ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα η Κινέζικη Επιτροπή για την Ειρήνη

Συναντήσεις με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και με την ΕΕΔΥΕ

Αντιπροσωπεία της Κινέζικης Επιτροπής για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, με επικεφαλής τον Βου Εν Μα, αντιπρόεδρο της Οργάνωσης και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Κίνας επισκέφτηκε την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ και συναντήθηκε με την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος. Στη θερμή και συντροφική συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος επίσης ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Α` Γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στην Αθήνα Τσεν Ξιαξίνγκ, ανταλλάχτηκαν πληροφορίες και εκτιμήσεις για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την πρόσφατη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, αλλά και την παγκόσμια κατάσταση και την απειλή της ειρήνης και των δικαιωμάτων των λαών από τον ιμπεριαλισμό.

Κοινή υπήρξε η εκτίμηση ότι με τα τελευταία γεγονότα και την απόσχιση του Κοσσόβου παραβιάζεται κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, το κύρος του ΟΗΕ και ότι αποτελούν αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για άλλες περιοχές του πλανήτη. Εκφράστηκε και από τις δυο μεριές η ανησυχία για μελλοντικές αλυσιδωτές αντιδράσεις και η ανάγκη οι λαοί να μπορούν να ρυθμίζουν τα θέματά τους χωρίς ξένες επεμβάσεις, επιβουλές και εκβιασμούς.

Ο Βου Εν Μα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το ΚΚΕ για την από θέση αρχών τοποθέτηση απέναντι στο λαό της Κίνας, στις επιθέσεις και προκλήσεις που δέχεται γύρω από τα ζητήματα του Θιβέτ και της Ταϊβάν και τη σημαντική συμβολή του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης στο Παγκόσμιο Κίνημα και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Εξήρε την 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ και τη συμβολή του στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, ιδιαίτερα τα χρόνια που αυτό πέρασε από καμπή.

Το πρωί προηγήθηκε συνάντηση με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία ανταλλάχτηκαν σκέψεις γύρω από τις διμερείς σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚ Κίνας και τις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις των δύο κομμάτων.

Με τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Χθες το απόγευμα έγινε συνάντηση με τη Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ). Η κινέζικη αντιπροσωπεία αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της «Ολυμπιάδας Ειρήνης» και τη Μαραθώνια Πορεία που ετοιμάζονται το Μάη. Ανταλλάχτηκαν επίσης εμπειρίες από τη δράση των δύο κινημάτων, ενώ έγινε και πρόσκληση αντιπροσωπείας της ΕΕΔΥΕ να επισκεφτεί την Κίνα.

Σήμερα το πρωί, θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο του ελληνικού Κοινοβουλίου και το απόγευμα θα επισκεφτεί το Δήμο Νίκαιας όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο και θα πάρει μέρος σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού από το Δήμο και την Επιτροπή Ειρήνης Νίκαιας, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο της πόλης.

Το Σάββατο η κινέζικη αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Ολυμπία και θα έχει συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και την Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Ηλείας. Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στους αρχαιολογικούς χώρους. Την Κυριακή θα ολοκληρώσει την επίσκεψη στη χώρα μας με συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στα γραφεία του στην Αθήνα.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ

Το άρθρο 16 συζητήθηκε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Η κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας απασχόλησε χτες την επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Εκ μέρους του ΚΚΕ εκφράστηκε η κατηγορηματική αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του αγαθού της παιδείας. Με την κυβερνητική πρόταση συμφώνησε ο ΛΑ.Ο.Σ. ζητώντας ευθέως ιδιωτικά πανεπιστήμια ενώ ο εισηγητής του εμμέσως ζήτησε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι η «παρέμβαση του φοιτητικού και του λαϊκού κινήματος του προηγούμενου χρόνου έχει φράξει το δρόμο στην αναθεώρησή του, σε μια κατεύθυνση που θα άνοιγε το δρόμο για την παραπέρα ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της παιδείας. Γιατί οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών και του λαϊκού παράγοντα ήταν αυτές που ανάγκασαν σε τελευταία ανάλυση και το ΠΑΣΟΚ στην αναδίπλωση την οποία έκανε, δεδομένου ότι στην αφετηρία και η δική του πρόταση προέβλεπε την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στη θέση περί «ιδιωτικών» μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που υιοθετούν και τα δύο κόμματα, ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε πως «είτε θα λειτουργούν με κέρδη είτε θα λειτουργούν χωρίς κέρδη, είναι αδιάφορο. Για να μπορέσει κάποιος να απαιτήσει να σπουδάσει σε αυτά θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τη μόρφωση». Επισήμανε επίσης ότι «στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος, έτσι ώστε η μόρφωση να γίνει εμπόρευμα, ακριβό μάλιστα, ανεξάρτητα εάν τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν τον ιδιώτη επιχειρηματία, είτε εμφανίζεται με τη μορφή της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης ή εάν θα πληρώνουν το συλλογικό εκπρόσωπο του κεφαλαίου, το κράτος».

Εκ μέρους της κυβέρνησης και επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη θέση της ΝΔ, ο εισηγητής της Π.Παναγιωτόπουλος είπε ότι «για τη Νέα Δημοκρατία η παιδεία παραμένει δημόσιο αγαθό, υπό την εγγύηση του κράτους».

Προκλητική ήταν η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. αφού ο εισηγητής του, Αθ. Πλεύρης, υποστήριξε: «εμείς πιστεύουμε στην ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτε μη κερδοσκοπικών, ούτε οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να είναι μη κερδοσκοπικά, μπορεί να είναι και κερδοσκοπικά».

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου λέγοντας ότι για την κατάσταση στην εκπαίδευση «φταίει και μια νοοτροπία, ότι σε συγκεκριμένους χώρους παραχωρήθηκε η δυνατότητα της φοιτητικής εκπροσώπησης, η οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει», άρα «πρέπει να αναθεωρηθεί, πρέπει να τεθεί και το θέμα του ασύλου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου».

Τα όρια...

Τα ιδεολογικά και πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε στην πρόσφατη ομιλία του για το Ασφαλιστικό ο πρόεδρός του. Εμείς, ανέφερε ο Α. Αλαβάνος, που γαλουχηθήκαμε με τα ιδανικά της γαλλικής επανάστασης, με τον Μαρξ και τον Ενγκελς, μας προκαλεί ανατριχίλα, όταν ακούμε τους εκπροσώπους της δεξιάς να μιλάνε για ισότητα... Για το μεγάλο κοσμοϊστορικό γεγονός της Οχτωβριανής Επανάστασης, ο κ. Αλαβάνος δεν είπε το παραμικρό. Οπως και για τον Λένιν. Ξέχασε να τα αναφέρει ή τα αποσιώπησε σκόπιμα; Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει. Η σοσιαλδημοκρατία της χώρας, αλλά και η διεθνής, δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναφέρεται στη μεγάλη αστική γαλλική επανάσταση - αφού της αφαιρέσει βέβαια τις ...ακραίες της εκφάνσεις - αλλά ούτε και στον Μαρξ. Το έργο του οποίου αποδέχονται... ως μέθοδο ανάλυσης των κοινωνικών φαινομένων, όπως έλεγε και ο Α.Γ. Παπανδρέου. Οχι ότι αποδέχονται βέβαια την καρδιά του μαρξιστικού έργου. Την ανατροπή της πολιτικής εξουσίας της αστικής τάξης από το προλεταριάτο, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση... Ενας ευνουχισμένος από την επαναστατική ουσία του έργου του, Μαρξ, προσαρμόζεται μια χαρά στις πολιτικές αναλύσεις της σοδιαλδημοκρατίας.

Η μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, όμως, αλλά και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της, ο Λένιν, είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Από όπου και αν την πιάσουν οι αστοί αναλυτές κάνει τζουζ. Τους καίει κυριολεκτικά τα χέρια. Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουμε ένα έξοχο επαναστατικό έργο, το οποίο αν ...τροποποιήσουμε αναλόγως, το προσαρμόζουμε στα μέτρα μας, όπως επιχείρησε να κάνει η γερμανική σοσιαλδημοκρατία (Κάουτσκι) με τον μαρξισμό. Στην περίπτωση της Οχτωβριανής Επανάστασης, έχουμε την αμφισβήτηση στην πράξη της αστικής εξουσίας, την ανατροπή της και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας. Η Οχτωβριανή Επανάσταση, σηματοδότησε την έφοδο του προλεταριάτου στους ουρανούς, έβγαλε από το λήθαργο και κινητοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενους, οι οποίοι, ως πρωταγωνιστές πλέον του έργου, ως δρώντα υποκείμενα, κλήθηκαν να κάνουν πράξη την επαναστατική θεωρία του προλεταριάτου. Το ίδιο το μαρξιστικό έργο, το οποίο «ξέφυγε» από τους στενούς κύκλους των διανοουμένων και έγινε υπόθεση των εκατομμυρίων εκμεταλλευομένων. Η Οχτωβριανή Επανάσταση, ως κινητοποίηση των μαζών, «πάντρεψε» και γονιμοποίησε την επαναστατική θεωρία με την επαναστατική πράξη. Και ως επαναστατική πράξη πλέον, ως έμπρακτη αμφισβήτηση της εξουσίας της αστικής τάξης, είναι δύσκολο να ...τροποποιηθεί, να ευνουχιστεί το επαναστατικό της περιεχόμενο. Γι' αυτό το μίσος της αστικής τάξης εναντίον της, γι' αυτό λοιδορούν και διαβάλλουν με τον πιο άθλιο τρόπο τον ηγέτη της. Τον μεγάλο Λένιν.

Γι' αυτό και ο κ. Αλαβάνος ήταν πολύ προσεκτικός στις εκφράσεις του. Γνωρίζει ο άνθρωπος τα πολιτικά και θεωρητικά όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται να κινείται. Γιατί αν τα υπερβεί «καίγεται».


Θ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ