ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ» ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους μετανάστες

Την «αποθήκη ανθρώπων», όπου στοιβάζονται 136 ψυχές, επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων. Συζήτησε με τους πρόσφυγες και τους παρέδωσε συμβολικά κουβέρτες

Δεκάδες κουβέρτες παραδόθηκαν συμβολικά στους μετανάστες
Δεκάδες κουβέρτες παραδόθηκαν συμβολικά στους μετανάστες
Κοιμούνται σ' ένα παράπηγμα που δεν ξεπερνά τα 50 τ.μ., για τον καθένα τους δεν «περισσεύει» ούτε καν μισό τετραγωνικό μέτρο. Πλένονται έξω, με νερό από βρύσες και σκάφες που είναι παρατημένες στο χιονιά και τη βρωμιά. Εξυπηρετούνται από 3-4 χημικές τουαλέτες. Στοιβάζονται σ' ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν όχι μόνο οι στοιχειώδεις υποδομές για την ασφαλή φιλοξενία δεκάδων ανθρώπων, αλλά ούτε καν θέρμανση, ούτε καθημερινή παρουσία γιατρού, ούτε κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις υγιεινής. Να γιατί, το μέρος, στη Χαλκίδα, που η Νομαρχία Εύβοιας θεωρεί «χώρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων» και στοιβάζει σήμερα 136 ψυχές μόνο «αποθήκη ανθρώπων» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Χτες το μεσημέρι, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο «έσπασε» την απομόνωση και την αποσιώπηση που οι αρμόδιοι προσπαθούν να επιβάλουν και παρέδωσε σ' αυτούς τους ανθρώπους ένα μήνυμα συμπαράστασης, αισιοδοξίας και ελπίδας. Οι δεκάδες κουβέρτες που τους παρέδωσε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ήταν μία μόνο πλευρά της ολόπλευρης αλληλεγγύης που έμπρακτα και με κάθε ευκαιρία εκφράζουν οι ταξικές δυνάμεις απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό.

Η τραγωδία της προσφυγιάς

Αποψη από το «προαύλιο» του καταυλισμού
Αποψη από το «προαύλιο» του καταυλισμού
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, υπολογίζεται ότι από το συγκεκριμένο χώρο έχουν περάσει 4.000 άνθρωποι, μόνο κατά την περίοδο 2000-2007. «Γυναίκες και άνδρες», όπως σημειώνουν συνδικαλιστές από τη Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. «Κάποια φορά, έφτασε ένας ηλικιωμένος που ήταν τόσο άρρωστος που τον μετέφεραν δύο νεότεροι στα χέρια τους», συμπληρώνουν.

Η τραγωδία της προσφυγιάς αναδεικνύεται στην ιστορία που έχει να διηγηθεί καθένας από αυτούς τους ανθρώπους. Για να φτάσουν στην Ελλάδα, ταξίδευαν «πολλούς μήνες, τέσσερις, πέντε. Ακόμα και ένα χρόνο», όπως εξήγησε στο «Ρ» ο 30χρονος Ταχίρ. Οι δουλέμποροι ζητούσαν από καθέναν μέχρι και 9.000 δολάρια! «Περπατούσαμε με τα πόδια. Κάποια απόσταση κάναμε και με άλογα, με κάθε τρόπο. Με ζέστη, με κρύο. Με θερμοκρασία κάτω από το μηδέν», προσθέτει ο Ραφάκ, 20 χρονών.

«Φύγαμε από το Πακιστάν γιατί δεν υπήρχε ελευθερία», επισημαίνουν οι δυο νέοι. «Ηταν πολύ δύσκολα...» σημειώνουν. Στην πατρίδα τους, ο βασικός μισθός είναι 50 ευρώ, η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 70%!

Ενοχλεί το κάλεσμα αντίστασης

Σα να μη φτάνουν οι επικίνδυνες - για την υγεία τους - συνθήκες μέσα στις οποίες επιβιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, «από πάνω τούς έχουν κλεισμένους λες και είναι εγκληματίες», υπογραμμίζουν συνδικαλιστές της περιοχής. Ο χώρος είναι περιφραγμένος από ψηλούς τοίχους. Οταν χτες έφτασε στο σημείο η αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων, η αστυνομία μάζεψε τους μετανάστες μέσα στο κτίριο όπου κοιμούνται, επιτρέποντας μόνο σε μια μικρή αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές.

Κι αυτό όταν δύο εβδομάδες πριν, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Γιώργο Μαρίνο, είχε επισκεφτεί το χώρο και είχε συζητήσει με όσους μένουν εκεί. Φαίνεται ότι κάποιοι θορυβήθηκαν από τη δημοσιοποίηση των «κέντρων» μέσα στα οποία συγκεντρώνονται οι χιλιάδες κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, που φτάνουν στη χώρα μας αναζητώντας καταφύγιο, αλλά καταλήγουν να γίνονται φτηνά εργατικά χέρια στις επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Οπως ενοχλεί και το κάλεσμα αντίστασης και συντονισμένου, ταξικού αγώνα που απευθύνουν τα ταξικά συνδικάτα στους εργαζόμενους κάθε χώρας, κάθε θρησκείας, κάθε φυλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους πρόσφυγες, ως εργαζόμενοι στη χώρα μας, να γραφτούν και να αγωνιστούν μαζί και μέσα από τα συνδικάτα, οι αστυνομικοί σχολίασαν «τώρα κάνετε προπαγάνδα».

Κομμάτι της εργατικής τάξης

Τη στάση αυτή καταδίκασε με δήλωσή του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος, ανάμεσα σ' άλλα, επισήμανε:

«Και με τη σημερινή μας ενέργεια, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, τη συμπαράστασή μας στους μετανάστες που βρίσκονται εδώ στη Χαλκίδα, γιατί θεωρούμε ότι οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτοί είναι και προβλήματα των Ελλήνων εργαζομένων. Εχουμε κοινούς εχθρούς, κοινό αντίπαλο, και από κοινού πρέπει να δώσουμε την απάντηση σ' όλ' αυτά που συμβαίνουν». Και τόνισε: «Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να παρέμβουμε και στην κυβέρνηση και στις τοπικές αρχές εδώ, ώστε να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσής τους, οι οποίοι, όπως διαπιστώσαμε με τα μάτια μας, είναι απαράδεκτοι και άθλιοι και γενικότερα θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να μπορούν αυτοί οι συνάδελφοί μας να περάσουν καλύτερες μέρες. Βρίσκονται εδώ όχι με ευθύνη δικιά τους, αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Οι διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί τους μετανάστες να ενταχθούν μαζικά στα ταξικά συνδικάτα και μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους να διεκδικήσουν:

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, με κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας. Επανένωση των οικογενειών.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
  • Κατάργηση των αντιδραστικών εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στη νοσηλεία μεταναστών στα νοσοκομεία. Αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας. Στελέχωση όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών με διερμηνείς. Ειδικά μέτρα στήριξης των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, με ειδική μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των μεταναστών και την ιστορία της πρώτης πατρίδας τους. Εξασφάλιση δωρεάν όλων των προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη φοίτησή τους, όπως σίτιση, παροχή βιβλίων και άλλων εκπαιδευτικών μέσων, χώρους διαβάσματος. Πολύγλωσσα δημόσια κέντρα στήριξης των μεταναστών που θα συμβάλλουν και στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
  • Δημόσιους - δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, καταπολέμηση - κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας. Δικαίωμα μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, στα 50 και τα 55 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Αποζημίωση των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων. Αμεση δωρεάν περίθαλψη και αποκατάστασή τους, στήριξη των οικογενειών τους.
  • Σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατάργηση του φακελώματος, των «τρομονόμων», των αντιδραστικών μέτρων και διώξεων σε βάρος των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων.
  • Μέτρα ενάντια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Κρατική στήριξη των γυναικών θυμάτων της δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική και ψυχολογική στήριξη).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ