ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Κινεζικής Επιτροπής Ειρήνης

Η διάθεση για στενότερη συνεργασία και κοινό αγώνα για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), την Κυριακή το απόγευμα, μεταξύ της πενταμελούς αντιπροσωπείας της Κινεζικής Επιτροπής για την Ειρήνη και των Θανάση Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ, και Ηρακλή Τσαβδαρίδη, Εκτελεστικού Γραμματέα του ΠΣΕ και μέλους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη χώρα μας.

Ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κινέζικης Βουλής, Μα Βενπού, αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία του ΠΣΕ, ανέδειξε την ιστορική συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη και δήλωσε ότι σε πολλά ζητήματα - όπως η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου - υπάρχει ταύτιση απόψεων. Απηύθυνε, μάλιστα, πρόσκληση να επισκεφτεί πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΣΕ την Κίνα.

Δήλωσε πως η Οργάνωσή τους θα συμμετάσχει τόσο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης, όσο και στην πλατιά συνδιάσκεψη ειρήνης που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλη στο Καράκας. Εκφράστηκε ακόμη και από τις δύο πλευρές η πρόθεση για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του Φόρουμ των Λαών Ασίας - Ευρώπης (AETF), το οποίο θα γίνει τον Οκτώβρη στο Πεκίνο και αποτελεί αντίστοιχη διοργάνωση σε επίπεδο λαϊκών κινημάτων έναντι της Συνόδου της ΕΕ και των χωρών της Ασίας (ASEM).

Με τη σειρά του ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στην ιμπεριαλιστική πολιτική που ασκείται παγκόσμια, και εκτενέστερα στην κατάσταση στα Βαλκάνια μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, στο Ιράκ και την Παλαιστίνη, δηλώνοντας ότι οι θέσεις του ΠΣΕ επιβεβαιώνονται, και απαιτείται να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας.

Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία

Το Σάββατο η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία και πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, καθώς και στο «ολυμπιακό πνεύμα», το οποίο «υπαγορεύει» ειρήνη, ανακωχή, συμφιλίωση των λαών. Επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και ξεναγήθηκε στο μουσείο ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με την Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Ηλείας. Την αντιπροσωπεία συνόδευσαν ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, και η Βέρα Νικολαΐδου.

Ερευνα για εκβιασμό μέσω ιστοσελίδας

Αυξάνεται ο αριθμός των καταγγελλόντων ότι πέφτουν θύματα εκβιασμού και προσβολής προσωπικότητας από συγκεκριμένα blogs στο διαδίκτυο. Υστερα από πολύμηνη έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό των εισαγγελικών αρχών σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη παράνομων κακουργηματικών πράξεων. Ερευνα έγινε και στο γραφείο του διευθυντή σύνταξης εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας. Ο ίδιος δηλώνει «μπλόγκερ», αλλά όχι κακοποιός.

Ενας από τους διαχειριστές του φέρεται να ήταν ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», Α. Καψαμπέλης. Η έρευνα των αρχών, που έγινε την Παρασκευή στα γραφεία της εφημερίδας, επικεντρώθηκε σε υπολογιστές στο γραφείο του συγκεκριμένου δημοσιογράφου. Η εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας του δημοσιογράφου, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα» πως δεν εμπλέκεται σε κανενός είδους εκβιασμό.

Οι διαδικασίες άρσης του απορρήτου έγιναν με τη συνεργασία των αρχών των ΗΠΑ, όπου εδρεύει η εταιρεία «Google», λογισμικό και σέρβερ της οποίας χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε ανοίγει διαδικτυακό ημερολόγιο στο blogspot.-com. Οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει στις ελληνικές εφτά - οχτώ ηλεκτρονικά ίχνη.

Δικομματική αντιπαράθεση στη Βουλή

Δικομματική αντιπαράθεση προκάλεσε στη Βουλή η υπόθεση με το μπλογκς Press.gr και τις κατηγορίες ότι μέσω αυτού ασκούνταν εκβιασμοί.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι έχει στοιχεία πως όσες συκοφαντίες εναντίον του και εναντίον συνεργατών του δημοσιεύονταν στο μπλογκς στη συνέχεια υιοθετούνταν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατέθεταν σχετικές Ερωτήσεις. «Δε θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει συμπαιγνία και σχέση του ΠΑΣΟΚ με το Press.gr» είπε, αλλά στη συνέχεια έκανε λόγο για «πολιτικό κατήφορο» και προσπάθεια σπίλωσής του και κατασυκοφάντησής του από συγκεκριμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι σε τέσσερις περιπτώσεις (4 και 5 Ιουλίου, 3 και 12 Δεκέμβρη) «συκοφαντικά» δημοσιεύματα του Press.gr υιοθετήθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έσπευσαν να καταθέσουν τις επόμενες μέρες των δημοσιευμάτων Ερωτήσεις στη Βουλή.

Η θέση αυτή του Γ. Αλογοσκούφη προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τον αποκάλεσε «συκοφάντη» με «αναξιοπρεπή συμπεριφορά» και τον κάλεσε να ανακαλέσει.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Με οδηγό τις ... δημοσκοπήσεις προς την κυβερνώσα «αριστερά»

Σκληρή μάχη για τις καρέκλες της ΠΓ του ΣΥΝ δόθηκε το περασμένο Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΠΕ για την εκλογή των μελών του οργάνου.

Στη νέα ΠΓ οι συσχετισμοί διαμορφώθηκαν υπέρ του «ρεύματος», που εξέλεξε 8 μέλη, έναντι 5 των «ανανεωτών», 1 από την «ανασύνθεση» και 1 από το «κοκκινοπράσινο δίκτυο», η συμμαχία του οποίου με το «αριστερό ρεύμα» έσπασε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ. Γραμματέας της ΚΠΕ επανεκλέχτηκε ο Ν. Χουντής, συγκεντρώνοντας 88 ψήφους, με 37 λευκά.

Στη λογική του «να τα έχουμε με όλους καλά» ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΠΕ δε δίστασε να πλέξει το εγκώμιο της Εκκλησίας και του νέου αρχιεπισκόπου, με τρόπο που σχολιάστηκε αρνητικά από αρκετά στελέχη του κόμματός του. Είπε επί λέξει: «Θέλουμε ακόμα και την Εκκλησία. Είδαμε μια αλλαγή στάσης και είναι ενθαρρυντικό αυτό, να συγχαρούμε το νέο αρχιεπίσκοπο για την εκλογή του (...). Είναι μια αλλαγή στάσης και θέλουμε να το τονίσουμε αυτό, δεν είδαμε κηρύγματα και προτροπές για συλλαλητήρια εθνικά. Και θα θέλαμε να τους δούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το περιβάλλον, όπως βλέπουμε τον οικουμενικό Πατριάρχη, που είναι ένας πράσινος Πατριάρχης»!

Εγκωμίων συνέχεια. Ο Αλ. Τσίπρας εξήρε το κόμμα του για την προβολή της ιδέας της «μεγάλης αριστεράς» αφού - όπως ισχυρίστηκε - δικαιώνεται απ' τα ...ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αποτελούν «πυξίδα» και «ευαγγέλιο» για τον ΣΥΝ, υποκαθιστώντας τις ανύπαρκτες σχέσεις του με τον κόσμο της δουλειάς.

Δικαιωμένος νιώθει ο ΣΥΝ και σε ό,τι αφορά στην ΠΓΔΜ. Χωρίς ίχνος τσίπας ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι ύστερα από 15 χρόνια, που όταν κόντρα στο ρεύμα τότε, είχαμε πει με ευθύτητα ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και τότε κατηγορηθήκαμε ως ανθέλληνες»! Κι ας ήταν στελέχη του κόμματός του που λοιδορούσαν άλλους (βλ. ΚΚΕ) επειδή δε συμμερίζονταν και κατάγγελναν τον εθνικιστικό παροξυσμό.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκδήλωση - συζήτηση για το εργατικό κίνημα

Σήμερα Τρίτη, 26/2, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» των Τρικάλων, θα μιλήσει ο Τάκης Τσιόγκας, με θέμα την κατάσταση στο εργατικό κίνημα, την πάλη των ταξικών δυνάμεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την πρόταση αγώνα του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στο Ρέθυμνο ο Σπύρος Χαλβατζής

Στο Ρέθυμνο θα περιοδεύσει αύριο, Τετάρτη 27 του Φλεβάρη ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

-- Στις 11.00 το μεσημέρι θα μιλήσει με εργαζόμενους του Δήμου Ρεθύμνου στο Δημαρχείο της πόλης.

-- Στις 2 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ρεθύμνου της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

-- Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΝΕ Ρεθύμνου που θα πραγματοποιηθεί στα νέα ιδιόκτητα γραφεία της στην Οδό Δημακοπούλου 70 (Ελιδάκι). Τα ιδιόκτητα νέα γραφεία αποτέλεσαν ένα στόχο του Κόμματος που επιτεύχθηκε με τη σημαντική συνεισφορά ενός συντρόφου και πολλών ακόμα μελών και φίλων του ΚΚΕ στο Ρέθυμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ