ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός πρέπει να ρίξει το σάπιο οικοδόμημα του πολιτικού συστήματος

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο «Ζήμενς»

Eurokinissi

«Εμείς και Εξεταστική ζητάμε και όσο έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το έργο της δικαιοσύνης θα το ελέγξουμε», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε παρέμβασή της στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με τις μίζες της «Ζήμενς» σε στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η Αλ. Παπαρήγα διευκρίνισε πως «ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτό το πολιτικό σύστημα δε σώζεται με τίποτε, ακόμα και 40 Εξεταστικές να γίνουν», αφού «υπάρχει ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που είναι η πηγή των προβλημάτων» και «εμάς δε μας ενδιαφέρει να σωθεί αυτό το σύστημα και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα που αρνούνται την Εξεταστική Επιτροπή, επειδή το θέμα είναι στη δικαιοσύνη τόνισε «ότι η κυβέρνηση λέει για πολλοστή φορά "όχι" στην Εξεταστική Επιτροπή γιατί "δεν μπορεί να λειτουργήσει η Εξεταστική Επιτροπή" και "επειδή γίνονται διαρροές και πιέζονται οι δικαστές"». Οι διαρροές, είπε η Αλ. Παπαρήγα, είναι εργαλείο του συστήματος και στο «κάτω κάτω ας γίνεται διαρροή πραγματικών στοιχείων που κατατίθενται στην Εξεταστική». «Εδώ η πλειοψηφία των δικαστών είναι στο έλεος των δημοσιογράφων», παρατήρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας ότι τα παραπάνω επιχειρήματα «δεν είναι λόγος άρνησης της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ ζητάει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είπε ότι αυτό γίνεται «γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις που αξίζει να εξεταστούν» και «έχει 100% βάση» η πρόταση για σύσταση της Επιτροπής. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων «αφορά έναν τομέα - λέγεται σήμερα τηλεπικοινωνίες - όμως δεν αφορά μόνο τον ΟΤΕ, έχει σχέση με συστήματα παρακολούθησης, καταστολή, πολιτική κατασκοπία», πράγματα που «έχουν σχέση με την καθημερινή μας ζωή».

Eurokinissi

Επιπρόσθετα η Αλ. Παπαρήγα διευκρίνισε ότι ως ΚΚΕ «θέλουμε να συμβάλλουμε στο να διαμορφωθεί η συνείδηση του λαού έτσι ώστε να γίνει και μια μεγάλη λαϊκή εξεταστική για την υπόθεση του ΟΤΕ» και «καλούμε τα εργατικά συνδικάτα να συγκεντρωθούν και να διαμορφώσουν μια ολόκληρη χάρτα ή βίβλο». Πρέπει να ερευνηθεί, είπε - αναφερόμενη στο ιστορικό της υπόθεσης - ότι αν και «έγινε η ΕΛΒΗ (σ.σ. "Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών") για να μελετήσει τα ψηφιακά συστήματα, έμεινε μια σκιά» και στη συνέχεια «άνοιξε το δρόμο για να γίνουν οι συμβάσεις του ΟΤΕ με τη "Ζήμενς" και την "Ιντρακόμ"». Πρέπει να εξηγηθεί τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «πώς αυτός ο δημόσιος ΟΤΕ βρέθηκε κάτω από τη μέγκενη συγκεκριμένων πολυεθνικών», που μάλιστα «ελέγχει πολύ περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα» όπως οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Καυστική ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ποιον αφορά η υπόθεση «Ζήμενς». «Το σκάνδαλο αφορά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μην τα χωρίζετε, μεσοτοιχία έχετε», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στον ισχυρισμό ότι τα συστήματα που αγοράστηκαν αφορούσαν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε πως «πρόκειται για συστήματα που θα χρησιμοποιούνται για 15 χρόνια», ενώ «ξεκίνησε η αγορά από το 1999» με στόχο ένα «ενιαίο συγκαναλικό σύστημα σύνδεσης όλων των υπηρεσιών» και «στη συνέχεια με το αντίστοιχο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οσον αφορά το αν «ο ένας ή ο άλλος εμπλέκεται περισσότερο, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό».

Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι για το θέμα αυτών των προμηθειών είχε συσταθεί διακομματική επιτροπή στην οποία δε θέλησε να συμμετάσχει τότε (ως αντιπολίτευση) η ΝΔ. Στη συνέχεια όμως και αιφνίδια «το 2002 έρχεται εντολή να περάσει στην Επιτροπή Συντονισμού της Ολυμπιακής Προετοιμασίας και στο υπουργείο Αμυνας». Εμείς, είπε, «τότε το θεωρήσαμε πρόσχημα» και κατέθεσε στα πρακτικά την τότε «γραπτή διαμαρτυρία του εκπροσώπου του ΚΚΕ» που έβαζε «ζήτημα πραξικοπηματικής ενέργειας». Ετσι - σημείωσε - η υπόθεση «έφυγε έξω από κάθε έλεγχο».

Σκιαγραφώντας το παρασκήνιο συμφερόντων πίσω από αυτού του είδους τις προμήθειες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θύμισε δηλώσεις του τότε Αμερικανού πρεσβευτή Τ. Μίλερ στις 26/9/2002, ο οποίος «πλασάροντας» αμερικανική εταιρεία είπε ότι «δεν είναι καιρός για πειραματισμούς», ενώ διαφημίζοντας το... προϊόν του, είπε ότι η εταιρεία του συνεργάζεται με τη ΣΙΑ, το ΝΑΤΟ και έχει δοκιμαστεί στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. «Είναι γεγονός ότι απορρίφθηκαν τα αμερικανικά συστήματα», συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, και στη συνέχεια «γίνονται νέοι διαγωνισμοί, μπαίνει η ΣΑΪΚ» και «υπήρχαν δημοσιεύματα ότι η παραγγελία ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ» και το συνολικό πακέτο «τελικά έφθασε ένα δισεκατομμύριο ευρώ». «Θέλουμε να γίνει Εξεταστική για να βρεθούν όλα αυτά» επισήμανε.

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα περί επάρκειας της δικαιοσύνης προκειμένου να διαλευκανθούν αυτές οι υποθέσεις, η Αλ. Παπαρήγα είπε πως «δε θεωρούμε ότι η δικαιοσύνη είναι ανεπηρέαστη από το σύστημα στο οποίο ζούμε», θέτοντας το ερώτημα «αν θα φθάσουν όλα τα στοιχεία στη δικαιοσύνη;».

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εξυγίανσης» για το σημερινό πολιτικό σύστημα. Μπορεί να γίνει μια «αλλαγή του μείγματος» όπως στην Ιταλία με την επιχείρηση «καθαρά χέρια» όπου «εκεί εξαφανίστηκαν κόμματα» και δημιουργήθηκαν νέα χωρίς να υπάρξουν πραγματικές αλλαγές. «Τι πραγματικά περιθώρια έχει το πολιτικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ρητορικά; «Το σοβά του θα φτιάξει», «αλλά αυτόν το σοβά πρέπει να τον ρίξει ο λαός, όπως και όλο το σάπιο οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίζεται».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Καλύπτουν τη συνενοχή με... αλληλοκατηγορίες για συγκάλυψη

Στη συνήθη πλειοδοσία προθέσεων «διαφάνειας» και «καταπολέμησης της διαφθοράς» επιδόθηκαν χτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση προσήλθε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων. Από την πλευρά της ΝΔ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξαν ότι η υπόθεση της «Ζήμενς» αφορά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για άρνηση εσωκομματικής εξυγίανσης.

Τη - σε εξέλιξη - δικαστική έρευνα επικαλέστηκε προκειμένου να αρνηθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Οπως είπε: «εμείς απορρίπτουμε τη σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής κατά τη διάρκεια της μυστικής προκαταρκτικής και ανακριτικής διαδικασίας» κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «στοχεύετε στην πλήρη συγκάλυψη της υπόθεσης υπολογίζοντας στα χωριστά πορίσματα». Συνεχίζοντας στην ίδια επιχειρηματολογία ο Σ. Χατζηγάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «εφόσον προκύψουν στοιχεία που εμπλέκουν στην υπόθεση κυρίως πολιτικά πρόσωπα και βέβαια όταν μια υπόθεση έχει υπερβεί το στάδιο της μυστικότητας της διαδικασίας». Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η υπόθεση της «Ζήμενς» αφορά το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «το σκάνδαλο αυτό έγινε κατά τη χρονική περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης δηλαδή τα έτη 1997 έως 2001». Μάλιστα ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να «αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες εξυγίανσης του χώρου σας» αφού «είναι εμφανής η αδυναμία σας και η απροθυμία σας να εξετάσετε το θέμα της "Ζήμενς" στον κομματικό σας χώρο με πολιτικές πρωτοβουλίες». Τέλος επικαλέστηκε τις 14 προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που είχε καταθέσει η ΝΔ επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ οι οποίες είχαν απορριφθεί.

«Πρωτοβουλία ευθύνης και αλήθειας» χαρακτήρισε την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας πως «στόχος μας η υπεράσπιση διαφάνειας και η πάταξη της διαφθοράς» και το «να ξεπεραστεί η απαξίωση της πολιτικής ζωής». Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν έχουμε καμία ανοχή στη διαφθορά» κατηγορώντας τη ΝΔ με τη φράση «θέλετε να προσανατολίσετε την έρευνα αποκλειστικά στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ» προκειμένου να χρησιμοποιηθούν «θολές κατηγορίες». Επιπρόσθετα δήλωσε πως «θέλετε να κρατήσετε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν όπως και άλλα κόμματα που μιλούν για δικομματισμό».

Οσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση «Ζήμενς» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση «έχει περιπλέξει την υπόθεση σε γραφειοκρατικό λαβύρινθο» και «παρακολουθείτε απαθείς τη δικαστική διερεύνηση». Ασκώντας συνολική κριτική είπε ότι η ΝΔ «είναι η παράταξη που παράγει και συγκαλύπτει σκάνδαλα» αφού «στελεχώνετε τη δημόσια διοίκηση με κομματικά κριτήρια και γι' αυτό προκύπτει η διαφθορά» μιλώντας για «σύστημα συνεργατών - ενόχων που λειτουργούν ως εκβιαστές» ενώ «χειραγωγείτε τους θεσμούς της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης».

«Δεν υπάρχει η έννοια του απόρρητου έναντι του κοινοβουλίου» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας πως δεν υφίσταται ασυμβίβαστο ανάμεσα στην εξεταστική επιτροπή και τη δικαστική έρευνα. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική δικαιοσύνη κινείται «εξαρτώμενη από τις πληροφορίες που θα δώσουν εάν δώσουν, οι γερμανικές και οι ελβετικές αρχές».

Διπλό σκάνδαλο

Αχιλλέας Κανταρτζής: Διπλή και τριπλή επιβάρυνση του λαού, για να τον παρακολουθούν

«Διπλό σκάνδαλο» χαρακτήρισε την υπόθεση «Ζήμενς» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς - όπως διευκρίνισε - να «τρέφουμε αυταπάτες».

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, ο Αχ. Κανταρτζής μίλησε για «διπλή και τριπλή επιβάρυνση του λαού, για ποιο σκοπό; Για να τον παρακολουθούν». Οπως είπε «τα όσα καταγγέλλονται αναφέρονται σε δωροδοκίες και μίζες για τις προγραμματικές συμβάσεις 1997 - 98 καθώς επίσης και για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων», υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για το «διαβόητο σύστημα C4I, τις γνωστές κάμερες. Τότε το πρόσχημα ήταν η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό επικαλούνταν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τις προμηθεύτηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ που τις έβαλε σε λειτουργία», έτσι ώστε «να φθάσουμε τέλος στην ψήφιση της γνωστής τροπολογίας με την οποία νομιμοποιούνταν η παρακολούθηση των διαδηλώσεων». Στη συνέχεια, τόνισε ότι όλα αυτά πρέπει «να διερευνηθούν με όλους τους τρόπους, και με δικαστική διερεύνηση και με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής». Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα, ο Αχ. Κανταρτζής είπε πως «η κυβέρνηση αρνείται τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με το πρόσχημα της δικαστικής διερεύνησης. Είναι όμως γνωστό ότι από κανένα νόμο δεν απαγορεύεται η παράλληλη έρευνα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η δικαστική έρευνα αφορά μόνο τις ποινικές ευθύνες, ενώ καθήκον της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πέρα από την αναζήτηση ποινικών ευθυνών να ερευνηθούν και τα βαθύτερα αίτια, πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση και να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες εκεί που υπάρχουν». Πάντως, αναφερόμενος συνολικά στις Εξεταστικές Επιτροπές διευκρίνισε πως «δεν πετάμε στα σύννεφα», αφού «έχουμε την εμπειρία από προηγούμενες Εξεταστικές Επιτροπές, πόσο προχώρησαν. Παρά το γεγονός ότι η εμπειρία του παρελθόντος δεν είναι ενθαρρυντική και δε μας κάνει αισιόδοξους, λέμε ναι».

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποτίμησε τα υπάρχοντα στοιχεία για την υπόθεση της «Ζήμενς», λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις για το θέμα ξεκίνησαν «μετά από καταγγελίες των ανταγωνιστών της, των αμερικανικών επιχειρήσεων. Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να έχει στηθεί ένα τεράστιο δίκτυο για τον προσεταιρισμό κυβερνήσεων ή κυβερνητικών παραγόντων σε 160 χώρες με θεμιτά και αθέμιτα μέσα».

Προχωρώντας σε ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι «το έδαφος που εκτρέφει αυτά τα φαινόμενα είναι ακριβώς η πολιτική που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει σε λίγους, που ενισχύει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων. Αυτή είναι η πολιτική που υπηρέτησαν και τα δυο κόμματα είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης». Κατέληξε καλώντας τους εργαζόμενους να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην «ουσία που είναι η πολιτική» και «να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
«Αμαρτωλοί» λογαριασμοί εκατομμυρίων ευρώ

Νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα για το σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού «Ζήμενς» και τις «μίζες» εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής τράπεζας «Societe Generale», από το Δεκέμβρη του 2004 έως και το Γενάρη του 2006 κατατέθηκαν 21 εκατ. ευρώ με εμβάσματα στο λογαριασμό του πρώην διευθυντικού στελέχους της θυγατρικής «Ζήμενς Ελλάς» Πρόδρομου Μαυρίδη σε τράπεζα των Αθηνών. Στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργούν οι ελβετικές αρχές, αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι στον προσωπικό λογαριασμό του εν λόγω στελέχους είχαν μεταφερθεί 6 εκατ. ευρώ στις 25 του Γενάρη του 2005. Ωστόσο, η έρευνα στον προσωπικό του λογαριασμό στη γαλλική τράπεζα έδειξε ότι στις 17 του Δεκέμβρη του 2004 είχε μεταφέρει ποσά 6.680.000, 4.240.000 και 4.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα ποσά αυτά ο Π. Μαυρίδης τα έφερε στο πλαίσιο του επαναπατρισμού των κεφαλαίων και κατέβαλε φόρο 3,5% (περίπου 700.000 ευρώ) για το συνολικό ποσό των 20,9 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα καθυστέρησε σχεδόν δύο χρόνια να αναφέρει το ποσό στην Αρχή για το «ξέπλυμα χρήματος», παρότι ο Π. Μαυρίδης το 2004 είχε υποβάλει φορολογική δήλωση που δεν ξεπερνούσε, σύμφωνα με τη «Ζήμενς», τα 600.000 ευρώ. Η γαλλική τράπεζα ανέφερε το περιστατικό το Δεκέμβρη του 2006, όταν ενοχλήθηκε από την Αρχή για το «ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Βέρνης και του Λουξεμβούργου, ο Π. Μαυρίδης επανεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού στο Λουξεμβούργο, όπου και κατασχέθηκε. Σημειώνεται ότι το Νοέμβρη του 2006 η μητρική «Ζήμενς» υπέβαλε αγωγή εναντίον του Π. Μαυρίδη, ζητώντας του τα 6 εκατ. ευρώ και άλλα 2 εκατ. ευρώ, που είχε στείλει στον ίδιο λογαριασμό το 2002. Στο μεταξύ, η εισαγγελία της Βέρνης διαπίστωσε σωρεία παρατυπιών από τους υπαλλήλους της τράπεζας «Dresdner Bank» που χειρίζονταν το λογαριασμό του Π. Μαυρίδη. Ετσι, τουλάχιστον έξι φυσικά και ένα νομικό πρόσωπο εμφανίζονται να «δέχονται» εν αγνοία τους χρήματα από τον Π. Μαυρίδη!

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις αρχές του 2005 η ελβετική ομοσπονδιακή αστυνομία απέστειλε ερώτημα στις ελληνικές αρχές για έμβασμα που αφορούσε ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αποδείχτηκε, ο υπάλληλος είχε στείλει «ιδιωτικά» τα χρήματα στην Ελβετία και ένας υπάλληλος της τράπεζας τα «νομιμοποίησε» κάνοντάς του έμβασμα από το λογαριασμό του πρώην διευθυντικού στελέχους της «Ζήμενς».

Απρόθυμες για συνεργασία οι ελβετικές αρχές

Η αναχώρηση των τριών Ελλήνων εισαγγελέων Πρωτοδικών (Π. Αθανασίου, Π. Μεϊδάνη και Ελ. Βασιλειάδου) για τη Γερμανία θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες και αντί να βρίσκονται το αργότερο μέχρι τις 15 Φλεβάρη στο Μόναχο, όπως διέρρευσε αρχικά από την Εισαγγελία, τελικά θα πραγματοποιηθεί μάλλον στο διάστημα 17-25/2/2008.

Από τις διευκρινίσεις που έδωσε χτες για την υπόθεση της «Ζήμενς» ο υπουργός Δικαιοσύνης, με ενημερωτικό υπόμνημα, προκύπτει ότι υπάρχει απροθυμία από τις ελβετικές αρχές να συνεργαστούν με τις εισαγγελικές αρχές της χώρας μας, παρόλο που ο Σ. Χατζηγάκης το διαψεύδει.

Η απροθυμία των ελβετικών αρχών για δικαστική συνδρομή προέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες και αδικήματα σε βάρος Ελλήνων, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κλπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι διαβιβάστηκε αίτημα στις 14 Δεκέμβρη 2006 στον εισαγγελέα Βέρνης και Μονάχου για δικαστική συνδρομή. Οι δικαστικές αρχές του Μονάχου ικανοποίησαν το αίτημα στις 11 Μάη 2007. Ωστόσο, από τα αναφερόμενα του υπουργού δε διαφαίνεται η αντίστοιχη συνδρομή και από τις ελβετικές αρχές.

Πάντως, στις 5 Φλεβάρη 2008 οι εισαγγελικές αρχές της χώρα μας ζήτησαν εκ νέου συμπληρωματικά στοιχεία με νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής. Επίσης, ανάλογο αίτημα διαβιβάστηκε και στις ελβετικές εισαγγελικές αρχές στις 6 Φλεβάρη 2008, ενώ χτες περιήλθε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα για μετάβαση των Ελλήνων εισαγγελέων στο Μόναχο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης γνωστοποίησε χτες ότι παρήγγειλε την κατ' απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση της υπόθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ