ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Οι σεισμοί και τα αυτονόητα

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από 40 περίπου μέρες όταν σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο, οι ειδικοί επιστήμονες επισήμαιναν ότι ήταν ευτύχημα πως αυτός προερχόταν από μεγάλο εστιακό βάθος, γιατί διαφορετικά οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγάλες, αν δε θρηνούσαμε ακόμη και ανθρώπινα θύματα. Το ευτύχημα στον προχτεσινό ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ της Μεθώνης, ήταν πάλι το μέτριο εστιακό του βάθος (γύρω στα 30.000 χιλιόμετρα) και το ότι σημειώθηκε υποθαλάσσια.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να τονίσουμε και πάλι το αυτονόητο: Στη χώρα μας - την πιο σεισμογενή της Ευρώπης - είναι εντελώς φυσιολογικό να έχουμε κάθε τόσο μικρότερους ή μεγαλύτερους σεισμούς και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και μπορεί βέβαια αρκετοί επιστήμονες στον τόπο μας - ή και διεθνώς - να προσπαθούν να βρουν ένα μοντέλο ακριβούς πρόγνωσης των σεισμών, κάτι τέτοιο, όμως, προς το παρόν δεν είναι εφικτό. Ολες οι προσπάθειες σκοντάφτουν στο γεγονός ότι δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμες. Δε δίνουν, δηλαδή, με ακρίβεια κάποιων έστω ημερών, μια περιορισμένη τοποθεσία όπου θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός. Μακάρι αυτές οι έρευνες και να ενισχυθούν και κάποτε να ευοδωθούν.

Τι γίνεται, όμως, ως τότε; Είναι μοιραίες οι καταστροφές και τα θύματα; Οχι βέβαια. Η λύση, είναι ασφαλώς και πάλι αυτονόητη. Είναι αυτή για την οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται το ΚΚΕ, και άλλα τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την αντιμετωπίζουν με πλήρη αδιαφορία: Να υλοποιηθεί ένα ουσιαστικό πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης...

ΕΣΗΕΑ: αθλιότητα 1η...

Δείγμα του πώς γίνονται οι απεργίες της ΕΣΗΕΑ ήταν η χτεσινή 2ωρη στάση εργασίας. Προχτές το απόγευμα κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι αποφασίστηκε 2ωρη στάση εργασίας για χτες 10 π.μ. - 12 μ. «προκειμένου να διευκολυνθούν οι δημοσιογράφοι να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή». Ομως, η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ! Ο λόγος; Αν και εκφράζει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό η πλειοψηφία του ΔΣ που πήρε αυτήν την απόφαση, δε σκέφτηκε ότι αυτή η στάση εργασίας δημιουργούσε πρόβλημα στις εφημερίδες εκείνες των οποίων οι Σαββατιάτικες εκδόσεις είναι σαν κυριακάτικες (με ένθετα κλπ.) και πρέπει να «κλείνουν» την ύλη το μεσημέρι της Παρασκευής. Οπότε μπορεί να φανταστεί κανείς το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων που την επανέφεραν στην τάξη. Και επειδή έπρεπε να τηρηθούν και τα προσχήματα, επιλέχτηκε η λύση της... βραδινής ανακοίνωσης. Για να το μάθουν όσο το δυνατόν λιγότεροι...

ΕΣΗΕΑ: αθλιότητα 2η

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η μεγαλύτερη αθλιότητα είναι ότι αυτή η ανακοίνωση αναφέρεται στην... καταγγελία από την ΕΣΗΕΑ των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ΑΝΤΕΝΝΑ και ΣΚΑΪ που έστησαν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς στη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας της περασμένης Τετάρτης. Με ένα ανούσιο κείμενο που καταλαμβάνει μια ολόκληρη σελίδα το μόνο επί της ουσίας που καταφέρνει να ψελλίσει, είναι τα... κακά λόγια για «πρωτοφανή αυθαιρεσία» και «απαράδεκτη ενέργεια».

Η ανακοίνωση αυτή καταλήγει με την «κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας». Για να μπορεί να ισχυριστεί η πλειοψηφία ότι έτσι αντιδρά στην απεργοσπασία. Προσθέτει όμως και κάλεσμα στους δημοσιογράφους για συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση. Για να ισχυριστεί ότι συνεχίζει τους αγώνες. Το ανακοινώνει όμως αργά το βράδυ. Για να βγουν κανονικά τα Σαββατιάτικα φύλλα. Και εξαιρεί από τη στάση εργασίας «τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και όσους άλλους συντάκτες ασχολούνται με το Ασφαλιστικό». Για να βγουν κανονικά οι ραδιοφωνικές εκπομπές, αφού προσάρμοσαν το περιεχόμενο τους, καθώς βόλευε και η ημέρα με τη συζήτηση στη Βουλή. Τα κανάλια δεν είχαν πρόβλημα με Αρναούτογλου, Μελέτη και λοιπούς πρωινούς καφέδες...

Πιο κοντά πανεπιστήμια και επιχειρήσεις

Δείγμα γραφής για το τι σημαίνει «αποδοτικότητα» και «αποτελεσματικότητα» της ανώτατης εκπαίδευσης για την ΕΕ, δίνει η πρωτοβουλία της Κομισιόν να πραγματοποιήσει στις 28 και 29 Φλεβάρη «φόρουμ Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων». Αυτό ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ που ενημερώνει ότι το φόρουμ θα παρέχει παραδείγματα καλής πρακτικής, συζητήσεις και «ευκαιρίες για δικτύωση» και «θα είναι η αρχή ενός συνεχούς διαλόγου των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων, κάτι που θεωρείται από την Επιτροπή σαν βασικό στοιχείο των προσπαθειών της Ευρώπης να κάνει τα εκπαιδευτικά της συστήματα αποτελεσματικά και αποδοτικά». Η ΕΕ δηλαδή αναλαμβάνει και επισήμως ρόλο «προξενήτρας» ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις. Αλλωστε, δημιούργημα και εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, δεν έχει κρύψει ότι στόχος των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση είναι να γίνουν τα πανεπιστήμια παραμάγαζα των επιχειρήσεων, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Αυτές, μόνο ο λαός μπορεί να τις φέρει στο προσκήνιο, να παλέψει για μια Παιδεία στην υπηρεσία του.


Αλληλεγγύη ανατροπής...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι οι γενιές πρέπει να έχουν αλληλεγγύη μεταξύ τους. Μόνο που αυτό καμία σχέση δεν έχει με το ...«ταμείο Γενεών» του Καραμανλή.

Αυτό, ντε, που ανακοίνωσε χτες στη Βουλή για να «χρυσώσει το χάπι» του Ασφαλιστικού (και ο Παπανδρέου γκρίνιαζε ότι είναι δική του ιδέα).

Οι γενιές (είναι ακόμη πιο φανερό μετά και τη χτεσινή συζήτηση) ότι μόνο μια αλληλεγγύη μπορούν να έχουν: Στο πεζοδρόμιο για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Ομολογουμένως, έτσι που το πάνε, το γεφύρωσαν το «χάσμα των γενεών». Νέοι, μεσόκοποι και γέροι όλοι θα πληρώσουν, όλοι θα επιβαρυνθούν και όλων τα δικαιώματα καταργούνται.

Οι κυβερνώντες, λοιπόν, ας μην την επικαλούνται τόσο πολύ την «αλληλεγγύη». Γιατί όταν τη βρουν μπροστά τους δε θα τους αρέσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ του ΠΑΣΟΚ, ειδικά, τι να πει κανείς! Τους έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες, οπότε ...άρχισαν να μην καταλαβαίνουν τι λένε.

Διανοήθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου να πει - στη Βουλή - πως όταν το ΚΚΕ τους κάνει κριτική ...προσβάλλει τους αγώνες των Ελλήνων ενάντια στις δεξιές πολιτικές!

Δηλαδή, αν τους «προσβάλλει» η κριτική του ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ, τότε η διατήρηση (από το ΠΑΣΟΚ) του δεξιότατου νόμου Σιούφα για το Ασφαλιστικό τι τους κάνει;

Τους αποδίδει φόρο τιμής; ΄Η μήπως τους δικαιώνει; (Κατά το «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται»;).

Να είχε άραγε υπόψιν του τους «αγώνες της Ελληνίδας και του Ελληνα» χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν συμφώνησε για την «αναμόρφωση» (βλ. περικοπή) των Βαρέων και Ανθυγιεινών;

Το περίφημο νομοσχέδιο Γιαννίτση; Ο μετέπειτα νόμος Ρέππα; Προς τιμήν των ...αγωνιστών έγιναν;

Μάλλον η καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική που μπορούν να έχουν - ιδίως για τέτοια θέματα - είναι ...η σιωπή.

Γρηγοριάδης Κώστας

Προδιαγεγραμμένη «πτήση»

Η νέα καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» για δήθεν παράνομες κρατικές ενισχύσεις την περίοδο 2002 - 2004, έναν και μόνο στόχο υπηρετεί: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παράδοση του ομίλου βορά στο διεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, σε εφαρμογή της πολιτικής «απελευθέρωσης» του τομέα των αερομεταφορών. Η προδιαγεγραμμένη αυτή «πτήση» της «Ολυμπιακής» είναι ειλημμένη χρόνια τώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Εάν, τελικά, ο όμιλος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» ιδιωτικοποιηθεί ή οδηγηθεί σε «λουκέτο» ...απελευθερώνεται μια αγορά με προεξασφαλισμένο ετήσιο τζίρο άνω του 1,2 δισ. ευρώ (τόσος είναι ο κύκλος εργασιών των «Ολυμπιακών Αερογραμμών») μόνο από το πτητικό έργο, χωρίς να υπολογίζονται οι τζίροι από άλλους κερδοφόρους τομείς, όπως είναι η Τεχνική Βάση, η επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών («χάντλινγκ»), οι εμπορευματικές μεταφορών κ.ά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ - συνεπικουρούμενη ουσιαστικά και από το ΠΑΣΟΚ και τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης - προσπαθούν να αποκρύψουν με ανυπόστατους ισχυρισμούς, ότι δήθεν όλα γίνονται για το καλό του Ελληνα φορολογούμενου, ο οποίος τάχα επιβαρύνεται με 250 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία της «ζημιογόνας» ΟΑ. Ολοι γνωρίζουν βέβαια - και πολύ περισσότερο οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης και του «λουκέτου» - ότι ο όμιλος της ΟΑ «θυσιάζεται» σε εφαρμογή της πολιτικής «απελευθέρωσης», η οποία προβλέπει την επικράτηση 3 - 4 πολυεθνικών αεροπορικών κολοσσών και τη μετατροπή των υπολοίπων εταιρειών σε περιφερειακούς αερομεταφορείς - «δορυφόρους» των κολοσσών. Εάν τελικά εφαρμοστούν οι προειλημμένες αποφάσεις για την ΟΑ, θα υπάρξουν αλληλένδετες δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους στον όμιλο, όσο και για τον ελληνικό λαό, ενώ ισχυρό πλήγμα θα δεχτεί και η ασφάλεια των πτήσεων, η οποία θα «θυσιαστεί» στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι επιβεβλημένη για τον ελληνικό λαό η απόρριψη και η απειθαρχία σε κάθε επιλογή και εντολή της ΕΕ. Η απειθαρχία στις πολιτικές της ΝΔ και η καταδίκη των επιλογών του ΠΑΣΟΚ. Οπως επιβεβλημένος είναι επίσης και ο γενικός ξεσηκωμός του ελληνικού λαού, σα μια γροθιά και για την υπόθεση της ΟΑ και για τη γενικότερη πορεία κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά των απολύσεων, κατά της φτώχειας και της λιτότητας.

Αναγκαία προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων και στις αερομεταφορές και γενικότερα, είναι η σύσταση ενός δημόσιου τομέα αερομεταφορών, ενταγμένου μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο τομέα μεταφορών. Να γίνουν δηλαδή οι μεταφορές λαϊκή ιδιοκτησία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει λαϊκή εξουσία, προοπτική που απαιτεί τη μαζική εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να πάρει σάρκα και οστά το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης που θα αγωνίζεται για την ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας σε όφελος του λαού.


Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ