ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ινδία

Αύριο ολοκληρώνεται το 20ό Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας

Ξεκίνησε την Κυριακή 23 Μάρτη το 20ό Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας στην πόλη Χάιντεραμπαντ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Αντρα Πραντές στην κεντρική Ινδία, περιοχή με σημαντικές αγωνιστικές παραδόσεις που πέρσι σημαδεύτηκε από σκληρούς αγώνες ακτημόνων και φτωχών αγροτών για τη γη. Αγώνες στους οποίους πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν οι κομμουνιστές και συνάντησαν άγρια καταστολή από μεριάς της τοπικής κυβέρνησης του κόμματος του Κογκρέσου.

Η έναρξη του συνεδρίου συνέπεσε με την 77η επέτειο της εκτέλεσης του σημαντικού Ινδού αντιιμπεριαλιστή επαναστάτη, και ενός από τους πρώιμους σοσιαλιστές της χώρας, Σαχίιντ Μπαγκάτ Σιγκχ. Την παρακολούθησαν 29 ξένες αντιπροσωπείες από 26 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και του ΚΚΕ, που εκπροσωπεί ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Α. Μπαρντάν, ΓΓ του ΚΚ Ινδίας, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κογκρέσου και των συμμαχικών του κομμάτων για την εξωτερική πολιτική που ασκεί και αποβλέπει σε ένα στρατηγικό συνεταιρισμό ΗΠΑ - Ινδίας. Καταδίκασε ιδιαιτέρα την πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας, καθώς και την αναπτυσσόμενη συνεργασία με το Ισραήλ.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά σκληρούς αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι παραβιάζει κάθε δέσμευση που είχε αναλάβει. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναδείχτηκε το 2004 με ψήφο ανοχής των 4 αριστερών κομμάτων της χώρας (ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Μπλοκ προς τα Εμπρός που συγκροτούν το Αριστερό Μέτωπο), σε μια προσπάθεια να κλειστεί ο δρόμος στο θρησκευτικό - εξτρεμιστικό σοβινιστικό Λαϊκό Κόμμα (BJP).

Στην ομιλία του, ο ΓΓ περιέγραψε τη ζοφερή εικόνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε μια Ινδία που αναπτύσσεται με ρυθμό 9%, δίνοντας με γλαφυρό τρόπο την αύξηση της πόλωσης μεταξύ φτώχειας και πλούτου: Η Ινδία από τη μια μεριά έχει 4 από τους 10 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, και συνολικά πάνω από 48 δισεκατομμυριούχους, και την ίδια στιγμή το 78% του γιγάντιου πληθυσμού της - περίπου 836 εκατομμύρια - ζει με 0,30 ευρώ την ημέρα, ενώ σε 10 χρόνια πάνω από 150.000 αγρότες έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

Ο ηγέτης του ΚΚ Ινδίας αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του Αριστερού Μετώπου, συνασπισμού αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων που λειτουργεί σε μέρος της χώρας και ελέγχει τις τοπικές κυβερνήσεις 3 κρατιδίων, και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να οξυνθούν οι αγώνες, αλλά και να οικοδομηθεί στη βάση των αγώνων των εργαζομένων μια αριστερή και δημοκρατική εναλλακτική λύση, σε αντίθεση τόσο με τη διακυβέρνηση του Κογκρέσου, όσο και του Λαϊκού Κόμματος.

Στο συνέδριο χαιρέτισαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων του Μετώπου. Το Συνέδριο θα κλείσει με μεγάλη πανηγυρική πολιτική συγκέντρωση σήμερα στο Χάιντεραμπαντ. Από τις 29/3-2/4 διεξάγεται, επίσης, το 19ο Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), στο οποίο επίσης συμμετέχει το ΚΚΕ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συντονισμένη δράση υπέρ των απεργών μεταλλεργατών

Το ΚΚ και ταξικές εργατικές οργανώσεις στηρίζουν την επανεθνικοποίηση της στρατηγικής συμμαχίας σιδηρουργίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τη δράση τους συντονίζουν οι λαϊκές και ταξικές οργανώσεις και συνδικάτα, για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους απεργούς της Σιδηρουργίας του Ορινόκο (Ternium Sidor). Οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην πρωτεύουσα Καράκας, στα γραφεία της ιδιωτικοποιημένης εταιρείας. Την Παρασκευή, θα γίνει διαδήλωση και συναυλία «Τραγούδι για τη νίκη των εργατών της Sidor», και στις 29 Μάρτη πραγματοποιείται πανεθνική συνάντηση συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη στήριξη των αγώνα των μεταλλεργατών.

Το σχέδιο δράσης και κινητοποίησης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγώνες των 5.400 μόνιμων εργαζομένων και 9.000 εργαζομένων με συμβόλαια, που απασχολεί συνολικά η Sidor, οι οποίοι παλεύουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και εξασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και κοινωνική ασφάλιση, στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως το Ενωτικό Ταξικό Ρεύμα των Εργαζομένων «Cruz Villegas»- CCUT, το Συνδικάτο Μετάλλου SUTISS, τα συνδικάτα της Γουαϊάνα, το CTR-UNETE, κ.ά. Επίσης, προβάλλεται από το ΚΚ και τα ταξικά συνδικάτα η επανεθνικοποίηση της εταιρείας που ιδιωτικοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση πριν την προεδρία Τσάβες.

Την προηγούμενη βδομάδα, βουλευτές μεταξύ αυτών ο ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας Οσκαρ Φιγκέρα που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την Εσωτερική Κοινωνική Ανάπτυξη, βρέθηκαν στη ζώνη της εργασιακής σύγκρουσης, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των βίαιων ενεργειών της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 14 Μάρτη και τη στήριξη του αιτήματος της υπογραφής συλλογικής σύμβασης. Παράλληλα, οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι της Sidor καταγγέλλουν τη στάση του υπουργείου Εργασίας, που ουσιαστικά συντάχθηκε με την εργοδοσία όσον αφορά τις εργατικές διεκδικήσεις και την αντιμετώπιση του αγώνα των εργαζομένων. «Υπερασπιζόμαστε την μπολιβαριανή διαδικασία και στηρίζουμε τον Πρόεδρο Ούγο Τσάβες», αλλά η θέση του υπουργείου Εργασίας «ταυτίζεται με τους εκπροσώπους της διοίκησης της βιομηχανίας και συνεπώς προδίδει τον αγώνα των εργαζομένων», τονίζουν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η Ternium Sidor είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ατσαλιού στη Βενεζουέλας και μετά την ιδιωτικοποίησή της 1997 ανήκει κατά 60% στην αργεντίνικη Trechint, 20% στο κράτος και κατά 20% στους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Απεργία» αγροτοβιομήχανων

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Δεν πρόκειται να υποκύψω στον εκβιασμό. Κατανοώ τα συμφέροντα της βιομηχανίας, αλλά τους δηλώνω ότι είμαι πρόεδρος όλων των Αργεντίνων», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, χαρακτηρίζοντας την «απεργία» των μελών της Ομοσπονδίας των Αγροτοβιομηχανιών (FAA) «υποκινούμενη από την αντιπολίτευση». Πρόκειται ουσιαστικά για μεγάλους καπιταλιστές και γαιοκτήμονες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση στις εξαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως σόγια, κρέας, καλαμπόκι και σιτάρι, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συνομιλίες όσο συνεχίζεται η «απεργία». Στην αγορά ήδη παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Προεόρτια... σύγκρουσης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ομόφωνα και κατηγορηματικά καταδίκασαν λαϊκές οργανώσεις, κυβέρνηση και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων την επίθεση «φοιτητών» ενάντια στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού «Patria Nueva» και του τηλεοπτικού δικτύου «Canal 7 Television Boliviana» στην πόλη Σούκρε.

Πρόκειται για ένα ακόμη βίαιο κρούσμα, μία «φασιστική ενέργεια», όπως τη χαρακτήρισαν, από μια σειρά άλλες με τις οποίες η αντιπολίτευση προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες και να τερματίσει την προωθούμενη διαδικασία αλλαγών. Απόλυτα συνυφασμένα με την προσφυγή στη βία και τα προωθούμενα δημοψηφίσματα «αυτονομίας», ουσιαστικά απόσχισης, που προωθούν οι κυβερνήτες των επαρχιών της «Ημισελήνου», δηλαδή της Σάντα Κρους, του Μπένι, της Ταρίχα και του Πάντο. Μάλιστα χτες οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων και των γαιοκτημόνων αποφάσισαν σε έκτακτη συνάντησή τους να αγνοήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να απαιτήσουν την υιοθέτηση τοπικών κανόνων στις εξαγωγές από την περιοχή.

Μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις πραγματοποιείται το Σάββατο 29 Μάρτη «Εθνική Αντιφασιστική Συνάντηση» με τη συμμετοχή δεκάδων κομμάτων, μεταξύ αυτών του κυβερνώντος Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) και του ΚΚ της Βολιβίας, εκατοντάδων κοινωνικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων με κύριο αντικείμενο την οικοδόμηση ενός μετώπου αντίστασης ενάντια στους κύκλους που λειτουργούν ως όργανα του ιμπεριαλισμού.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συνεχίζονται οι προκλήσεις και η επιθετικότητα

KITO.--

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων Κολομβίας - Εκουαδόρ μετά τις αποκαλύψεις ότι κατά τη στρατιωτική εισβολή των Κολομβιανών Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο στρατόπεδο των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες, 19 ανταρτών, 4 Μεξικανών, υπήρξε και ένας δολοφονημένος πολίτης του Εκουαδόρ.

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών και τη βεβαίωση της οικογένειας και της Ιντερπόλ ότι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης ήταν και ο Γκιγιέρμο Αϊσάλια και όχι το ηγετικό στέλεχος των FARC Χουλιάν Κονράδο, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ζήτησε άμεσα εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Κολομβίας για να λάβει απάντηση διά στόματος του υπουργού Αμύνης της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ότι η «ο βομβαρδισμός και η επέμβαση ήταν νόμιμη άμυνα»... «Πρόκειται για κυνικές και προκλητικές δηλώσεις που γενικεύουν το κλίμα της επιθετικότητας όχι μόνο ενάντια στο Εκουαδόρ αλλά και ενάντια σε όλη την περιοχή της Νοτίου Αμερικής» θα απαντήσει η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Μαρία Ισαμπέλ Σαλβαδόρ, για να καταλήξει ότι αυτές οι δηλώσεις απομακρύνουν την προοπτική αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων που διακόπηκαν μετά την επίθεση της 1ης Μάρτη.

«Οι ΗΠΑ έχουν "αυτοκρατορικά" σχέδια για τη Λατινική Αμερική και απεργάζονται σχέδια για την ανατροπή των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ και άλλων χωρών» τόνισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, αναφερόμενος στις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ