ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο στόχαστρο και η βαμβακοκαλλιέργεια!

Συμβουλές να «εγκαταλείψουν το βαμβάκι» μοίρασε στους αγρότες ο «πράσινος» πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης - σε ρόλο παρατηρητή - να «προφητεύει» δραστική μείωση των στρεμμάτων

Να εγκαταλείψουν τη βαμβακοκαλλιέργεια, «συμβουλεύει» τους αγρότες της Θεσσαλίας, με δηλώσεις που έκανε, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζ. Καραμίχας, επειδή, όπως ισχυρίζεται, είναι υδροβόρος και στην περιοχή υπάρχει λειψυδρία.

Αναφερόμενο σ' αυτή την αποκαλυπτική δήλωση, το Αγροτικό Τμήμα της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει:

Ο κ. Καραμίχας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που επανεκλέχτηκε πρόσφατα πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν «κόπτεται» βέβαια για την αποταμίευση περισσότερων ποσοτήτων νερού, που θα προέλθουν, όπως λέει, από την εγκατάλειψη της «υδροβόρου» βαμβακοκαλλιέργειας, αλλά, απλούστατα, λέει με ειλικρίνεια αυτά που κρύβουν επιμελώς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αλλά και ο ΣΥΝ.

Σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη του υπουργού κ. Κοντού, (30/1/08), στο υπουργείο του, παρουσία του κ. Κοκκινούλη από την πλευρά της διακλαδικής βάμβακος, αλλά και του προέδρου των εκκοκκιστών, κ. Καραγιώργου, κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Στη χώρα μας, βραχυπρόθεσμα τα καλλιεργούμενα στρέμματα με βαμβάκι θα μειωθούν, (όχι βέβαια εξαιτίας του νερού), κάτω από τα 3 εκατ. στρέμματα. Γι' αυτόν τον λόγο, είπαν πως πρέπει να γίνει ένας εθνικός φάκελος, όπου θα συγκεντρώνονται τα χρήματα τα οποία θα αφαιρούνται από όσους αγρότες καλλιεργούν βαμβάκι μόνο για να παίρνουν την επιδότηση και θα δίνονται στους «καλούς καλλιεργητές». Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως τέρμα το βαμβάκι για τη μεγάλη μάζα των μικρομεσαίων αγροτών. Βαμβάκι θα παράγουν λίγοι μεγαλοαγρότες κι αυτοί θα παίρνουν την επιδότηση.

Αυτό τον στόχο υπηρετεί ο κ. Καραμίχας με πρόσχημα το νερό. Βεβαίως δε λέει κουβέντα για τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν έκαναν κανένα από τα μεγάλα αρδευτικά έργα, (εκτροπή Αχελώου, Λίμνη Κάρλα), ούτε από τα μικρότερα και οδηγούν τη Θεσσαλία στην ερημοποίηση.

Ηδη, η ΕΕ την ερχόμενη άνοιξη, ανοίγει ξανά τον φάκελο της αναθεώρησης του ισχύοντος καθεστώτος για το βαμβάκι, φυσικά στις παραπάνω κατευθύνσεις των κυρίων Κοντού - Κοκκινούλη - Καραμίχα - Καραγιώργου κ.λ.π. Δηλαδή, στην κοινή γραμμή πλεύσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συναποφασίζουν τη νέα και παλιά ΚΑΠ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Από κοντά και ο ΣΥΝ, που υποδεικνύει στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ καλύτερη διαχείριση της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ λέγοντάς τους τα εξής στην πρόσφατη ανακοίνωσή του: «Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να ενισχυθεί η βαμβακοκαλλιέργεια σε δύο επίπεδα: α) Στη μείωση του κόστους παραγωγής, β) στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, (ολοκληρωμένη διαχείριση, βιολογικά περιβαλλοντολογικά μέτρα)» και συνεχίζει: «Αυτές οι δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέσα από τις ομάδες παραγωγών και τις ενώσεις παραγωγών». Δηλαδή, μέσα από τους μηχανισμούς που ξεκλήρισαν τους μικρομεσαίους αγρότες και διέλυσαν το συνεταιριστικό κίνημα.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως αυτά τα κόμματα και τα αντίστοιχα στελέχη τους βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του βουνού μαζί με τους εκκοκκιστές, τις πολυεθνικές και γενικότερα το μεγάλο κεφάλαιο που καθορίζει τις πολιτικές της ΕΕ και θωρακίζει τα συμφέροντά τους.

Ας τους ανταμείψουν κατάλληλα για όσα λένε και κάνουν σε βάρος τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες και, γενικότερα, ο λαός.

Η «άλλη γεωργία»!

Για «άλλη γεωργία», που μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά την κύρια γεωργία στη χώρα μας, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της «ΑΓΡΟΤΙΚΑ». Με τον όρο «άλλη γεωργία» ο υπουργός υπονοούσε τις τοπικές παραδοσιακές καλλιέργειες που υπάρχουν στη χώρα, όπως κρόκος Κοζάνης, η πατάτα Νευροκοπίου κλπ. Με τόσες εναλλακτικές προτάσεις τελικά που τους προσφέρει το υπουργείο, οι αγρότες της χώρας μας, πράγματι, δεν ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν(!). Πρώτα ήταν τα βιολογικά προϊόντα, αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο, μετά και από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για κατάργηση ή μείωση των ενισχύσεων προϊόντων βιολογικής παραγωγής της περιόδου του Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013. Κι όμως, η κυβέρνηση υποσχόταν συνεχώς ενίσχυση των κινήτρων προς την ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία. Ακολούθησαν τα βιοκαύσιμα και η απογοήτευση από πλευράς αγροτών καθώς οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δεν είδαν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής βιοκαυσίμων προς όφελός τους, αλλά προς τις εταιρείες, οι οποίες μπορούν μάλιστα να λύσουν το πρόβλημα με την εισαγωγή φτηνότερης πρώτης ύλης. Ομως και για την «άλλη γεωργία», που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, οι πληροφορίες λένε ότι σε συνάντηση με τον υπουργό που είχαν στην «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» οι παραγωγοί της άλλης, μόνο για προβλήματα είχαν να μιλήσουν..

Γεωργικές συμβουλές επί χρήμασι

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των αντιαγροτικών εντολών της νέας ΚΑΠ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι πήραν έγκριση και πιστοποίηση οι πρώτοι 500 Γεωργικοί Σύμβουλοι καθώς και 179 συνεργάτες Γεωργικών Συμβούλων μετά από αξιολόγηση του ΟΠΕΓΕΠ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων).

Οπως επίσης ανακοινώθηκε, η πιστοποίηση ισχύει για τρία χρόνια και όπου να 'ναι θα οριστούν και εντεταλμένοι ελεγκτές των Γεωργικών Συμβούλων. Ολα αυτά βέβαια δεν αποτελούν καμία κυβερνητική παροχή, αφού όσοι αγροτοκτηνοτρόφοι χρησιμοποιήσουν Γεωργικούς Συμβούλους, θα τους μοσχοπληρώνουν. Κι όπως συμπεραίνεται, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να έχουν τέτοιες πολυτέλειες... Ενα άλλο ζήτημα ακόμη είναι πως η νέα ΚΑΠ μέσω της λεγόμενης «πολλαπλής συμμόρφωσης» και των διαφόρων όρων και προϋποθέσεων που θέτει για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, ανοίγει «δουλειές» για κάθε λογής γεωργικούς συμβούλους...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σταθερά σε αντιδραστική κατεύθυνση

Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν εμπνέει ανησυχία. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός, με λήψη μέτρων... συγκράτησης των μισθών, ώστε να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος μισθών - τιμών, ενώ, στα πλαίσια προώθησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, την τριετία 2008 - 2010 θα πρέπει να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια... Τις αντιδραστικές - αλλά και διφορούμενες - αυτές θέσεις, επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης των οργάνων «ΕΚΟΦΙΝ» και «ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ» στις Βρυξέλλες.

Αντιδραστικές, γιατί, ανεξαρτήτως της πορείας του οικονομικού κύκλου, οι μεταρρυθμίσεις αυτές - που στόχο έχουν την περιστολή των λαϊκών κατακτήσεων - είναι στην ημερήσια διάταξη. Διφορούμενες, γιατί, αν και παραδέχονται ότι σε καθεστώς ελεύθερης κίνησης του κεφαλαίου για τη διεθνή οικονομία, «το πρόβλημα το έχει η οικονομία των ΗΠΑ και όχι εμείς», στη συνέχεια εκφράζουν την ανησυχία τους για το πρόβλημα των χρηματοπιστωτικών αγορών επικαλούμενοι τον εισαγόμενο πληθωρισμό και άλλους νεολογισμούς. Επιχειρούν, δηλαδή, να διαμορφώσουν την εικόνα ότι αν οι ΗΠΑ πληγούν από οικονομική κρίση - αν δεν έχουν ήδη εισέλθει - η Ευρώπη θα βγει αλώβητη.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη θέση, ότι ναι μεν ο στόχος επίτευξης ισοσκελισμένων ισολογισμών ως το 2010, ισχύει για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, όχι όμως και για τη Γαλλία... Η υπουργός Οικονομίας της τελευταίας, ορθά κοφτά ξεκαθάρισε, ότι, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής συγκυρίας (της απειλής εξάπλωσης της οικονομικής κρίσης), η Γαλλία δεν προτίθεται πειθαρχήσει στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ως το 2010.

ΑΕΠ
Τάσεις επιβράδυνσης στο δ΄ τρίμηνο

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στο 3,6%, σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας το Δ΄ τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Πρόκειται για το μικρότερο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ - μετρούμενο ανά τρίμηνο - από το 2004, ο οποίος συνδέεται και με τις εξελίξεις που συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία, η οποία βρίσκεται - αν δεν έχει ήδη εισέλθει - στο κατώφλι της οικονομικής κρίσης.

Η κατά 3,6% αύξηση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο - σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2006 - οφείλεται στην άνοδο: της τελικής κατανάλωσης κατά 3,1% και των εξαγωγών κατά 10,4%. Στη μείωση επενδύσεων κατά 4,1%. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 0,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ