ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αύξηση της βίας διαπιστώνει και ο νέος διοικητής της ΚΦΟΡ...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Την έντονη ανησυχία του για νέα κρούσματα εθνικιστικής βίας στο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε χτες ο νέος διοικητής της ΚΦΟΡ, Ισπανός αντιστράτηγος, Χουάν Ορτούνο.

Ενα 48ωρο μετά τις- ευτυχώς αναίμακτες - επιθέσεις αγνώστων κατά δύο λεωφορείων που μετέφεραν Σέρβους προσκυνητές σε μοναστήρι του Κοσσυφοπεδίου με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα, ο διοικητής της ΚΦΟΡ υποστήριξε σε χτεσινή ανακοίνωσή του πως «θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες πράξεις βίας μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων, όπως και επιθέσεις που εκδηλώνονται κατά της διεθνούς κοινότητας». Πέρα από τη διαπίστωση της αυξημένης έντασης στο Κοσσυφοπέδιο και δη στη διαιρεμένη πόλη της Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα, ο Χουάν Ορτούνο πρόσθεσε πως έδωσε εντολές στους διοικητές της πολυεθνικής στρατιάς να «εστιάσουν τις δραστηριότητές τους στην αναχαίτιση των προσπαθειών που καταβάλλουν εξτρεμιστές». Ο ίδιος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σε σχέση με το ακριβές περιεχόμενο αυτών των «εντολών».

Αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις του Χουάν Ορτούνο στάθηκε ο λιθοβολισμός δύο λεωφορείων στην Κόσσοβσκα Μιτρόβιτσα που μετέφερε Σέρβους πιστούς σε μοναστήρι της περιοχής (Μεγάλη Παρασκευή), η θανατηφόρα επίθεση αγνώστων κατά Ρώσου στρατιώτη, ο εμπρησμός σπιτιού ενός Κοσσοβάρου Αλβανού και η επίθεση με χειροβομβίδες κατά δύο Κοσσοβάρων πολιτών, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Βρετανικές «κινδυνολογίες» ενόψει των γενικών εκλογών ...

Πολιτική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης

Associated Press

Πολιτική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης
ΧΑΡΑΡΕ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σε ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης με τη σημερινή ηγεσία της Ζιμπάμπουε επιχειρεί να «μετατρέψει» το Λονδίνο τη ζέουσα υπόθεση αγροτικής μεταρρύθμισης στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα, όπου οι καταλήψεις αγροκτημάτων της λευκής μειοψηφίας παραμένουν σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες...

Χτες, στον απόηχο των αποτυχημένων συνομιλιών μεταξύ Βρετανών αξιωματούχων με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης Μουγκάμπε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στο Λονδίνο, ακολούθησε η μίνι συνάντηση εκπροσώπων χωρών - μελών της «Βρετανικής Κοινοπολιτείας». Και σ' αυτή την περίπτωση, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, όχι μόνον επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες κατά του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, αλλά και απείλησε με επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Χαράρε «σε περίπτωση... που δε διεξαχθούν εκλογές έως τον ερχόμενο Αύγουστο».

Ο Ρόμπιν Κουκ, μιλώντας χτες σε βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό πριν την έναρξη της συνάντησης αξιωματούχων από οκτώ χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, εξέφρασε την ελπίδα πως το αποτέλεσμα της μίνι συνόδου θα ήταν «μία καθαρή ανακοίνωση που θα συμμεριζόταν τις ανησυχίες της Βρετανίας για την κατάρρευση του νόμου και της τάξης στη Ζιμπάμπουε και για το κλίμα εκφοβισμού που επικρατεί στις επικείμενες εκλογές... εάν αυτές πράγματι διεξαχθούν». Την ίδια ώρα, η Νότια Αφρική, χώρα που είναι επίσης μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα άδικης αγροτικής γαιοκτησίας, επιχειρεί να αναλάβει παρεμβατικό ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης...

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Νκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα, δήλωσε χτες πως η χώρα της επιθυμεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε «για να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος αγροτικής μεταρρύθμισης».

Ωστόσο, η ίδια απέφυγε να προβλέψει την εκδήλωση μιας παρόμοιας κρίσης (με χαρακτηριστικό το στοιχείο των κλιμακούμενων καταλήψεων αγροκτημάτων της λευκής μειοψηφίας), υποστηρίζοντας πως «είναι ήδη σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα με τοπικές κοινότητες που αναζητούν λύση στο ζήτημα της ιδιοκτησίας και αναμοιράσματος της καλλιεργήσιμης γης». Δεν παρέλειψε ωστόσο να ρίξει έμμεσες βολές κατά του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, λέγοντας πως «η κρίση δε θα πάρει τη μορφή μαζικών καταλήψεων στη Ν.Αφρική, καθώς εκεί υπάρχει θεσμικό δίκαιο και παράδοση σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων»...

  • Ελεύθερο άφησαν χτες οι Αρχές της Ζιμπάμπουε τον Νοτιοαφρικανό φωτορεπόρτερ, Ομπέντ Ζίλουα, ο οποίος είχε συλληφθεί προ ημερών ως ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση που εκδηλώθηκε στις 22 Απρίλη στα γραφεία ανεξάρτητης εφημερίδας της χώρας. Ο Ζίλουα ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που έφτασε την ώρα της έκρηξης στα γραφεία της «Ντέιλι Νιουζ». Οι Αρχές θεώρησαν την εκεί έγκαιρη παρουσία του ως ύποπτη, αλλά εξαιτίας της έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων, ο Ζίλουα αφέθηκε ελεύθερος.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνομιλίες σε όλα τα «μέτωπα»

ΕΪΛΑΤ - ΠΑΛΜΥΡΑ.-

Την απόφασή του να αποχωρήσει από το Νότιο Λίβανο μέχρι τις αρχές του Ιούλη άρχισε να θέτει σε εφαρμογή ο ισραηλινός στρατός με την έναρξη των προετοιμασιών απομάκρυνσης των δυνάμεών του. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν συνομιλίες με θέμα τη διαμόρφωση κοινής στάσης στις συνομιλίες με το Ισραήλ, αλλά και την επικείμενη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την κατεχόμενη ζώνη. Συνομιλίες, όμως, άρχισαν και πάλι, στο πλαίσιο του τρίτου και τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι υπό την ενεργή και απροκάλυπτη, πλέον, διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οχήματα και φορτηγά του ισραηλινού στρατού άρχισαν, από χτες το πρωί, να μεταφέρουν τις τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των προκεχωρημένων φυλακίων του στρατού κατοχής στο Νότιο Λίβανο. Η μεταφορά άρχισε από το φυλάκιο Τζιπορέν, στο βόρειο τμήμα της «ζώνης ασφαλείας», ενώ παράλληλα μεταφέρθηκε και μεγάλο μέρος των πυρομαχικών. Οπως τόνιζαν αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού, σταδιακά ο ισραηλινός στρατός θα έχει ολοκληρώσει την αποχώρησή του μέχρι τις 7 του Ιούλη.

Σε αυτό ακριβώς το θέμα επικέντρωσαν τις συνομιλίες τους, που άρχισαν χτες στην πόλη Παλμύρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάραα, της Αιγύπτου, Αμρ Μούσα, και της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ. Οι τρεις αξιωματούχοι επαναδιατύπωσαν τη γνωστή τους θέση για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Νότιο Λίβανο μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην περιοχή, ενώ επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο συριακό αίτημα για πλήρη και άνευ όρων ισραηλινή αποχώρηση από τα υψώματα του Γκολάν.

Σε εντατικές διαρκείς συνομιλίες βρίσκονται, όμως, από το Σαββατοκύριακο και οι Ισραηλινοί με τους Παλαιστινίους. Οι πολύωρες καθημερινές συζητήσεις, στις οποίες ηγούνται ο Οντέτ Εράν, εκ μέρους του Ισραήλ και ο Σάεμπ Ερακάτ, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, στοχεύουν στην κατάληξη σε ένα προσχέδιο οριστικής συμφωνίας για το τελικό καθεστώς των αυτόνομων εδαφών και την ολοκλήρωση της ισραηλινο -παλαιστινιακής «ειρηνευτικής διαδικασίας». Σε μια «αιφνιδιαστική» αλλαγή σκηνικού, το Ισραήλ, χτες, εξέφρασε την επιθυμία του για ενεργότερη παρέμβαση των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη μέχρι πρότινος διατυπωμένη θέση του για διμερείς απευθείας συνομιλίες.

Την ίδια στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή υιοθέτησε την εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, της μείωσης της αμερικανικής διαμεσολάβησης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαρκώς «προωθούν τις ισραηλινές θέσεις», αποφεύγοντας να σχολιάσει τη, μέχρι σήμερα, παλαιστινιακή επιμονή για ενεργότερη αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο,τι και να υποστηρίζουν, όμως, οι συνομιλητές, τον τελευταίο και βαρύτερο λόγο φαίνεται ότι έχει η Ουάσιγκτον, η οποία αποσαφήνισε ότι δεν προτίθεται να δώσει νέα χρονική παράταση και ότι είναι αποφασισμένη να αναμειχθεί άμεσα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος αναμένεται, σήμερα, στο Εϊλάτ.

ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Νέο πλήγμα σε ιρακινή συνοικία καταγγέλλει η Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το δεύτερο χτύπημα ιρακινής συνοικίας με ρουκέτες από «ιρανούς πράκτορες που έχουν παρεισφρήσει στο ιρακινό έδαφος» κατήγγειλε, χτες, το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ, επικαλούμενο πηγές των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Και αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη, πριν από λιγότερο από δύο μήνες, η ιρανική ηγεσία, η οποία χαρακτηρίζεται, από το ΙΝΑ, ως φέρουσα την κύρια ευθύνη του πλήγματος, απέφυγε να σχολιάσει τις κατηγορίες αλλά και το γεγονός.

Σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στις ιρανο-ιρακινές σχέσεις, οι οποίες, επί της ουσίας, ουδέποτε βελτιώθηκαν αισθητά μετά τον τερματισμό, χωρίς υπογραφή επίσημης συμφωνίας, του 8ετούς ιρακινο-ιρανικού πολέμου. Σύμφωνα με το ΙΝΑ, 6 τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες έπληξαν κατοικημένη συνοικία της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 πολίτες και να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Η συνοικία δεν κατονομάζεται και η επίθεση φέρεται να πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα. Το ΙΝΑ επιρρίπτει τις ευθύνες σε «Ιρανούς πράκτορες» που εκτελούν εντολές του ιρανικού καθεστώτος.

Το πλήγμα στη Βαγδάτη, σχεδόν, συνέπεσε χρονικά με την επίθεση με όλμους που έγινε κατά των κεντρικών εγκαταστάσεων της ιρανικής αστυνομίας στην Τεχεράνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί πολίτες. Την ευθύνη για την επίθεση στο κτίριο της αστυνομίας ανέλαβε η ιρανική αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Μουτζαχεντίν Κχαλκ», η οποία διατηρεί δεκάδες στρατόπεδα στο ιρακινό έδαφος. Η ιρανική κυβέρνηση, πάντως, απέφυγε να κάνει το όποιο σχόλιο.

Ανάλογη στάση είχε τηρήσει η Τεχεράνη και στην περίπτωση του πλήγματος με ρουκέτες που δέχτηκε η συνοικία Μπαλαντιγιάτ, της Βαγδάτης, στις 22 του Μάρτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 πολίτες και να τραυματιστούν 38 άλλοι. Και σε εκείνη την περίπτωση, η Βαγδάτη είχε επιρρίψει τις ευθύνες στην Τεχεράνη.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κερδίζει ... χάνοντας ο Σεζέρ

Ούτε η προχθεσινή δεύτερη ψηφοφορία απέδωσε το «επιθυμητό» αποτέλεσμα για τη συγκυβέρνηση υπό τον Μπουλέντ Ετσεβίτ σε ό,τι αφορά την εκλογή του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Α. Ν. Σεζέρ, στη θέση του Προέδρου της χώρας, αφού δε συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 367 ψήφοι υπέρ του στη Βουλή (έφθασε τους 314). Ωστόσο αναμένεται, την Παρασκευή, το «σίριαλ» να λάβει τέλος, αφού σ' αυτήν την ψηφοφορία θα απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Οι δύο πιο «σοβαροί» ανταγωνιστές του Σεζέρ κέρδισαν επίσης υποστήριξη, αλλά όχι ποσοτικά ικανή να τους φέρει πιο κοντά στον προεδρικό θώκο: Οι 88 ψήφοι (Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ, πρόεδρος της Βουλής) του ενός και οι 66 (Νεβζάτ Γιαλτσίντας) του άλλου είναι προφανές ότι δεν αρκούν ούτε για αστείο, πέραν του ότι οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων της Βουλής (καθείς για τις δικές του / της σκοπιμότητες) έχουν «διατάξει» τους βουλευτές τους να «ρίξουν» Σεζέρ. Κάτι που, αν και δεν έγινε στην έκταση που «θα έπρεπε» μέχρι στιγμής, θα αρκέσει μάλλον για να καταστήσει τον, άγνωστο ως πρότινος, δικαστικό, διάδοχο του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και να «ηρεμήσει» τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΔΝΤ) και τους Δυτικούς συμμάχους, που ανησυχούσαν για τη «σταθερότητα» στην Αγκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ