ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση εντυπώσεων χωρίς όφελος για τους εργαζόμενους
  • Καυτηρίασαν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αλλά και τον ανούσιο ανταγωνισμό ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές του ΚΚΕ
  • Το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας

Ο λαός και οι εργαζόμενοι θα αναρωτιούνται για το εάν έχουν να ωφεληθούν κάτι από τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, υπογραμμίζοντας: «Αν για παράδειγμα 170 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ΚΑΖΗ στην Εθνική Οδό που είναι απλήρωτοι επί 14 μήνες έχουν να ωφεληθούν κάτι από την κουβέντα και το αποτέλεσμα της συζήτησης. Αν οι πυρόπληκτοι ή οι κτηνοτρόφοι της χώρας ή οι κάτοικοι του Μαντουδίου, που αγωνίζονται και αγωνιούν για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής τους, έχουν να ωφεληθούν οτιδήποτε από αυτή τη συζήτηση».

Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι για το ΚΚΕ «πρόκειται για μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού που, επί της ουσίας, δεν έχει σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της λαϊκής οικογένειας». Εμείς, τόνισε, θα ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, αλλά πρέπει οι εργαζόμενοι να τραβήξουν το παραβάν και να δουν τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, διαπιστώνοντας ότι ο δικομματισμός αντιμετωπίζει προβλήματα, επιχειρούν να παίξουν πάλι το πινγκ-πονγκ, προκειμένου να συγκεντρώσουν δυνάμεις μέσα από μια αντιπαράθεση χωρίς ουσία.

Εάν, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ήθελε πραγματικά το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει μια πολιτική ενάντια στη ΝΔ επί της ουσίας θα πρότεινε στα στελέχη του στο συνδικαλιστικό χώρο «να ψηφίσουν υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα προτείνει το ΠΑΜΕ για κλιμάκωση του αγώνα και συνέχιση της δράσης και της αντίστασης απέναντι σε αυτήν την πολιτική».

Ολοι οι κλάδοι της αγροτικής οικονομίας παρουσιάζουν προβλήματα

Στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης, τονίζοντας σκωπτικά ότι «ευτυχισμένο αγρότη - εκτός από τους μεγαλοαγρότες - έχω να συναντήσω πολλά χρόνια εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια». Ολοι οι κλάδοι, συνέχισε, της αγροτικής οικονομίας παρουσιάζουν προβλήματα: Ο γεωργός, ο ψαράς, ο κτηνοτρόφος αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα που ξεκινάνε από τη διάθεση της παραγωγής με τις τιμές που παίρνει και φθάνουν μέχρι την ακρίβεια και το κόστος ζωής.

Οι ευθύνες για την κατάσταση, τόνισε ο Σ. Σκοπελίτης, είναι τεράστιες για τα κόμματα του δικομματισμού, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μεγάλο μερίδιο αναλογεί και στις γαλαζοπράσινες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Το μόνο σίγουρο, κατέληξε, είναι ότι στα πλαίσια της ακολουθούμενης πολιτικής η κατάσταση στον αγροτικό χώρο θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Πληρωμένη απάντηση στη διαστρέβλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κ. Αλυσανδράκης στην ομιλία του απάντησε στην επίθεση που έκανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης κατά του ΚΚΕ, ενοχλημένος για την εκτίμηση του Κόμματος ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται ανούσια μεταξύ τους για τις εντυπώσεις. Επικαλέστηκε ανύπαρκτη φράση (σόου η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) από την ομιλία του Γ. Μαυρίκου για να πει ότι, όπως ο Α. Αλαβάνος για το Ασφαλιστικό, έτσι και η Α. Παπαρήγα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Οσο δε για τη συμμετοχή του ΣΥΝ στη ΓΣΕΕ ο Γ. Δραγασάκης την παρομοίασε με τη συμμετοχή του ΚΚΕ στη Βουλή που είναι αστικός θεσμός και είπε ότι η κριτική κατά του ΣΥΝ είναι «απολίτικη»!

Ο Κ. Αλυσανδράκης κατήγγειλε τη διαστρέβλωση της ομιλίας του Γ. Μαυρίκου και υπενθύμισε στον Γ. Δραγασάκη ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι το 1992 όλα τα άλλα κόμματα για το Σκοπιανό σύρθηκαν κάτω από τα ράσα των παπάδων και ότι οι ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν κατά κόρον τον ΣΥΝ, εκτιμήσεις που δεν προκάλεσαν την ενόχληση του Γ. Δραγασάκη. Χαρακτηρίσαμε, είπε, την κίνηση του ΣΥΝ ως κίνηση εντυπωσιασμού γιατί έγινε ταυτόχρονα με την πρότασή του για δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό. Το πρόβλημα, είπε, είναι χρόνιο και θα μπορούσε η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει σε ανύποπτο χρόνο και ως εκ τούτου η επίσκεψη αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις κατά καιρούς επισκέψεις του ΚΚΕ στον Πρόεδρο για σοβαρά ζητήματα.

Ο Κ. Αλυσανδράκης κατήγγειλε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΕΒ και πρότεινε στους εργαζόμενους να επενδύσουν το ένα ευρώ της αύξησης στην αγορά του «Ριζοσπάστη». Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΝ συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από συνδικάτα, ενώ είναι γνωστή η συνεργασία του σε δήμους σε αρκετές περιοχές της χώρας.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Συνεχίζετε στις νομοθετικές ράγες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει αταλάντευτα τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις (καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) και το ΚΚΕ έχει δώσει την απάντησή του στους δρόμους και έτσι θα συνεχίσει, τόνισε στην παρέμβασή του στη χτεσινή συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Σπ. Χαλβατζής. Υπενθύμισε ότι λίγο μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου οι βιομήχανοι έσπευσαν να υποβάλουν νέα αιτήματα, όπως η άρση των περιορισμών στις απολύσεις και η κατάργηση της πενθήμερης εργασίας στο δημόσιο.

Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, κινείται πάνω στις ράγες που τοποθέτησε η νομοθεσία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και για αυτό ο λαός και η νεολαία πρέπει να συνεχίσουν τους αγώνες στους δρόμους για να ανακόψουν αυτή την πορεία. Σχετικά με τη σημερινή συγκυρία, ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι δεν έχει καμία ουσία ο ανταγωνισμός εντυπώσεων στον οποίο επιδίδονται το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού και τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν ένα πρόγραμμα ριζικής αντίθεσης στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στην ολιγαρχία. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψε τη συλλογική σύμβαση της ντροπής με αυξήσεις ενός ευρώ την ημέρα και πρόσθεσε ότι εάν κάποιος δε λέει όχι στα βάθρα της αντιλαϊκής πολιτικής τότε είναι δευτερεύον ζήτημα η αντίθεση στα μερεμέτια.

Ο Σπ. Χαλβατζής, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται από τον ΣΥΝ για τη γενιά των 600 ευρώ και της μερικής απασχόλησης, τον κάλεσε να απαντήσει ποιοι είναι αυτοί που εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές στους δήμους και τις νομαρχίες. Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις είναι αυτό που ξεκίνησε το ξεπούλημα του ΟΤΕ, τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ξεπούλημα των λιμανιών και εισήγαγε τον όρο απασχολήσιμος».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρότυπό του το κυβερνητικό έργο του ΠΑΣΟΚ

Ενοχλημένος από την αποκάλυψη - που είναι πλέον και κοινή πεποίθηση - ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση, αφού στα σοβαρά ζητήματα έχει ίδια πολιτική με τη ΝΔ, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ετσι ισχυρίστηκε, απευθυνόμενος «στην άλλη αριστερά» ότι η εύκολη ισοπέδωση των πάντων, εάν πλήττει επιφανειακά το ΠΑΣΟΚ, υπονομεύει βαθύτερα την ενότητα και την αυτοπεποίθηση του λαϊκού κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα του ως την εναλλακτική λύση στη σημερινή διακυβέρνηση. Ομως, ως πρότυπο εμφάνισε το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έστρωσαν το έδαφος στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία άλλωστε συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Με ανέξοδα λόγια εμφανίστηκε να νοιάζεται για τη γενιά των 600 ευρώ και της μερικής απασχόλησης, μια μόλις μέρα μετά τη συνυπογραφή από το ΠΑΣΟΚ της επαίσχυντης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΓΣΕΕ που δίνει αύξηση ένα ευρώ την ημέρα.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που άνοιξαν τον δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ πολιτική για την οποία δεν έχουν κάνει αυτοκριτική, χτες απηύθυνε προειδοποίηση στους υποψήφιους αγοραστές «να ξεχάσουν τις ΔΕΚΟ, τα λιμάνια, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ».

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Ισορροπία Γερμανών - ΟΤΕ!

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο ξεπούλημα του ΟΤΕ στους Γερμανούς, είπε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την «Deutsche Telekom» «είναι ευπρόσδεκτη και συμβατή με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ». Είπε ότι ξεκινούν διαδικασίες για την υπογραφή «συμφωνίας μετόχων» και στο πλαίσιο των συνομιλιών θα καθοριστούν και ζητήματα όπως η διοίκηση του οργανισμού και η μετοχική σύνθεση του. «Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια ισορροπία του ΟΤΕ και των Γερμανών για τα δύο αυτά θέματα» ανέφερε.

Συνοδοιπορία που γεννά αυταπάτες

Να εμφανίσει το ΚΚΕ ως διασπαστή του λαϊκού κινήματος επιχείρησε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, η παράταξη του οποίου ως γνωστόν συμπορεύεται με την ΠΑΣΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ελαβε όμως την ξεκάθαρη απάντηση από τον Σπ. Χαλβατζή.

Εμείς, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δε διασπάμε το λαϊκό κίνημα, αλλά δεν αφήνουμε στην άκρη την ιδεολογική διαπάλη. Δεν μπορούμε, όμως, να συμπορευόμαστε και να φωνάζουμε συνθήματα υπέρ ενός νόμου τον οποίο δε θέλουμε, όπως είναι για παράδειγμα ο νόμος Ρέππα. Αυτού του είδους η συνοδοιπορία, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, δεν έφερε πουθενά θετικά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα καλλιέργησε πολλές αυταπάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ