ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΥΝΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στον εισαγγελέα και στη Βουλή η σοβαρή υπόθεση

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατέθεσαν χτες υπόμνημα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, απαιτώντας να διερευνηθεί το θέμα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Το ίδιο ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση και το ΚΚΕ

Την άμεση διερεύνηση της σοβαρής υπόθεσης καταγραφής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των εργαζομένων, που γίνονταν εν αγνοία των συνδιαλεγομένων στο ΤΕΙ Πειραιά, απαίτησαν χτες στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Π. Πούλιο. Το ΠΑΜΕ ζητά να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες στους υπεύθυνους και να διασφαλιστούν τα ελάχιστα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των εργαζομένων.

Την καταγραφή των συνδιαλέξεων αποκάλυψαν συνδικαλιστές της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία» στο ΤΕΙ Πειραιά μετά από καταγγελίες των εργαζομένων των οποίων οι συνομιλίες καταγράφηκαν, ενώ μέχρι σήμερα τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα δεν έχουν κάνει τίποτα για την υπόθεση αυτή, βάζοντας ουσιαστικά, με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, πλάτη στη συγκάλυψη του θέματος.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, η καταγραφή των συνδιαλέξεων γινόταν μέσω συσκευής που ήταν τοποθετημένη στο γραφείο του προϊσταμένου της τεχνικής υπηρεσίας και κατέγραφε συνομιλίες από τηλέφωνο που βρίσκεται στο φυλάκιο της πύλης του Ιδρύματος. Μαζί με το υπόμνημα, οι συνδικαλιστές που το υπογράφουν, Γιώργος Πέρρος και Χρήστος Κατσώτης, κατέθεσαν και τη συγκεκριμένη τηλεφωνική συσκευή, στην οποία περιέχεται η παράνομη καταγραφή των συνδιαλέξεων των εργαζομένων.

Την υπόθεση φέρνει και στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στο χώρο του ΤΕΙ Πειραιά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως κατ' επανάληψη έχει καταγγελθεί, συμβαίνουν μια σειρά αντιδημοκρατικών γεγονότων και ενεργειών όπως:

«Διώξεις συνδικαλιστών που εργάζονται σ' αυτό καθώς επίσης και παρακολουθήσεις των εργαζομένων, καθηγητών και φοιτητών με κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία. Τελευταία, έχουμε και παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μάλιστα εν αγνοία των επικοινωνούντων με τηλεφωνικό σύστημα που διαθέτει δυνατότητα καταγραφής τους».

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: «Τι μέτρα θα πάρει για τη διασφάλιση των ελάχιστων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων; Θα προχωρήσει η άμεση διερεύνηση του θέματος καταγραφής των συνομιλιών, η οποία έγινε εν αγνοία των συνδιαλεγόμενων; Θα ξηλωθεί άμεσα κάθε σύστημα που δίνει τη δυνατότητα καταγραφής συνδιαλέξεων; Θα ξηλωθούν άμεσα οι κάμερες παρακολούθησης που υπάρχουν στο ΤΕΙ Πειραιά, εδώ και ενάμιση χρόνο, ακόμα και μέσα σε γραφεία εργαζομένων;».

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ
Ενιαίος αγώνας για Ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις

Κάλεσμα της παράταξης μπροστά στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν την Τρίτη

Το πανό του ΠΑΜΕ σε προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στο «μνημόνιο συνεργασίας»
Το πανό του ΠΑΜΕ σε προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στο «μνημόνιο συνεργασίας»
Σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Τρίτη 26 Φλεβάρη και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στις 7 π.μ., όπου το ΔΣ της ΔΕΗ θα συνεδριάσει για να ξαναφέρει προς έγκριση τα μνημόνια συνεργασίας με τις εταιρείες RWE και «Χαλυβουργική», προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 3 έως 6 Μάρτη, για το Ασφαλιστικό.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική καρατόμησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης. Η κυβέρνηση, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία», προχωρά στην υλοποίηση της αντιασφαλιστικής πολιτικής και των οδηγιών της ΕΕ που φέρουν τις υπογραφές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μια επίθεση που περιλαμβάνει και την ενοποίηση του κύριου ταμείου ασφάλισης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, τον ΟΑΠ.

Για την ιδιωτικοποίηση σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση προωθούν τα σχέδια διάσπασης και πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας, «αξιοποιώντας» τις απανωτές αναστολές των απεργιακών κινητοποιήσεων, τη στήριξη υπό «όρους» της πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποιήσεων από την πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ).

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΤΕ
Καταγγελία για πρακτικές τρομοκράτησης

Την απαράδεκτη ποινή (περικοπή μισθού για πέντε μέρες) που επέβαλε η διοίκηση του ΟΤΕ στον Γιάννη Κουτρούμπα, εργαζόμενο και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής των Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα του ΟΤΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Ο Γ. Κουτρούμπας είχε κληθεί σε απολογία με το πρόσχημα ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ενοχλεί η συνδικαλιστική του δράση για την οποία συγκεκριμένος επόπτης του έχει αναφέρει ότι «με αυτά που κάνεις το μόνο που θα καταφέρεις είναι να απολυθείς».

Η διοίκηση του ΟΤΕ, καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζομένους εκτοξεύοντας απειλές και μοιράζοντας ποινές με γελοίες και προκλητικές προφάσεις, «προφανώς ενοχλημένη από τους αγώνες που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στο χώρο και τη μαζική συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα και την εργοδοτική τρομοκρατία». Το ΣΕΤΗΠ απαιτεί να παρθεί πίσω η ποινή και να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Τη Δευτέρα, 25 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος) πραγματοποιείται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων. Θα συζητηθούν ανάμεσα σε άλλα ο απολογισμός δράσης και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής για την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τακτική που διευκολύνει την κυβέρνηση της ΝΔ στην προώθηση των αντιασφαλιστικών της σχεδιασμών ακολουθεί η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας. Η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα και αποφάσισε τη σύγκληση Γενικού Συμβουλίου την επόμενη Παρασκευή. Ταυτόχρονα, στηρίζουν την αντιασφαλιστική επίθεση καθώς δεν αμφισβητούν τη βάση της που είναι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα και Ρέππα. Ενώ επιμένουν στο «διάλογο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: «Πρόκληση και συνειδητή αντιστροφή της πραγματικότητας», χαρακτηρίζει τις τελευταίες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ. Την αγανάκτηση για την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που ασκείται χρόνια τώρα από τα κόμματα εξουσίας στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ καταγγέλλει και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε απολογιστική συνέλευση.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
«Μπαλώματα» στην αντεργατική πολιτική

Πρώτα ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, μετά εμφανίζονται... φίλοι των εργαζομένων και προχωράνε σε «μπαλώματα». Οι 97 εργαζόμενοι που δούλευαν στη δημοτική επιχείρηση ΔΑΤΕΠ του Δήμου Περιστερίου, με απόφαση του προχτεσινού νομαρχιακού συμβουλίου, μεταφέρθηκαν στη νομαρχία, με βάση το σχετικό νόμο. Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) ψήφισε, μεν, τη μεταφορά αλλά έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα. Επισήμανε ότι η πρόσληψη θα έπρεπε να γίνει με τους ίδιους όρους που δουλεύουν οι εργαζόμενοι της νομαρχίας και απέδωσε τις ευθύνες που αναλογούν, στην πολιτική που εφαρμόζεται.

Οπως τόνισε στην τοποθέτησή της η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ, Αλεξάνδρα Μπαλού, η Αυτοδιοίκηση, οι αιρετοί της πρώτα ψηφίζουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με τις συμβάσεις και τη μερική απασχόληση και τώρα εμφανίζονται σωτήρες των εργαζομένων. Επεσήμανε πως τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης με όρους αγοράς - και με τις δημοτικές επιχειρήσεις - την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Διατύπωσε τις θέσεις της ΝΑΣ για μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων των δημοτικών επιχειρήσεων στις υπηρεσίες των δήμων και τη μεταφορά όλων των εργαζομένων σε σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

ΕΥΒΟΙΑ
Απολύσεις σε «Μαΐλη» και «Κελαϊδίτη»

Να «μην κουνιέται φύλλο» μέσα στο εργοστάσιο επιδιώκει η εργοδοσία στο «ΜΑΪΛΗ» (εργοστάσιο μετάλλου), η οποία στις 7 Φλεβάρη απέλυσε παράνομα τον Γιώργο Θεοδώρου και τον Αναστάσιο Γρύλλο, πρόεδρο και γραμματέα αντίστοιχα του Σωματείου Μετάλλου, που εργάζονταν στην επιχείρηση. Πρόκειται για προσπάθεια τρομοκράτησης όλων των εργαζομένων, οι οποίοι μαζί με το σωματείο τους διεκδικούσαν το τελευταίο διάστημα την καθιέρωση διαλείμματος. Η Επιθεώρηση Εργασίας Θηβών έκρινε παράνομες τις απολύσεις, αλλά η εργοδοσία αρνείται την επιστροφή των συνδικαλιστών στη δουλειά τους. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι δύο συνδικαλιστές θα πραγματοποιηθεί εξ αναβολής στις 13 Μάρτη.

Δύο εργαζόμενους που δούλευαν στα σφαγεία πέταξε στο δρόμο και η εργοδοσία στο εργοστάσιο λευκού κρέατος «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ», στην Εύβοια. Μάλιστα, απειλεί ότι θα προχωρήσει σε πέντε ακόμα απολύσεις. Οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εξόρμηση στο εργοστάσιο, ζητώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ