ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει νέα αντιλαϊκά μέτωπα

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (λιμάνια, αεροδρόμια, «Ολυμπιακή», ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ταμιευτήριο, κ.ά.), οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων, ο «Καποδίστριας 2», στην ατζέντα της ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα

Ανοιγμα νέων «μετώπων» και επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, προβλέπει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι αφενός να καλύψει το «χαμένο έδαφος» αναφορικά που τον αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρώσει μέχρι τον Ιούνη το μεγαλύτερο μέρος των «μεταρρυθμίσεων» και αφετέρου να περάσει σε «δεύτερο πλάνο» το Ασφαλιστικό και να «ξεχαστεί» το ηχηρό χαστούκι από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων βδομάδων. Παρά την αγέρωχη διαπίστωση του Κ. Καραμανλή, την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή ότι τάχα «δε μας φοβίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι πως παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος», η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση έχει ανησυχήσει και μάλιστα έντονα από την ομόθυμη και έμπρακτη καταδίκη του αντιασφαλιστικού εκτρώματος από τους εργαζόμενους και το λαό. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει την έκταση της πολιτικής ζημιάς που έχει υποστεί η κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι αυτή θα περιοριστεί, καθώς, όπως υπολογίζουν, θα «ατονήσουν» το επόμενο διάστημα οι αγώνες των εργαζομένων. Απτή απόδειξη της ανησυχίας που διακατέχει την κυβέρνηση αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή κατέφυγε και πάλι στα ψέματα, επιχειρώντας να πείσει ότι δεν πλήττονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να προωθήσει και τις «υπόλοιπες» αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες εξάλλου έχει δεσμευτεί στις Βρυξέλλες, μέσω και του «Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Ηδη η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, με αιχμή το ξεπούλημα των λιμανιών, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής», των αεροδρομίων, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΣΕ, και ό,τι άλλο προκύψει. Την ίδια στιγμή διευκολύνεται η επέλαση των μονοπωλίων μέσω του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή.

Στο «μέτωπο» των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της προώθησης της «ευελφάλειας» (flexicurity). Μεταξύ αυτών η «προσαρμογή» της εργατικής νομοθεσίας στις συνθήκες της αγοράς και η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η επέκταση της λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και την Κυριακή...

Στο Ασφαλιστικό, «σειρά» παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπου ετοιμάζεται η «εξίσωση» των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτά των ανδρών, η μείωση των συντάξεων, κ.ά.

Παράλληλα, θα προχωρήσει τη διαδικασία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στοχεύοντας να «δικαιώσει» τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ για ασυνέπεια, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τον «Καποδίστρια 2», που θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, Πρόνοιας, κ.ο.κ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «τελειώνει» με το «πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» μέσα στο 2008, καθώς το 2009 είναι «χρονιά εκλογών», καταρχήν ευρωεκλογών που δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε διπλές εκλογές, αν η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι μπορεί να τις κερδίσει.

Η ειρωνεία είναι ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι με τα νέα αντιλαϊκά μέτωπα η κυβέρνηση κερδίζει από την εικόνα «της δύναμης μεταρρύθμισης» που εκπέμπει, συγχέοντας σκόπιμα ότι πρόκειται για «δύναμη» που αντλεί από την πλουτοκρατία. Οπως αποδείχτηκε περίτρανα από την αναμέτρηση των προηγούμενων μηνών για το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση είχε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, των μεγαλοκαναλαρχών, κ.ο.κ.

Εκδηλώσεις για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ συζητούν αυτή την περίοδο Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, διοργανώνοντας συσκέψεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές σε φίλους του Κόμματος, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται και θέλει να ανιχνεύσει ένα διαφορετικό δρόμο, να ακούσει τι προτείνει το ΚΚΕ, να καταθέσει τις σκέψεις του. Συγκεκριμένα:

Αύριο Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Β. Σοφίας 9). Θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2). Θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ από τις Κομματικές Οργανώσεις των ΕΒΕ. Θα μιλήσει ο Γ. Σιγάλας, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας. Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. στο κατάστημα «ΡΩΜΑΝΟΣ» στην Καρδίτσα. Θα μιλήσει ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Από την ΚΟΒ Μεσσαράς της Επιτροπής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του Δήμου Μοιρών με κεντρικό ομιλητή τον Μ. Συντυχάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Από την ΚΟΒ Αστερουσίων της Επιτροπής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο δημοτικό κατάστημα Τεφελίου με κεντρικό ομιλητή τον Δ. Βρύσαλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 27/3

-- Στη 1 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα τελετών. Θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ. στο Χημείο (Πανεπιστήμιο Αθήνας). Θα μιλήσει ο Θ. Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ. στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΑΣΟΕΕ. Θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ. από την κομματική οργάνωση Βριλησσίων, στο ΤΥΠΕΤ (Υμηττού & Πλατεών). Θα μιλήσει η Τούλα Μητσέαμέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή

Στη 1 μ.μ. στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θα μιλήσει ο Στ. Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 30/3

Στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο του Χολαργού (τέρμα Περικλέους). Θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
Υπόμνημα για το δημοψήφισμα

Σε νέες πολύμορφες κινητοποιήσεις και απεργιακούς αγώνες, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις προσανατολίζονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Χωρίς ούτε λεπτό να πάει χαμένο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συζητάει αυτές τις μέρες με τους εργαζόμενους την πείρα από τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, τον πρωτοπόρο ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξή του οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, την αναγκαιότητα της κλιμάκωσης ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές της. Για να μην περάσει ο αποπροσανατολισμός και ο εφησυχασμός που επιδιώκουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων, με δεδομένο ότι άμεσα παίρνουν σειρά και άλλες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των ταξικών συνδικάτων βρίσκεται η οργάνωση νέων πολύμορφων κινητοποιήσεων και απεργιακών αγώνων, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Στη βάση αυτή, ταξικά συνδικάτα, εργαζόμενοι, αγωνιστικοί συνδυασμοί και συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, διακινώντας πλατιά στους τόπους δουλειάς το παρακάτω υπόμνημα για τη συλλογή υπογραφών:

«Καταδικάζουμε το ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, καταργεί δικαιώματα των μητέρων με ανήλικα παιδιά, επιχειρεί την προς τα κάτω εξίσωση δικαιωμάτων μέσω των ενοποιήσεων των Ταμείων κ.ά.

Ζητάμε διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο οποίο θα καταγραφεί η ήδη εκφρασμένη θέληση των εργαζομένων κατά του αντιλαϊκού νομοσχεδίου.

Αγωνιζόμαστε, απαιτούμε να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί το νομοσχέδιο - νόμος Πετραλιά και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα και Ρέππα, οι οποίοι κατάργησαν βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα και έστρωσαν το έδαφος στο νομοσχέδιο της ΝΔ.

Απαιτούμε: Δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους - Κατώτερο μισθό 1.400 Ευρώ - Κατώτερη σύνταξη 1.120 Ευρώ - Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού - Διπλασιασμό των Αγροτικών συντάξεων - Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, πέντε χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ινδία

Αναχώρησε για την Ινδία ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στα Συνέδρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας - Μαρξιστικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ