ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στη μάχη της απεργίας οι ταξικές δυνάμεις

Εφτά Ομοσπονδίες και 13 Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρωτοστατούν στην κλιμάκωση της απεργιακής πάλης

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, παραμερίζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της συναίνεσης
Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα, παραμερίζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της συναίνεσης
Στην πρώτη γραμμή, για να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση και στα αντιασφαλιστικά της σχέδια με νέα απεργιακή κινητοποίηση έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις. Καθώς πλησιάζει η μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ παίρνουν αποφάσεις για την προκήρυξη νέας απεργίας.

Χτες, απόφαση για απεργία πήρε η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε και την περασμένη Κυριακή το Εργατικό Κέντρο Ρόδου. Συνολικά, 13 Εργατικά Κέντρα και 7 Ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση. Μέχρι τώρα, αποφάσεις για απεργία πήραν οι: Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία (ΟΣΝΙΕ).

Μαζί τους συμπαρατάσσονται τα Εργατικά Κέντρα Ιθάκης - Κεφαλονιάς, Κω, Φωκίδας, Αγρινίου και Λευκάδας, Νάουσας, Λάρισας, Αρτας, Ηγουμενίτσας, Σάμου, Ζακύνθου και Μυτιλήνης. Επίσης, η Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ) κάλεσε τα σωματεία - μέλη της να πάρουν απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, δεν όρισε συγκεκριμένη μέρα για την απεργία και αποφάσισε η απεργιακή κινητοποίηση να γίνει την πρώτη μέρα της συζήτησης του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, με πρόσχημα ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το νομοσχέδιο! Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ πρότειναν να προκηρυχτεί απεργία το αργότερο μέχρι τις 19 του Μάρτη και δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση την πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή, ώστε να μη δοθεί περιθώριο στην κυβέρνηση για ελιγμούς, αλλά και να στηριχτεί η πάλη για τις νέες συλλογικές συμβάσεις. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι ήδη τα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι δεδομένα και το περιεχόμενό τους αποτυπώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Μ' αυτά τα δεδομένα, είναι φανερό ότι η απόφαση της πλειοψηφίας βρίσκεται πίσω από την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική εγρήγορση, χωρίς ούτε λεπτό να πάει χαμένο. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη αύριο στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ενώ συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς και συγκεκριμένα: Σήμερα Τρίτη: «Εβγα», «Νουνού». Τετάρτη: «Tasty», «Ευρωκλινική». Πέμπτη: «Παυλίδης», «Κόκα - κόλα», «Ερρίκος Ντυνάν». Παρασκευή: «Πέπσι», «Φολί».

Περιοδείες πραγματοποιεί στους χώρους δουλειάς και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ενόψει των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό. Σήμερα, θα γίνουν περιοδείες στους δήμους Νέας Σμύρνης, Περιστερίου, Γλυφάδας, Κηφισιάς και στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Αύριο στους δήμους Καλλιθέας και Αγίου Δημητρίου.

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σαρώνει όποιο δικαίωμα έχει απομείνει

Νέο κύμα ανατροπών το φθινόπωρο προανήγγειλε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση που άμεσα αναμένεται να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα, όπου καταγράφονται διαρροές σχετικά με το περιεχόμενό του. Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα ακολουθήσει και νέο κύμα αντιασφαλιστικών μέτρων, που θα βάλει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Πυρήνα του παρόντος νομοσχεδίου θα αποτελέσουν οι «ενοποιήσεις» Ταμείων, στο αντιασφαλιστικό «πνεύμα» του νόμου Ρέππα. Στη βάση αυτή, και σύμφωνα με τις διαρροές, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την αύξηση από το 50ό στο 55ο έτος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, τη μείωση της σύνταξης κατά 8% ανά έτος για όποιον συνταξιοδοτείται πριν τα 65, καθώς και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 58ο στο 60ό έτος για όσους συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης.

Οι προωθούμενες «ενοποιήσεις»

Σε ό,τι αφορά τις «ενοποιήσεις», σύμφωνα με δημοσίευμα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία πέντε Ταμείων κύριας ασφάλισης, έξι Ταμείων Επικουρικής και δύο φορέων Πρόνοιας. Τα Ταμεία κύριας ασφάλισης θα είναι τα εξής:

  • Το ΙΚΑ, για τους μισθωτούς εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα περιλαμβάνει κλάδο σύνταξης και κλάδο ασθενείας.
  • Ο ΟΑΕΕ, για τους ελευθεροεπαγγελματίες. Θα περιλαμβάνει κλάδο σύνταξης και επικουρικής ασφάλισης - προαιρετικά.
  • Ο ΟΓΑ για τους αγρότες.
  • Το Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων για τους δικηγόρους, μηχανικούς, νομικούς και άλλους επιστήμονες. Θα περιλαμβάνει κλάδους σύνταξης, ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
  • Το Ταμείο Εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τα 6 Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης είναι τα

  • Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΟΤΑ.
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).
  • Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο φορείς Πρόνοιας που θα προκύψουν είναι το Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.

Σε συνάντηση που είχε χτες η υπουργός Απασχόλησης με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επιβεβαίωσε ότι από τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς δεν εξαιρείται ο ΟΑΠ ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα κατατμηθεί σε τρία κομμάτια (κύρια σύνταξη - επικουρική - πρόνοιας). Το κομμάτι της κύριας σύνταξης θα ενταχθεί στο ΙΚΑ και τα άλλα δύο στο κοινό Ταμείο τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ, που θα περιλαμβάνει τους κλάδους της επικουρικής ασφάλισης και της πρόνοιας.

Πριμοδοτούν την ιδιωτική Ασφάλιση

Και ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω των ενοποιήσεων να συμπιέσει και να εξισώσει προς τα κάτω συντάξεις και δικαιώματα, με το άλλο χέρι πριμοδοτεί τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα της Ασφάλισης και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζεται να θεσπίσει νέες φοροαπαλλαγές για την ασφάλιση στα λεγόμενα Επαγγελματικά Ταμεία, την ίδρυση των οποίων προέβλεπε ο νόμος Ρέππα.

Ενώ μιλώντας χτες στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στέκεται με κάθε τρόπο αρωγός στις επιδιώξεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για μείωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην ασφαλιστική αγορά και περιορίζουν τον ανταγωνισμό προχωρούμε από την 1η Γενάρη στην κατάργηση του χαρτοσήμου για τις ασφάλειες ζωής». Επίσης, από το 2010 καταργείται το χαρτόσημο για όλες τις ασφάλειες.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ξετρύπωσαν την υφυπουργό Απασχόλησης

Με μια αιφνιδιαστική κινητοποίηση βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και απαίτησαν συνάντηση με το κυβερνητικό στέλεχος που περιοδεύει στην πόλη

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των απολυμένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των απολυμένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Την άμεση εφαρμογή μέτρων για την προστασία όλων των ανέργων απαίτησαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας με αιφνιδιαστική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες σε Βέροια και Θεσσαλονίκη. Το πρωί οι απολυμένοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Νομαρχίας Ημαθίας στη Βέροια, απαιτώντας από το νομάρχη να αναλάβει τις ευθύνες του ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για στήριξη των ανέργων και ταυτόχρονα να οριστεί άμεσα συνάντηση με το υπουργείο Απασχόλησης.

Στη συνέχεια, όταν έμαθαν ότι η υφυπουργός Απασχόλησης έχει συνάντηση με συνδικαλιστικούς φορείς στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, κατευθύνθηκαν για τη Θεσσαλονίκη. Μαχητικά, φωνάζοντας συνθήματα έξω από την πύλη του ΥΜΑΘ, απαίτησαν και είδαν την υφυπουργό Σ. Καλατζάκου, η οποία ζήτησε νέα παράταση χρόνου. Στο μεταξύ οι απολυμένοι εργάτες, άλλοι με 7.000 ένσημα, άλλοι με 9.000 ένσημα και άλλοι με 11.000 ένσημα, σήμερα στερούνται ακόμη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή τους.

Στο μεταξύ, συντονισμένη απάντηση στην εργοδοσία ετοιμάζονται να δώσουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου «Ενωμένα Κλωστήρια» του Λαναρά, σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Κομοτηνή και Εβρο. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι διοικήσεις των σωματείων στην Κομοτηνή, το περασμένο Σάββατο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 4ωρη στάση εργασίας μέσα στην εβδομάδα και παράλληλα να απαιτήσουν από το υπουργείο να ορίσει τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Αυτό που καίει τους εργαζόμενους άμεσα, είναι να πληρώνονται τη μισθοδοσία τους όπως προβλέπεται, στις 10 κάθε μήνα - ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί το Γενάρη - να δεσμευτεί η επιχείρηση ότι δε θα προχωρήσει σε νέα μείωση προσωπικού και θα διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας των εργοστασίων.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ
Αναγκαία η ρήξη με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στις 7 π.μ., όπου το ΔΣ της ΔΕΗ θα συνεδριάσει, για να ξαναφέρει προς έγκριση τα μνημόνια συνεργασίας με τις εταιρείες RWE και «Χαλυβουργική», προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Επίσης, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από 3 έως 6 Μάρτη, για το Ασφαλιστικό. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική καρατόμησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και στην πολιτική ιδιωτικοποίησης.

Χτες, η ΠΑΣΚΕ προχώρησε σε μια ακόμα κίνηση «αγωνιστικού» εντυπωσιασμού, ανεβάζοντας πανό στα σύρματα της γραμμής υψηλής τάσης Ρουφ - Κουμουνδούρου ενάντια στα μνημόνια συνεργασίας. Ετσι, προσπαθεί να κρύψει ότι μαζί με ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) στη ΓΕΝΟΠ, πρωτοστατούν στη στήριξη της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας με συνέπεια, μεταξύ άλλων, και την επιδίωξη της ΔΕΗ να υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με τις εταιρείες RWE και «Χαλυβουργική».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις τους στελέχη της πλειοψηφούσας ΠΑΣΚΕ δε δηλώνουν την αντίθεσή τους ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Ενέργειας, αλλά ζητούν «στήριξη» της ΔΕΗ για να αντεπεξέλθει στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αύριο η εκδήλωση για τη μητρότητα

Αναδεικνύοντας τα προβλήματα της εργαζόμενης μητέρας αλλά και την ανάγκη η αντιμετώπισή τους να αποτελέσει υπόθεση συνολικά της εργατικής τάξης, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη μητρότητα, αύριο, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Η εκδήλωση έχει τίτλο «Η μητρότητα στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής» και εντάσσεται στην πολύμορφη δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις, με στόχο την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στις 28 Φλεβάρη για το Ασφαλιστικό. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση του Συντονιστικού στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας. Στις 29 Φλεβάρη θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με πρόταση για νέα 24ωρη απεργία στις 7 Μάρτη, αποχή από την εργασία 8 έως 10 Μάρτη και 48ωρη στις 11 και 12 Μάρτη.

ΦΑΡΜΑΚΟ: Ο απολογισμός της δράσης του Συνδικάτου και η εκλογή εφορευτικής επιτροπής για τις προσεχείς εκλογές είναι τα βασικά θέματα της Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Φαρμάκου της Αθήνας, που θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος).

ΕΛΤΑ: 24ωρη απεργία έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ της Αττικής - η τελευταία μιας σειράς περιφερειακών απεργιών που είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Γενάρη. Ο υπουργός Μεταφορών, σε συνάντηση με την Ομοσπονδία (ΠΟΣΤ), επέμεινε στο να γίνουν προσλήψεις με τον αντεργατικό νόμο για τις ΔΕΚΟ (ατομικές συμβάσεις αορίστου χρόνου), ενώ ανέφερε ότι η μετοχοποίηση των ΕΛΤΑ εντάσσεται στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης.

ΛΙΜΑΝΙΑ: Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα δύο μεγάλα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Επέβαλαν συνέχιση της αποχής από τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα ολόκληρο το Μάρτη, ενώ στις 5 Μάρτη θα γίνει 24ωρη απεργία. Χτες έγινε και νέα συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις μετατάξεις και την «εθελούσια» αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΗ: Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο θέατρο «Γκλόρια» πραγματοποιεί την Πέμπτη 28 Φλεβάρη και ώρα 10 το πρωί η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΔΕΗ και τέως ΗΕΑΠ. Η ΕΣΚ Συνταξιούχων ΔΕΗ καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του Αγωνιστικού Μετώπου Συνταξιούχων - ΕΣΚ Συνεργαζόμενοι.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ, στις 11 π.μ., πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, που από χτες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, αφού παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες ενώ το εργασιακό τους μέλλον είναι αβέβαιο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο οι εργασίες του 29ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου. Την επόμενη Κυριακή θα διεξαχθούν οι εκλογές για την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2008
Στον ντορό της λιτότητας

«Αυξήσεις» 3% στους μισθούς προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας

Αυξήσεις - ψίχουλα για τους δημόσιους υπαλλήλους αναμένεται να εξαγγείλει και φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ, προκαταλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, την πορεία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα. Τη συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας διευκολύνει και το αίτημα της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση ενός μισθολογίου που βάζει φρένο στις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων για άμεσες και ουσιαστικές αυξήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, σε συνάντηση που είχε χτες με την ΑΔΕΔΥ, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα κινηθούν γύρω στο 3%. Δηλαδή, κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό. Για το μισθολόγιο απάντησε, όπως αναμενόταν, ότι αυτό θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου. Ενώ αποκαλυπτική ήταν η απάντησή του ότι είναι αδύνατο να διαμορφωθεί ο κατώτερος μισθός στα 1.300 ευρώ, γιατί αυτό θα στοιχίσει περί τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ...

Εξίσου αποκαλυπτική - ως προς την ταύτιση των αντιασφαλιστικών πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ήταν η επισήμανσή του ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν τώρα άλλα μέτρα για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς υπάρχει ήδη ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029 του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ζήτημα της εξίσωσης προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών στο Δημόσιο, που, όπως είπε, εξαρτάται από το αποτέλεσμα της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τέλος, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μοιράζοντας... μελλοντικά ψίχουλα, καθώς μίλησε για σταδιακή ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εστία δράσης κάθε τόπος δουλειάς

Αμέσως μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε σχετικά με το Ασφαλιστικό:

«Αυτά που θα φέρει η κυβέρνηση, τα νέα μέτρα, είναι μέτρα τα οποία θα πλήξουν όλους τους ασφαλισμένους και άμεσα και έμμεσα. Ιδιαίτερος στόχος είναι η νέα γενιά, τα ζευγάρια και η μητρότητα. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλώς η εξαγγελία μιας απεργίας. Μπροστά στην απεργία, αυτό που χρειάζεται είναι κάθε τόπος δουλειάς να μετατραπεί σε μια μεγάλη εστία δράσης, να στηρίξουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να πάρουν μέρος στην απεργία, να μη φοβηθούν την απόλυση και αυτό σημαίνει χιλιάδες απεργιακές επιτροπές έξω από τον ιδιωτικό τομέα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ