ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Συγκέντρωσε τα πυρά σου

Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Να συσταθεί κατεπειγόντως μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την ψυχολογική υποστήριξη των Ελλήνων φαντάρων που είναι στο Κόσσοβο. Τα «ρέπορτ» λένε πως παρουσιάζουν ήδη πρόβλημα διχασμένης προσωπικότητας. Ως μισθοφόροι πρέπει να υπερασπίσουν το προτεκτοράτο. Ως Ελληνες πρέπει να το καταγγείλουν αφού μέσω αυτού επιχειρείται να χαθεί «το όνομα που είναι η ψυχή μας». Πληροφορίες που αναφέρουν πως ήδη οι του ΣΥΝ στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» τροποποιούν το καταστατικό τους ώστε να αναπτύξουν σχετική δράση και εκτός συνόρων, καθώς η ΕΕ επιχορηγεί κάθε σχετική προσπάθεια, ελέγχονται ως ανακριβείς. Αν ήταν αλήθεια, θα το είχε προβάλει ήδη ο Β.Β. στην «Αυγή».

Η οποία «Αυγή», μιας και αναφέραμε το όνομά της, το έκανε ήδη το θαύμα. Εκεί που όλοι οι σχετικοί με το φόνο έχουν ήδη μετατοπίσει τη συζήτηση στο πώς μπορεί ο βιασμός να γίνει απόλαυση (αυτό είναι η κουβέντα για τις λεπτομέρειες της πρότασης Νίμιτς) η «Αυγή» θυμήθηκε ότι για την κατάσταση φταίνε οι εθνικισμοί! Δεν τους είπε κανείς πως ούτε ο Κουσνέρ δε λέει πια τέτοιες «μπιπ»; Αλλά και τι άλλο να κάνει που αύριο πρέπει να βγει και να πανηγυρίσει γιατί - λέει- υπάρχει και προοδευτική εξέλιξη: Μπήκε επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ενωση στο παιχνίδι. Και ως γνωστόν όσο πιο πολλοί ιμπεριαλιστές μετέχουν στον βιασμό τόσο μεγαλύτερη η απόλαυση.

Είναι καιρός, πράγματι, να κάθεσαι στη γωνία και να απολαμβάνεις τις απίθανες κωλοτούμπες που κάνουν διάφοροι. Ετσι που να δικαιώνουν τον Μητσοτάκη που έλεγε «σε 10 χρόνια ποιος θα θυμάται». Δεδομένη για όλους τους η «διαμορφωθείσα κατάσταση», δεν υπάρχει ένοχος, δεν υπάρχει αιτία. Κουβεντιάζουμε για μια σφραγίδα.

Σ' όλο αυτό το κόλπο, χτες, σήμερα και αύριο, το κρίσιμο είναι πως κανείς τους δε βλέπει, γνωρίζει - δε θέλει να δει, ότι είναι ο ιμπεριαλισμός που οργανώνει το παιχνίδι και πως χωρίς αυτόν στο στόχαστρο του λαϊκού κινήματος, κάθε άλλο είναι ήττα.

Κατά τ' άλλα, ευτυχώς που θριαμβεύει η δημοκρατία και κρατάμε το ίσο μας. Οπως στη Ρωσία, όπου η ανατροπή της «μπολσεβίκικης δικτατορίας» έφερε την άνοιξη. Ηδη 100 νοματαίοι μετράνε δισ. περιουσία. Οτι άλλα 250 εκατομμύρια μετράνε ψίχουλα, σημαίνει μόνο πως το πόπολο είναι διανοητικά καθυστερημένο και άρα ανίκανο να φάει και να αρπάξει. Ας πρόσεχαν. Οσοι πίστεψαν πως η ταξική πάλη σταματάει με την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης.

Ειδικά τώρα που η «σύγχρονη αριστερά» ανακαλύπτει πως μπορεί να υπάρχει και καπιταλισμός με κοινωνική ευαισθησία. Παραδόξως το ίδιο προβάλλουν και οι καπιταλιστές.

Ασχετο: κάτι παράξενοι στο Κόσσοβο, που δεν ανήκουν σε ΜΚΟ και δε μετέχουν στο «Κοινωνικό Φόρουμ», επιμένουν στους συμβολισμούς και αποφάσισαν κάθε μέρα στις 12,44 το μεσημέρι να διαδηλώνουν για να θυμίζουν την 1244 απόφαση του ΟΗΕ που καθιέρωσε το προτεκτοράτο. Απέναντί τους θα βρίσκουν και κάτι Ελληνες φαντάρους για τους οποίους κανένας εκτός ΚΚΕ δε λέει ότι δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης εκεί εκτός από το ρόλο του στρατού κατοχής.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ; ΠΟΙΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ;

HIS MASTER VOICE: «Υπάρχει μια καινούργια κατάσταση στα Βαλκάνια. Μπορεί να μην μας αρέσει, μπορεί να διαφωνούμε, μπορεί και να το θεωρούμε λυπηρό, αλλά η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι γεγονός. Εχουμε, λοιπόν, δύο δρόμους: ή να κλείσουμε τα μάτια και να εξελιχθούν όλα ερήμην ημών, ή να χαράξουμε μια νέα πορεία που λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΜΙΑ ΑΠΑΛΗ ΕΝΣΤΑΣΗ: «Το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και το εκρηκτικό κλίμα που έχει προκαλέσει, χρησιμοποιείται τώρα για να ασκηθούν πιέσεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων (...) δυστυχώς η υπουργός Εξωτερικών φάνηκε να δέχθηκε την αμερικάνικη "δέσμευση" ότι το Κόσοβο θα είναι μια "μεμονωμένη και αποκλειστική διευθέτηση". Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, το Κόσοβο χρησιμοποιείται εκβιαστικά ώστε να αρθούν οι πιθανότητες ενός ελληνικού βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» (το άρθρο στη ΒΡΑΔΥΝΗ).

Η «ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»: «Ανεξάρτητα από τη συνταγματική ονομασία της γείτονος - την αλλαγή της οποίας δεν μπορούμε να επιβάλουμε - η αξίωσή μας, σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία, είναι εν όψει μάλιστα και της διαμορφωθείσης κατάστασης, μια κοινώς αποδεκτή - άρα σύνθετη- ονομασία της, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλες ανεξαιρέτως τις διεθνείς της σχέσεις, σε όλα τα έγγραφά της προς τρίτες χώρες και, φυσικά, στα διαβατήρια των πολιτών της» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΠΡΟΣΠΟΙΗΣΗ: «Αν γίνουν δεκτές (οι προτάσεις Νίμιτς) θα σημαίνουν ότι τα Σκόπια θα διατηρήσουν το όνομα της Μακεδονίας στις σχέσεις τους με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του κόσμου και η Ελλάδα θα προσποιείται ότι το αγνοεί αρκούμενη στο ότι στους διεθνείς οργανισμούς θα χρησιμοποιείται μια σύνθετη ονομασία που θα γίνει κοινά αποδεκτή» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΚΑΙ Ο ΦΤΑΙΧΤΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ: «Ποιο είναι το κύριο; Τα Βαλκάνια, οι λαοί τους, να ξεφύγουν από το κλίμα των εθνικιστικών συγκρούσεων, των αντιπαραθέσεων» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΔΡΑΣΗ ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΕΘΝΟΣ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ για διπλή ονομασία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς για τα Σκόπια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πέντε ονόματα και στο βάθος βέτο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΩΔΥΝΗ πρόταση, με φόντο το Κόσοβο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Η ΧΩΡΑ: Λύση ή βέτο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ελλειμμα - βρόχος 32,2 δισ.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΚΡΑΙΑ κερδοσκοπικά φαινόμενα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ η ιδιωτική ζωή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.500 ευκαιρίες εργασίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο θρίαμβος της δημοκρατίας...

«Τους 100 έφτασαν οι δισεκατομμυριούχοι στη Ρωσία (...) στη Ρωσία του 2008 όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός έχει φτάσει τα 397 ευρώ, αλλά δεν είναι λίγοι οι συνταξιούχοι που αναγκάζονται να αρκεσθούν στα 80 ευρώ για να περάσουν το μήνα τους, η προεδρία Πούτιν έχει δημιουργήσει μια νέα οικονομική τάξη μεγιστάνων. Το άθροισμα των περιουσιών των πεντακοσίων πλουσιοτέρων φτάνει τα 486 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο μισό και πλέον ΑΕΠ ολόκληρης της Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

...και ο καπιταλισμός με κοινωνική ευθύνη

«Μια στροφή στον "καπιταλισμό κοινωνικής ευθύνης" είδε τις προάλλες ο διάσημος σύμβουλος επιχειρήσεων Μπρους Πιασέσκι, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (...) Τριάντα χρόνια τώρα ζούμε σε καθεστώς νεοφιλελευθερισμού. Αποδεκάτισε την εγχώρια βιομηχανία και την έστειλε στο εξωτερικό. Υποχρέωσε το κράτος να εγκαταλείψει τον παραδοσιακό ρόλο του ως μοναδικού παροχέα υπηρεσιών υγείας, παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας. Και εμπορευματοποίησε καθετί που μας είχε απομείνει κοινό, την κρατική περιουσία, ακόμη και τα γονίδια του σώματός μας, που τα αγοράζει και τα πουλάει με πατέντα (...) Ο μοναδικός λόγος που ο νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να πετύχει απόλυτα, είναι το διεκδικητικό κίνημα των εργαζομένων. Ισως γι' αυτό τώρα αισθάνεται την ανάγκη να επιστρατεύσει το "άγιο πνεύμα", με την ελπίδα να πείσει τους εργαζόμενους ότι ο καπιταλισμός απέκτησε ξαφνικά κοινωνική ευαισθησία (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ