επίδομα και την ένταξη στο Ταμείο ανεργίας, καταδικάζοντάς τους στην εξαθλίωση.

Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, που βάζει στο προσκήνιο το δικαίωμα των ανέργων, των εργαζομένων, για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μεροκάματο, μισθό και εισόδημα ανάλογο των σύγχρονων αναγκών, μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, παρουσίασε ο εκπρόσωπος της «Ταξικής Ενότητας», Σάκης Τσίτσης. Πλαίσιο πάνω στο οποίο και η νέα διοίκηση του ΕΚ Νάουσας θα σχεδιάσει τη δράση της. Την εμπειρία του ταξικά προσανατολισμένου αγώνα των άνεργων κλωστοϋφαντουργών, που είχε αποτέλεσμα επιμέρους κατακτήσεις, παρουσίασε ο Β. Πιτσαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Κλωθώ».

Πάλη για τα συμφέροντα των εργαζομένων

Τον αγωνιστικό - ταξικό χαιρετισμό της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ μετέφερε στους συνέδρους ο Σ. Ζαριανόπουλος, γγ του ΕΚ Θεσσαλονίκης. «Το ΠΑΜΕ σαλπίζει προσκλητήριο για την ταξική αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Για να πολιτεύεται ανάλογα με τα βασικά συμφέροντα των εργαζομένων. Για να είναι αποτελεσματικό απέναντι σε κάθε πολιτική, κάθε κυβέρνηση, κάθε πολιτική δύναμη που πάει κόντρα σ' αυτά τα συμφέροντα.

Το μεγάλο στοίχημα στο οποίο πρέπει να ανταποκριθεί η εργατική τάξη είναι να ενωθεί με βάση τα κοινά ταξικά συμφέροντά της, να συμμαχήσει με τη μικρομεσαία αγροτιά, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους της πόλης και να βάλει "βόμβα" στα θεμέλια της αντιλαϊκής πολιτικής, στο σύστημα της εκμετάλλευσης», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Το Συνέδριο του ΕΚ Νάουσας ενέκρινε ψηφίσματα με τα οποία καταδικάζει τις δικαστικές διώξεις που υφίστανται οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, αλλά και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΕΕ για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ: Με αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από 1η Μάρτη στους 1.200.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου απειλεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με ανακοίνωσή του. Ο ΠΦΣ καταγγέλλει ότι ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), σε πολλές περιοχές της χώρας, δεν έχει εξοφλήσει τους λογαριασμούς του προς τα φαρμακεία για περισσότερους από πέντε μήνες.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι καθαρίστριες και οι καθαριστές που απασχολούνται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους (Γενάρης) από τον εργολάβο (Γκιώνης) που τις απασχολεί. Μαζί με το συνδικάτο τους, τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και τη στήριξη της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ Πολυτεχνείου και της ΠΚΣ, δίνουν τη μάχη για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας και να εφαρμοστεί πλήρως η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των καθαριστριών.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Για νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Νέου Ηρακλείου που έχει ως αντικείμενο τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς για άλλη μια φορά έχουν μείνει απλήρωτοι από δύο μέχρι και τρεις μήνες. Τον προηγούμενο Νοέμβρη οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει πολυήμερες κινητοποιήσεις για τον ίδιο λόγο, απαιτώντας, ταυτόχρονα, το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων και το πέρασμα των εργαζομένων και των υπηρεσιών στο δήμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ