ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Σημαντική πρωτοβουλία για ένα κρίσιμο θέμα

Ο Γερ. Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ
Ο Γερ. Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των επίσημων προσκεκλημένων φορέων, στη χτεσινή ημερίδα. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση διακρίνονται από υπευθυνότητα, επιστημονική και τεχνολογική προσέγγιση ενός σύνθετου θέματος. Αναλυτικότερα:

Ο Δημήτρης Αλεξανδρής, προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Εσωτερικών, τόνισε ότι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, όπως αυτή, είναι σημαντικό βήμα μείωσης των επιπτώσεων των καταστροφικών φαινομένων, όπως ο σεισμός. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει το συντονισμό μεταξύ των φορέων για την εκπόνηση του νέου «Ξενοκράτη».

«Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ είναι πολύ σημαντική και για τους πολίτες και για την ανάπτυξη, αλλά και για το ΤΕΕ, όπως οι παρόμοιες εκδηλώσεις για την Ενέργεια και την Αντιπλημμυρική Προστασία», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, στη σύντομη παρέμβασή του. «Μας βάζουν, συμπλήρωσε, μπροστά σε ευθύνες. Πάρα πολλές από τις προτάσεις μας στηρίζονται από τις βασικές αρχές της σημερινής κεντρικής εισήγησης».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος, εκ μέρους του ΤΕΕ, τόνισε ότι σήμερα, με τους νέους κανονισμούς, τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλύτερα στη χώρα μας, όσον αφορά τις νέες κατασκευές, με δύο προϋποθέσεις. Αφ' ενός ότι γίνονται οι έλεγχοι των μελετών και αφ' ετέρου ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων. Το πρόβλημα υπάρχει για τα 4,5 εκατ. κτίρια τα οποία έχουν χτιστεί με τους παλιότερους κανονισμούς, η παρέμβαση στα οποία μέχρι τώρα είναι ασήμαντη.

Ο Γ. Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ο Γ. Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), αφού αναφέρθηκε στο έργο του Οργανισμού (νέοι αντισεισμικοί κανονισμοί, ενημέρωση, εκπαίδευση κ.ά.), ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα έχει εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα εθνικό δίκτυο επιταχυνσιογράφων. Στη συνέχεια τόνισε ότι η πρόγνωση των σεισμών είναι το ανώτερο στάδιο της επιστήμης, ωστόσο δεν αποτελεί μέτρο προστασίας. Αναφερόμενος, δε, στην πρωτοβουλία της ΚΟΑ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι στην επιστημονική του καριέρα κανένα άλλο κόμμα δεν πραγματοποίησε ημερίδα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε μη προεκλογική περίοδο, αποδίδοντας τα εύσημα στους διοργανωτές.

Ο Γιώργος Σταυρακάκης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε ότι ο βασικός ρόλος των σεισμολόγων είναι να μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στο εσωτερικό της γης. Επισήμανε ότι η κάλυψη μέχρι το τέλος του 2008 της χώρας με ενιαία δίκτυα σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για να φωτιστεί το φαινόμενο, αλλά και για τη δουλειά των τεχνικών.



ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Πρωταρχικό ζήτημα η ασφάλεια του λαού

Ο Χρ. Μαργανέλης εκπρόσωπος της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών» και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου
Ο Χρ. Μαργανέλης εκπρόσωπος της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών» και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου
Το γεγονός ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας αποτελεί πρώτα και κύρια μια πολιτική επιλογή που στόχο και γνώμονα έχει την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων, ήταν ο κεντρικός άξονας των εισηγήσεων των θεματικών παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν.

Ο Χρήστος Μαργανέλης, εκπρόσωπος της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελεύθερων χώρων, της χωροταξίας και της πολεοδομίας. «Η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, δηλαδή χώρων που κατάλληλα εξοπλισμένοι θα σηκώσουν το βάρος του πρώτου καταφυγίου του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός σχεδίου ετοιμότητας», τόνισε εξαρχής. Για να γίνει, όμως, αυτό «χρειάζεται παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, των κινημάτων πόλης, ώστε να υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους και να διεκδικήσουμε νέους, να πολιτικοποιηθεί ο αγώνας και να συνδεθεί με το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα».

Ο Γιάννης Παπαγιάννης, πολιτικός μηχανικός, μίλησε για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων και τη μετασεισμική αποκατάσταση. Οπως σημείωσε «σε πρώτη φάση ο προσεισμικός έλεγχος και η αποκατάσταση ή αντικατάσταση είναι ανάγκη να ξεκινήσει από τις περιοχές με υψηλότερο σεισμικό κίνδυνο που ουσιαστικά είναι οι πυκνοκατοικημένες και κοινωνικά, οικονομικά και οικιστικά υποβαθμισμένες περιοχές και να καλύψει όλη τη χώρα». Και πρόσθεσε πως «βασική αρχή της προσεισμικής ή μετασεισμικής αποκατάστασης θα είναι η επισκευή και σε ένα ποσοστό (ενδεικτικά 10 - 20%) η ενίσχυση του υπάρχοντος κτιρίου και όχι η επαναφορά του στην προ του σεισμού κατάσταση».

Η Εύη Γεωργιάδου, ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας και γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, αναφέρθηκε στην Αντισεισμική Προστασία βιομηχανικών χώρων και την ασφάλεια του εργασιακού και ευρύτερου περιβάλλοντος. Μιλώντας για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της εργατικής και δημόσιας ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού, επισήμανε ότι «η έλλειψη ενός τέτοιου πλαισίου που να διασφαλίζει την προστασία εργαζομένων και κατοίκων αναδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, η ασφαλής λειτουργία εγκαταστάσεων, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των σχετικών κινδύνων δεν είναι ανεξάρτητες μεταβλητές. Σχετίζονται με την πολιτική διαπάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Το θέμα της αντισεισμικής προστασίας των χώρων προσχολικής αγωγής και χώρων όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία, ανέπτυξε ο Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. «Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Πάρνηθα το 1999, πολλαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για επικίνδυνους Παιδικούς Σταθμούς, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και σχολές όπου, είτε δεν ελέγχθηκαν καθόλου για την καταλληλότητά τους, είτε έγιναν επισκευές χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες», επισήμανε, δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί. Ενώ συμπλήρωσε πως η έλλειψη πολιτικής βούλησης έχει οδηγήσει στη συνέχιση της λειτουργίας Σχολείων με μικρές αυλές ή δίπλα σε βενζινάδικα, χώρους στάθμευσης ή λεωφόρους μεγάλης κυκλοφορίας, που ελαχιστοποιούν τους χώρους και διαδρόμους καταφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις (προσθήκη αιθουσών, γκρέμισμα μεσοτοιχιών κλπ.), που αποδυναμώνουν από άποψη κατασκευαστική ή και ασφαλείας το εκάστοτε σχολικό κτίριο. Τέλος, επισήμανε ότι όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, σχολές και φροντιστήρια, υπάρχει ελάχιστος έως παντελής έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός μέλος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αθήνας (Μηχανικοί Δημοσίου), ο οποίος και αναφέρθηκε στην αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων έργων και κατασκευών. Οπως σημείωσε «η αντισεισμική προστασία και θωράκιση των δημοσίων έργων δεν μπορεί να εξεταστεί αποκομμένα και αποσπασμένα από το συνολικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο γίνεται η παραγωγή των δημόσιων έργων σε όλες τις φάσεις τους (δηλαδή το σχεδιασμό και την επιλογή των προτεραιοτήτων, τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, την επίβλεψη και τη συντήρηση), καθώς και από τη διαδικασία με την οποία τα έργα αυτά ανατίθενται και διανέμονται».

Τέλος, σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Μεταμόρφωσης Αττικής Σύλια Κουρτέση, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου Ζωή Σώκου και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, Γιώργος Μπουλούγαρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ