ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2008
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαίτηση η δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 12.30 το μεσημέρι στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας

Ενιαίο αποφασιστικό κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές να αγωνιστούν για δωρεάν στέγαση απευθύνει η ΠΚΣ. Με αφορμή εγκύκλιο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), με βάση την οποία οι οικότροφοι φοιτητές καλούνται να καταβάλλουν ενοίκια, ακόμα και αναδρομικά, η ΠΚΣ καλεί σε συγκέντρωση αύριο στις 12.30 το μεσημέρι, στο σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους και πορεία στα γραφεία του ΕΙΝ. Στην αυριανή κινητοποίηση καλούν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων Φοιτητών νέας και παλιάς φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ καθώς και το ΔΣ του Συλλόγου οικοτρόφων της φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία υπάρχει μόνο στα λόγια, αναδεικνύεται το συνολικό ζήτημα της στέγασης και της φοιτητικής μέριμνας. Δεν είναι παρά άλλη μια υπονόμευση της δυνατότητας να σπουδάσουν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, καθώς προστίθεται ένα ακόμα οικονομικό βάρος στις πλάτες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 3 από τα 11 πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αθήνας διαθέτουν εστίες για τους φοιτητές, οι οποίες καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών και σπουδαστών.

Η εγκύκλιος του ΕΙΝ έρχεται να προσθέσει νέα βάρη. Απαιτεί να πληρώνουν οι Ελληνες οικότροφοι φοιτητές 5 ευρώ το μήνα, ενώ οι αλλοδαποί φοιτητές καλούνται να πληρώνουν 4 ευρώ τη μέρα (2 για στέγαση και 2 για σίτιση) ή 5 ευρώ τη μέρα (2 για στέγαση και 3 για σίτιση) αν είναι και υπότροφοι!

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΚΣ, το κύριο θέμα που αναδεικνύεται, πέρα από τις μεγάλες ελλείψεις, είναι η προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας στις εστίες: «Πλευρές της λειτουργίας τους ιδιωτικοποιούνται, περιορίζεται το άσυλο με εσωτερικούς κανονισμούς, σεκιούριτι, κ.ά., διάφοροι χώροι παραχωρούνται σε εργολάβους και εταιρείες, υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ οξύνονται και οι ταξικοί φραγμοί. Αναδεικνύεται πιο ανάγλυφα στις εστίες η ταξική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση και στο δικαίωμα στη μόρφωση».

Κινητοποίηση για σπουδαστική μέριμνα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Καλαμάτας έκαναν την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, σπουδαστές του ΤΕΙ της πόλης. Το θέμα της διαμαρτυρίας ήταν τα ζητήματα σπουδαστικής μέριμνας: Της σίτισης που αναγκάζονται οι σπουδαστές να πληρώνουν, της στέγασης (η εστία δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 10 χρόνια!), του κόστους μετακίνησης από και προς το ΤΕΙ που ανέρχεται σε 24 ευρώ το μήνα!

Η ΠΚΣ καλεί όλους τους σπουδαστές να αγωνιστούν για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με πορεία στην Τρίπολη, στον περιφερειάρχη, την 1η του Απρίλη, και να στείλουν ανάλογο μήνυμα και από τις κάλπες στις 9 του Απρίλη.


ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
ΔΑΠ - Σύμφωνο «εξευτελισμού» για τους σπουδαστές!

Ενόψει των εκλογών η ΔΑΠ στο ΤΕΙ Λάρισας αποφάσισε να νοικιάσει «φίλους», επινοώντας τα «σύμφωνα φιλίας»: Βάζει σπουδαστές να υπογράψουν ένα χαρτί που λέει ότι την ημέρα των εκλογών είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν για την άνοδο της ΔΑΠ, μέσα και από τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο. Μετά την ημέρα των εκλογών ο σπουδαστής είναι «ελεύθερος» χωρίς δεσμεύσεις... Σύμβαση έργου, δηλαδή, μιας μέρας με το αζημίωτο (τζάμπα σφηνάκια κλπ.).

Πρόκειται για σύμφωνο «εξευτελισμού» για τους σπουδαστές, που τους αντιμετωπίζει ως «πελάτες» στην «επιχείρηση» των εκλογών! Είναι εξευτελισμός των «φίλων»... Πώς μπορεί ο σπουδαστής που θα έχει υπογράψει το «σύμφωνο φιλίας» να είναι ελεύθερος μετά τη μέρα των εκλογών; Τι θα έχει μάθει στη ζωή του και τι θα έχει δείξει με τη στάση του στους υπόλοιπους συναδέλφους του; Κι ακόμα, ποιο αντάλλαγμα μπορεί να υπάρχει που να «πληρώνει» τη στάση του σπουδαστή που δέχεται να τον χρησιμοποιήσουν μ' έναν τέτοιο τρόπο, για να συνεχίσουν την επίθεση στα δικαιώματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας;

Είναι ευτελισμός των ίδιων των εκλογών και των συλλόγων, που αντιμετωπίζονται ως ένα «νταλαβέρι»... Σκοπός τους, να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση, να μην αποτελούν κριτήριο ψήφου οι θέσεις και η στάση της κάθε παράταξης, αλλά τα φράγκα που αυτή διαθέτει για να νοικιάσει φίλους.

Φυσικά, δεν είναι παράξενο ότι η ΔΑΠ στήνει τέτοιο μαγαζί, γιατί μόνο έτσι η παράταξη των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών μπορεί να έχει πέραση στη συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών. Η διάβρωση και τα μαθήματα υποταγής, όμως, πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι στους σπουδαστές.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ πρεσβεύει τη διαφορετική στάση ζωής από αυτή που κυριαρχεί σήμερα και προσπαθούν να επιβάλουν στη νεολαία. Η ανυπότακτη, αγωνιστική στάση είναι στον αντίποδα του υποταγμένου και φοβισμένου νέου, που η κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία καλλιεργούν.


«Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»

Τις τελευταίες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου λογοκρισίας θεαμάτων προοδευτικών καλλιτεχνών (έκθεση έργων του Π. Πικάσο, θεατρικό έργο του Τ. Ουίλιαμς) στα σχολεία από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, μέσω της αμερικάνικης πρεσβείας, για δήθεν «ανταλλαγή κουλτούρας» μεταξύ των ΗΠΑ και των Ελλήνων εκπαιδευτικών, γίνεται «επιμόρφωση» των εκπαιδευτικών στην αγγλική γλώσσα. Και καλλιεργείται μία δήθεν «οικολογική ευαισθητοποίηση» μέσα από την ταινία του μακελάρη του λαού της Γιουγκοσλαβίας, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, που γέμισε με απεμπλουτισμένο ουράνιο τα Βαλκάνια, σε μαθητές του Κιλκίς. Την ίδια χρονική περίοδο, με συνεργία διευθυντών και τοπικών ιθυνόντων (Κ. Ζουράρις, μητροπολίτης Ανθιμος) της Θεσσαλονίκης, αποφασίζεται να χρησιμοποιηθούν μαθητές δημοτικών σχολείων της πόλης ως αναλώσιμα για εθνικιστική φιέστα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, για την παρέλαση κατά την «εθνική επέτειο» της 25ης Μάρτη! Χρήσιμη, για εσωτερική κατανάλωση...

Η αποκάλυψη αυτών των γεγονότων ήταν σοκαριστική αλλά όχι κι απρόσμενη γι' αυτόν τον κόσμο που ζούμε. Ηταν σα να τράβηξε κάποιος την κουρτίνα και φάνηκε η πραγματική αθλιότητα μιας εκπαίδευσης που θέλουν να λέγεται «σύγχρονη». Από τα σπάργανα μέχρι τα σάβανα έχουν αναλάβει να αναθρέψουν και να εκμεταλλευτούν κάθε έμβιο ον αυτής της περιοχής κι αυτού του πλανήτη. Αυτό σημαίνει πλουτοκρατία. Με πόλεμο, με λοβοτομή, με νουθεσίες και νομοθεσίες επιβάλλουν το δικό τους νόμο. Ολοι οι χειροκροτητές και σκηνοθέτες αυτού του άθλιου σκηνικού, ΗΠΑ και ΕΕ, έχουν κοινή στρατηγική για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση της περιοχής των Βαλκανίων. Συνεργάτες η κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, και «τσόντα» στα αντιλαϊκά τους σενάρια ο ΣΥΝ.

Τα γεγονότα αυτά ακόμα κι αν δε συνδέονται άμεσα μεταξύ τους έχουν την ίδια αφετηρία, το καπιταλιστικό σύστημα, και την ίδια στήριξη, την εφαρμοζόμενη πολιτική. Είναι μεγάλο το κεφάλαιο που ανοίγει, και δεν περιορίζεται στη μία ή την άλλη περίπτωση. Αυτό πάντως που πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι ότι τα περιστατικά σκοταδιστικής παρέμβασης πληθαίνουν κι έτσι θα συνεχίσουν να είναι όσο πολλοί είναι αυτοί που κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια κι αφήνουνε άλλους ...να κρατάνε τα σκοινιά. Οσο οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ανέχονται την κατάσταση αυτή και νωχελικά την ακολουθούν, ο κλοιός θα σφίγγει γύρω τους.

Εδώ, κόντρα στο «σκοταδισμό» του ιμπεριαλισμού, του σύγχρονου μεσαίωνα, απαιτείται αντιιμπεριαλιστική, λαϊκή πάλη για το δικαίωμα στη γνώση, για την ίδια τη ζωή, για την ειρήνη. Γνώση για την Τέχνη, τους νόμους της φύσης και της κοινωνίας συνυφασμένη με τον αγώνα των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή, για έναν άλλο πολιτισμό, για το σοσιαλισμό.


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ