ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
Ενα κι ένα κάνουν δύο

Του Σπύρου Ορνεράκη από τα ΝΕΑ
Του Σπύρου Ορνεράκη από τα ΝΕΑ
Με καλή πρόθεση θέλουμε να ερμηνεύουμε την ομολογία συναδέλφων, που και κομμουνιστές δεν είναι και δεν έκρυψαν ποτέ ότι προσβλέπουν σε μια σοσιαλδημοκρατία, που πράγματι - στο δικό τους μυαλό - μπορεί να δώσει λύσεις.

Εντοπίζουμε αυτήν ακριβώς την ομολογία για το πού πάνε, πού, ήδη, είναι τα πράγματα ως προς την ΕΕ, όχι μόνο ως επιβεβαίωση της θέσης του ΚΚΕ από το 1992 ακόμα, αλλά, κυρίως, ως απόδειξη πως όταν ένα κι ένα κάνουν δύο, αργά ή γρήγορα, αυτή η αλήθεια θα λάμψει - μετρώντας, βέβαια, θύματα σ' αυτήν την πορεία, που η αλήθεια που αποκάλυπτε τότε το ΚΚΕ συκοφαντούνταν με το να παρουσιάζεται ως «δόγμα» των κομμουνιστών...

Η πραγματικότητα, ως σιδερένια φτέρνα πια, έρχεται να βεβαιώσει ξανά και ξανά ότι, πράγματι, ένα κι ένα κάνουν δυο. Κι ότι το κέρδος που συγκεντρώνει το κεφάλαιο δεν είναι άλλο από στυγνή εκμετάλλευση εργατών. Κι, ακόμα χειρότερα, ότι δεν μπορεί το κέρδος να συνεχίζει να είναι κέρδος, όσο δεν πατάει κατακέφαλα όλο και πιο σκληρά τους εργάτες. Τόσο απλό είναι αυτό που δηλώνει η ομολογία ότι οι τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου, που κατοχυρώθηκαν με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δεν είναι άλλο τίποτα από την ελευθερία του κεφαλαίου να ξεσκίζει τους εργάτες.

Αυτό είναι το θεμελιώδες στη συγκεκριμένη συνθήκη κι από τη θέση που παίρνουν απέναντι σ' αυτό κρίνονται οι πάντες. Ειδικά ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να σφυρίζει κλέφτικα... Οτι υπερασπίζουν με νύχια και με δόντια την ΕΕ αυτών των συγκεκριμένων τεσσάρων ελευθεριών του κεφαλαίου, από μόνο του, αυτό και μόνο αυτό, λέει πως δε χρειάζεται να ξέρουμε καμία άλλη θέση τους, αυτό μόνο φτάνει για να τους κατατάξει ευθέως, ανοιχτά, πολεμικά, απέναντι, στην πρώτη γραμμή του αντίπαλου στρατοπέδου.

Ολα τα άλλα, περί «δημοψηφισμάτων», όταν προέρχονται απ' αυτούς, είναι κάτι χειρότερο κι απ' την πράξη της γάτας που σκεπάζει τα κακά της. Αυτή το κάνει με όρους ενστίκτου, για λόγους προφύλαξης, να μη φανούν τα ίχνη της και γιατί ενστικτωδώς είναι πολύ καθαρό ζώο. Οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν συνειδητά, γιατί συνειδητά είναι απέναντι. Δεν είναι καθαροί, οπορτουνιστές γαρ, γι' αυτό και «πέμπτη φάλαγγα» και δεν μπορούν ούτε να το κρύψουν με ό,τι κάνουν καθημερινά. Και επιμένουν ότι η ΕΕ είναι το «κοινό μας σπίτι». Ε, δεν είναι!

Τα λένε οι αστοί μόνοι τους: Οτι το κέρδος έχει ανάγκη τη σιγή νεκροταφείου. Οτι είναι πολλά τα λεφτά γύρω από το χρόνο εργασίας κι άρα προσεκτικά βήματα, δηλαδή διάλογος, κι ότι το πρόβλημα με τα χρέη δεν το έχουν οι εργάτες, αλλά οι τράπεζες που κινδυνεύει η αξιοπιστία τους, μπαρούφα, αλλά σημαντικό να βλέπεις από ποια σκοπιά ανησυχούν ορισμένοι για το χρέος της εργατικής οικογένειας.

Το ερώτημα, πλέον, δεν είναι «πόσα παίρνεις, ρε, για να πουλάς τους εργάτες», αλλά πόσα χάνει κάθε μέρα ο εργάτης, και μόνο που υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να τον πείσουν ότι έχει συμφέρον από ένα δημοκρατικό καπιταλισμό.

Ασχετο: Είχαν στη Γυάρο «κρουασάν»; Ενας «καθηγητής» στο Πάντειο ισχυρίζεται πως οι Φλωράκης και Θεοδωράκης τον καιρό της χούντας τρώγανε κρουασάν! Πού; Στη Γυάρο!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΣΤΟΙ:

ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ Η ΣΙΓΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ: Οι διαφορές είναι μικρές και συνεπώς η συμφωνία θα είναι καλή για τους εργαζόμενους που θα διαφυλάξουν το εισόδημά τους, για τους εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους θα λειτουργήσουν απρόσκοπτα, αλλά και ολόκληρη την εθνική οικονομία, η οποία πάντα προοδεύει μέσα σε κλίμα κοινωνικής ηρεμίας» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πριν ακόμα υπογραφεί η σύμβαση που υπογράφηκε χτες...).

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων παρεμβαίνοντας μεταξύ άλλων, μέσω αλλαγών στα ωράρια εργασίας, στην καθημερινότητα των πολιτών. Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές κρίνονται αναγκαίες ας τις επιχειρήσουν. Αρκεί να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος. Ωστε να αποφύγουμε επανάληψη της ταλαιπωρίας των τελευταίων εβδομάδων» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ «ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ»: «Πάνω από 120.000 νοικοκυριά βρίσκονται στο "κόκκινο" αδυνατώντας να πληρώσουν τις δόσεις τους για στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Υπολογίζεται ότι ακόμη 130.000 οικογένειες έχουν δανειστεί ποσά που ξεπερνούν το 40% των εισοδημάτων τους με αποτέλεσμα η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους να γίνεται με αρκετή δυσκολία. Ουσιαστικά, δηλαδή, περίπου 250.000 οικογένειες έχουν προβληματική σχέση με την τράπεζά τους (...) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 5,1% των συνολικών χορηγήσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση. Στόχος της ΤτΕ είναι να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια στο 3,5% ώστε να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και να μην υπάρξει κίνδυνος αξιοπιστίας για το πιστωτικό σύστημα» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να ανοίξει το δρόμο στο μέλλον που του ανήκει

ΤΟ ΒΗΜΑ: Προς εργασιακή εβδομάδα επτά ημερών και στο Δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΧΕΔΙΟ επιδρομής Νο2

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικές ακροβασίες εις βάρος των θεσμών

Η ΑΥΓΗ: Θορυβημένη η κυβέρνηση από το αίτημα για δημοψήφισμα

ΤΑ ΝΕΑ: Τη βαφτίζουν «Μακεδονία (Σκόπια)»

ΕΘΝΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ πρόκληση από ΗΠΑ - Νίμιτς

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8.560 σε υπουργεία - ΔΕΚΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Θα ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός

Η ΧΩΡΑ: Επικίνδυνο παιχνίδι

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΟΥΛΕΙΑ 7 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δικομματικά πυρά κατά Αλαβάνου

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ελπίδες ανάκαμψης στο ΧΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Προδιαγεγραμμένο...

«Η ελπίδα λένε πως πεθαίνει τελευταία. Μα η ελπίδα πως θα βρουν κάποτε το δίκιο τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αυτοί που τους καθίζουν στο σκαμνί επειδή έκαναν απεργία ή αυτοί που κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο εξαιτίας των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων είναι από καιρό πεθαμένη (...) Τρία σημαντικά πράγματα συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η απεργία δεν είναι θεμελιώδες δικαίωμα (υπόθεση Viking και Vaxholm). Το Ευρωσύνταγμα, το οποίο πριν από τρία χρόνια αποδοκιμάστηκε από τους ευρωπαϊκούς λαούς, αναβαπτίστηκε με πολλές φανφάρες σε "Συνθήκη της Λισαβόνας" και περιφέρεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για επικύρωση. Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν τη "flexicurity". Αυτή η παράξενη λέξη δίνει μια απατηλή υπόσχεση: πως αν οι εργαζόμενοι αποδεχτούν την ευελιξία (flexibility) στην αγορά εργασίας, δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη να προσλαμβάνει ή να απολύει όσους και όπως θέλει, τότε θα έχουν ασφάλεια (security) στη δουλειά τους. Σήμερα πια είναι φανερό πως η πρόθεση των αρχιτεκτόνων αυτής της παράδοξης και αντιφατικής ιδέας είναι να υπονομεύσουν τις συλλογικές συμβάσεις».

...από το 1992 καθαρό

«Υπάρχει σήμερα πια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας παρέχουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προστασία από τις απεργίες των συνδικάτων: "Περιορισμοί μπορούν να τεθούν στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην οργάνωση της αγοράς"».

Πολύ αργά...

«Mea culpa... Η στήλη είχε αρχικά αντιμετωπίσει ευμενώς την ιδέα του Ευρωσυντάγματος, με το σκεπτικό πως μπορεί κανείς να αποσπάσει περισσότερα συμμετέχοντας σε μια διαδικασία παρά μένοντας μακριά της. Οι εξελίξεις όμως απέδειξαν πως αντί να είναι ένας χάρτης δικαιωμάτων, αυτό το "συνταγματικό" κείμενο δεν είναι παρά το καταστατικό σε ένα νεοφιλελεύθερο μαγαζί, που κρατάει τις πόρτες του ορθάνοιχτες για τους εργοδότες, ενώ για τους εργαζομένους έχει κρεμάσει την επιγραφή "Κλειστό"».

(τα αποσπάσματα από άρθρο του Ρούσσου Βρανά στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ