ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Να μην κοπεί το 50% της επιδότησης

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Παρέμβαση στη Βουλή, για να μην καταργηθεί το 50% των επιδοτήσεων στον καπνό, έκανε το ΚΚΕ, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει τι ακριβώς θα πράξει, για να μην κοπούνε τα λεφτά και να μην πάνε στο «δεύτερο πυλώνα», προτείνοντας επίσης να ζητηθεί (στην ΕΕ) η κατάργηση του σχετικού άρθρου του υπάρχοντος κοινοτικού κανονισμού.

Το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, στην οποία τονίζονται τα εξής: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης όχι μόνο επειδή ψήφισε τον κανονισμό 864/2004, με τον οποίο μεταφέρεται από το 2010 και μετά το 50% των άμεσων ενισχύσεων του καπνού στο λεγόμενο 2ο πυλώνα, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζεται το εισόδημα των καπνοπαραγωγών, αλλά και επειδή δεν κάνει καμία ενέργεια, για να καταργηθεί αυτή η διάταξη, στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ που προωθείται αυτήν την περίοδο με αφορμή τον λεγόμενο έλεγχο υγείας».

Παράλληλα, βουλευτές του Κόμματος ζήτησαν να παρουσιαστεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και να ενημερώσει τι ενέργειες σχεδιάζει να κάνει. Οι βουλευτές Ν. Μωραΐτης, Ελπ. Παντελάκη και Στ. Σκοπελίτης στο σχετικό «αίτημά» τους επισημαίνουν τ' ακόλουθα:

«Η εφαρμογή του κανονισμού 864/2004 για τον καπνό, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε με επουσιώδεις διαφοροποιήσεις η κυβέρνηση της ΝΔ, είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας επειδή συνοδεύτηκε με ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, που στήριξαν τα κόμματα του δικομματισμού.

Επιπλέον θα αποδεκατίσει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών από το 2010 και μετά, επειδή το 50% των άμεσων ενισχύσεων θα μεταφερθεί στο λεγόμενο 2ο πυλώνα, όπου αποδέκτες αυτών των μεταφερόμενων κονδυλίων δε θα είναι κατ' αποκλειστικότητα οι καπνοπαραγωγοί αλλά και επιχειρηματίες, που θα δραστηριοποιηθούν στους προβλεπόμενους τομείς του 2ου πυλώνα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο με αφορμή τον λεγόμενο έλεγχο υγείας μπορεί και επιβάλλεται να διεκδικήσει τουλάχιστον την κατάργηση του άρθρου 143 του κανονισμού 864/2004 για να αποτραπεί η μεταφορά αυτών των κονδυλίων στον 2ο πυλώνα και η αντίστοιχη μείωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.

Επειδή δε διαπιστώνουμε ανάλογη διάθεση αλλά συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητάμε με βάση το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής να προσέλθει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τις προθέσεις του και τις ενέργειες που σχεδιάζει να κάνει για να καταργηθεί τουλάχιστον το άρθρο 143 του κανονισμού 864/2004».

Νέες φοροαπαλλαγές στους εξαγωγείς

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει το όριο απαλλαγής ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

Τη διεύρυνση των φοροαπαλλαγών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις - με την επέκταση του ορίου απαλλαγής από ΦΠΑ - ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πως η οικονομία «αντέχει», αλλά μόνο για παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, παρέχεται η δυνατότητα λήψης νέου συμπληρωματικού ορίου απαλλαγής στις επιχειρήσεις, οι οποίες εφαρμόζουν τη διαδικασία απαλλαγής από το ΦΠΑ (η διαδικασία ορίζεται με την 1103551/8478/Α0014/ΠΟΛ.1262/2.8.1993 Α.Υ.Ο.) και εξαντλούν το όριο που τους έχει χορηγηθεί για το δωδεκάμηνο.

Για τη λήψη του νέου συμπληρωματικού ορίου (πάνω από το όριο που προβλέπει η παραπάνω απόφαση), οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ:

Πρώτον, έντυπη αίτηση (μετά την παρέλευση τουλάχιστον εξαμήνου από την προηγούμενη αίτηση) μαζί με συγκεντρωτική κατάσταση (με την αξία των διασαφήσεων εξαγωγής), καθώς και των ενδοκοινοτικών παραδόσεων του προηγούμενου δωδεκαμήνου.

Δεύτερον, να προσκομίζουν μαζί με την αίτηση για θεώρηση και το «Ειδικό Διπλότυπο Δελτίο Απαλλαγής από το ΦΠΑ».

Εννοείται πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να ανακοινώσει και το ποσό των απωλειών που θα έχει το Δημόσιο από τη σχετική απόφαση με την παραπέρα διεύρυνση των φοροαπαλλαγών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
Αύξηση κερδών κατά 83,2%

Σε νέα ύψη ρεκόρ εκτινάχτηκαν το 2007 τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) του ομίλου Μυτιληναίος, που διαμορφώθηκαν σε 193,6 εκατ. ευρώ από 105,6 εκατ. ευρώ το 2006. Το ποσοστό αύξησης ανήλθε σε 83,2%, που είναι σχεδόν 25 φορές υψηλότερο του επίσημου πληθωρισμού. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 912,6 εκατ. ευρώ από 843,3 εκατ. ευρώ, αυξανόμενος κατά 8,2%, κι αυτό ενώ η εξέλιξη της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ επέδρασε αρνητικά κατά 55 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η εταιρία στην ανακοίνωσή της. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 34%, στα 210,7 εκατ. ευρώ.

Τα υπέρογκα κέρδη του ομίλου είναι ξεκάθαρο δείγμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία την ίδια ώρα κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνθλίβει τα λαϊκά εισοδήματα λόγω της ακρίβειας που γεννά η πολιτική αυτή προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

ΟΒΣΑ
Διαμαρτυρία για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Παράσταση διαμαρτυρίας για την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και τις υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη, στις 9.45 το πρωί, στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου 29), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σήμερα στην Αχαΐα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον Κόμβο Βιομηχανικής και στην πλατεία Αγ. Λαύρας στο Αίγιο

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα αγρότες της Αχαΐας σε δύο σημεία του νομού - στην περιοχή Αιγιάλειας και στον Κόμβο Βιομηχανικής (Σκάγια) - διεκδικώντας την ικανοποίηση ζωτικών αιτημάτων τους.

Συγκεκριμένα, σήμερα:

  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου (Μπακόπουλος - Ντρίνιας) διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίας Λαύρας στις 11 το πρωί στο Αίγιο. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Ο,τι μας έμεινε από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού το αποτελείωσε ο τελευταίος παγετός του Φλεβάρη. Συνάδελφοι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ωλενίας και ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αχαΐας διοργανώνουν από κοινού αγωνιστική συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στον Κόμβο της Βιομηχανικής (Σκάγια), έξω από την Πάτρα, στις 10 π.μ. Στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ωλενίας και του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αχαΐας τονίζεται: «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε γιατί δε μας έμεινε τίποτα. Οι υποσχέσεις που προεκλογικά μας δίνουν ξεχνιούνται την επόμενη μέρα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις που πέρασαν μας θεωρούν βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν. Το λένε κατά καιρούς στις συνόδους που κάνουν. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη. Εχουμε ακόμα τη δύναμη, αρκεί να καταλάβουμε πως πρέπει να βγούμε όλοι στο δρόμο. Να ξεσηκώσουμε τα χωριά μας. Δε ζητάμε ελεημοσύνη από κανένα. Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν και μας κλέβουν».
Μέχρι και αύριο οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

Παρατείνεται, μέχρι και αύριο 28 Μάρτη, η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ (έληξε στις 26 Μάρτη) που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet. Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών θα γίνει αποκλειστικά στην αρμόδια ΔΟΥ με ταυτόχρονη καταβολή του οφειλόμενου ποσού.

Εκδήλωση για το «αγροτικό» στην Καρδίτσα

Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο Παρασκευή 28/3 στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση στην αίθουσα της ΤΕΔΚ με θέμα: «Το αγροτικό ζήτημα και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Εισηγητής θα είναι ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα γίνουν και παρεμβάσεις για το θέμα της λειψυδρίας και τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ