ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με επιθετικά αιτήματα η απάντηση στις ανατροπές

Ο νόμος Πετραλιά, σε συνέχεια των αντίστοιχων Σιούφα και Ρέππα επιβεβαιώνει το στρατηγικό χαρακτήρα της αντιασφαλιστικής επίθεσης και την ανάγκη ανατροπής της πολιτικής των κομμάτων του κεφαλαίου

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη
Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα συγκεντρωτικά στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τα οποία αποτυπώνουν τις συνέπειες των ανατροπών που επέρχονται με το νέο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση σε σύγκριση με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς (η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή). Οι συνέπειες είναι ακόμα μεγαλύτερες αν συνδυαστούν με την εφαρμογή του νόμου Ρέππα με τον οποίο, σε ό,τι αφορά στο ύψος των συντάξεων, από την 1/1/2008 επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ, στις τράπεζες αλλά και στο δημόσιο.

Το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση αποτελεί συνέχεια των νόμων Σιούφα - Σουφλιά και Ρέππα. Η αναδρομή στις αντιασφαλιστικές διατάξεις της τελευταίας 18ετίας είναι αποκαλυπτική για τη στρατηγική σε βάρος των εργαζόμενων που προώθησαν και προωθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο 1990 - 1993, η ΝΔ:

  • Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 μέρες ασφάλισης στις 4.500.
  • Διαχώρισε τους ασφαλισμένους και επέβαλε ειδικό αντεργατικό καθεστώς στους ασφαλισμένους από 1/1/93, αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες.
  • Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ - αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων.
  • Επέβαλε τη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων στο 25% της τιμής των φαρμάκων.
  • Κατάργησε τον υπολογισμό των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την αντιασφαλιστική νομοθεσία της ΝΔ και την επέκτεινε. Ο νόμος Ρέππα, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2002, προβλέπει:

  • Μείωση της σύνταξης στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία - πρώην ΔΕΚΟ - έτσι ώστε αντί του υπολογισμού της σύνταξης στο 80% του τελευταίου μισθού, να ισχύει το 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια, (σε προαιρετική βάση), με τον εκβιασμό των χαμηλών συντάξεων και της αδυναμίας συγκέντρωσης του απαιτούμενου χρόνου κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος.
  • Ενταξη των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων και των πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ, με παράλληλη κατάργηση δικαιωμάτων.
  • Αποχαρακτηρισμό Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Και αυτά τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν τη θέση των ταξικών δυνάμεων ότι η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου αποτελεί στρατηγική επιλογή, δεν παίρνει φτιασιδώματα και βελτιώσεις, αλλά μόνο ανατροπή. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ καλεί σε ένταση της πάλης, με την ενίσχυση των ταξικών συνδικάτων και την αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των κομμάτων του κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι άμεσα ακολουθούν νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό των δημόσιων υπαλλήλων και στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ενώ μόλις αύριο είναι προγραμματισμένη η τέταρτη διαπραγματευτική συνάντηση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

1. Ορια ηλικίας

Στον πίνακα (1) καταγράφονται οι αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι για τους πριν το 1992 εργαζόμενους προστίθενται από δύο τουλάχιστον χρόνια μέχρι και 5 χρόνια στις μητέρες με ανήλικα παιδιά. Ειδικά μάλιστα στις μητέρες με ανήλικα που είναι ασφαλισμένες στα ταμεία δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών η αύξηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 επίσης αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ορισμένες κατηγορίες.

2. Επικουρικές συντάξεις

Στον πίνακα (2) αναφέρεται ενδεικτικά η εξέλιξη των επικουρικών συντάξεων σε ορισμένα επικουρικά ταμεία και το ποσοστό μείωσης σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που επιβάλλει πλαφόν 20% στις επικουρικές συντάξεις. Οπως προκύπτει, η μείωση στις επικουρικές μπορεί να φτάσει και το 69,2%, όπως στην περίπτωση του Ταμείου των φαρμακοϋπαλλήλων.

3. Συνολικό ύψος συντάξεων

Στον πίνακα (3) υπολογίζονται συνδυαστικά η μείωση που θα προέλθει από το πλαφόν στις επικουρικές με τη μείωση συνολικά στις συντάξιμες αποδοχές, από την αύξηση της «ποινής» στις κύριες συντάξεις στην περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση στο σύνολο των συντάξεων (κύρια και επικουρική) κυμαίνεται από το 10% έως το 40%.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΕΜΕΝ: Σε Γενική Συνέλευση καλεί τους μηχανικούς η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ μεθαύριο, Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική τους στάση ενάντια στην αντεργατική, αντιναυτεργατική πολιτική.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ: Συνεχίζονται σήμερα και ολοκληρώνονται στις 9 Απρίλη οι εκλογές στο Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Β') με την ταυτότητα (διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κλπ.) και το βιβλιάριο ασθενείας τους, τις εξής μέρες και ώρες: 26/3, 2/4 και 7/4, 2 μ.μ. - 7 μ.μ., 8/4, 2 μ.μ. - 9 μ.μ. και 9/4, 12.30 μ.μ. - 9 μ.μ. Επίσης, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων, θα στηθούν κάλπες και στους χώρους δουλειάς.

ΑμΕΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποιούν τη μεθαύριο Πέμπτη στις 11 π.μ. οι σπουδαστές και εργαζόμενοι του μοναδικού στην Αττική Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου. Διεκδικούν δουλειά για όλους τους απόφοιτους του ΚΕΚ, δημόσιο χαρακτήρα της σχολής κ.ά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ: Την εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση πραγματοποιεί αύριο 26 Μάρτη (9.30 π.μ., Σωκράτους 23, 4ος όροφος) η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και Περιχώρων. Ανάμεσα σε άλλα, θα εκλεγεί και Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια εκλογών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - λήξη ωραρίου) και παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» στη Λάρισα, όπου γίνεται η συνδιάσκεψη των Περιφερειαρχών στις 28 και 29 Μάρτη, διοργανώνουν για τις 28/3 οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Ο αντιασφαλιστικός δεκάλογος

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει:

1. Μείωση των επικουρικών συντάξεων από 20% έως και 69%.

2. Αύξηση του εργάσιμου βίου κατά 5 χρόνια (πάει στα 55), για τις εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά. Δηλαδή, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα των μανάδων ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη.

3. Αύξηση από 50 σε 100 των ελάχιστων ενσήμων που χρειάζονται για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

4. Αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 58 στα 60, για όσους συμπληρώνουν 35 χρόνια εργασίας.

5. Αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 55 στα 57, για όσους συμπληρώνουν 35 χρόνια εργασίας έχοντας εργαστεί στα ΒΑΕ τουλάχιστον 25 χρόνια.

6. Αύξηση της «ποινής» - του ποσοστού μείωσης των συντάξεων ανά χρόνο - από 4,5% σε 6%, για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα.

7. Αύξηση του ορίου ηλικίας και στις τρίτεκνες μητέρες από τα ειδικά Ταμεία, αφού εκτός από τα 20 χρόνια εργασίας πρέπει να έχουν συμπληρώσει και το 50ό έτος.

8. Για τις γυναίκες με 10.000 μέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ αυξάνεται κατά τρία χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 57 στα 60.

9. Παρακράτηση του 10% από τους λεγόμενους κοινωνικούς πόρους των Ταμείων, για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα προσφέρεται μέσα από την «αξιοποίηση» (βλ. τζόγος) ως ένα καλό κομπόδεμα για το κεφάλαιο και θα καλύπτει τρύπες που ανοίγει η πολιτική που στηρίζει την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαπαλλαγή.

10. Σαρωτικές συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις με μείωση παροχών, ειδικά στους κλάδους Υγείας.

Οξύνεται η επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας

Χτες αναμενόταν να καταθέσουν στον Εισαγγελέα οι πέντε συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Σαν ύποπτοι κλήθηκαν να καταθέσουν χτες στον εισαγγελέα τα πέντε μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (πήραν παράταση μέχρι την επόμενη Δευτέρα), στα πλαίσια των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης και των μηχανισμών της για ποινικοποίηση των αγώνων.

Τα μέλη του προεδρείου κλήθηκαν να καταθέσουν («ανωμοτί», δηλαδή χωρίς να ορκιστούν), για την «παρακώλυση λειτουργίας εγκατάστασης που εξυπηρετεί την προμήθεια φωτισμού στο κοινό»(!) κατά διάρκεια της πολυήμερης απεργίας του κλάδου. Την κλήση έκανε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που έχει αναλάβει την τρομοκρατική έρευνα για τις διακοπές ρεύματος, μετά την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά.

Τα μέλη του προεδρείου είναι οι: Νίκος Φωτόπουλος, Ευάγγελος Μπουζούλας, Ρίζος Ρίζος, Διονύσης Στασινόπουλος και Ηλίας Σταμέλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Το αδίκημα με το οποίο σέρνονται στον εισαγγελέα θεωρείται πλημμέλημα και μπορεί σύμφωνα με το Ποινικό Κώδικα να μετατραπεί σε κακούργημα, αν θεωρηθεί ότι οι διακοπές ρεύματος δημιούργησαν κατάσταση «κοινής ανάγκης».

Απαντώντας άμεσα στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, οι ταξικές δυνάμεις προχώρησαν σε συγκέντρωση την περασμένη Παρασκευή στα δικαστήρια της Ευελπίδων, απαιτώντας από τον εισαγγελέα να σταματήσει τώρα η νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ