ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Αλληλεγγύη στους πέντε κουβανούς αγωνιστές

Εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που εξακολουθούν να βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, γιατί αποκάλυψαν τις εγκληματικές δραστηριότητες της αντικουβανικής μαφίας που δρα με αμερικάνική στήριξη από το Μαϊάμι, διοργανώνουν μεθαύριο, Πέμπτη 27 του Μάρτη 2008, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα ΠΛΕΙΑΔΕΣ του Πνευματικού Κέντρου, φορείς του Κορυδαλλού. Στους διοργανωτές είναι: το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγωνιστών και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού και η Δημοτική Κίνηση «Δημοκρατική Ενότητα». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες.


ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέα στοιχεία της σκευωρίας κατά Εκουαδόρ - Βενεζουέλας

Δικαιοσύνη απαίτησαν διαδηλωτές για τους Μεξικανούς φοιτητές που δολοφονήθηκαν από την επέμβαση της Κολομβίας στο Εκουαδόρ

Associated Press

Δικαιοσύνη απαίτησαν διαδηλωτές για τους Μεξικανούς φοιτητές που δολοφονήθηκαν από την επέμβαση της Κολομβίας στο Εκουαδόρ
Καταπέλτης είναι η απόφαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για την επιθετική πολιτική που προωθούν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των 34 χωρών του Οργανισμού τα ξημερώματα της 18ης Μάρτη με τη διακήρυξή τους την καταδείξανε απερίφραστα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν ως αποκλειστικό θέμα της ατζέντας της έκτακτης συνάντησής τους τα ευρήματα της διερευνητικής αποστολής του OAS, με επικεφαλής τον ΓΓ του Οργανισμού, Μιγκέλ Ινσούλσα, για την αεροπορική και χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) Ραούλ Ρέγιες, 20 ακόμη ανταρτών, καθώς και 4 Μεξικανών φοιτητών.

Εν τω μεταξύ, την κατάσταση περιπλέκει η αποκάλυψη άλλου ενός ψέματος της κολομβιανής κυβέρνησης, που αναγκάστηκε και πάλι να παραδεχτεί. Οτι, δηλαδή, δεν ήταν το πτώμα του ηγετικού στελέχους των FARC, Χουλιάν Κονράδο, αυτό που παρουσίασαν μαζί με αυτό του Ρέγιες ότι μετέφεραν από το Εκουαδόρ. Αποδεικνύεται ότι ο δολοφονημένος είναι ο 38χρονος Γκιγιέρμο Αϊσάλια, μέλος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λατινικής Αμερικής - (ALDHU), όπως επιβεβαιώνουν οι γονείς του. Η υπόθεση προκαλεί την έντονη αντίδραση του Εκουαδόρ με τον Πρόεδρό του Ραφαέλ Κορρέα να δηλώνει: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξει ατιμωρησία στη δολοφονία ενός πολίτη του Εκουαδόρ» και να προειδοποιεί για διπλωματικά μέτρα. Επίσης, η ειδική ερευνητική επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας του Εκουαδόρ έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το πόρισμά της, όπου επιβεβαιώνεται η χρήση 10 «έξυπνων βομβών», που διαθέτουν οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις για το βομβαρδισμό του στρατοπέδου των FARC.

Οι FARC σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν εκβιασμό που στήθηκε ενάντια στις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και του Εκουαδόρ, βάσει των υποτιθέμενων ευρημάτων στους υπολογιστές του Ρέγιες, που σημειωτέον ακόμα και αν ήταν θωρακισμένοι δε θα παρέμεναν ανέπαφοι από το βομβαρδισμό που ισοπέδωσε τα πάντα». Και συνεχίζει: «Αυτό που αναζητά ο Ουρίμπε με τις "έξυπνες βόμβες του" είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να αποσπάσει την προσοχή της χώρας που απαιτεί να καταδικαστεί για γενοκτονία, για δεσμούς με το ναρκω-εμπόριο και τους παραστρατιωτικούς». Τέλος, η ανακοίνωση των FARC αναφέρει ότι η δολοφονία του Ιβάν Ρίος (μέλους της Γραμματείας) ήταν αποτέλεσμα της «διείσδυσης στοιχείων του Στρατού», ενώ η δολοφονία του Ρέγιες ήταν αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης όπου πήραν μέρος και Αμερικανοί κομάντος. Τη θέση του Ρίος ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει ο Μαουρίσιο Χαραμίγιο.

Εξάλλου, ο ΓΓ του OAS, Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε ότι «θα μπορούσαν να είναι κατασκευασμένα ντοκουμέντα» τα ευρήματα στους υπολογιστές του Ραούλ Ρέγιες... που παρουσίασε η κολομβιανή κυβέρνηση ως αποδείξεις της συνεργασίας Εκουαδόρ και Βενεζουέλας με τους αντάρτες της Κολομβίας.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ηττα για την «Exxon Mobil»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως «ήττα» για τον πετρελαϊκό γίγαντα «ExxonMobil» θεωρείται η απόφαση βρετανικού δικαστηρίου ότι πρέπει να ακυρωθεί το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας και της εθνικοποιημένης πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε επιτύχει με προσφυγή στη δικαιοσύνη η «ExxonMobil». Το πλήρες σκεπτικό της απόφασής του θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες, αλλά ήδη η τελική απόφασή του, που θα πρέπει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, θεωρείται «σημαντική ήττα για τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου». Η «ExxonMobil» είχε κατορθώσει το Γενάρη να παγώσει, με δικαστική απόφαση, τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα μετρητά σε περίπτωση που κερδίσει μια διαιτησία για μια πετρελαιοπηγή την οποία υποτίθεται έχασε στη Ζώνη του Ορινόκου, στο Σέρο Νέγκρο, στο πλαίσιο των εθνικοποιήσεων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του προέδρου Ούγο Τσάβες.

Με απόφαση της κυβέρνησης Τσάβες το Μάρτη του 2007, μετά την εθνικοποίηση, έγινε επαναδιαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές του πετρελαίου που δρουν στην περιοχή. Επαναδιαπραγμάτευση που πρόβλεπε να σταματήσει να ισχύει το 1% ως υποχρέωση παράδοσης στο βενεζουελάνικο κράτος. Δημιουργήθηκαν μεικτές εταιρείες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου με το 60% στη Βενεζουέλα και το 40% στις ξένες εταιρείες. Η «ExxonMobil» δε δέχτηκε να προσυπογράψει νέα συμβόλαια και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.


ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Ενταση του οικονομικού πολέμου από τις ΗΠΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΙΤΟ.--

Αύξησε το ποσό αποζημίωσης και επιστροφής καταβληθέντων φόρων στα 170 εκατομμύρια ευρώ, που ζητά η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Occidental Petroleum» (Oxy) από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ, κατά την προσφυγή σε βρετανικό δικαστήριο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια του οικονομικού πολέμου των ΗΠΑ έναντι του Εκουαδόρ μετά την απόφασή της 15ης Μάη 2005, κατά την οποία για να μειώσει τη λαϊκή πίεση προς την κυβέρνηση ο τότε προσωρινός πρόεδρος εξαναγκάστηκε να προχωρήσει στην εκδίωξη της Oxy και την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων (στο Block 15, που η εταιρεία υπολόγισε στα 780 εκατ. ευρώ) για αθέτηση της σύμβασής της με την κυβέρνηση. Μάλιστα ο οικονομικός πόλεμος εντάθηκε μετά την εκλογή του σημερινού προέδρου Ραφαέλ Κορέα, που όχι μόνο επικύρωσε την απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης, αλλά και αρνήθηκε να καταβάλλει το ποσό της αποζημίωσης που είχε οριστεί τότε και ήταν περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια. Η αμερικανική πολυεθνική προσέφυγε στη δικαιοσύνη ενώ δηλώνει ότι θα κάνει χρήση παρόμοιας στρατηγικής που ακολούθησε η «ExxonMobil» ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας (Pdvsa) ζητώντας από το δικαστήριο το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Εκουαδόρ, ως εγγύηση για την καταβολή της αποζημίωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ