ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Εκκενώθηκαν παιδικοί σταθμοί που κινδυνεύουν από σεισμό

Αμέσως μετά το σεισμό στην Καλαμάτα, σύμφωνα με το προσωπικό των παιδικών σταθμών, συνεδρίασε το δημοτικό βρεφοκομείο και αποφάσισε την άμεση εκκένωση τριών παιδικών σταθμών σε Πετράλωνα και Ακαδημία Πλάτωνος

Τρεις ακόμη παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων έπαψαν να λειτουργούν λόγω επικινδυνότητας σε περίπτωση σεισμού. Αγνωστο παραμένει το πού θα μεταφερθούν τα περίπου 85 παιδιά που φιλοξενούνταν σε αυτούς. Πρόκειται για τους 10ο (οδός Αιολέων) και 7ο (οδός Κυκλώπων) στα Ανω Πετράλωνα και τον 4ο στην Ακαδημία Πλάτωνος, ο οποίος είναι για παιδιά βρεφικής ηλικίας.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις αυτοί παιδικοί σταθμοί περιλαμβάνονταν στο πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου ανέφερε ποιοι σταθμοί του δήμου της Αθήνας απειλούνται, πόρισμα το οποίο είχε αποκαλύψει ο «Ρ» την Κυριακή 27 Γενάρη.

Προχτές το μεσημέρι, αμέσως μετά το σεισμό στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με το προσωπικό των παιδικών σταθμών, συνεδρίασε το δημοτικό βρεφοκομείο και αποφάσισε την άμεση εκκένωση των τριών παραπάνω παιδικών σταθμών, χωρίς ωστόσο να καθοριστεί κάποια λύση για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που μένουν χωρίς σταθμό.

Χθες το πρωί, η διαμερισματική σύμβουλος με την «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στο 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα, Ηλέκτρα Σκουρτοπούλου, επισκέφθηκε τους δύο παιδικούς σταθμούς των Ανω Πετραλώνων και μίλησε με το προσωπικό αλλά και με γονείς. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν το φόβο ότι η «λύση» που θα βρεθεί θα είναι να συμπτυχθούν τμήματα σε άλλους παιδικούς σταθμούς και να στοιβαχτούν τα παιδιά σε μικρά και ακατάλληλα κτίρια.

Τα προβλήματα

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο σταθμός της οδού Αιολέων, «ο συνδυασμός της παλαιότητας του κτιρίου του Παιδικού Σταθμού, με την ύπαρξη των γειτονικών πολυώροφων κτιρίων (...) έχει αυξημένη σεισμική τρωτότητα». Και δηλώνει: «Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συνεχίζεται επί μακρόν μια τέτοια χρήση του κτιρίου που παρουσιάζει αυξημένη σεισμική διακινδύνευση. Επομένως, δεν είναι απαιτητή η άμεση εκκένωση του κτιρίου».

Για τον Παιδικό Σταθμό της οδού Κυκλώπων, αναφέρει ότι «το δεύτερο και το τρίτο κτίριο (σ.σ.: ο σταθμός αποτελείται από τρία στατικώς ανεξάρτητα μεταξύ τους κτίρια) που βρίσκονται στο εσωτερικό του οικοπέδου παρουσιάζουν διάφορα στατικά προβλήματα. Προτείνεται η λήψη προστατευτικών μέτρων έως ότου είτε κατεδαφιστούν αμφότερα, είτε επισκευαστούν αναλόγως».

Τέλος, για τον σταθμό στην Ακαδημία Πλάτωνος, το πόρισμα δηλώνει ότι παρατηρήθηκαν κάποιες κατακόρυφες ρωγμές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε περιοχές όπου σημειώθηκαν ζημιές από τους δύο ισχυρούς σεισμούς

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Μεσσηνίας, μετά τους ισχυρούς σεισμούς το μεσημέρι της Πέμπτης έντασης 6,5 και 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ζωή των κατοίκων επανέρχεται σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αφού 24 ώρες δεν υπήρξε κάποια ανησυχητική, για τους σεισμολόγους, δόνηση.

Τα σχολεία του νομού παρέμειναν κλειστά για δεύτερη συνεχή μέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχός τους από συνεργεία μηχανικών του ΟΣΚ. Προληπτικά δε λειτούργησαν και τα σχολεία σε Αρκαδία και Αργολίδα.

Υπενθυμίζουμε πως οι κυριότερες ζημιές από τον ισχυρότατο σεισμό, προκλήθηκαν σε σχολεία της περιοχής Μεθώνης στη Μεσσηνία, ενώ μικρορωγμές είχαμε και σε σπίτια σε χωριά της νότιας Πυλίας.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Στην Κορώνη έκανε χτες περιοδεία αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας με επικεφαλής το γραμματέα Νίκο Κουτουμάνο. Ενημερώθηκαν από το δήμαρχο για την κατάσταση και επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο - Λύκειο και το κάστρο. Το κτίριο του σχολείου είναι κτισμένο απ' τη δεκαετία του '60 και έχουν πέσει σοβάδες απ' το σεισμό, ενώ τα πολλά προβλήματα του κάστρου - λόγω της ελλιπούς συντήρησης - έγιναν ακόμα περισσότερα. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, επίσης, το δημοτικό σχολείο του Χαροκοπιού το οποίο έχει υποστεί ρωγμές.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στελέχη της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, έθεσαν το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και ανακοίνωσαν ότι την Τετάρτη 27 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Νομαρχίας η ΝΕ θα πραγματοποιήσει σχετική ημερίδα.

Ο Αρ. Δαμάλας στην παρέμβασή του τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι τα κριτήρια επιλογής των έργων που έχουν βάση το καπιταλιστικό κέρδος». Με βάση αυτό το κριτήριο, «δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση τα έργα αντισεισμικής, αλλά και αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης».

Η λύση και σ' αυτό το πρόβλημα, πρόσθεσε ο Δ. Οικονομάκος, «δε θα έρθει ουρανοκατέβατη. Θα είναι αποτέλεσμα της μαζικής καθημερινής πάλης του λαού μας». Επιπλέον, κάλεσε τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων να κάνουν δική τους υπόθεση την αντισεισμική θωράκιση.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δράση για την αντισεισμική θωράκιση

Η διοργάνωση ημερίδας στις 27 Φλεβάρη ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου

Η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση της αντισεισμικής θωράκισης στα χέρια τους, αναλαμβάνοντας δράση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που, ανάμεσα σε άλλα, εμπορευματοποιεί τη γη και εξαφανίζει τους ελεύθερους χώρους, επισημάνθηκε, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή οι Κομματικές Οργανώσεις του νομού απευθύνουν πρόσκληση για «δράση τώρα», με αφετηρία την Τετάρτη, 27 Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, όπου θα γίνει ημερίδα με θέμα «Εργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Πόλεις με υποδομές για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων» και θα καταδειχτούν οι ευθύνες για την ανυπαρξία υποδομών.

Ευθύνες, που ξεκινούν από τη «ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το νομάρχη και τους δημάρχους του δικομματισμού», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διονύσιος Αρβανιτάκης, γραμματέας της ΝΕ. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Αχαΐα, που είναι μια σεισμογενής περιοχή, ο Δ. Αρβανιτάκης υπογράμμισε ότι στην περιοχή «εκδηλώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο η τραγική αντίφαση από τη μια η βεβαιότητα του σεισμού που θα συμβεί και από την άλλη η πολιτική της "ελεύθερης αγοράς" με την οποία αντιμετωπίζεται η αντισεισμική θωράκιση της χώρας και οι τεράστιοι κίνδυνοι που αυτή εγκυμονεί». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η αντισεισμική προστασία και θωράκιση έχουν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές πτυχές, συνυφασμένες με τις καπιταλιστικές διαδικασίες παραγωγής του κτισμένου περιβάλλοντος, των κτιρίων, των έργων υποδομής.

«Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι από τη στιγμή που η αντισεισμική θωράκιση αντιμετωπίζεται με τη λογική του κέρδους, καθώς η αντισεισμική προστασία δεν έχει άμεση οικονομική ανταπόδοση», τόνισε ο Αντρέας Αντωνόπουλος, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι για το ΚΚΕ «η προστασία της ζωής απαιτεί πόλεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, με κεντρικό σχεδιασμό και ανάπτυξη της λαϊκής κατοικίας».

Απαιτεί δηλαδή μια άλλη αντίληψη για τη διαχείριση της γης, τη ρύθμιση του χώρου, την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας και την κατασκευή. Το ΚΚΕ - όπως τόνισαν και οι δύο ομιλητές - έχει προτείνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με μέτρα άμεσης απόδοσης, που ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τον έλεγχο στους χώρους δουλειάς, μαζικής συνάθροισης, στα σχολεία, τη μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας διαφόρων περιοχών, την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων κλπ.

ΠΙΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
«Αντίδωρο στην Αντίσταση»!

Εκφράζοντας την πίστη τους στην Αντίσταση, μια ακόμα φορά, σαν μια νέα φιλική εταιρία, όπως παραστατικά το είπε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων Κώστας Νίτσος, με αφορμή την εκδήλωση κοπής της πίτας τους, οι Αντιστασιακοί Δημοσιογράφοι που συμμετείχαν, έδωσαν «ένα μυστικό όρκο»: «Ναι. Θα κάνουμε Αντίσταση πάντα». Και, πάντα, πολεμώντας και τραγουδώντας!

Ετσι, παρά τα χρόνια που, δυστυχώς, βαραίνουν πολύ, οι περήφανη γενιά της Αντίστασης, των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, με πρώτο τον πρόεδρο του Συνδέσμου τους Νίκο Καραντηνό, ήταν εκεί, μαζί με τις οικογένειες και των αντιστασιακών δημοσιογράφων που έφυγαν από τη ζωή για να βροντοφωνάξουν ξανά: «Η θέση μας είναι στην Αντίσταση και πάντα δίπλα στο λαό που αντιστέκεται για τα δίκια του».

Μαζί τους εκφράσανε την αγάπη τους εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ, του ΕΔΟΕΑΠ, εκπρόσωποι άλλων αντιστασιακών οργανώσεων, επίσης από τη Συντακτική Επιτροπή του «Ριζοσπάστη» κ.ά.

Ανακοίνωση για την κακοκαιρία

Ανακοίνωση εξέδωσε χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου όλοι οι αρμόδιοι φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει σήμερα και αύριο τη χώρα. Η Αστυνομία ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών σε όλο το μήκος του δικτύου Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και στην Εγνατία, από τις 5 σήμερα το απόγευμα έως και τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας. Παράλληλα, συνιστάται να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες καθώς οι θερμοκρασίες θα κινούνται σε μονοψήφιους αριθμούς, ακόμα και κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ