ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΥΝΕΣΚΟ - ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Διάλογος για τον «πύργο» της «Γκαζπρόμ»

Η ΟΥΝΕΣΚΟ επαναβεβαίωσε πρόσφατα την απόφαση της επιτροπής της για την παγκόσμια κληρονομιά, του περασμένου Ιούλη, με την οποία ζητούνταν από τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν την προγραμματισμένη κατασκευή του ουρανοξύστη του ενεργειακού μονοπωλίου της «Γκαζπρόμ» στο ιστορικό κέντρο του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σχέδιο απειλεί την πολιτιστική αξία της πόλης, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως στοιχείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Παράλληλα, φαίνεται πως οι ρωσικές αρχές θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Φραντσέσκο Μπαντάριν, διευθυντής του κέντρου παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της «Γκαζπρόμ», της κυβέρνησης και του αγγλικού αρχιτεκτονικού γραφείου που κέρδισε το διαγωνισμό. Οι αντιπρόσωποι των ομοσπονδιακών αρχών είπαν στην ΟΥΝΕΣΚΟ ότι το πρόγραμμα για να χτιστεί ένας πύργος στο ιστορικό κέντρο του Λένινγκραντ ήταν, «σε αυτή τη φάση», μόνο «μια αρχιτεκτονική υπόθεση εργασίας». Επιπλέον, είπαν ότι δεν έχουν λάβει κανένα τεχνικό έγγραφο από τις αρχές της πόλης. Η ΟΥΝΕΣΚΟ ζήτησε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις «που θα συντηρούσαν τη σημαντική καθολική αξία που επέτρεψε την εγγραφή του ιστορικού κέντρου της Αγίας Πετρούπολης στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς».

Πάντως, μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση διατήρησης του ιστορικού κέντρου του Λένινγκραντ, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών στο πρόγραμμα της «Γκαζπρόμ», θα εξεταστεί από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς στην 32η Σύνοδό της τον Ιούλη του 2008.

Θέατρο
Γκογκολική σάτιρα στο Εθνικό Θέατρο

«Οι παίκτες»
«Οι παίκτες»
Τους «Παίκτες» του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ, ανεβάζει την Κυριακή (17/2, 10μ.μ.) η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο «Από μηχανής θέατρο». «Στο παιχνίδι είναι όλοι ίσοι. Αν δεν μπορείς, μην παίζεις», μοιάζει να λέει ο Γκόγκολ.

Σ' ένα φτηνό ξενοδοχείο μιας μικρής επαρχιακής πόλης, εμφανίζεται ένας έμπειρος χαρτοπαίχτης, που έχει αναγάγει τη χαρτοπαιξία σε υψηλή τέχνη απάτης. Η άφιξή του στο ξενοδοχείο και η συνάντησή του με τρεις, επίσης, σεσημασμένους χαρτοκλέφτες, σηματοδοτεί την έναρξη ενός παιχνιδιού γεμάτου ανταγωνισμούς, συμμαχίες, εκπλήξεις και ανατροπές. Σ' ένα περιβάλλον διαφθοράς είναι δυνατά τα πάντα. Μια άγρια κωμωδία, ένα απολαυστικό σχόλιο για τον «κλέψαντα του κλέψαντος» και το πάθος του τζόγου από τον ιδιοφυή Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ. Στο έργο, που ξετυλίγεται σταδιακά, όπως και η στρατηγική ενός ικανού χαρτοπαίκτη, ο συγγραφέας σχολιάζει με σκληρό χιούμορ και εκθέτει χωρίς οίκτο τη γελοιότητα των αρρωστημένων προσώπων του. Οταν η εξάρτηση κυλάει στο αίμα, ο έλεγχος χάνεται και, τότε, και ο πιο ικανός μπορεί να ταπεινωθεί.

Η κλασική, σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα, αριστουργηματική σάτιρα του Γκόγκολ «Οι παίκτες», με την οποία το Εθνικό Θέατρο συμπληρώνει τον κύκλο έργων αφιερωμένων στο ρωσικό πνεύμα, παρουσιάζεται σε μετάφραση Ευγενίας Κριτσέφσκαγια, σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, κινησιολογία Ζωής Χατζηαντωνίου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Μοθωναίος, Γιώργος Οικονόμου, Γεννάδιος Πάτσης, Στράτος Σωπύλης, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιάννης Τσεμπερλίδης

Προ-παράσταση θα δοθεί το Σάββατο (16/2, 18.30μ.μ.).

Η μάχη ... της Αρλέτας

Ιδιαίτερα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της Αρλέτας, η οποία προχτές το βράδυ υπέστη βαριά εγκεφαλική αιμορραγία. Στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου αμέσως εισήχθηκε, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η γνωστή τραγουδοποιός μέχρι χτες παρέμενε σε καταστολή, ενώ σε δηλώσεις της η διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Μαρία Καρά, επισήμανε πως τα επόμενα 24ωρα θα φανεί η πορεία της υγείας της, οπότε και θα συναχθούν τα πρώτα συμπεράσματα. Επίσης, ανέφερε ότι η Αρλέτα έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό λόγω της υψηλής πίεσης.

Η Αρλέτα βρισκόταν στο Βόλο για την προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα συναυλία της στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, με τίτλο «Τα ήσυχα βράδια». Πέντε λεπτά πριν από τη συναυλία, η τραγουδοποιός αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε βαριά εγκεφαλική αιμορραγία. Της ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και να βγει νικήτρια σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Και να συνεχίσει να μας χαρίζει για πολύ ακόμη καιρό ήσυχα, μελωδικά βράδια, όπως αυτή ξέρει...

Κλοπή έργων τέχνης

Μια από τις μεγαλύτερες κλοπές έργων Τέχνης στην Ευρώπη, σε μη πολεμική περίοδο, θεωρείται αυτή που έγινε την Κυριακή από μουσείο της Ζυρίχης, από όπου «πέταξαν» τέσσερις πίνακες των Μονέ, Ντεγκά, Βαν Γκογκ και Σεζάν. Σύμφωνα με την ελβετική αστυνομία, η αξία τους υπολογίζεται στα 112 εκατ. ευρώ.

Οι πίνακες εκλάπησαν από την «Collection E. G. Buehrle», που φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές ευρωπαϊκής ζωγραφικής, πλούσια σε έργα Γάλλων ιμπρεσιονιστών και άλλων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, την κλοπή διέπραξαν τρεις ένοπλοι μασκοφόροι, αναγκάζοντας τους φύλακες να πέσουν στο πάτωμα υπό την απειλή όπλου και αφού απέσπασαν τα έργα τέχνης, τα μετέφεραν σε αυτοκίνητο λευκού χρώματος και εξαφανίστηκαν με κατεύθυνση την πόλη Τσόλικον, στη νοτιοανατολική έξοδο της Ζυρίχης.

Ο διευθυντής του μουσείου τόνισε ότι τα έργα αυτά είναι αδύνατο να πωληθούν στην «ελεύθερη αγορά» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για «απαγωγή», με σκοπό την απόσπαση λύτρων, αν και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμιά τέτοια ένδειξη.

Εικαστικός «Περίπατος στην Αθήνα»

Συνεχίζοντας το χειμερινό κύκλο θεματικών εκθέσεων, ο χώρος Τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45), εγκαινιάζει στις 14/2 (8μ.μ.) την έκθεση «Περίπατος στην Αθήνα». Πρόκειται για ένα «αφιέρωμα στην ιστορική μας πόλη, "γραμμένο" από τα πινέλα κορυφαίων ζωγράφων, χαρακτών και νέων αξιόλογων καλλιτεχνών. Ο κάθε ένας με την προσωπικότητά του και τη ζωγραφική του ματιά, αποδίδει διαφορετικές μεριές της πολυδιάστατης πόλης μας». Από τα παρουσιαζόμενα έργα ξεχωρίζει ο εξπρεσιονισμός με επιβλητικά πανοραμικά πλάνα στις ακουαρέλες του Πάρι Πρέκα. Η συγκινησιακή απόδοση της πόλης από τον Κώστα Μαλάμο. Οι εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις του Αντώνη Απέργη. Ο ευφάνταστος σουρεαλισμός από τον Πέτρο Ζουμπουλάκη. Τα εκρηκτικά νυχτερινά πολύχρωμα πλάνα από τη σύγχρονη Αθήνα του Νικόλα Κληρονόμου. Τα δυναμικά σχέδια και τις ακουαρέλες από τον Μιχάλη Φωτιάδη. Ο μυστηριώδης αττικός ουρανός από τον Σπύρο Κουρσάρη... Την περιπλάνηση στην Αθήνα, συνθέτουν ακόμη τα έργα των: Ντ. Αντωνακάτου, Π. Γράββαλου, Ζ. Σκιαδαρέση, Ελ. Σολομωνίδου - Μπαλάνου, Αλ. Σινιόσογλου, Κ. Ευαγγελάτου, Απ. Λάβδα, Γ. Κουτσούρη, Ευδ. Παπουλή, Ι. Ξαναλάτου, Κ. Κουνινιώτη, Γ. Παπαδάκη, Τζ. Γκερέρο, Μ. Βαμβατήρα, Μ. Περράκη, Α. Μενδρινού, Κ. Μουσούρη, Μ. Τριανταφύλλου, Α. Καραγιαννάκου κ.ά. Διάρκεια έως 8/3.

Για νέους πιανίστες

Ξεκινά αύριο ο 34ος Διεθνής Διαγωνισμός «Grand Prix Μαρία Κάλλας» 2008 για πιάνο, που διοργανώνει το «Athenaeum». Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 4 κύκλους και θα ολοκληρωθεί στις 24/2 στο Μέγαρο Μουσικής. Στον τελικό θα συμμετέχουν τέσσερις νέοι πιανίστες και θα απονεμηθούν τα βραβεία: Το χρυσό μετάλλιο συνοδεύεται με 12.000 ευρώ, δίπλωμα και κοντσέρτα από το «Ατενέουμ» στο εξωτερικό και την Ελλάδα. 2ο ασημένιο, με 6.000 ευρώ και δίπλωμα και το 3ο βραβείο (ασημένιο) με 3.000 ευρώ και δίπλωμα. Ο ετήσιος αυτός διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών της Ουνέσκο. Στα 33 χρόνια διοργάνωσής του, από το «Ατενέουμ», διαγωνίστηκαν πάνω από 2.000 νέοι σολίστες λυρικού τραγουδιού και πιάνου.

Ο Mc Yinka, ο μουσικός που γνωρίσαμε μέσα από τη συνεργασία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, δίνει συναυλία, σήμερα (8.30μμ), στον Πολυχώρο Νέου Κόσμου (Τιμοκρέωντος 6Α, Ν. Κόσμος, 210-9344197). Μαζί με τους «Urbanix» θα ξεδιπλώσει μια μουσική σε ρυθμούς hip-hop, dub, drum n' bass, αλλά και reggae και funk και χαρακτηρίζεται από έντονο λόγο.

Αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου παρουσιάζουν οι «Σαν Μαγεμένες» (Κριστέλλα Δημητρίου: τραγούδι/ μπουζούκι, Ελευθερία Κουρλιά: τραγούδι/ κιθάρα, Σοφία Μουλακάκη: τραγούδι/ ακορντεόν, Claudia Rossini: τραγούδι/ βιολί), στις 14 και 21/2 (11μμ), στις «Μουσικές Σκιές» (Αθανασίας 4 και Ευτυχίδου, πλ. Πλαστήρα, Παγκράτι, 210 7561465). Το πρόγραμμα είναι μια επιλογή από αξιόλογες συνθέσεις των δημιουργών του ρεμπέτικου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ