ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Εκβιάζει η Ουάσιγκτον
  • Με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η αμερικανική διπλωματία πιέζει Αθήνα και Σκόπια να «κλείσουν» την εκκρεμότητα της ονομασίας
  • «Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις» ζητά η Αθήνα προκειμένου να μην ασκήσει «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Πιέζουν και εκβιάζουν οι Αμερικανοί, προκειμένου να πετύχουν τη διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ώστε να ολοκληρώσουν το σχέδιο για τη ΝΑΤΟποίηση της περιοχής με την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι αμερικανικές πιέσεις κλιμακώνονται και ασκούνται και προς τις δύο χώρες, καθώς στόχος της Ουάσιγκτον είναι, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 του Απρίλη στο Βουκουρέστι, να ανοίξει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ.

Ενας από τους μοχλούς της αμερικανικής πίεσης είναι και η διαδικασία διαμεσολάβησης υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος την περασμένη Τρίτη παρέδωσε στους εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων, πρέσβεις Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, τη νέα του πρόταση. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η πρόταση, η οποία είναι αποτέλεσμα των οδηγιών που ο διαμεσολαβητής έλαβε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, προωθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας -Σκόπια. Με αυτή την ονομασία, σύμφωνα με την πρόταση, η ΠΓΔΜ θα αναγνωριστεί από την Ελλάδα και θα διαμορφώνει τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς.

O Μ. Νίμιτς, μετά τις συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, δήλωσε ότι η πρότασή του αποτελεί «ένα δίκαιο συμβιβασμό», σημειώνοντας ότι ο ίδιος δε θέτει χρονοδιαγράμματα, αλλά, όπως είπε, «ο χρόνος έχει τη σημασία του».

Ο ειδικός διαμεσολαβητής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια για τη λύση του προβλήματος, ομολογώντας ότι «οι διαφορές παραμένουν» μεταξύ των δύο πλευρών και ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν πως η λύση του προβλήματος θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα εγγυήσεων διευκρίνισε ότι «περιλαμβάνονται στην πρόταση για τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας».

Ο Λευκός Οίκος

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει υπόψη του κάποιον άλλον τρόπο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, τόνισε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για την επίτευξη συμφωνίας πριν πάμε στο Βουκουρέστι, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, αν χρειαστεί όλος ο χρόνος έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τότε η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί εκεί, όμως σίγουρα ο Πρόεδρος πιστεύει ότι θα έπρεπε να μπορούν να διευθετήσουν το θέμα».

Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί από το ΝΑΤΟ κάποιου είδους παράταση τριών έως έξι μηνών για την ένταξη της ΠΓΔΜ, στην περίπτωση που οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αποτύχουν, απάντησε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις εργασίες να συνεχιστούν, συμπληρώνοντας ότι ο παράγων χρόνος συνιστά μοχλό πίεσης και ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα

Η πρόταση Νίμιτς προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα, καθώς τόσο η προτεινόμενη ονομασία, όσο, κυρίως, η λογική της «διπλής ονομασίας» στην οποία κινείται βρίσκονται έξω από το πλαίσιο των δυνατοτήτων για συμβιβασμό που δημόσια είχε περιγράψει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Η πρώτη αντίδραση διατυπώθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, ο οποίος σημείωσε: «Η πρόταση αξιολογείται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και επανέλαβε ότι η θέση της Αθήνας είναι σταθερή: Εάν δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, η Ελλάδα δε θα συναινέσει στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ για είσοδο της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Σε ερώτηση εάν πρόκειται για την τελική πρόταση Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται, τέλος, ότι η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, θα συναντηθεί με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ, Αντ. Μιλόσοσκι, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Σλοβενία, στις 28-29 του Μάρτη.

Δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών

Eurokinissi

Τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Η Αλ. Παπαρήγα - που συνοδευόταν από τον Ορ. Κολοζώφ - μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η εκτίμησή μας είναι ότι παρά τις αποχρώσεις στις τοποθετήσεις του διαμεσολαβητή, πότε έτσι τη μια φορά πότε την άλλη, δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα. Επομένως παραμένει ανοιχτό. Αυτό που εμείς πιστεύουμε είναι ότι πρέπει να αναζητηθεί μια ονομασία που, περιέχοντας τον όρο Μακεδονία ή Μακεδονικός, να διασφαλίζει ότι είναι αποκλειστικά όρος γεωγραφικός και βεβαίως ακολουθείται κι από τις άλλες παραμέτρους που είναι η κατάργηση των αλυτρωτικών διατάξεων εκεί που υπάρχουν, στο Σύνταγμα, διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Αυτά για μας είναι αρκετά ισχυρά στοιχεία σε σύγκριση με την α΄ ή τη β΄ διατύπωση του ονόματος. Πάντως ουσιαστικά δε φαίνεται να υπάρχει ακόμα εξέλιξη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι η νέα πρόταση μάς γυρίζει πίσω, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: «Σας είπα, αν δει κανείς τις διαδοχικές προτάσεις του διαμεσολαβητή, πότε είναι φαινομενικά προς τη μία πλευρά πότε προς την άλλη. Το πρόβλημα όμως έχει την καρδιά του, αν δε λυθεί η καρδιά του, δεν μπορούμε να μένουμε στην τυπική πλευρά των διατυπώσεων».

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Μνημόσυνο για τον Νίκο Μπελογιάννη

Με τη συμπλήρωση 56 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, τιμώντας τη δράση του, η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Κοκκινιάς της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτικό μνημόσυνο τη Δευτέρα 31 Μάρτη 2008 στις 5μ.μ. στο Γ' Νεκροταφείο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στα Κατεχόμενα ο Μπουγιούκανιντ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο πραγματοποιεί από χτες ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιντ, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ... Ο Τούρκος στρατηγός θα έχει συναντήσεις με το σύνολο της ηγεσίας του ψευδοκράτους, ενώ όπως υποστήριξε κατά την άφιξή του στο νησί, υπεραμυνόμενος της κατοχής, ο τουρκικός στρατός «βρίσκεται στην Κύπρο για την ειρήνη και μέχρι να διασφαλιστεί η μόνιμη και δίκαιη ειρήνη αυτό το ιερό καθήκον, θα πρέπει να συνεχιστεί».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Μ. Ταλάτ, που ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός «βρίσκεται στην Κύπρο με βάση τις συμφωνίες εγγυήσεων του 1960. Μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη και δίκαιη λύση - πρόσθεσε - ο στρατός θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο τουρκικός στρατός διασφαλίζει την ασφάλεια στο νησί και λόγω της παρουσίας του δεν παρατηρήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι τώρα», επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως εντολοδόχου της Αγκυρας.

Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της, εξέφρασε την καταδίκη, διαμαρτυρία και λύπη της για την παράνομη επίσκεψη του Γ. Μπουγιούκανιντ στα Κατεχόμενα, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή η εξέλιξη δε βοηθά καθόλου στην εξυπηρέτηση της προοπτικής λύσης του Κυπριακού, καθώς αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε η αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, από την Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ, προκειμένου να ανοίξει ακόμα ένα οδόφραγμα, για τη διέλευση του κόσμου. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί η διάνοιξη, ενώ ο Γιώργος Ιακώβου, Επίτροπος Προεδρίας, παραδέχτηκε την ύπαρξη εμπλοκής στο θέμα, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύσταση των έξι ομάδων εργασίας και των επτά τεχνικών επιτροπών, που θα προετοιμάσουν το έδαφος του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για τη λύση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ