ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Κάλεσμα για αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο

Δυναμικά και μαζικά συμμετέχουν οι κομμουνιστές σ' όλες τις κινητοποιήσεις του βενεζουελάνικου λαού
Δυναμικά και μαζικά συμμετέχουν οι κομμουνιστές σ' όλες τις κινητοποιήσεις του βενεζουελάνικου λαού
Επείγουσα έκκληση προς όλες τις επαναστατικές δυνάμεις να συγκροτήσουν ένα Ευρύ Αντιιμπεριαλιστικό Εθνικό Μέτωπο, απηύθυνε το ΚΚ Βενεζουέλας, με συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα, ενάντια στα επιθετικά σχέδια που προετοιμάζει εντατικά ο ιμπεριαλισμός μαζί με την πλουτοκρατία της Λατινικής Αμερικής, που έχουν ως στόχο την μπολιβαριανή διαδικασία στη χώρα και τις διαδικασίες αλλαγών σε άλλες χώρες της περιοχής.

Ο ΓΓ της ΚΕ Οσκαρ Φιγκέρα κατήγγειλε ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο του αμερικανικού κυρίως ιμπεριαλισμού που στηρίζεται στην ολιγαρχία της Βενεζουέλας και της Κολομβίας. Σημείωσε ότι η επίθεση είναι πολύμορφη σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. Παρατήρησε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα από τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής και των Ανδεων, το σχέδιο «Κολομβία» για τη στρατιωτική ήττα του αντάρτικου αυτής της χώρας, είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, σε διεθνές επίπεδο γίνεται προσπάθεια να χαρακτηριστεί η Βενεζουέλα ως χώρα που συμμετέχει στο «ναρκεμπόριο» και «στηρίζει την τρομοκρατία». Οπως τόνισε ο ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας, «αυτή η προσπάθεια συκοφάντησης θέλει να κρύψει ότι είναι ακριβώς ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που συντηρεί το ναρκεμπόριο και τις παραστρατιωτικές συμμορίες όπως το αποδεικνύει το παράδειγμα του αρχιτρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίλες». Ο Φιγκέρα αναφέρθηκε και στον οικονομικό πόλεμο από την «Εξον Μόμπιλ», ενώ κατέληξε ότι το ΚΚ είναι μέρος του κινήματος μαζί με την εργατική τάξη και δηλώνει ότι θα συμβάλει, ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Ο ρόλος των εργατών και εργατριών είναι σημαντικός για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να γίνει η μηχανή που θα εγγυηθεί το στρατηγικό προσανατολισμό της διαδικασίας που ηγείται σήμερα ο Ούγκο Τσάβες και για να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική.

Σημαντικοί εργατικοί αγώνες

Το ΚΚ Βενεζουέλας και το Ταξικό Ρεύμα των Εργαζομένων που στηρίζει, έχουν αναδείξει το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της αλληλεγγύης στους αγώνες των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Σιδηρουργίας του Ορινόκο (SIDOR), όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν με απεργιακές κινητοποιήσεις καλύτερους μισθούς. Πρόκειται για μια επιχείρηση που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του '90 και εξαγοράστηκε από την πολυεθνική Τέρνιουμ.

Οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας καλούν τους μεταλλεργάτες να ενώσουν τον αγώνα του με όλη την εργατική τάξη ανεξάρτητα από κλάδο, σχέση εργασίας και να διεκδικήσουν όχι μόνο καλύτερες συνθήκες δουλειάς και συλλογικές συμβάσεις με ικανοποιητικούς μισθούς αλλά και να περάσει η σιδηρουργία στο κράτος και το λαό και γι' αυτό χρειάζεται, να αποκτήσει η εργατική τάξη συνείδηση του ιστορικού της ρόλου για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

ΠΕΡΟΥ
Αιματοβαμμένες αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει από την περασμένη Δευτέρα οι αγροτικές ενώσεις του Περού, στις νότιες περιοχές Κούσκο, Αρεκίπα και Αγιακούτσο, που εναντιώνονται στη ληστρική λεγόμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ, που τους οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια για να κερδίζουν οι πολυεθνικές. Ο αγώνας αυτός γράφεται και με αίμα, καθώς έχουν πέσει ήδη νεκροί 5 αγωνιστές, ενώ υπάρχουν και πάνω από 100 τραυματίες από τη βάρβαρη κρατική καταστολή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Αλαν Γκαρσία. Το τελευταίο έγκλημα έγινε χθες στη διάρκεια της κηδείας 4 αγωνιστών, όταν υπήρξε ο πέμπτος νεκρός δολοφονημένος από σφαίρα στο κεφάλι.

Την Τετάρτη υπήρξε μια αναστολή της κινητοποίησης λόγω των 4 νεκρών. Είχαν προηγηθεί μαζικά μπλόκα στις οδικές αρτηρίες, ενώ οι αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα διαρκείας παρά την καταστολή και ταυτόχρονα ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για υπαίτιους των δολοφονιών. Επίσης ζήτησαν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών.

Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν στη μείωση των οφειλών, στην αντιμετώπιση της υψηλής τιμής των λιπασμάτων, στην έγκριση ενός νέου κανονισμού για τη χρήση των υδάτινων αποθεμάτων ανάμεσα στα άλλα, ζητήματα που επιδεινώνονται από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Διάβημα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν έκανε χτες ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνι Γκίλερμαν με αφορμή τις προχτεσινές «παρανοϊκές», όπως είπε, δηλώσεις του Ιρανού ηγέτη Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με τις οποίες χαρακτήρισε το Ισραήλ «ρυπαρό μικρόβιο και άγριο θηρίο». Ο Γκίλερμαν ισχυρίστηκε ότι οι χαρακτηρισμοί του Ιρανού Προέδρου συνιστούν «απειλές κατά του Ισραήλ και όλου του κόσμου...» και ως εκ τούτου θα πρέπει να εμποδιστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ επέβαλαν χτες οικονομικές κυρώσεις κατά του επιφανούς Σύρου επιχειρηματία, Ράμι Μακχλουφ, θεωρώντας ότι προσπάθησε να υποβαθμίσει τις κυβερνήσεις του Ιράκ και του Λιβάνου...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρη τη Γερμανία πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία διεκδικώντας αύξηση στους μισθούς τους κατά 8%. Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της για αύξηση κατά 5% στους μισθούς και επιμήκυνση της εβδομαδιαίας εργασίας.

ΕΡΕΒΑΝ.-- Χιλιάδες Αρμένιοι κατέβηκαν για δεύτερη μέρα στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, Ερεβάν, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι σημαδεύτηκε από νοθεία και απαιτώντας μια νέα ψηφοφορία.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σε αύξηση στο ύψιστο επίπεδο της κατάστασης ετοιμότητας για τρομοκρατικές ενέργειες προχώρησε η ισπανική κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Μάρτη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα, δήλωσε ότι αναμένει η ΕΤΑ να επιχειρήσει επιθέσεις, παρότι χαρακτήρισε τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση πολύ αδύναμη και σχεδόν ηττημένη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενδέκατη συνεχή νίκη έναντι της Χίλαρι Κλίντον κατέκτησε ο Μπάρακ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έλαβε το 65,6% των ψήφων έναντι 32,7% που απέσπασε η Κλίντον.

ΣΟΦΙΑ.-- Πάνω από 10.000 Βούλγαροι συγκεντρώθηκαν χτες μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας για να πάρουν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, τη στιγμή που διεξαγόταν η συζήτηση για την παροχή ή όχι της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ψηφοφορία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, φερόμενοι μέλη των «Ταλιμπάν», σκοτώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης του αφγανικού στρατού στην επαρχία Χελμάντ, στα νότια της χώρας, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Αμυνας. Ωστόσο, ένας στρατιώτης των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων που εδρεύει στο Αφγανιστάν σκοτώθηκε από έκρηξη σε άλλο τμήμα της ίδιας επαρχίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το πρωί στη βορειοανατολική Νεβάδα των ΗΠΑ και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για υλικές ζημιές, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί θύματα.

ΟΣΛΟ.-- Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στην περιοχή της Αρκτικής, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη Λονγκγιάρμπιεν της Νορβηγίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Διαμαρτυρία για την καταστολή στην Τουρκία

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καταδικάζουν τη βία, την καταστολή, τις φυλακίσεις και τις δολοφονίες στην Τουρκία. «Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και την αμέριστη συμπαράσταση, των 150.000 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στους 12 αγωνιστές που προφυλακίστηκαν πρόσφατα στην Αγκυρα αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας επειδή διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, ενάντια στην προσπάθεια να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα όσων αγωνίζονται, με συλλήψεις, φυλακίσεις και δολοφονίες». Οπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ανάμεσα στους προφυλακισμένους είναι η πρόεδρος του Συλλόγου της Νεολαίας στην Αγκυρα και η Μεριέμ Οζσογιούτ, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δηλώνουν ότι στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό των αγωνιστών που δικάζονται σήμερα και απαιτούν την άμεση αποφυλάκισή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ