ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέα απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων

Προσφυγή σε βάρος των απεργών του ΟΤΕ κατέθεσε ο Οργανισμός. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ. Την απεργία συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας

Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού Συστήματος μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας
Από προηγούμενη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού Συστήματος μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδας
Εντείνεται η επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις τους ενάντια στις αντεργατικές αντιασφαλιστικές πολιτικές.

Στη σωρεία των διώξεων έρχεται να προστεθεί η προσφυγή της διοίκησης του ΟΤΕ στα δικαστήρια, με την οποία ζητάει να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν κηρύξει τρεις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν την παράδοση του ΟΤΕ και γενικότερα των τηλεπικοινωνιών στη γερμανική πολυεθνική Deutsche Telecom - απόρροια της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η απεργία ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο.

Σε μια πρώτη αντίδραση, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο κτίριο ΝΥΜΑ του ΟΤΕ επί της Γ' Σεπτεμβρίου και ακολούθησε πορεία στα δικαστήρια, όπου θα εκδικαζόταν η προσφυγή της διοίκησης. Τελικά, η εκδίκαση αναβλήθηκε για σήμερα, όποτε, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση στο ίδιο κτίριο και πορεία στα δικαστήρια.

Να τιμωρηθούν πολιτικά οι ένοχοι

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, που δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς του ΟΤΕ και καταδικάζουμε την κρατική βία, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό αυταρχισμό. Η ποινικοποίηση του αγώνα πρέπει να εξοργίσει όλους σας και να ριζοσπαστικοποιήσει τους στόχους της πάλης. Το ΚΚΕ ήταν και είναι σταθερά υπέρ του "Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Τηλεπικοινωνιών" και ο στόχος αυτός αφορά στους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες αλλά και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποκρίνεται όταν δήθεν λέει ότι τώρα "πωλείται ο ΟΤΕ"! Τον ΟΤΕ τον ξεπούλησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 63,5% και στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ πορεύτηκε και πορεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι πολιτικές και στρατηγικές εναρμονισμένες με τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του διεθνούς κεφαλαίου. Η διέξοδος βρίσκεται στον ταξικό αγώνα και το συντονισμό ενάντια στις πολιτικές του δικομματισμού».

Στην Τράπεζα της Ελλάδας

Στην τέταρτη συνεχόμενη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδας. Χτες το πρωί, πραγματοποίησαν μαζική απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας και ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος που τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η αντιασφαλιστική επίθεση χτυπά όλους και κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενιαίο συντονισμένο αγώνα, ώστε να αχρηστευτούν στην πράξη οι αντεργατικοί μεσαιωνικοί νόμοι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΠ ΑΕ
Εστειλαν πλοίο να ξεφορτώσει στο Σκαραμαγκά

Αμεση παρέμβαση από τους εργαζόμενους και φορείς της περιοχής

Μία ακόμα επιχείρηση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΛΠ να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας αποφασιστικά τον αγώνα - με αποχή από υπερωρίες και εργασία τα Σαββατοκύριακα - που ξεκίνησαν από τις αρχές του Γενάρη, για να αποτρέψουν την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στα μονοπώλια, κατάφεραν να εμποδίσουν την εκφόρτωση κοντέινερς στο λιμάνι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, το φορτηγό πλοίο «WANDA» με σημαία Τουρκίας, παίρνοντας άδεια από τις λιμενικές αρχές, έδεσε στο λιμάνι του ναυπηγείου για να ξεκινήσει διαδικασίες εκφόρτωσης.

Επί τόπου κατέφτασαν λιμενεργάτες από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ελευσίνας, αλλά και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, καθώς το λιμάνι αυτό προβλέπεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για εργασίες ναυπηγοεπισκευής, αφού είναι μπλοκαρισμένη δικαστικά η διαδικασία αλλαγής χρήσης του. Να σημειωθεί ότι την προσπάθεια για την αλλαγή χρήσης του ντόκου ξεκίνησε αυθαίρετα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ. Οι συγκεντρωμένοι εμπόδισαν την εκφόρτωση και τελικά χτες το απόγευμα το πλοίο έφυγε από το λιμάνι χωρίς να κατεβάσει ούτε ένα κοντέινερ.

Τις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των διοικήσεων των ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ σε βάρος των εργαζομένων έρχεται να ενισχύσει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, που κατέθεσε μήνυση και ζητάει από τις διοικήσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ ΑΕ να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση της «ομαλής λειτουργίας των λιμένων»...

Προκλητικός ο δήμαρχος Αθηναίων

Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Μιλώντας για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, όχι μόνο υπεραμύνθηκε της παράνομης χωματερής που εγκατέστησε στο Βοτανικό, αλλά επιπλέον, επιτέθηκε στις μορφές αγώνα που επέλεξαν οι εργάτες για να ενισχύσουν το δίκαιο αγώνα τους.

Ενδεικτικό είναι ότι μίλησε για «προσβολή της ιστορικής μνήμης της πόλης», επειδή οι απεργοί τόλμησαν να παραβρεθούν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και να ζητήσουν από τους συμβούλους να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Σε άλλο σημείο της μακροσκελούς ομιλίας του, ο Νικ. Κακλαμάνης μίλησε για το Βοτανικό, λέγοντας πως τις μέρες της απεργίας «η πόλη πολιορκήθηκε από 15.000 μικρές χωματερές» και απόρησε πώς γίνεται να κινδύνευσε η δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που πήγαιναν στο Βοτανικό για 30 λεπτά, μέχρι να μεταφορτωθούν για τη χωματερή! Μάλιστα είπε, ότι κατ' αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα «καθάρισε» νωρίτερα από κάθε άλλη πόλη.

Το γεγονός, βέβαια, ήταν ότι αυτή η παράνομη χωματερή χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο για να «σπάσει» την απεργία. Και, φυσικά, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις πορείες, που δημιουργούν πρόβλημα καθαριότητας στην πόλη! Το επιχείρημά του, μάλιστα, μόνο ως διάτρητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού είπε ότι η Αθήνα είναι η τρίτη πιο βρώμικη πόλη της Ευρώπης, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι, μαζί με τη Ρώμη, «παρότι καμιά απ' τις προηγούμενες πόλεις δε δέχεται την ταλαιπωρία απ' τις διαδηλώσεις»!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΕΜΕΝ: Σε Γενική Συνέλευση καλεί τους μηχανικούς η διοίκηση της ΠΕΜΕΝ σήμερα Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική τους στάση ενάντια στην αντεργατική, αντιναυτεργατική πολιτική.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών στα ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά και την ανοχή των λιμενικών υπηρεσιών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα, να συλλέγουν υπογραφές από τους ναυτεργάτες ότι δεν παραβιάζονται τα ωράρια εργασίας, καταγγέλλουν οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της Πανελλήνιας Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών. Οι Ενώσεις απαιτούν την άμεση παρέμβαση και έλεγχο από το ΥΕΝ για την τήρηση και εφαρμογή των ωρών εργασίας και ανάπαυσης που προβλέπονται και να σταματήσουν οι παράνομες και εκβιαστικές ενέργειες των εφοπλιστών με τη συλλογή υπογραφών σε βάρος των ναυτεργατών.

ΑμΕΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. οι σπουδαστές και εργαζόμενοι του μοναδικού στην Αττική Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου. Διεκδικούν δουλειά για όλους τους απόφοιτους του ΚΕΚ, δημόσιο χαρακτήρα της σχολής κ.ά.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι δικηγόροι της Αθήνας στις 31 Μάρτη και 1 Απρίλη για το Ασφαλιστικό. Η πλειοψηφία του ΔΣ (οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ) απέρριψαν την πρόταση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων» για τριήμερη απεργία, καθώς και για τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης των δικηγόρων Αθήνας. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός, με διάφορες προφάσεις προσπάθησε να μη συζητηθεί η πρόταση της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης» για ένα πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων των δικηγόρων. Την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι και την επόμενη Δευτέρα αποφάσισαν και οι δικηγόροι του Πειραιά.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΙΚΑ: Την εκδικητική και τρομοκρατική τους μετάθεση σε άλλο υποκατάστημα του Ιδρύματος καταγγέλλουν δυο εργαζόμενοι στις επιτροπές αναπηρίας, μια εκ των οποίων είναι και μέλος της επιτροπής βάσης του σωματείου.

ΟΔΟΝΤΟΝΤΙΑΤΡΟΙ: Εκλογές διεξάγονται στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής στις 30 και 31 Μάρτη 2008. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οδοντιάτρων» καλεί τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ιδιαίτερα του νέους οδοντιάτρους να την ενισχύσουν αποφασιστικά και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης για να ενισχυθεί η κοινή δράση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα που έχει ταξικο - αγωνιστικό προσανατολισμό.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - λήξη ωραρίου) και παράσταση διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» στη Λάρισα, όπου γίνεται η συνδιάσκεψη των Περιφερειαρχών στις 28 και 29 Μάρτη, διοργανώνουν για τις 28/3 οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ