ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Αθλια κατάσταση και παρατυπίες

Πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης περιγράφει την ιδιότυπη σύμφυση του νοσοκομείου με τον επιχειρηματικό τομέα και τις διευκολύνσεις ορισμένων ιδιωτών γιατρών

Στην άθλια κτιριακή και τεχνολογική υποδομή που διαθέτει το νοσοκομείο του Βόλου και σε διάφορα που σχετίζονται με παρανομίες και «κολεγιές» του νοσοκομείου με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, αναφέρεται πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο πόρισμα περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία του νοσοκομείου - τα χειρουργικά τραπέζια είναι φθαρμένα και ακατάλληλα, ο κλίβανος υλικών ελκύει, κατά τη λειτουργία του, καρκινογόνα αέρια, τα μόνιτορ είναι αναξιόπιστα και οι προβολείς οροφής ασυντήρητοι, οι νιπτήρες έχουν σάπια σιφόνια - αναφέρει ότι πανάκριβα υλικά βρίσκονται στους διαδρόμους (καθιστάμενα έτσι επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών). Επίσης καταγγέλλεται ότι ασθενείς αποστέλλονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να υποβληθούν σε αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, χωρίς ν' ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες, ιδιώτες χειρουργοί χειρουργούν στα χειρουργεία του νοσοκομείου ασθενείς τους, παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας στο χειρουργείο, ενώ σημειώνονται και οικονομικές ατασθαλίες μέχρι και παραποιήσεις των πρακτικών του Διοικητικού Συμβούλιου του νοσοκομείου.

Το πόρισμα των ελεγκτών έχει σταλεί στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Βάσω Παπανδρέου, Υγείας και Πρόνοιας Αλέκου Παπαδόπουλου και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου.

Υποπτη συγκυρία

Εξαρχής να σημειώσουμε ότι η συγκυρία στην οποία δημοσιεύεται το πόρισμα για το νοσοκομείο Βόλου προκαλεί προβληματισμούς, αλλά και ανησυχίες. Και τούτο διότι συμπίπτει - προφανώς όχι τυχαία - με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας, από τον Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει επιλεγεί από τον Κ. Σημίτη για να φέρει εις πέρας την κυβερνητική επιχείρηση που ακούει στο όνομα «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ».

Για να προχωρήσει αυτή η επιχείρηση κατεδάφισης της δημόσιας Υγείας, θα πρέπει, κατ' αρχήν, να «περάσει» στην κοινή γνώμη ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι τόσο άθλια που δε χρειάζεται να λειτουργούν ως τέτοια. Γίνεται, λοιπόν, η αρχή με την εκμετάλλευση του πορίσματος για το νοσοκομείο Βόλου και, προφανώς, θ' ακολουθήσουν κι άλλα νοσοκομεία.

Οχι, βεβαίως, ότι όσα αναφέρονται στο εν λόγω πόρισμα δεν απηχούν την πραγματικότητα. Αλλά, εκτός του ότι είναι γνωστό πως ανάλογες καταστάσεις επικρατούν στο σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων της χώρας, είναι, επίσης, γνωστό ότι αυτά τα προβλήματα του νοσοκομείου Βόλου δεν είναι τωρινά, ούτε άγνωστα στην κυβέρνηση, για να δημοσιοποιηθούν τώρα, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων από τον «υπουργό - εξυγιαντή» του ΕΣΥ.

Πλείστες φορές ο σύλλογος των εργαζομένων στο νοσοκομείο τα είχε δημοσίως αναφέρει και καταγγείλει, ζητώντας τη λήψη μέτρων και την απομάκρυνση του προέδρου του ΔΣ, Γ. Βαρδούλη. Το ΚΚΕ, πολλάκις, είχε φέρει με Ερωτήσεις του στη Βουλή, πολλά απ' αυτά τα προβλήματα. Κι όμως, επί πολλά χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «αγρόν ηγόραζε» ωσάν να περίμενε να έρθει ο Αλέκος Παπαδόπουλος και «να τα βάλει όλα στη θέση τους». Και, μόλις το πόρισμα δημοσιοποιήθηκε, κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν.

Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε πως «αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης η αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, καθώς και η παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων». (Τώρα, πώς αυτή η «πάγια θέση» δεν υλοποιήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δημόσιες καταγγελίες για το νοσοκομείο Βόλου, ή και για άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, δε μας εξηγεί η υπουργός).

Ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος - μιλώντας, προφανώς, «αντ' αυτού» του υπουργού του - υποστήριξε πως «δε θα θέλαμε να προβούμε σε ανακοινώσεις, αν δεν εκτιμήσουμε την κατάσταση και αν δεν αναζητήσουμε αποτελεσματικές επεμβάσεις μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας». (Το 'σκασε «το μυστικό» περί «μεταρρύθμισης» ο υφυπουργός...)

Και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτης, έσπευσε να δηλώσει ότι «το σύστημα είναι γενικά προβληματικό». (Το 'μαθε το κυβερνητό «ποίημα» ο κύριος Γενικός και σηκώνει κι αυτός τα μανίκια για ν' αρχίσει δουλιά για το ξήλωμα του δημόσιου τομέα της Υγείας...)

Η ύποπτη συγκυρία δημοσίευσης του πορίσματος για το νοσοκομείο Βόλου, σε συνδυασμό με άλλες «παραινέσεις», «απειλές» και «παρεμβάσεις» του νέου υπουργού Υγείας, δείχνουν πως η κυβέρνηση βιάζεται ν' αρχίσει την επιχείρηση κατά της δημόσιας υγείας του λαού μας και υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται και κερδοσκοπούν στο χώρο.

Υπόθεση, λοιπόν, των εργαζομένων στην Υγεία και όλου του λαού είναι να παρέμβουν γρήγορα κι αποτελεσματικά, ώστε να μην πετύχει η κυβερνητική επιχείρηση.

Εναν τον πρόλαβε η νάρκη

Αλλοι 1.785 μετανάστες, που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, στάλθηκαν πίσω στις χώρες τους

Φρικτό θάνατο από έκρηξη νάρκης σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο στις Καστανιές Εβρου, βρήκε, το απόγευμα της Δευτέρας, νεαρός μετανάστης, στην προσπάθειά του να περάσει λαθραία τα σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του νεκρού παραμένουν άγνωστα, ενώ εκτιμάται πως ήταν ηλικίας 30 - 35 ετών. Το πτώμα του άτυχου μετανάστη περισυνέλεξαν ναρκαλιευτές του στρατού και αμέσως μετά οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Στο μεταξύ, 1.785 Αλβανοί μετανάστες συνελήφθησαν σε μια γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας στην Καστοριά, που ξεκίνησε τη Μεγάλη Πέμπτη και διήρκεσε μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα. Ολοι επαναπροωθήθηκαν στη χώρα τους. Στο πλαίσιο, εξάλλου, της επιχείρησης, συνελήφθησαν τρεις «διακινητές» και κατασχέθηκαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούνταν για τη λαθραία μεταφορά των μεταναστών.


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκταση του δημοσίου πουλήθηκε προεκλογικά σε ιδιώτη

Για όποιον θέλει να δει πώς δημιουργείται η περίφημη ιδιοκτησία, την οποία μάλιστα το ελληνικό, όπως και τα άλλα Συντάγματα όλων των καπιταλιστικών χωρών, χαρακτηρίζουν σαν ιερή, και πώς λειτουργούν στην πράξη τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα, η παρακάτω ιστορία είναι αρκούντως διδακτική και διαφωτιστική:

Η περιοχή Δηλαβέρη στον Πειραιά βρίσκεται στα Μανιάτικα. Είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, που και η κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου είναι πολύτιμη. Στην περιοχή υπάρχει μια έκταση ιδιοκτησίας της ΚΥΔΕΠ με αποθήκες του υπουργείου Γεωργίας. Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι τα οικόπεδα της ΚΥΔΕΠ, όπως τα λένε, να γίνουν χώροι πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής. Σχετικές αποφάσεις έχει πάρει κατ' επανάληψη το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, αλλά, όπως και πολλές άλλες, έχουν μείνει στα χαρτιά. Πριν από λίγες μέρες, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», Παναγιώτης Σαλπέας, επανέφερε το θέμα της μη υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε από δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας εκλεγμένο με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ έγινε γνωστό ότι τα οικόπεδα έχουν πουληθεί ήδη σε ιδιώτη, ο οποίος πρέπει να αποζημιωθεί γιατί δεν μπορεί να θιχθεί η περιουσία του! Από τη συζήτηση φάνηκε ότι η σχετική αγοραπωλησία έγινε στην πριν τις εκλογές περίοδο. Ετσι, από τη μία μέρα στην άλλη, αφού κάποιος αγοράζει μια περιοχή που έχει ήδη χαρακτηριστεί σαν χώρος αναψυχής, στη συνέχεια διεκδικεί από τους περιοίκους αποζημίωση, διότι η ιδιοκτησία είναι ιερή! Μόνο, που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν πρόκειται για ιδιοκτησία, αλλά για κλοπή, όπως χαρακτηριστικά είπε ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», Κώστας Τζατζάνης.

Αξίζει να σημειωθεί η τουλάχιστον απαράδεκτη στάση του υποστηριζόμενου από το κυβερνών κόμμα επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστου Φωτίου, που, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του αγοραστή των οικοπέδων της ΚΥΔΕΠ, προέβη σε ανοίκεια προσωπική επίθεση στον Παναγιώτη Σαλπέα, καλώντας τον να πει πού βρισκόταν όταν αυτός αγωνιζόταν. Δυστυχώς όμως, για τον εκσυγχρονισμένο παλαιοκομματικό Χρήστο Φωτίου, είναι σε όλους γνωστοί, τόσο οι αγώνες του Παναγιώτη Σαλπέα, όσο και ο δικός του βίος και πολιτεία. Ο Χρήστος Φωτίου, όταν δε σιτιζόταν με διάφορους τρόπους από το Δημόσιο, προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες σε διάφορους «Αρφανο - Χιόνηδες»... γι' αυτό και σιώπησε, όταν κλήθηκε από τον Παναγιώτη Σαλπέα να πει ακριβώς τι εννοεί.

Προσφορές στο Παράρτημα Πειραιά της «Δημοκρατικής Μέριμνας»
  • Ο Γεράσιμος Προκόπης προσφέρει 20.000 δρχ.
  • Τα μέλη του ΠαραρτήματοςΚορυδαλλού της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 15.000 δρχ.
  • Η Δέσπποινα Ιωακείμ προσφέρει 50.000 δρχ.
  • Η Γιαννούλα Παπαγεωργάκη προσφέρει 50.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου της ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΗ.
ΠΕΝΘΗ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή, γιαγιά και θεία

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ν. ΤΡΙΑΝΤΗ

Ετών 81

εκηδεύσαμε το Μεγάλο Σάββατο 29 Απριλίου 2000 εκ του ιερού ναού Αγ. Νικολάου Αχαρνών. Ο ενταφιασμός έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών.

Ο σύζυγος: Νικόλαος. Τα τέκνα: Γεώργιος και Ευσταθία. Οι αδελφές: Ζωή Γιαννοπούλου, Τασία Τράγου. Τα εγγόνια: Νικόλαος, Δημήτριος. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία

ΕΥΤΕΡΠΗ χήρα ΒΑΣ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ετών 83

εκηδεύσαμε χτες Τρίτη 2/5/2000 και ώρα 5.30 μ.μ. από τον ιερό ναό Νεκροταφείου Ηλιουπόλεως.

Τα τέκνα: Νίκος και Γκέλη, Μάκης και Λίλιαν, Κυριάκος και Ελευθερία. Οι εγγονές: Ευίνα και Βάλια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Δουλιές με «φούντες»

Εκατόν τριάντα κιλά χασίς σε φούντα, επιχείρησαν να μεταφέρουν στη χώρα μας δύο ομάδες Αλβανών, που εντοπίστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα από άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Αλιάκμονα στην Καστοριά.

Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, έξι Αλβανοί λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν έξω από την Κοινότητα Κολοκυνθούς τα ξημερώματα της Κυριακής, την ώρα που μετέφεραν σε σάκους περίπου 96 κιλά χασίς. Μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, πέταξαν τους σάκους και επιχείρησαν να εξαφανιστούν. Οι τέσσερις συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Στο μεταξύ, μια δεύτερη ομάδα πέντε λαθρομεταναστών έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας τα ξημερώματα της 1ης Μάη, ενώ μετέφερε 31.5 κιλά χασίς, στην περιοχή Χιονάτου. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τα ναρκωτικά και συνέλαβαν έναν από τους δράστες. Οι υπόλοιποι αναζητούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ