ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών

«Τα Βαλκάνια και πάλι μυρίζουν μπαρούτι!» διαμηνύει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, καλώντας τους μαθητές στο 2ο Φεστιβάλ Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης. Θα γίνει το Σάββατο, 29 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, με σύνθημα «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για ειρήνη και φιλία ανάμεσα στους λαούς». Παίρνουν μέρος: X-R-C (Πολίχνη), Nails and Tails (ΕΠΑΛ Νεάπολης), Wonder WALL (1ο ΓΕΛ Ευόσμου), Bleeding Doves (19ο Γυμνάσιο), Stragazers (2ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων), Vermillion (Μενεμένη), Hot Staff (Εύοσμος), Big Guns (Εύοσμος), Phobos Crew (8o ΓΕΛ Θεσσαλονίκης), Αντίστροφη Μέτρηση (Πολίχνη), και άλλοι! Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας και έκθεση σκίτσου.

Σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τα 15μελή των σχολείων 18ο και 8ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, 1ο ΓΕΛ Ευόσμου και Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου έχουν εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα: «Να μην αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κρατίδιο υπό τον έλεγχο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για τον έλεγχο της περιοχής των Βαλκανίων. Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Καμία ελληνική συμμετοχή στο νέο στρατό κατοχής της ΕΕ. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας. ΟΧΙ στους νέους πολέμους που ετοιμάζουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα».

Στη Λάρισα

Με μια μεγάλη μαθητική συναυλία για την Ειρήνη, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα οι τετραήμερες εκδηλώσεις του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας (ΣΑΣΛ) με θέμα: «Ειρήνη στα Βαλκάνια, αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται». Από το πρωί, μετά τις σχολικές τους γιορτές, οι μαθητές της Λάρισας κατέκλυσαν την πλατεία Ταχυδρομείου, στέλνοντας από τη μαθητική συναυλία το δικό τους μήνυμα ειρήνης στους ιμπεριαλιστές. Ερασιτεχνικά συγκροτήματα και το συγκρότημα του μουσικού σχολείου της πόλης, ξεσήκωσαν τους μαθητές, ενώ χειροκροτήματα ξέσπασαν κατά τις ομιλίες εκλεγμένων μαθητών. Τη συναυλία στήριξαν οικονομικά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και τα 15μελή του 1ου Ενιαίου Λυκείου και του Μουσικού Σχολείου.

ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
«Οχι στα νοίκια και τις εργολαβίες»

«Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος για ενοίκια. Εξω η επιχειρηματική λειτουργία από τις Εστίες. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Στέγαση για όλους». Η απαίτηση του Συλλόγου Οικοτρόφων της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ ήταν και το βασικό αίτημα της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας οικότροφων και μη φοιτητών έξω από τα γραφεία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΙΝ). Η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών των συλλόγων οικοτρόφων φοιτητών ενάντια σε εγκύκλιο του ΕΙΝ, βάσει της οποίας οι οικότροφοι φοιτητές καλούνται να καταβάλλουν ενοίκιο (5 ευρώ το μήνα), ενώ οι οικότροφοι αλλοδαποί φοιτητές καλούνται να καταβάλλουν 4 ευρώ την ημέρα ή 5 ευρώ την ημέρα (αν είναι και υπότροφοι).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Σύλλογοι Οικότροφων φοιτητών Νέας και Παλιάς Εστίας Πολυτεχνείου και Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθήνας. Ακόμα, συμμετείχε η Επιτροπή Διεκδίκησης ξενοδοχείου Παντείου, καθώς και φοιτητές από την Εστία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της ΣΕΛΕΤΕ και τη Φοιτητική Εστία Αθηνών.

Οι φοιτητές κατευθύνθηκαν με πορεία στα γραφεία του ΕΙΝ, άπλωσαν τα πανό τους μπροστά από την είσοδο και βροντοφώναξαν τα αιτήματά τους: «Δωρεάν στέγαση, πιο πολλές Εστίες, όχι στο ΕΙΝ και τις εργολαβίες», «Οι εστίες δεν είναι του ΕΙΝ τσιφλίκι, κανένας φοιτητής να μην πληρώσει νοίκι», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Θέλει ο αντικομμουνιστής να κρυφτεί...

...και η έδρα του δεν τον αφήνει

Με ποικίλους τρόπους ξαναγράφεται η ιστορία. Ανάμεσά τους και το από καθέδρας πλασάρισμα των προσωπικών απόψεων του τάδε ή του δείνα εκπαιδευτικού. Πρόσφατο περιστατικό στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και το μάθημα «Κοινωνία, στρατός και πολιτική στην Ελλάδα, την Τουρκία και τα Βαλκάνια» καταγγέλλει η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ. Σύμφωνα με την καταγγελία της ΤΟ Παντείου, «ο καθηγητής κ. Καραμπελιάς "ανακάλυψε" πως στη χούντα, λέει, δε "χτυπήθηκε" κανένας!», «πως η ΚΝΕ δεν αντιστάθηκε! Πως κανείς δεν αντιστάθηκε στη χούντα!», «πως ο Χαρίλαος Φλωράκης έτρωγε "κρουασάν" στο εξωτερικό μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη(!!!)»...

Χτες, αντιπροσωπεία της ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ προχώρησε σε παρέμβαση στο συγκεκριμένο μάθημα. Ο εκπαιδευτικός προσπάθησε να παρουσιάσει τις απόψεις του πιο εύσχημα, ενώ υποστήριξε ότι οι φοιτητές παραποίησαν αυτά που είπε. Ωστόσο, επέμεινε στην άποψή του ότι δεν έγιναν αγώνες την περίοδο της χούντας και όσοι εμφανίζονται ως αγωνιστές της περιόδου ήταν τότε στο εξωτερικό, χωρίς όμως να ονοματίσει κάποιον συγκεκριμένα. Ενώ είπε ότι έχει την ελευθερία να εκφράζει τις απόψεις του. Μόνο που ένας εκπαιδευτικός οφείλει να διδάσκει την ιστορική αλήθεια και όχι τις προσωπικές του απόψεις...

Η ΤΟ Παντείου της ΚΝΕ, στην ανακοίνωσή της σχολιάζει: «Τα ξερονήσια που γέμισαν με κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, οι φυλακές, τα βασανιστήρια στα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ είναι μήπως δημιουργήματα της φαντασίας μας;». Και προσθέτει ότι «δεν αξίζει να απαντήσουμε στη λασπολογία του κ. Καραμπελιά, καθώς σίγουρα γνωρίζει πως ο Χαρίλαος Φλωράκης από την 21η Απριλίου 1967 και για 4 χρόνια "παραθέριζε" στη Γυάρο και τη Λέρο»!

Η ΤΟ Παντείου καλεί «κάθε πανεπιστημιακό δάσκαλο, κάθε φοιτητή να απομονώσει τις προσπάθειες ξαναγραψίματος της ιστορίας, να καταδικάσει τον αντικομμουνισμό».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Περιοδεία πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Περιοδεία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις 10 π.μ. Ομιλία σε εκδήλωση της ΚΝΕ στο αμφιθέατρο της ΣΕΥΠ (με θέμα «9 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Οι λαοί των Βαλκανίων στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού»), στις 11.30 π.μ. και ομιλία σε εκδήλωση της ΚΝΕ, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στις 12.30 μ.μ.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Στην Αλεξανδρούπολη, σήμερα στις 7 μ.μ., στην παλιά Βιβλιοθήκη του ΔΠΘ, οι οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ κάνουν εκδήλωση με θέμα: «Η επικαιρότητα της σκέψης και του έργου του Δημήτρη Γληνού» και ομιλήτρια την Ν. Δραμανίδου, μέλος της ΝΕ Αλεξανδρούπολης του ΚΚΕ.
  • Στην Κοζάνη, σήμερα στη 1 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ, η ΟΒ ΣΔΟ της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα τη διδασκαλία της Πολιτικής Οικονομίας και ομιλητή τον Ν. Στολτίδη, μέλος της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και επιστημονικό συνεργάτη του ΤΕΙ Κοζάνης στο Τμήμα Διοίκησης.
  • Στις Σέρρες, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο συνεδριακό αμφιθέατρο του ΤΕΙ, η ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση για την πρόταση του ΚΚΕ για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Ζιώγα.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με σχέδιο δούλεψαν οι εθνικιστές

Να χρησιμοποιήσουν τις μαθητικές παρελάσεις στα εθνικιστικά τους σχέδια επιχείρησαν κάποιοι χωρίς όμως επιτυχία όπως φάνηκε, καθώς τα περιστατικά εθνικιστικών κραυγών ήταν ελάχιστα στο χώρο της Θεσσαλονίκης και, γενικότερα, της Β. Ελλάδας. Η προσπάθεια αυτή προσέκρουσε πάνω στην αποφασιστική αντίδραση γονέων και δασκάλων, όπου βέβαια εντοπίστηκε έγκαιρα, όπως στην περίπτωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας που ο γυμναστής του σχολείου ετοίμαζε τους μαθητές να παρελάσουν φωνάζοντας «Η Μακεδονία είναι ελληνική, όποτε χρειαστεί θα είμαστε εκεί». Ομως οι γονείς, η δημοτική παράταξη της ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών αντέδρασαν άμεσα και εμπόδισαν την προσπάθεια να διοχετευτεί το δηλητήριο του εθνικισμού στους μικρούς μαθητές. Το σύνθημα φώναξαν, τελικά, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τριανδρίας, αποδεικνύοντας ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εθνικιστικής παρέμβασης. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται και από την περίπτωση των μαθητών Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης που παρέλασαν φωνάζοντας ό,τι και οι Λοκατζήδες: «Στους Μακεδόνες ρέει αίμα ελληνικό, στα Σκόπια δε θα δώσουμε το όνομα αυτό».

Στους Ευζώνους, όπου υποτίθεται πως κάποιοι γονείς και δάσκαλοι θα πήγαιναν τα παιδιά να παρελάσουν λόγω έλλειψης μαθητών στο χωριό, αποδείχτηκε πως άλλος ήταν ο στόχος. Πέρα από τις φραστικές ηλιθιότητες διαφόρων Σκοπιανοφάγων, επιχειρήθηκε και παρέλαση στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τα «τετραετή» φέρνουν ιδιώτες

Κάλεσμα αντίστασης στην πολιτική που επιδιώκει να απαξιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια και να προωθήσει τη χρηματοδότηση της ιδιωτικοοικονομικής τους λειτουργίας, εντάσσοντας σε αυτήν την κατεύθυνση και τα 4ετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, που αποτελούν κομβικό και στρατηγικό στόχο για την προώθηση του αντιδραστικού νόμου πλαισίου, απεύθυνε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Βασίλης Τσίκαρης αναφέρθηκε σε αυτά τα 4ετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα - η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το έχει ήδη καταρτίσει - που αποτελούν ουσιαστικά εκβιασμό των ιδρυμάτων προκειμένου όσα από αυτά τελικά χρηματοδοτηθούν να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο σπουδών στο κέρδος. «Τα πανεπιστήμια -είπε- που δε θα συντάξουν 4ετείς προγραμματισμούς και προγραμματικές συμφωνίες και που δε θα έχουν εφαρμόσει την αξιολόγηση, το σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων και μια σειρά άλλα θεσμοθετημένα μέτρα δε θα εγκρίνονται και συνεπώς δε θα χρηματοδοτούνται». Σχετικά με τους όρους πρόβλεψης και έγκρισης της χρηματοδότησης σημείωσε ότι αφορούν «το βασικό κόστος ακαδημαϊκής διδασκαλίας και πιστώσεις για το νέο προσωπικό». Υπογραμμίστηκε δε ότι «δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για σίτιση και συγγράμματα, για μεταπτυχιακά και έρευνα», οδηγώντας έτσι τα ιδρύματα να αναζητήσουν πόρους από άλλες πηγές (δίδακτρα, χορηγίες, ερευνητικά προγράμματα, επιχειρηματικές δραστηριότητες κ.ά.)

«Στόχος της κυβέρνησης, είπε, δεν είναι ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών. Στόχος είναι να αλλάξει τη χρηματοδοτική πολιτική στην ανώτατη εκπαίδευση προωθώντας την επιδότηση του φοιτητή, διαμορφώνοντας όρους και δημιουργώντας προϋποθέσεις κρατικής χρηματοδότησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ