ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επισπεύδει ψήφιση του Ασφαλιστικού

Με επίδειξη αδιαλλαξίας και «συνοπτικές διαδικασίες» επιδιώκει η κυβέρνηση να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα και να «εξουδετερώσει» τους αγώνες των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο με τις αντιασφαλιστικές διατάξεις θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι τα τέλη του μήνα και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο «πάση θυσία» θα είναι νόμος του κράτους μέσα στον επόμενο μήνα.

Ηδη έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία «πλύσης εγκεφάλου», ώστε να καμφθούν στο μέτρο του δυνατού οι αντιδράσεις και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το «επικοινωνιακό» οπλοστάσιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει άφθονη κινδυνολογία περί δήθεν κατάρρευσης των Ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος, συστηματική χρήση ψευτοδιλημμάτων, όπως αυτά που ανέφερε χτες στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής, αλλά και συνεχή επίδειξη αποφασιστικότητας για να περάσει η αντιασφαλιστική επίθεση.

Βασικό εργαλείο της κυβέρνησης αποτελεί το «διαίρει και βασίλευε», καθώς θα επιχειρήσει να εμφανίσει αυτούς που αντιδρούν ως μια «βολεμένη μειοψηφία» έναντι μιας «κοινωνικά αναγκαίας μεταρρύθμισης» που γίνεται τάχα «προς όφελος των κοινωνικά ασθενέστερων». Αντιγράφοντας τις μεθόδους Σημίτη, τις επόμενες μέρες «θα βγουν στον αέρα» ακραίες και άδικες περιπτώσεις συνταξιοδοτήσεων προκειμένου να αποκτήσουν τα μέτρα το φωτοστέφανο του «κοινωνικά δίκαιου», ενώ στην πραγματικότητα κατεδαφίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών. Γενικότερα η κυβέρνηση θα επαναλάβει τη μέθοδο που είχε εφαρμόσει το 2005 όταν ψήφισε το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, δηλαδή αδιάκοπη επίθεση με συκοφαντίες και ψέματα.

Παρά τη «γενναία» δήλωση του πρωθυπουργού ότι «αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος» της αντιδραστικής μεταρρύθμισης για το Ασφαλιστικό, γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση μετρά πολύ προσεκτικά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και είναι βέβαιο ότι θα τις λάβει υπόψη της στη διατύπωση των τελικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Χωρίς να κάνει πίσω σε βασικές διατάξεις «διαπραγματεύεται» ορισμένα επιμέρους μέτρα με αποκλειστικό γνώμονα τη διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων και τον «εκφυλισμό» των κινητοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση το βλέμμα της το επόμενο διάστημα θα είναι στραμμένο στους αγώνες των εργαζομένων, σφυγμομετρώντας την αντοχή και την αποφασιστικότητά τους να αναμετρηθούν με την ουσία της πολιτικής της.

ΠΑΣΟΚ
«Μύλος»...

«Μύλος» έγιναν πάλι στο ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά με αφορμή αντιδικία του πρώην προέδρου τους με εργατοπατέρες του κόμματος, για ζητήματα... ηθικής. Βέβαια, η ουσία είναι η αντιλαϊκότητα των πολιτικών τους, την οποία ανοιχτά παραδέχονται και οι ίδιοι.

Ο Κ. Σημίτης μιλώντας προχτές σε εκδήλωση του «Ομίλου (σ.σ: του) Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας» - με ακροατήριο τουλάχιστον είκοσι πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ συν τον Λ. Κύρκο - αφού πρώτα άφησε αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και υπεραμύνθηκε των ημερών διακυβέρνησής του, έδωσε και μαθήματα «ηθικής συμπεριφοράς», όπως την κατονόμασε.

Εφερε για παράδειγμα τον πρώην δικηγόρο της ΓΣΕΕ, Νικολουτσόπουλο, κατηγορώντας ουσιαστικά την ηγεσία της Συνομοσπονδίας ότι ως και συνήργησε στην παράτυπη δράση του εργατολόγου: «(...) δικηγόρος συνδικαλιστικών οργανώσεων είχε αναλάβει με εργολαβική αμοιβή τη δικαστική επιδίωξη της μονιμοποίησης εργαζομένων. Το θέμα ρυθμίστηκε νομοθετικά χωρίς να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες. Παρ' όλα αυτά ζήτησε με εξώδικα και αγωγές την καταβολή της αμοιβής του. Αναφέρω το γεγονός ως ένα δείγμα της προσαρμοστικής ηθικής που επικρατεί σε ορισμένους χώρους. Το συνδικάτο συστήνει το νομικό σύμβουλό του ως δικηγόρο και δεν ενοχλείται που αυτός συμφωνεί εργολαβικές αμοιβές. Εν συνεχεία ο νομικός σύμβουλος απαιτεί αμοιβές που δε δικαιούται, γιατί υπολογίζει στην αδιαφορία ή δυστυχώς και στη συνέργεια της συνδικαλιστικής οργάνωσης».

Χτες ο Χρ. Πολυζωγόπουλος - επί προεδρίας του στη ΓΣΕΕ έδρασε ο εργατολόγος - έσπευσε να απαντήσει ότι «η πελατεία των δικηγόρων αποκτάται από την ομηρία στην οποία βρίσκονται οι συμβασιούχοι και ο κ. Σημίτης έχει ευθύνη ως πρώην πρωθυπουργός της χώρας γι' αυτή την ομηρία». Ενώ σε άλλη τοποθέτησή του, είπε ότι «είναι απαράδεκτο ο Κ. Σημίτης, που κράτησε σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους, οδηγώντας τους σε δικηγόρους, να μέμφεται τώρα τα συνδικάτα και τους συμβασιούχους». Σύμφωνα με πληροφορίες οι δηλώσεις Πολυζωγόπουλου έγιναν κατόπιν συνεννόησής του με τον Γ. Παπανδρέου.

Ο νυν πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, το πήγε παραπέρα: «Ο κ. Σημίτης έβγαλε όλη την εμπάθειά του στα συνδικάτα. Γιατί; Δε στείλαμε εμείς επ' ουδενί εργαζόμενους στα νύχια των δικηγόρων, μεγαλοδικηγόρων και στα γραφεία τα δικηγορικά. Τα έστειλε η πολιτική του κ. Σημίτη που είχε χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους ομήρους (...) Οχτώ χρόνια ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης, μιλάει για τους ειδικούς λογαριασμούς. Δεν τους ήξερε επί κυβέρνησής του ο κ. Σημίτης τους ειδικούς λογαριασμούς;».

Κατηγόρησε και τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποτελούσαν το ακροατήριο του Σημίτη: «Και αυτοί που κούναγαν επιδοκιμαστικά τα κεφάλια τους που τον άκουγαν, τέως υπουργοί, σας παρακαλώ, βρήκαν τα συνδικάτα. Τους ενόχλησε ότι αποτρέψαμε το 2001 αυτό που θα αποτρέψουμε και τώρα το 2007, να επιπέσουν επί των κεφαλών των απλών ασφαλισμένων. Βρήκαν τις λύσεις τις εύκολες. Γι' αυτό δεν είχαν καμία σχέση με τον εργαζόμενο λαό, και γι' αυτό έστρεψε το κεφάλι του και προσπαθούμε εμείς να ανατάξουμε το κίνημα».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», ενάντια στον Σημίτη τάχθηκε και ο Θ. Πάγκαλος: «(...) ήταν και λάθος αυτό που είπε γιατί οι δικηγόροι εργατικών υποθέσεων έτσι εργάζονται, με ποσοστά (...) Μην αρχίσω και θυμάμαι τώρα δικηγορικά γραφεία της εποχής που ήταν ο κ. Σημίτης πρωθυπουργός. Και δικηγορικά τα οποία δεν ήταν και τελείως εχθρικά προς τον κ. Σημίτη, για να το πω έτσι με προσοχή, τα οποία λειτουργούσαν και κάνανε πολύ μεγάλες δουλειές, ενώ υπήρχαν άλλες σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα ή με την κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Σταθερά καθοδικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Σταθερή» είναι η τάση μείωσης των κομμάτων του δικομματισμού, καθώς η αντιδραστική πολιτική που από κοινού εφαρμόζουν εξυπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και πλήττει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Την καθοδική τάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, η οποία διενεργήθηκε στις 12 και 13 του Φλεβάρη σε δείγμα 1.016 ατόμων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα δύο μεγάλα κόμματα καταγράφουν απώλειες, ενώ στη μεταξύ τους «μάχη» η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 3,4% έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,9%, το ΠΑΣΟΚ 25,2%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,4%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 1,7%, άλλα κόμματα 2,1%, λευκό-άκυρο 3%, ενώ η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 16,3%.

Οι μεγάλες απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων φαίνονται καθαρά και από τη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, όπως κατέγραψε η έρευνα της MRB. Ειδικότερα, από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 72,7% δήλωσε ότι θα την ψήφιζε αν γίνονταν τώρα εκλογές, το 2,9% θα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, το 3,4% τον ΛΑ.Ο.Σ., το 4,4% άλλα κόμματα, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε ποσοστό 16,6%. Οσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 68,7% δήλωσε ότι θα το ψήφιζε αν γίνονταν τώρα εκλογές, το 1,3% θα ψήφιζε ΝΔ, το 10,5% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 3,8% άλλα κόμματα, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε ποσοστό 15,7%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 62,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκδηλώσεις για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας

Εκδηλώσεις - συζητήσεις για τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, διοργανώνουν οι ΝΕ Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στη Λάρισα θα γίνουν δυο εκδηλώσεις. Σήμερα Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο δημαρχείο της Ελασσόνας και αύριο Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο του Τυρνάβου. Ομιλητές και στις δυο εκδηλώσεις θα είναι οι Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Μπάμπης Ζιώγας, μέλος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος και Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας και μέλος της ΕΕ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Στη Μαγνησία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο του Βόλου, με ομιλητές τον Μάκη Παπαδόπουλο και τον Αποστόλη Νάνο, μέλος της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ