ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2008
Σελ. /28
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι Αριστεροί του Μάαστριχτ...

«Δεν υπάρχει λόγος να είσαι ακριβής όταν δεν ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάς» John von Neumann (δεν ήξερε τίποτα για την εκλογή του νέου προέδρου του Συνασπισμού).

Ο Συνασπισμός και ο νέος του πρόεδρος θα βαλθούν από δω και πέρα να μας πείσουν πως είναι οι Αριστεροί και οι Αγωνιστές για τα δικαιώματα του λαού. Προφανώς οι συνασπισμένοι είναι αριστεροί επειδή αναφέρονται στην Αριστερά, ε; Και πάλι κρίμα διότι η επίκληση της Αριστεράς δε σε κάνει και αριστερό. Θυμίζουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αριστερά διότι δεν υπάρχει Αριστερά του Χρηματιστηρίου, ή των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σύμφωνοι, αλλά υπάρχει Αριστερά των «μερικών» ιδιωτικοποιήσεων, του Μάαστριχτ ή των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών...;

Αλλά είπε και το εξής χαριτωμένο: «Το ΚΚΕ», λέει, «θα στρατοπεδεύει από δω και πέρα έξω από την Κουμουνδούρου διότι ο Συνασπισμός κάνει πια τους αγώνες». Αναρωτιέμαι, σύντροφοι, αν πρέπει να με πιάσει ιδρώτας, κλάμα, γέλιο ή κλαυσίγελος; Δηλαδή ο Συνασπισμός που ξόρκιζε τους αγώνες των αγροτών, που στηρίζει με νύχια και με δόντια τη ΓΣΕΕ (των εργοδοτών), που στους μισούς δήμους της χώρας λειτουργεί ως συνδαιτυμόνας του ΠΑΣΟΚ, που, μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τον «Καποδίστρια Β΄», ενάντια στον οποίο αγωνίζονται και οι μαθητές, αυτός ο Συνασπισμός είναι που κάνει τους αγώνες;

Τι να σας πω, σύντροφοι, οι μεγαλοκαναλάρχες, πάντως, τα εκδοτικά συγκροτήματα και οι «νταβατζήδες] της Ελλάδας δε φαίνεται να τρομοκρατούνται από το Συνασπισμό... Και λογικότατον, καθώς το πρόγραμμα του ΣΥΝ αποτελεί το Μανιφέστο της ιδανικότερης «εξ αριστερών» υποταγής στις άγριες διαθέσεις της κυβερνώσας τάξης. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πια χαμένος στο λαβύρινθο της κεντροαριστερής διαχείρισης, αυτής που οι προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις και η νεολαία πρέπει να απορρίψουν. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικά εγκλωβισμένος στο λαβύρινθο όπου τριγυρίζουν τα φαντάσματα των Ζοσπέν, Ντ' Αλέμα και Πρόντι. Και σ' αυτό το λαβύρινθο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είτε θα αφανιστεί από το Μινώταυρο είτε θα γίνει το φάντασμα των life style «αριστερούληδων» επιλογών.

Το νήμα έχει ήδη κοπεί... Οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι, οι φοιτητές και οι μαθητές έχουν στρατηγικό συμφέρον να συμμαχήσουν με το ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, στην κατεύθυνση της δημιουργίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που θα διεκδικεί για το σήμερα του εργαζόμενου κόσμου και της νέας γενιάς. Ενώ, ταυτόχρονα, θα χτίζει το αύριο της Λαϊκής Οικονομίας και Εξουσίας, θα δρα για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Γιώργος Γερανάκης,

μαθητής Γ΄ Λυκείου.

Η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει!

Οσα κι αν λέγονται από την κυβέρνηση για μηχανογράφηση υπηρεσιών, περιορισμό των φαινομένων γραφειοκρατίας και καλύτερη εξυπηρέτηση, διαψεύδονται καθημερινά από τους πολίτες.

Οπως καταγγέλλει αναγνώστρια της εφημερίδας μας, πήγε στο ΤΕΒΕ μετά το θάνατο του πατέρα της, προσκομίζοντας το σχετικό πιστοποιητικό, με σκοπό το Ταμείο να διακόψει τη συνταξιοδότηση. Τι θα περίμενε κανείς αν οι δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρετούσαν πραγματικά τον πολίτη; Το ΤΕΒΕ να σταματήσει να πληρώνει τη σύνταξη που κατέβαλε στον αποθανόντα, ειδοποιώντας την Τράπεζα να διακόψει την κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του δικαιούχου. Για τη γραφειοκρατία όμως αυτά δεν ισχύουν...

Ετσι, οι υπάλληλοι της ζήτησαν να πάει πρώτα στην Τράπεζα για να λύσει τη σύμβαση συνταξιούχου - Τράπεζας κι ύστερα να ξαναπάει σ' αυτούς. Για τα μεροκάματα που χάνει ο εργαζόμενος φυσικά τι τους νοιάζει. Την επόμενη μέρα πήγε και πάλι στο ΤΕΒΕ και της ζήτησαν να περάσει και τον επόμενο μήνα από την Τράπεζα, προκειμένου να εισπράξει τη σύνταξη Νοεμβρίου, να την καταθέσει αμέσως στο λογαριασμό του ΤΕΒΕ και μετά, την απόδειξη της Τράπεζας να την προσκομίσει η ίδια στο ΤΕΒΕ. Μέχρι τότε δεν μπορούν να της καταβάλλουν το πενιχρό ποσό για τα έξοδα κηδείας. Το Ταμείο προφανώς δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους πολίτες και ότι τους αντιμετωπίζει ως υπόπτους φυγής...

Ποια δικαιοσύνη;

Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης.

«Είναι άδικο - σας άκουσα να λέτε - να απαξιώνονται οι πολιτικοί και η πολιτική»! Είναι, όμως, δίκαιο να απαξιώνουν οι πολιτικοί με την πολιτική τους κάθε έννοια της δικαιοσύνης; Σε σημείο, που να υπερβαίνουν και τα έσχατα όρια του παραλογισμού; Και δε θα αναφερθώ στις αστρονομικές διαστάσεις της κοινωνικής αδικίας. Ούτε στις τόσες άλλες όπου τα κακουργήματα κάποιων αχρείων μπαίνουν στα καταψυκτήρια των Αρχείων. Ή στην προστασία των "προσωπικών λερωμένων" κάποιων κανακάρηδων του κατεστημένου. Θα περιοριστώ στην προσωπική μου περίπτωση, όπου:

Μου κληροδότησε ο πατέρας μου ένα οικόπεδο (280 τ.μ.) με το οικοδομημένο σ' αυτό σπίτι (100 τ.μ.) στο οποίο ζούμε εδώ και εξήντα χρόνια μαζί με τη μάνα μου. Και, όμως, κάποιοι άγνωστοί μου μεταβίβασαν - εν αγνοία μου - το σπίτι και το οικόπεδό μου σε κάποιον, επίσης άγνωστό μου, προσκυρώνοντας σε μένα 77 τ.μ. ξένου οικοπέδου, το οποίο και αυτό απαλλοτριώνει ο Δήμος!

Κι επειδή εγώ και η υπέργηρη και άρρωστη μάνα μου δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας, αφού δεν έχουμε πού να πάμε και πώς να επιβιώσουμε, ο Δήμος κίνησε εναντίον μας ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να μας πετάξει στο δρόμο, καταδικάζοντάς μας, έτσι, ουσιαστικά σε θάνατο. Και βέβαια, αποτάθηκα στους ανθρώπους του νόμου, προκειμένου να εξιχνιαστεί το μυστήριο αυτού του τερατουργήματος, και να βρω συμπαράσταση. Αλλά ματαίως. Αυτή η υπόθεση, μου είπαν, έχει παραγραφεί.

Σας ερωτώ λοιπόν: Ποια σχέση μπορεί να έχει με τη δικαιοσύνη η παραγραφή της ληστρικής αρπαγής του σπιτιού που μαζί με τους γονείς μου αναστήσαμε με τον ιδρώτα του προσώπου μας και το αίμα της καρδιάς μας; Ή η απάνθρωπη συμπεριφορά του Δήμου απέναντί μας; Δεν κατεδαφίζεται, στην περίπτωση αυτή, κάθε έννοια δικαιοσύνης; Και κατεδαφιστής και εκθεμελιωτής της δικαιοσύνης δεν είναι η νομιμότητα των πολιτικών, που διαμαρτύρονται ότι άδικα απαξιώνονται; Και δεν έχουν κάθε δικαίωμα οι πολίτες, στις περιπτώσεις αυτές, να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να διεκδικούν το δίκιο τους;!

Με τιμή Αφροδίτη Κοκόση, Αγρίνιο»

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Το ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», τεύχος 137

(Γενάρης - Φλεβάρης - Μάρτης 2008)

Ανάμεσα στα δημοσιεύματα περιέχονται:

ΑΦιέρωμα:

-- 90 χρόνια Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

-- Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Κόμματος

-- Επανέκδοση της ΕΠΟΝίτικης «Νέας Γενιάς» προς τιμήν των 90 χρόνων.

Επέτειοι:

-- Νίκος Μπελογιάννης, 56 χρόνια «αθάνατος»: Ιστορικό άρθρο του Ν. Ζαχαριάδη για τον ήρωα.

-- Γιάννη Ρίτσου: «Ο άνθρωπος με το Γαρίφαλο»

-- Η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΟΚΝΕ και η δράση της ΕΠΟΝ.

Αρθρα - Μελέτες:

-- Μακρόνησος: Εγκαταλειμμένη από την πολιτεία, βεβηλωμένη από τα συμφέροντα.

-- ΕΑΜικά έντυπα στη Ρούμελη

Διεθνή:

-- Διαμαρτυρία της ΠΕΑΕΑ κατά του Ισραήλ.

-- Διακήρυξη της FIR για την 65η επέτειο της μάχης του Στάλινγκραντ.

Οι θέσεις μας:

-- ΠΟΑΟ: Αγωνιστική συγκέντρωση στη Βουλή.

Σελίδες από τον ΔΣΕ:

-- Γράμμος: Τόπος μνήμης και θυσιών.

-- Βαρυχειμωνιά του '48 στην Εύβοια.

-- Μάχες του τάγματος Ηλία Αλευρά της 105 Ταξιαρχίας.

-- Αντάρτικο χτύπημα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (24.12.1948).

-- Ηρωες και ηρωίδες της Πελοποννήσου.

Αναμνήσεις - Χρονικά:

-- Απαίσιο έγκλημα των Γερμανοτσολιάδων.

-- Μάχη στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας.

-- Ο ήρωας Γιώργος Μαμαλάκης.

-- Ηρωες μάρτυρες από το Χωρύγι Κιλκίς.

-- Η απελευθέρωση του Βόλου.

Αλλες στήλες:

Ηρωες - Μάρτυρες, Βιβλιοπαρουσίαση, Λογοτεχνία, Αγωνιστές που έφυγαν, Προσφορές, Ρεπορτάζ, κλπ.

Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» διατίθεται: Στα Κεντρικά Γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ): Μαυρομματαίων 12, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210.8222.952, φαξ: 210.8834.093. Και στα, κατά τόπους, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Για το εκλογικό σύστημα

Θωμάς Ακρωτηριανάκης, Αθήνα. Ο Γ.Α.Π. δέχεται το γερμανικό (εκλογικό) μοντέλο, αυτό δεν εμποδίζει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Ισως είναι και καλύτερη λύση υπέρ της συγκυβέρνησης, διότι από τις 200 μονοεδρικές θα κατέβει το ΠΑΣΟΚ, π.χ., στις 170 και στις 30 θα υποστηρίξει ΣΥΝ. Ετσι μειώνεται το άγχος της ΝΔ, που θεωρεί την απλή αναλογική "κάζους μπέλι", την αιφνιδιάζει. Είναι έτσι και πιο αποδεκτή η συγκυβέρνηση από τον κόσμο. Ομως μειώνονται έτσι οι έδρες του ΚΚΕ, που δεν πρέπει να συμμετέχει σε συγκυβέρνηση, σ' αυτή την ιστορική φάση, όπου θα συμμετέχει ο ΣΥΝ, πιθανότατα. Τέλος, εύχομαι να εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο σ. Χριστόφιας. ΕΥΧΑ"ΡΙΖ"ΤΩ. Γεια χαρά.

Ποιος θα απαντήσει;

Λευτέρης Ολύμπιος, Αντιστασιακός. Αποτελεί απόρρητο προσωπικό δεδομένο το εκκαθαριστικό της ΔΟΥ; Εχουν δικαίωμα πρόσβασης σ' αυτά τα εκκαθαριστικά οι Τράπεζες, ο «Τειρεσίας» και γραφεία εκκαθαριστικών; Ενα απλό τεστ έδειξε ότι έχουν, φαίνεται, πρόσβαση στο «TAXIS» και από εκεί στα εκκαθαριστικά των φορολογουμένων, μέσα από το διαδίκτυο. Ποιος απ' τους αρμόδιους θα απαντήσει να ενημερωθούν οι απλοί φορολογούμενοι;

Για τον Κ. Μαρξ

Ευθύμιος Χαράπης, Ν. Κηφισιά. Με αφορμή τα 125 χρόνια από το θάνατο του Κ. Μαρξ. Δε μας ταιριάζει θρήνος για το χαμό σου, αφού σε νιώθουμε ανάμεσά μας και ο λόγος σου μας συντροφεύει. Αυτός ο πάνσεπτος λόγος σου από τα ατέλειωτα στήθη σου που τα γλυκοβυζαίνουμε και μας καλεί στον αγώνα για Γνώση, Κρίση και Πράξη. Αυτός ο λόγος σου ο τόσο πονετικός κι ανθρώπινος που, όμως, χτυπά σαν ανήμερο θεριό στ' άδικου την καρδιά. Αυτός ο λόγος σου που σε πείσμα των θεών και των αρχόντων έδωσε πνοή και ορμή στην πένα, στο σφυρί και στο δρεπάνι κι έβγαλε απ' τη φύση τ' αγιασμένο νερό της Γνώσης. Μεγάλη αθάνατη καρδιά διαμαντοστολισμένη, η ψυχή μας αγαλλιάζει προσμένοντας τ' αγριοξύπνημα που ακροπατώντας αχνοφέγγει.

Συλλυπητήρια επιστολή

Συλλυπητήρια για τον Παναγιώτη Κοσιώνη, έναν πραγματικό αγωνιστή της αριστεράς, έναν πραγματικά έντιμο πολιτικό και έναν άξιο οικογενειάρχη. Σήμερα, όλη η Πάτρα θρηνεί για το χαμό ενός δικού της ανθρώπου που είχε την αποδοχή και την αγάπη όλου του κόσμου ακόμα και αυτοί που δεν τον γνώριζαν και δεν ανήκαν στον ίδιο ιδεολογικό χώρο όπως εγώ.

Ας γίνει φωτεινό παράδειγμα για όλους, όχι μόνον η εντιμότητά του αλλά και η αγάπη του για τον συνάνθρωπο.

Καλό ταξίδι, Παναγιώτη, και θα σε έχουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι που σε γνωρίζαμε - άλλοι λίγο και άλλοι πολύ - στις καρδιές μας.

ΥΓ: Εύχομαι στο Κόμμα που αγάπησε και υπηρέτησε με τόση αφοσίωση να τιμήσει τη μνήμη του, συνεχίζοντας τη σωστή αντιπολίτευση και τον καθημερινό αγώνα όπως έκανε μέχρι το τέλος της ζωής του ο αείμνηστος, πλέον, Παναγιώτης Κοσιώνης.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΟΡΜΠΑΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ