ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον δικάζουν επειδή αντέδρασε στην αστυνομική βία

Παράσταση διαμαρτυρίας μεθαύριο Πέμπτη στις 9 το πρωί στα δικαστήρια

Αλλη μία δίκη με σκοπό την τρομοκράτηση του λαού, με την επιβολή κλίματος αστυνομοκρατίας και αυθαιρεσίας, γίνεται τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για τη δίκη του Γιάννη Βουτσινά, που βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου επειδή διαμαρτυρήθηκε για τη βάναυση κακοποίηση τοξικομανή από αστυνομικούς της ομάδας «Ζ». Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής και ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων του θεραπευτικού Προγράμματος «18 ΑΝΩ» καλούν τους μαζικούς φορείς και κάθε δημοκράτη αγωνιστή να παρευρεθούν στη δίκη που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 9 π.μ., στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο (κτίριο 7, αίθουσα 3) των δικαστηρίων της Ευελπίδων.

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 13ης Ιούλη 2007, στην οδό Σωκράτους, όταν ο διερχόμενος Γ. Βουτσινάς είδε έναν αιμόφυρτο τοξικοεξαρτημένο, ακινητοποιημένο με χειροπέδες, να κακοποιείται βάναυσα από αστυνομικούς. Το γεγονός ότι θεώρησε υποχρέωσή του να παρέμβει για να τονίσει ότι ο συλληφθείς τοξικοεξαρτημένος είχε ανάγκη από άλλη αντιμετώπιση, είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί ο ίδιος, να οδηγηθεί με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης, να περάσει τη νύχτα στο κρατητήριο και να παραπεμφθεί σε δίκη με τις κατηγορίες της αντίστασης, απειλής και εξύβρισης.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» που συμπαραστέκεται και νομικά σ' αυτή την υπόθεση, ζητά την ανάκληση των προκατασκευασμένων κατηγοριών και την αθώωση του Γ. Βουτσινά και επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών επιχειρείται η ποινικοποίηση της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Η καλλιέργεια της κοινωνικής αδιαφορίας, αναλγησίας, κατά το σλόγκαν "κοιτάω την πάρτη μου". Η τρομοκράτηση του λαού με την επιβολή κλίματος αστυνομοκρατίας, αυθαιρεσίας και αστυνομικού ψευτοπαλικαρισμού».

ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΣΩΠΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Τοξική βόμβα για δημόσια υγεία και περιβάλλον

Eurokinissi

Το καθεστώς με το οποίο λειτουργούσαν οι εταιρείες που προκάλεσαν την οικολογική καταστροφή του Ασωπού ποταμού συνιστά κραυγαλέα περίπτωση ασυδοσίας του κεφαλαίου σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού. Μια ασυδοσία που πριμοδοτήθηκε τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις διάφορες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό τεκμηριώνει η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σημεία της οποίας δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα σε μερίδα του Τύπου. Μια έκθεση άκρως αποκαλυπτική ενός σκανδάλου που ασφαλώς δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην περιοχή του Ασωπού.

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • Οκτώ από τις 19 εταιρείες, που ελέγχθηκαν, διαθέτουν τα υγρά απόβλητά τους υπεδαφίως, χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων από τη Διεύθυνση Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος της Νομαρχία Βοιωτίας.
  • Καμία από τις ελεγχθείσες βιομηχανίες που διαχειρίζεται/ διαθέτει επικίνδυνα απόβλητα δεν κατείχε Αδεια Διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
  • Από τις απαντήσεις των Υπηρεσιών της νομαρχίας, προέκυψε ότι η Δ/νση Ανάπτυξης χορηγούσε άδειες λειτουργίας σε βιομηχανίες που επρόκειτο να προβαίνουν σε υπεδάφια διάθεση των αποβλήτων τους, χωρίς να ζητά ως προαπαιτούμενη άδεια διάθεσης αποβλήτων.

Η έκθεση του επιθεωρητή διαπιστώνει πως: «Παρουσιάζεται το φαινόμενο να διαθέτουμε, τύποις, πλούσια περιβαλλοντική νομοθεσία σχετική με τη διαχείριση/ διάθεση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και, παρά ταύτα, τα θέματα αυτά να εξακολουθούν να ρυθμίζονται από μια γενική Υγειονομική Διάταξη του 1965 "περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων"».

Από την έρευνα ο γενικός επιθεωρητής σχημάτισε την εικόνα ύπαρξης «στεγανών και έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων».

Το πρόβλημα που αναδείχτηκε από μετρήσεις στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων αφορά στη ρύπανση του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από την επικίνδυνη ουσία του εξασθενούς χρωμίου. Για τις μονάδες που επετράπη να λειτουργήσουν, χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία, προκύπτει ότι:

  • Δεν τους ζητήθηκε και δεν έγινε προκαταρκτική έρευνα που να περιλαμβάνει μελέτη των υδρογεωλογικών συνθηκών της αντίστοιχης ζώνης και μελέτη της διυλιστικής ικανότητας του εδάφους και του υπεδάφους.
  • Δε διασφαλίστηκε η δυνατότητα εποπτείας της ποιότητας των υπογείων νερών από την αρμόδια αρχή.
  • Δε διασφαλίστηκε η τήρηση όλων των τεχνικών προφυλάξεων, ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση των υπόγειων νερών και οι επικίνδυνες ουσίες να μην μπορούν να φθάσουν σε άλλα υδατικά συστήματα ή βλάψουν άλλα οικοσυστήματα.
  • Δεν επιβλήθηκε στους περιβαλλοντικούς όρους (από την Υπηρεσία που χορήγησε την ΑΕΠΟ) σειρά πρόσθετων όρων και διασφαλίσεων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο γενικός επιθεωρητής προτείνει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους (εταιρείες, κρατικούς παράγοντες και υπηρεσίες). Μόνο που το κακό έχει πλέον συντελεστεί.

Η εικόνα γίνεται άκρως ανησυχητική αν ληφθεί υπόψη ότι στην έκθεση διαπιστώνεται: «Εκφράζονται, επίσης, βάσιμοι φόβοι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις εξετασθείσες εταιρείες, αλλά και άλλες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασωπού - Οινοφύτων, καθόσον και αυτές έχουν αδειοδοτηθεί από τις ίδιες Αρχές, με την ίδια λογική. Δεδομένης, δε, της ατελούς ή και προβληματικής εφαρμογής της νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, είναι πιθανό να έχουμε οδηγηθεί σε ανάλογες δυσμενείς καταστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες δραστηριοποιούνται βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα».

Μαθήματα ... καύσης

Εδώ και χρόνια, ξένα και ντόπια μονοπώλια, θέλουν να επιβάλουν και στη χώρα μας την καρκινογόνα καύση, αλλά και τις παραφυάδες της (βιολογική ξήρανση, πυρόλυση, αεριοποίηση κλπ.), ως μέθοδο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Πριν λίγα χρόνια, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ», υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ περιόδευε ανά την Ελλάδα διαφημίζοντας σε δήμους και νομαρχίες την καύση, λειτουργώντας περίπου ως ...υπάλληλος των επιχειρηματικών αυτών συμφερόντων!

Και βέβαια, όλο αυτό το διάστημα, πολλοί παράγοντες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων αυτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε σταμάτησαν να προπαγανδίζουν την καύση, αφού βέβαια είχαν στο μεταξύ φροντίσει να τορπιλίσουν και να φέρουν σε αδιέξοδο τον οποιοδήποτε ορθολογικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, μηχανική ανακύκλωση και ΧΥΤΑ).

Τώρα έρχεται και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ι. Γκλαβάκης, ο οποίος προσκάλεσε το νομάρχη και δημάρχους του Νομού Πέλλας για να «θαυμάσουν» τη μονάδα αποτέφρωσης στις Βρυξέλλες και να πάρουν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, «μαθήματα διαχείρισης απορριμμάτων»!

Και την ίδια στιγμή ο «πράσινος» δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας οργανώνει σύσκεψη με δημάρχους για να προωθήσουν από κοινού τις «νέες τεχνολογίες»...

Ολοι αυτοί θέλουν να «ξεχνούν» πως:

  • Η καύση εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και άλλους ρύπους που είναι υπεύθυνοι για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».
  • Και η καύση απαιτεί ΧΥΤΑ για τα υπολείμματα.
  • Είναι το μεγαλύτερο αντικίνητρο για την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και ξύλου.
  • Θα επιφέρει πρόσθετα χαράτσια στους δημότες.

«

Ξεχνούν», τέλος, ότι η μέθοδος αυτή απαιτεί την πλήρη εξάρτηση από κάποια πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας, δηλαδή οδηγεί ευθέως στην ιδιωτικοποίηση. ΄Η μήπως μόνο αυτό τους ενδιαφέρει...


Ν. Π.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πέντε μήνες απλήρωτοι στη ΔΕΠΑΠ

Πέντε μήνες απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (ΔΕΠΑΠ) καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν καταβάλλει το ποσό των συνολικά 300.000 ευρώ που απαιτείται για την εξόφλησή τους. Το θέμα έθεσαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πειραιάς Αναγέννηση» Ελπίδα Παντελάκη και Ηλίας Λαμπρόπουλος, μαζί με συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση εξόφλησή τους.

Η δημοτική αρχή όμως του Παν. Φασούλα αρνήθηκε να συζητήσει τις προτάσεις και με διάφορα προσχήματα δεν έδωσε λύση στο οικονομικό αδιέξοδο των εργαζομένων που βρίσκονταν στην αίθουσα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Οι εκπρόσωποι της «Πειραιάς Αναγέννηση» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση και μαζί αποχώρησαν και άλλοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, κατήγγειλαν τη στάση που κράτησε ο δήμαρχος Πειραιά στην πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και τις «προτάσεις» που εξέφρασε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ