ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Φραστική σκλήρυνση από κυβέρνηση

Σκόπιμα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχοντας στραμμένο το βλέμμα περισσότερο προς το εσωτερικό της χώρας παρά «προς τα έξω».

Σε μια εμφανή προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» προαναγγέλλοντας μια «περήφανη» στάση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κινούμενος όμως την ίδια στιγμή μέσα στο πλαίσιο, στους όρους και τις διαδικασίες που θέτουν οι ΗΠΑ, που βρίσκονται πίσω από την αδιαλλαξία της ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην άμεση εμπλοκή των Αμερικανών στις διαπραγματεύσεις, ενώ προσπάθησε να συγκαλύψει τον αιφνιδιασμό και τη «δυσάρεστη έκπληξη» που επιφύλαξαν στην ελληνική κυβέρνηση με την τελευταία πρόταση Νίμιτς.

Μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι με την τελευταία πρόταση του Μ. Νίμιτς «απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αλλά ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τους «συμμάχους» και περισσότερο να το ακούσει το εσωτερικό ακροατήριο, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα».

Για πολλοστή φορά επανέλαβε ότι «χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση δεν μπορεί να ανοίξει για το γειτονικό κράτος ο δρόμος για το ΝΑΤΟ», ενώ περιέγραψε το περιεχόμενο της λύσης που επιδιώκει η κυβέρνηση στη βάση «μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας». Οπως είπε, «δεν μπορεί να είναι λύση ψευδεπίγραφη», αλλά «χρειάζεται λύση ξεκάθαρη, πρακτική, σφαιρική, εφαρμόσιμη σε όλες τις πτυχές της. Λύση που να ισχύει έναντι όλων. Λύση για όλες τις χρήσεις». Αποσαφήνισε επίσης ότι «δεν επαρκούν απλές δηλώσεις συμφωνίας. Απαιτείται λύση που δε θα επιτρέπει ούτε παρασπονδίες, ούτε υπαναχωρήσεις. Λύση με την επικύρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ντ. Μπακογιάννη υπερασπίστηκε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης λέγοντας ότι «χρησιμοποιήσαμε επιχειρήματα που βασίζονται στη σύγχρονη διεθνή πολιτική» και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση απευθύνθηκε στους διεθνείς συνομιλητές «με όρους σταθερότητας, με όρους περιφερειακής συνεργασίας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει «ενσωματώσει» τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση Νίμιτς είπε ότι «απέχει από αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί λύση κοινώς αποδεκτή» και ανέφερε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει απαντήσει για τα σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν ή αυτά που χρήζουν αποσαφηνίσεων.

Η στάση των Σκοπίων

Την ίδια ώρα μερίδα του Τύπου των Σκοπίων αναφέρει ότι και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στην τελευταία πρόταση για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» γράφει ότι διέρρευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για την εξέταση της πρότασης του κ. Νίμιτς, «διάκειται αρνητικά» απέναντι σε αυτήν.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση ή τοποθέτηση από τα επίσημα Σκόπια για την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Τουρκίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιφύλαξη για τις προθέσεις της Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας, «η τουρκική ηγεσία δε μας έχει πείσει ότι όντως ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε», ενώ αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επισήμανε ως στόχο την εξεύρεση τρόπων αλληλοκατανόησης των δύο πλευρών, γεγονός που «θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την τουρκική ηγεσία».

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Ταλάτ, ανοίγει ο δρόμος, ωστόσο δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί κατά πόσο αυτός «ο δρόμος θα γίνει στο τέλος της ημέρας λεωφόρος για να φτάσουμε στη λύτρωση ολόκληρου του τόπου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εκείνο που θέλω να εγγυηθώ είναι ότι από δικής μας πλευράς θα γίνει κάθε προσπάθεια, πάντοτε υπερασπιζόμενοι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, με ευελιξία σίγουρα, αλλά και με κατανόηση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε την κατανόηση και της άλλης πλευράς, του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή κοινότητα».

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Μνημόσυνο για τον Νίκο Μπελογιάννη

Με τη συμπλήρωση 56 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, τιμώντας τη δράση του, η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Κοκκινιάς της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτικό μνημόσυνο τη Δευτέρα 31 Μάρτη 2008 στις 5μ.μ. στο Γ' Νεκροταφείο.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.

Εκδήλωση Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών

Σε πολιτικο - καλλιτεχνική εκδήλωση, τη Δευτέρα, 31 Μάρτη στο θέατρο «Ορφέας», (Πανεπιστημίου 38 και Ιπποκράτους), ώρα 8.30μ.μ., καλεί η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας των μελών του ΑΚΕΛ, Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στις 6 μ.μ. στα εμπορικά καταστήματα των Πετραλώνων.

-- Σήμερα Παρασκευή η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά θα περιοδεύσει στις 9.30 π.μ. στο 73ο Δημοτικό Σχολείο στα Πετράλωνα.

-- Την Πέμπτη 3/4 στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους της Β' ΕΚΠΑ η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 4/4 στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους στο Βυζαντινό Μουσείο η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

-- Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 28 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Κοζάνης.

-- Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, αύριο Σάββατο 29 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πρέβεζα city». Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης εν αποστρατεία και μέλος της ΚΕΘΑ.

-- Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια πραγματοποιούν η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, αύριο Σάββατο 29 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Αρτας την Κυριακή 30 Μάρτη και ώρα 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Κρόνος», με ομιλήτρια την Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «Βαλκάνια - ΝΑΤΟ - Αιγαίο» πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης τη Δευτέρα 31 Μάρτη και ώρα 6.30 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, με ομιλήτρια την δημοσιογράφο Αννα Μπαλή.

-- Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας και άλλοι τοπικοί φορείς την Τετάρτη 2 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 123ου Δημοτικού Σχολείου (Βαθυκλέους και Ιλιάδος - πλατεία Πλυτά), με ομιλητή τον Γρηγόρη Πετρόπουλο, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ