ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο

Ταξικές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα προσθέτουν καθημερινά τη δική τους απόφαση για κλιμάκωση της πάλης με απεργία

Με νέα απεργία κλιμακώνουν οι ταξικές δυνάμεις τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις

Motion Team

Με νέα απεργία κλιμακώνουν οι ταξικές δυνάμεις τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις
Πέντε ακόμα συνδικαλιστικές Οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) και τα Εργατικά Κέντρα Λευκάδας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Κω συνεδριάζουν σήμερα έκτακτα για να εκτιμήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Συλλογικών Συμβάσεων και να αποφασίσουν την απεργιακή κλιμάκωση της πάλης.

Με το ίδιο θέμα συνεδριάζει τη Δευτέρα η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τύπο και το Χαρτί. Ενώ την Κυριακή ανάλογη απόφαση αναμένεται και από το ετήσιο τακτικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Απεργιακή κινητοποίηση σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σε συντονισμό με άλλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις έχουν μέχρι τώρα αποφασίσει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία (ΟΣΝΙΕ), καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Νάουσας, Λάρισας, Αρτας, Ηγουμενίτσας, Σάμου και Ζακύνθου. Απόφαση πήρε χτες και το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης.

Με νέα ορμή στους αγώνες

Το μονόδρομο της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, ανέδειξε χτες και ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η νέα διοίκηση μετά το πρόσφατο συνέδριο από το οποίο αναδείχτηκαν ακόμα πιο ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις.

Οπως σημείωσε, το Εργατικό Κέντρο ακόμα πιο μαχητικά θα συνεχίσει να οργανώνει την πάλη των εργαζομένων και των ανέργων, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, κόντρα στη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, στη λογική της συναίνεσης και των «κοινωνικών διαλόγων».

Παράλληλα με την πάλη για την Ασφάλιση και τις Συμβάσεις, το ΕΚΝ οργανώνει την πάλη των ανέργων, των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών, για μέτρα ουσιαστικής προστασίας, όπως εκφράζονται μέσα από το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ. Ηδη οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, στη διάρκεια της καθιερωμένης βδομαδιάτικης συνέλευσής τους το βράδυ της Τρίτης, αποφάσισαν νέα κινητοποίηση την επόμενη Δευτέρα 25 Φλεβάρη, έξω από τη Νομαρχία Ημαθίας.

Ερχεται το νομοσχέδιο

Στην αντίπερα όχθη, κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία εντείνουν την επίθεση, εν αναμονή του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί μέσα στην άλλη βδομάδα. «O επιχειρηματικός κόσμος ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση...», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος, στη συνάντηση που είχε με την υπουργό Απασχόλησης, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ χαρακτήρισε εκβιαστικά το Ασφαλιστικό «βραδυφλεγή βόμβα», συμπλέοντας με αυτόν τον τρόπο με την κινδυνολογία που ανέπτυξε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Με αυτά τα δεδομένα, οι «διαβεβαιώσεις» της υπουργού για «πρόοδο, δικαιοσύνη και ασφάλεια», τις αρχές που όπως είπε θα διέπουν το νομοσχέδιο, είναι μια ακόμα προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει τους εργαζόμενους.

ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μεθοδεύεται η «νομιμοποίηση» της εξίσωσης προς τα πάνω

Η κυβέρνηση συνέταξε νομοσχέδιο για τα ΒΑΕ, που εν γνώσει της αφήνει εκτεθειμένο το δικαίωμα των γυναικών να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Διαμαρτυρία σήμερα από τις ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ

Αλλο ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, με στόχο να «νομιμοποιηθούν» οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί και να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους. Στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσεται και η εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών, την οποία ούτως ή άλλως έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Σε προωθούμενο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση ενέταξε τροπολογία για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει διαφορετικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες (53) και για τους άντρες (58). Γνωμοδότηση του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την τροπολογία αναφέρει, ότι με τη σχετική ρύθμιση «εισάγεται ευνοϊκότερη μεταχείριση των γυναικών υπαλλήλων χωρίς να αιτιολογείται με συγκεκριμένους λόγους και σκέψεις η διαφοροποίηση της εν λόγω μεταχείρισης από πλευράς μόνο φύλου». Γεγονός που - εν γνώση της κυβέρνησης - καθιστά τη ρύθμιση ευάλωτη απέναντι στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Φαίνεται έτσι να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με την περίπτωση της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών συνολικά στο Δημόσιο. Στην ίδια αποπροσανατολιστική κατεύθυνση κινείται και η χτεσινή δήλωση της υπουργού Απασχόλησης ότι «η γνωμοδότηση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει καμία σχέση και δεν αφορά την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση την οποία προωθούμε». Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι η τροπολογία - την οποία στηρίζει και η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ - προχωρά σε «αποχαρακτηρισμό» επαγγελμάτων και επιβάλλει βαρύ επασφάλιστρο στους εργαζόμενους.

Δίνοντας άμεση απάντηση, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής διοργανώνει σήμερα στη 1 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο (Πατησίων και Σολωμού) και στη συνέχεια στο υπουργείο Απασχόλησης.

Το ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ επιχειρούν σφοδρή επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης στην Κοινωνική Ασφάλιση και χτύπημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Στήριγμά τους σε αυτή την επίθεση έχουν και τη δικαστική εξουσία, η οποία με απόφασή της (γνωμοδοτώντας στο νομοσχέδιο για τα ΒΑΕ στους ΟΤΑ) συνηγορεί στο να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου. Καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τους εργαζόμενους και σε άμεση αντίδραση, γιατί η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για να περάσει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την προς τα πάνω εξίσωση ανδρών και γυναικών. Οι Δούρειοι Ιπποι που χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αντιμετωπίσουν τη μαζική, αποφασιστική απάντηση της εργατικής τάξης».

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και η ΔΑΣ ΟΤΑ, επαναδιατυπώνοντας συνολικά την πρότασή της για τα ΒΑΕ στον κλάδο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της ΔΕΤΑΙ διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών από τη δημοτική αρχή. Για τους 40 περίπου εργαζόμενους, στους πενιχρούς μισθούς των 670 ευρώ προστίθεται η επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τους περίπου 150 εργαζόμενους του Πνευματικού Κέντρου, η επίσχεση εργασίας των οποίων ανάγκασε τελικά τη δημοτική αρχή να καταβάλει τον ένα από τους δυο μισθούς που οφείλει.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: Συνεχίστηκαν το προηγούμενο διήμερο οι στάσεις εργασίας των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου για το Ασφαλιστικό. Οι Μηχανικοί του Δημοσίου, μαζί με το ΤΕΕ και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί μπροστά από τα γραφεία της ΚΕΔ, η διοίκηση της οποίας, κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, αναγκάστηκε να αναβάλει διαγωνισμό. Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη 26/2.

ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ: Συντονισμένη απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία, θα δώσουν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα εργοστάσια των «Ενωμένων Κλωστηρίων» του Λαναρά, σε Νάουσα και Θράκη και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Γενάρη. Χτες η εργοδοσία τους ανακοίνωσε ότι η προκαταβολή του Γενάρη θα καταβληθεί την Παρασκευή 22 Φλεβάρη και η εξόφληση των δεδουλευμένων του Γενάρη θα γίνει στις 7 Μάρτη. Τα σωματεία εργαζομένων του ομίλου, οργανώνουν σύσκεψη το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ: Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ερευνητές στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας καταγγέλλοντας την προώθηση νομοσχεδίου που μετατρέπει την έρευνα σε εμπόρευμα και την υπαγάγει στις δυνάμεις της αγοράς. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα κάνουν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά στη Βουλή.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΠΑΜΕ: Θεατρική «εξόρμηση» στην αντιπολεμική παράσταση «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» του Αρθουρ Μίλερ, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3), διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη. Η παράσταση ξεκινά στις 9.15 μ.μ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 16 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ