ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Μαζική και μαχητική απάντηση

Σε πολλές περιοχές της χώρας οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για την πραγματοποίηση μεγάλων συγκεντρώσεων στις 7 Μάη

Λίγες μέρες μένουν για να κορυφωθεί ο ταξικός, αγωνιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς με τις συγκεντρώσεις που θα γίνουν, την Κυριακή 7 Μάη, σε πολλές περιοχές της χώρας και οι προετοιμασίες μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ταξικό γιορτασμό, ανταποκρίνονται καθημερινά με αποφάσεις τους Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνοντας εκδηλώσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, περιοδείες στους χώρους δουλιάς, αλλά και πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει την Κυριακή στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλία, στη Στερεά και την Εύβοια, στην Πάτρα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, στην Κρήτη, στα νησιά του Ιονίου, στη Μυτιλήνη και αλλού.

Μπροστά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το ΠΑΜΕ προβάλλει, την ανάγκη αποτροπής της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, την προστασία της πλήρους απασχόλησης και του 8ωρου, την αντίσταση στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα. Ακόμα, τη διεκδίκηση βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, την ενίσχυση των ανέργων, την αντίσταση στη νατοϊκή υποτέλεια, στην εξάρτηση και τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών με το Διεθνές Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα που αντιστέκεται.

ΕΣΑΚ
Ολοι μαζί στον αγώνα!

Το πρωτομαγιάτικο μήνυμα της ΕΣΑΚ

«Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο», τονίζει η ΕΣΑΚ στο μήνυμά της για την Πρωτομαγιά, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στον ταξικό γιορτασμό της. Ειδικότερα, αναφέρει:

«Στο χρόνο που πέρασε από την περσινή Πρωτομαγιά, διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο οι ταξικές ανισότητες, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών ταξικών επιλογών που εφαρμόστηκαν, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. Η παγκόσμια εργατική τάξη, ο κύριος παραγωγός του πλούτου, βλέπει τον πλούτο που αυτή παράγει, να τον καρπώνεται, να τον απολαμβάνει μια ελάχιστη παγκόσμια ελίτ, την ίδια ώρα που η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, αγκαλιάζει όλο και περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπων.

Οι αγωνιστικές σπίθες των εργαζομένων στο Σιάτλ, στο Νταβός, στη Λισαβόνα, στην Κορέα, τη Λατινική Αμερική, στην Ελλάδα, στην Ουάσιγκτον, φωτίζουν το δρόμο της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων».

Για την Ελλάδα, η ΕΣΑΚ σημειώνει: «παράλληλα με την αύξηση των υπερκερδών και των προνομίων των μονοπωλίων, των τραπεζιτών, του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου, αυξήθηκε για την πλειοψηφία των Ελλήνων η φτώχεια, η ανεργία, η καταπάτηση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Υποβαθμίστηκε ακόμη περισσότερο η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός και αθλητισμός.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η επίθεση της εργοδοσίας με μαζικές απολύσεις και διαθεσιμότητες, ενάντια στο ωράριο και στα άλλα εργασιακά δικαιώματα, επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, θα συνεχιστεί από κυβέρνηση, εργοδοσία και Ευρωπαϊκή Ενωση, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

Επίσης, τονίζει ότι «στο χρόνο που πέρασε, επιβεβαιώθηκε η θέση της ΕΣΑΚ για την αναγκαιότητα συγκρότησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και η πρωτοπόρα δράση του το ανέδειξε ως τη μοναδική αγωνιστική έπαλξη, ενάντια στην κάστα της εργατικής αριστοκρατίας, που ελέγχει την πλειοψηφία των ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων της πατρίδας μας και που ως βασική της επιλογή έχει την παρεμπόδιση της αγωνιστικής ανάτασης των εργαζομένων».

«Σε όλους όσοι θεωρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μία άνευ όρων παράδοση των εργαζομένων στα αντιλαϊκά και αντεργατικά τους σχέδια, ας δώσουμε τιμώντας την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης τη δική μας μαζική αγωνιστική, πολιτική, ταξική απάντηση», καταλήγει η Παράταξη, που προτρέπει για:

Χτίσιμο του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα με το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ. Συνέχιση του αγώνα για ειρήνη ενάντια στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές. Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, για υπογραφή ουσιαστικών συλλογικών συμβάσεων, 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Αγωνιστική ενότητα με τη μικρομεσαία αγροτιά, μικροβιοτέχνες και εμπόρους της πόλης και του χωριού, νέους και νέες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικός ο γιορτασμός

Στην κεντρική πύλη του λιμανιού, την Κυριακή στις 11 το πρωί

Το φετινό αγωνιστικό πρωτομαγιάτικο ραντεβού θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 7 Μάη στις 11 το πρωί στην κεντρική πύλη του λιμανιού, όπου θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.

Ολη αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στους τόπους δουλιάς, αλλά και πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις σε πολλούς χώρους με σκοπό το μήνυμα της Πρωτομαγιάς να φθάσει σε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους.

Συνδικαλιστικές παρατάξεις και εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης τίμησαν, τη Δευτέρα 1 Μάη, την εργατική Πρωτομαγιά με μια σεμνή τελετή κατάθεσης στεφανιών στο μνημείο του εργάτη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων και σωματείων συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο στις 11 το πρωί και κατευθύνθηκαν με πορεία στο χώρο του μνημείου του εργάτη.

Στεφάνι κατέθεσαν το ΠΑΜΕ, η ΕΣΑΚ, η ΑΔΕΣ (Αδέσμευτη Ενωση Συνδικαλιστών), η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), το Συνδικάτο Οικοδόμων, το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Καπνεργατικό Σωματείο, το Συνδικάτο Δέρματος και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Μετά την κατάθεση των στεφανιών η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών των αγώνων της εργατικής τάξης για τη διασφάλιση και προάσπιση εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και μια καλύτερη ζωή για τον εργαζόμενο λαό.

Συνδικαλιστικά στελέχη που συμμετείχαν στην εκδήλωση δήλωσαν ότι το αγωνιστικό, ταξικό περιεχόμενο της εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένει σήμερα επίκαιρο, όσο ποτέ και εξακολουθεί να εμπνέει τους νέους αγώνες των εργαζομένων.

«Συνεχίζουμε αγωνιστικά»

Αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αποτελούμενη από συνδικαλιστές εκπροσώπους σωματείων και Ομοσπονδιών, κατέθεσε τη Δευτέρα 1η Μάη στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στο μνημείο για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές εργάτες, την 1η Μάη του 1944, από τους Γερμανούς κατακτητές. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία κατέθεσε στεφάνι και στην πύλη του Πολυτεχνείου. «Συνεχίζουμε Αγωνιστικά», αναγράφεται στο στεφάνι και η υπόσχεση γίνεται πράξη τόσο με τις ταξικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις της Κυριακής 7 του Μάη, όσο και με τους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ταξικό κάλεσμα

Την Κυριακή οι κεντρικές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον ταξικό - αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στη Θεσσαλία, όπου την Κυριακή θα γίνουν συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Στη Λάρισα, η κεντρική συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Για την επιτυχία της συγκέντρωσης πραγματοποιούνται εξορμήσεις και περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων σε χώρους δουλιάς. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απευθύνει προσκλητήριο συμμετοχής στη συγκέντρωση, σε όλους τους εργαζόμενους, για να δώσουν δυναμική απάντηση ενάντια στο κεφάλαιο, την ΟΝΕ, το ΝΑΤΟ, την κυβέρνηση που εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Πυρετωδώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες και στο Βόλο για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η κεντρική συγκέντρωση, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στην παραλία της πόλης. Οι αντιπροσωπείες της Συντονιστικής Επιτροπής που περιοδεύουν σε χώρους δουλιάς, αναδεικνύουν το ταξικό - αγωνιστικό περιεχόμενο και τον διεκδικητικό χαρακτήρα του γιορτασμού.

Στην Καρδίτσα η ταξική συγκέντρωση για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα γίνει στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Καρδίτσας που διοργανώνει τη συγκέντρωση καλεί τους εργαζόμενους του νομού να προβάλλουν το ταξικό πλαίσιο δράσης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου - πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ - η οποία επέλεξε το δρόμο της υποταγής και της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η κεντρική ταξική συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στα Τρίκαλα, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Και στα Τρίκαλα εντείνονται οι προετοιμασίες με εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ