ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ξεκινά νέος γύρος «μεταρρυθμίσεων»
  • Νέα αντιλαϊκή επίθεση με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις ανατροπές στην Παιδεία και την Υγεία, την προώθηση του «Καποδίστρια 2», προανήγγειλε από την ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός
  • Αξιοποιεί την όξυνση της δικομματικής κόντρας για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα

«Νέο γύρο» αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων προανήγγειλε επίσημα ο Κ. Καραμανλής, κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα.

Προκειμένου να διευκολύνει τη γρήγορη προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» η κυβέρνηση αξιοποιεί αφενός την όξυνση του δικομματικού καυγά και αφετέρου την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ακριβώς γι' αυτό ο πρωθυπουργός μπήκε πρόθυμα και δυνατά στη δικομματική κόντρα ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ φανερή ήταν η προσπάθειά του να «εξαργυρώσει» την τάχα «περήφανη» στάση του στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκειμένου να περάσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος.

«Είμαστε τώρα στο ξεκίνημα ενός αποφασιστικού κύκλου μεγάλων μεταρρυθμίσεων», τόνισε χτες ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών σχεδίων για το επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια παρουσίασε τον «κατάλογο» με τις «μεταρρυθμίσεις» που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Συγκεκριμένα:

-- Η εφαρμογή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «μεταρρύθμισης που οδηγεί σε ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα», ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την απόφασή του «να προχωρήσει η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος».

-- Ανατροπές στην Παιδεία. «Δίνουμε μόνιμη προτεραιότητα στη συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», είπε, και στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε ως προτεραιότητες την εφαρμογή «χωρίς αναβολές» του νόμου - πλαισίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την εφαρμογή του σχεδίου για «το Σχολείο του Μέλλοντος», ενώ προετοιμάζεται σε βάθος χρόνου η εφαρμογή ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

-- «Αναμόρφωση» στην Υγεία. Στις προτεραιότητες της νέας τετραετίας ανέδειξε τις «αλλαγές» στο ΕΣΥ, την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την εμπέδωση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του Συστήματος Υγείας, δίχως να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος.

-- Ιδιωτικοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων, ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», κατασκευή ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων, προώθηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να αναφερθεί στον ΟΤΕ, γεγονός που δεν είναι άσχετο με τις ενδοκυβερνητικές και επιχειρηματικές αντιδράσεις για το ξεπούλημά του στους Γερμανούς.

-- «Καποδίστριας 2». Ο Κ. Καραμανλής εμφάνισε ως «δεδομένη» την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει μέσα στο χρόνο «η μεγάλη μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας», επισημαίνοντας ότι για το σκοπό αυτό αναπτύσσεται διάλογος και στενή συνεργασία με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι στους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής θητείας «άνοιξε ο δρόμος για τολμηρές μεταρρυθμίσεις», ενώ απέδωσε τυχόν καθυστερήσεις στην αντιπολίτευση γιατί «σε εκείνη την κρίσιμη καμπή για την πορεία της χώρας μας ξέσπασε μια απερίγραπτη θύελλα σκιών, φημολογιών, διαδόσεων, αφορισμών, υπερβολών», υπαινισσόμενος την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Παιχνίδια εντυπώσεων

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός μπήκε δυνατά στη δικομματική κόντρα, ανεβάζοντας τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με το ΣΥΡΙΖΑ. Αφού ξεκαθάρισε ότι η πρόταση δυσπιστίας «δεν αλλάζει το σχεδιασμό» της κυβέρνησης, προχώρησε στην αντεπίθεση. Υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής είναι «ένα ακόμη παιχνίδι στον ανταγωνισμό πυροτεχνημάτων, που έχει ξεσπάσει στον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης», κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «προσπαθεί απλώς να υπερκεράσει το ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπολιτευτική υπερβολή, σε μηδενισμό, σε αντιδραστικότητα». Στο παιχνίδι εντυπώσεων συμπεριέλαβε και την πρόταση για δημοψήφισμα αλλά προσπάθησε να ακυρώσει γενικότερα το δημοψήφισμα ως τρόπο έκφρασης του λαού, ισχυριζόμενος ότι «δεν θα γινόταν καμία σημαντική μεταρρύθμιση εάν κάθε φορά χρειαζόταν δημοψήφισμα»!

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Ζ. ΜΠΑΡΟΖΟ
Συνάντηση «εφ' όλης της ύλης»

Εφ' όλης της ύλης ήταν η συνάντηση που είχαν χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής και Ζοζέ Μπαρόζο. Από τις δηλώσεις που έγιναν αργότερα από τους δύο άντρες, που δε δέχτηκαν ερωτήσεις, προκύπτει ότι συζητήθηκε η διαδικασία επικύρωσης της νέας συνθήκης της Λισαβόνας, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα κυρωθεί από τη Βουλή. Επίσης, συζητήθηκαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να εκφράζει τον προβληματισμό του για «θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή» και να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο του Κοσσόβου όσο και της Σερβίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Κ. Καραμανλή πολύτιμο σύμβουλο της ΕΕ για τα θέματα των Βαλκανίων. Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλή έθεσε το θέμα της λήψης μέτρων ενάντια στους μετανάστες, επικαλούμενος τις «πιέσεις που δέχεται η χώρα από λαθρομετανάστευση»...

Στη συνάντηση θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκαν η ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και του ΟΤΕ, αλλά και η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Ο Ζ. Μπαρόζο βρίσκεται στην Αθήνα για την 4η Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης...

Εκδηλώσεις για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ συζητούν αυτή την περίοδο Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, διοργανώνοντας συσκέψεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές σε φίλους του Κόμματος, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται και θέλει να ανιχνεύσει ένα διαφορετικό δρόμο, να ακούσει τι προτείνει το ΚΚΕ, να καταθέσει τις σκέψεις του. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ., στην Κασσανδρία (Βάλτα, αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) Χαλκιδικής, θα μιλήσει ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Κερατέας στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Απ. Παμφίλης, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ., στη Μηχανιώνα (αίθουσα ΚΑΠΗ) Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Α. Τζέκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Ηλ. Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 30/3

-- Στις 11 π.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας. Θα μιλήσει ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στο Χορτιάτη (Κοινοτική αίθουσα) Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο του Χολαργού (τέρμα Περικλέους). Θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορωπίου με ομιλητή τον Γ. Μπιθυμήτρη, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στο Στίβο Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Γ. Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο στέκι νεολαίας του Δήμου Νάουσας, θα μιλήσει ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πολυκάστρου Κιλκίς. Θα μιλήσει ο Γ. Νοτάκης, εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 31/3

-- Στις 8.30 μ.μ. από τη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, στο «ΦΡΟΥΡΙΟ». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Από την ΚΟΒ Αρκαλοχωρίου της Επιτροπής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, στην αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου με κεντρικό ομιλητή τον Δ. Βρύσαλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Εγκαίνια στη «Σύγχρονη Εποχή»

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου, όμορφου και λειτουργικού χώρου του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3) πραγματοποιούνται την Τετάρτη, 2 Απρίλη 2008, στις 7.30 το απόγευμα.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 31/03.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

-- 11 π.μ.: Συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-- 12 μ.: Συνάντηση με το Πρυτανικό Συμβούλιο.

-- 12.30 μ.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο «Δάκαρη» της Φιλοσοφικής, με θέμα: «Προσαρμογή ή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού; Η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».

Η Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Την Κυριακή 30/3, στις 12.30 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «ΖΟΟΜ σε πρόσωπα και γεγονότα» της ΝΕΤ, στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ