ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Προκλητικά κέρδη και για το 2007

Πάνω από 130% στη Μαρφίν, 50% στην Πειραιώς, 32% στη Γιούρομπανκ

Εκρηκτική πορεία αύξησης κερδών συνεχίζουν να εμφανίζουν οι ισολογισμοί των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αποσπώντας ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Το πάνω χέρι στη μοιρασιά της λείας φαίνεται πως συνεχίζει να έχει το τραπεζικό κεφάλαιο, τα κέρδη του οποίου το 2007 εκτινάσσονται σε αστρονομικά ποσοστά -πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «Marfin Popular Bank» τα καθαρά κέρδη της οποίας εκτινάχτηκαν κατά 130% για να διαμορφωθούν σε 593,2 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω τραπεζικός όμιλος προήλθε από τη συγχώνευση των τραπεζών, Μαρφίν, Εγνατία και Λαϊκή (Κύπρου). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το συνολικό μέρισμα που θα δοθεί στους μεγαλομετόχους - για το 2007 - φτάνει τα 279 εκατ. ευρώ (ή στο 47% των καθαρών κερδών) με αύξηση 14% σε σύγκριση με το 2006.

Ιδιαίτερα προκλητικά συνεχίζουν να είναι τα κέρδη των τραπεζών που ήδη έχουν δημοσιοποιήσει ισολογισμούς για το 2007. Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank (όμιλος Λάτση) απέσπασε ακόμη 851 εκατ. ευρώ (αύξηση 32,1%) και η Πειραιώς 652,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 50% συγκριτικά με το 2006.

Για το έτος 2006, που υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία, οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στη Σοφοκλέους απέσπασαν 3,36 δισ. ευρώ (αύξηση 20,7% σε σύγκριση με το 2005), ενώ το σύνολο των εισηγμένων απέσπασε το αστρονομικό ποσό των 8,4 δισ. ευρώ (αύξηση 27,7%). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και εκτιμήσεις, τα κέρδη των εισηγμένων για το 2007 θα σπάσουν όλα τα κοντέρ και αναμένονται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ!

  • Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προχωρά στην αναδιάταξη της λειτουργικής δομής του ομίλου σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δράση σε γειτονικές αγορές. Οπως ανακοινώθηκε, ορισμένοι κρίσιμοι τομείς (διαχείριση ρευστότητας και κινδύνων, πλαίσιο εποπτείας κ.ά.) των θυγατρικών τραπεζών στο εξωτερικό θα υπάγονται πλέον στον έλεγχο της κεντρικής διοίκησης στην Αθήνα.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι

Με προβλήματα ξεκίνησε χτες το μέτρο εξομοίωσης των φόρων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι 15 Μάη η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης

ICON

Με προβλήματα - τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά - ξεκίνησε χτες η εφαρμογή του νέου κυβερνητικού μέτρου, που αφορά στην εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, παρατείνεται για ένα μήνα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα νοικοκυριά θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο μέχρι και τις 15 Μάη, αντί για την 15η Απρίλη που ίσχυε μέχρι φέτος.

Οι κερδοσκόποι τρίβουν ήδη τα χέρια τους, ενώ οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι, αφ' ενός με την κερδοσκοπία που εκτίναξε σε δυσθεώρητα ύψη την τιμή του πετρελαίου, αφ' ετέρου, στις περιοχές όπου οι πρατηριούχοι αρνούνται ή αδυνατούν να ενταχθούν στο σύστημα με το σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης τις επόμενες μέρες για τις οποίες προβλέπεται χιονιάς. Σύμφωνα με τα προχτεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο σύστημα είχαν ενταχθεί 4.750 πρατηριούχοι, ενώ χτες υπολογίζονταν στους 5.500 χιλιάδες σε σύνολο 7.000 πρατηρίων.

Πάντως, μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί ακόμα και κατά 42 ευρώ το λίτρο περίπου από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (μεταξύ αυτών και σε εταιρείες που παρέχουν και υπηρεσίες κοινοχρήστων), ενώ από πρατήρια υγρών καυσίμων μέχρι και 50 ευρώ τα χίλια λίτρα. Ετσι, χτες από τις εταιρείες το πετρέλαιο θέρμανσης πωλούνταν από 715,24 μέχρι 734 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού, με βάση εκπροσώπους των βενζινοπωλών, παρατηρήθηκαν χτες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Κέρκυρας, των Γρεβενών, της Κοζάνης, των Σερρών, της Κεφαλονιάς, της Μυτιλήνης, της Αρκαδίας, της Βοιωτίας και σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

ΛΕΣΒΟΣ
Παναγροτικό συλλαλητήριο στις 27 Φλεβάρη

Περιοδεία κλιμακίου της ΝΑΣ σε κτηνοτροφικό συνεταιρισμό

Κάλεσμα προς τους αγροτοκτηνοτρόφους της Λέσβου να λάβουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την Τετάρτη 27 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλ. Σαπφούς, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών του νησιού. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «τα κοράκια της ιδιωτικής οικονομίας αποθρασυμένα από τη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση και η ΕΕ αφανίζουν το εισόδημά μας. Τα 2,65 ευρώ που μας δίνουν για το λάδι είναι τιμή πέρα για πέρα εξευτελιστική, αφού πριν 3 χρόνια η τιμή ήταν η ίδια. Το ίδιο εξευτελιστική είναι και η τιμή των 0,82 ευρώ το κιλό για το γάλα και τα 3,5 ευρώ για το κρέας. Την ίδια στιγμή, τα πάντα ανεβαίνουν, τα λιπάσματα, οι ζωοτροφές το ίδιο το κόστος της ζωής μας».

Στο μεταξύ, επίσκεψη στον κτηνοτροφικό συνεταιρισμό Αγ. Παρασκευής Μυτιλήνης, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Λέσβου. Το κλιμάκιο της ΝΑΣ ενημερώθηκε για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, όπως είναι η μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι, αφού οι υπερχρεωμένοι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να περιορίσουν την αγορά ζωοτροφών λόγω της κατακόρυφης αύξησης της τιμής τους κατά 80% - 100% φέτος. Βασικό αίτημα των κτηνοτρόφων είναι η επαναλειτουργία του συνεταιριστικού τυροκομείου, αφού έτσι θα ήταν δυνατό να ανεβούν οι τιμές που διαθέτουν την παραγωγή γάλακτος. Το κλιμάκιο της ΝΑΣ δεσμεύτηκε ότι θα πρωτοστατήσει, απαιτώντας από τη Νομαρχιακή αρχή και τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να στηρίξουν οικονομικά αυτήν την προσπάθεια, ώστε την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο να λειτουργήσει το Συνεταιριστικό Τυροκομείο Αγ. Παρασκευής.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ξεκίνησε η διάθεση των ενημερωτικών δελτίων

Σε εφαρμογή τίθεται το φετινό πρόγραμμα «Τουρισμός για Ολους» του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) που θα ισχύσει από τις 15 Μάη 2008 μέχρι τις 31 Μάρτη 2009. Το πρόγραμμα θα καλύψει 105.000 δικαιούχους και συγκεκριμένα 95.000 για το πρόγραμμα των οκταήμερων διακοπών, 6.000 για το πρόγραμμα τρίτης ηλικίας και 4.000 για το πρόγραμμα εκδρομών. Και μόνο από το συνολικό αριθμό των δελτίων που θα διανείμει ο ΕΟΤ, είναι ολοφάνερο ότι αποκλείονται από το δικαίωμα επιδοτούμενου τουρισμού χιλιάδες χαμηλόμισθες οικογένειες που - αν και δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα - το ετήσιο εισόδημά τους θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των... προνομιούχων!

Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος (14 μισθοί) προκειμένου κάποιος να δικαιούται να συμμετέχει στο πρόγραμμα ορίζεται στα:

  • 16.000 ευρώ οι άγαμοι και γενικά μεμονωμένα άτομα.
  • 27.000 ευρώ για οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά και στα 30.000 ευρώ για τρίτεκνες οικογένειες.
  • Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν στα ΚΕΠ τα εξής δικαιολογητικά:

  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
  • Φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος του 2006 που αφορά εισοδήματα του 2005 ή του 2007 που αφορά εισοδήματα του 2006.
  • Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας απ' όπου να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευόμενων μελών του.
  • Απόδειξη κράτησης μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και αναγράφονται στο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΕΟΤ που διατίθεται απ' όλα τα ΚΕΠ.

Η επιδότηση ανά άτομο για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

  • 14 ευρώ για ξενοδοχεία, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
  • 12 ευρώ για ενοικιαζόμενα δωμάτια/ διαμερίσματα ή οικίσκους κατασκηνώσεων.
  • 6 ευρώ για κατασκηνώσεις (θέση σκηνής, τροχόσπιτου).

Ειδικά για τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και Ευβοίας, ο ΕΟΤ θα καλύπτει και τη συμμετοχή των δικαιούχων που έχει οριστεί μέχρι 6 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ