ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Το εργατικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στους εργαζόμενους του εργοταξίου της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Ρωμανού, στην Πύλο

«Μας αρέσει να σας αποκαλούμε συντρόφους γιατί το ΚΚΕ στο καταστατικό του και στα κείμενά του αναφέρει ότι είναι κόμμα της εργατικής τάξης, κι όταν λέμε εργατική τάξη εμείς εννοούμε όλους, δηλαδή, και τους Ελληνες και τους μετανάστες. Δεν υπάρχει για εμάς καμιά διαφορά», τόνισε εξαρχής η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στους εργαζόμενους του εργοταξίου της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Ρωμανού, στην Πύλο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της περιοδείας.

«Σκληρή ταξική εκμετάλλευση»

«Ξέρω πολύ καλά», συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ότι δουλεύετε για να φτιαχτούν ξενοδοχειακές μονάδες που βεβαίως θα φιλοξενούν τους τουρίστες, θα φιλοξενούν τους παίχτες του γκολφ και γενικά θα φιλοξενούν ανθρώπους που είναι πολύ μακριά από την εισοδηματική σας ικανότητα. Σκεφτείτε τι εισόδημα έχετε εσείς, τι ασφάλεια έχετε στη ζωή σας και αν θα μπορούσατε ποτέ να διανοηθείτε, αν θα μπορούσατε να κάνετε διακοπές, ας πούμε, σε τέτοια ξενοδοχεία, με γήπεδα γκολφ κι άλλου τέτοιου είδους γήπεδα.

Μέσα από την ίδια τη δουλειά σας, αυτή που κάνετε, μπορεί να συνειδητοποιήσετε το εξής πράγμα: Οτι υπάρχει σκληρή ταξική εκμετάλλευση, ότι υπάρχει μια πλουτοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που μπορεί να ζει πολυτελώς όλο το χρόνο και όχι μόνο στις διακοπές, ενώ εσείς που παράγετε όλα αυτά που γίνονται εδώ - και χωρίς εσάς δε θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις - εσείς δεν έχετε ούτε το εισόδημα, στην ουσία ούτε το δικαίωμα, ούτε και την πολυτέλεια. Καταντάει πολυτέλεια να ζείτε με ασφάλεια, να κάνετε διακοπές, να έχετε ελεύθερο χρόνο».

Πρέπει να αντεπιτεθεί το εργατικό κίνημα

Και η Αλ. Παπαρήγα συνέχισε: «Το ΚΚΕ δουλεύει σε δύο ταμπλό, να το πω έτσι, ταυτόχρονα. Πρώτα παλεύει σε κάθε χώρο, όπου μπορεί να γίνει, για να επιλύονται τα προβλήματα του συγκεκριμένου χώρου, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μεγαλύτερα μεροκάματα, Ασφάλιση, Υγεία, για Παιδεία. Να μειώσουμε όλα εκείνα τα εμπόδια των προηγούμενων κυβερνήσεων και να έχουμε νέες κατακτήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε ήδη ανοίξει μια συζήτηση, πριν από όλα με την εργατική τάξη, για τη διέξοδο, γιατί το θέμα είναι πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν αρκεί να παλεύεις. Περνάει ο ένας νόμος, περνάει ο άλλος. Χρειάζεται μια πραγματική αντίσταση σε αυτή την κατάσταση.

Και η πρότασή μας είναι η εξής: Πρέπει να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί πριν από όλα το εργατικό κίνημα. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να είναι γραμμένοι στα σωματεία και τα σωματεία να είναι ταξικά, όχι σαν αυτή τη σύμβαση που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ, ένα ευρώ τη μέρα αύξηση. Και την έκλεισε, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο μεγάλων παρατάξεων και την ανοχή, αν θέλετε, του ΣΥΝ που όλα τα χρόνια δεν κάνει ουσιαστική κριτική στη ΓΣΕΕ. Πρέπει λοιπόν το εργατικό κίνημα να ενισχυθεί, να στηρίξει τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με την αγροτιά, ό,τι έχει απομείνει, και τους μικρομαγαζάτορες. Υποστηρίζουμε τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου που θα έχει πολιτικό στόχο, την κατάκτηση της εξουσίας».

Αργά ή γρήγορα η σύγκρουση θα γίνει

Σε άλλο σημείο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Σας λέμε καθαρά. Δεν έχετε άλλη επιλογή παρά συμμαχία, συμπαράταξη και συσπείρωση με το ΚΚΕ. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο το κίνημα και των οικοδόμων και το γενικότερο θα μπορεί κάτι να αποσπά. Και το κυριότερο: Στρώνετε το δρόμο μιας εναλλακτικής πολιτικής λύσης. Η λύση δε θα φτιαχτεί με δημοσκοπήσεις και τα κανάλια της τηλεόρασης. Δε θα φτιαχτεί μέσα στη Βουλή. Εμείς υποστηρίζουμε το δρόμο της ρήξης, της σύγκρουσης. Αργά ή γρήγορα η σύγκρουση θα γίνει διότι θα αναγκάσουν την εργατική τάξη να τα χάσει όλα.

Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία μέσα από τη συσπείρωση, τη συμμαχία, τη μεθοδικότητα, την ανάπτυξη του αγώνα και την ενίσχυση του ΚΚΕ να παρεμποδίσουμε τα χειρότερα και, κυρίως, να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα εξουσία που δεν μπορεί παρά να είναι εργατική και λαϊκή. Ξέρετε τι είπα νωρίτερα στον κ. Κωνσταντακόπουλο; Αυτά τα φτιάχνετε εσείς, κάποτε θα γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία για να μπορούν να κάνουν διακοπές οι εργαζόμενοι. Εμείς δε θέλουμε να καταστραφεί».

Πιστεύουμε στο δίκιο σας

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Πιστεύουμε στο δίκιο σας και αυτό το δίκιο δεν πρόκειται να το ξεπουλήσουμε ποτέ. Να είσαστε απόλυτα σίγουροι. Το ΚΚΕ δε θα κάνει βήμα πίσω. Θα κάνει βήμα μπροστά για να διεκδικεί και να συμβάλλει στην ικανοποίηση όσο γίνεται περισσότερων αιτημάτων. Δε φοβόμαστε. Πιστεύουμε στο δίκιο σας και πιστεύουμε ότι αύριο η εργατική τάξη θα γίνει η δύναμη εκείνη που θα τα ανατρέψει όλα».

Νωρίτερα η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη του υπό κατασκευή τουριστικού υπερσυγκροτήματος, Β. Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος την ενημέρωσε για τα σχέδιά του στην περιοχή. Από την πλευρά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως όταν ήρθε το σχέδιο της ΠΟΤΑ στη Βουλή, το Κόμμα το καταψήφισε, και υπογράμμισε: «Ουδεμία ανάπτυξη θα φέρει στην περιοχή η υλοποίηση αυτής της επένδυσης, όσον αφορά τα συμφέροντα των μικρομεσαίων που ασχολούνται με τον επισιτισμό - τουρισμό, τη φτωχομεσαία αγροτιά, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της περιοχής».

Εχουν αφήσει τα ΤΕΙ στο περιθώριο

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους σπουδαστές στο ΤΕΙ Καλαμάτας

Σπουδαστές στο ΤΕΙ Καλαμάτας ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Σπουδαστές στο ΤΕΙ Καλαμάτας ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Εχει μεγάλη σημασία από την πλευρά του Κόμματος και της ΚΝΕ η συζήτηση με τα παιδιά που σπουδάζουν στα ΤΕΙ. Και το λέω αυτό για τον εξής λόγο. Γιατί τα ΤΕΙ είναι ο χώρος εκείνος που πριν από χρόνια δέχτηκε, θα το πω λαϊκά έτσι όπως το λέτε εσείς, "δούλεμα". Απένειμαν στα ΤΕΙ τον τίτλο της Ανωτατοποίησης, ενταγμένα στην ανώτατη εκπαίδευση, όμως στην πραγματικότητα, έχουν αφήσει τα ΤΕΙ στο περιθώριο και ιδιαίτερα τα περιφερειακά».

Με τα λόγια αυτά, η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδωσε το στίγμα της κατάστασης, που επικρατεί σήμερα στα ΤΕΙ. Και συνέχισε: «Οταν έγινε αυτός ο νόμος, εμείς είπαμε στους τότε σπουδαστές και σπουδάστριες: "παιδιά σας κοροϊδεύουνε". Για τον εξής λόγο: Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι μία, ενιαία. Δεν μπορεί να διαχωρίζεται η ανώτατη εκπαίδευση σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική. Δηλαδή, η τεχνολογία δεν έχει σχέση με την επιστήμη;».

Αναχρονιστικός διαχωρισμός

Σε άλλο σημείο η ομιλήτρια, επισήμανε πως «αυτός ο διαχωρισμός σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι αναχρονιστικός και τον έκαναν έτσι ακριβώς γιατί ήθελαν να έχουν πολλές ταχύτητες σε αυτό τον χώρο. Και τα ΤΕΙ στριμώχτηκαν ανάμεσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και - εκεί που υπήρχε αντιστοιχία ή έμοιαζε η επιστήμη - ανάμεσα στα διάφορα ΚΕΚ, ΙΕΚ, σε μια κατάρτιση που υπάρχει δημόσια και ιδιωτική».

«Το στρίμωγμα - συνέχισε - θα γίνει πιο μεγάλο στην πορεία, τα επόμενα χρόνια, όπου πια θα λειτουργήσουν αυτά τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ελεύθερα. Και θα επιχειρηθεί να γίνει ισοτίμηση των τρίχρονων σχολών με τις τετράχρονες και τις πεντάχρονες. Τους αρέσει - και όταν λέω τους αρέσει, μιλάω για επιχειρηματίες και για κόμματα ή και για οργανισμούς διεθνείς όπως η ΕΕ - να υπάρχει αυτό το αδιαβάθμητο. Αυτό το πράγμα το θέλουν έτσι, θολό. Τους αρέσει με πια έννοια. Πρώτα - πρώτα γιατί δυσκολεύονται να βάλουν μια τάξη, δεν μπορούν να βάλουν τάξη. Εδώ έρχεται όλη η λογική, η φιλοσοφία για να το πω που έχει το Κόμμα, που διαμορφώνει την πολιτική του πρόταση».

«Να δυναμώσει η "Πανσπουδαστική"»

Αναφορικά με τις φοιτητικές εκλογές, η Αλ. Παπαρήγα, επισήμανε: «Οταν λέμε να ενισχυθεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο κίνημα, σε ό,τι αφορά τη νεολαία του Κόμματος η ενίσχυσή της, είναι αυτονόητο, ότι αφορά και το κίνημα των σπουδαστών και μάλιστα εδώ στα ΤΕΙ».

Και συνέχισε, σημειώνοντας: «Να σας το πω καθαρά: Ποια παιδιά έρχονται, από ποιες οικογένειες; Εδώ πρέπει να δυναμώσει η "Πανσπουδαστική". Αν πάρω πανελλαδικά - ξέρω πώς είναι οι συσχετισμοί - είναι αδιανόητο, θα το πω καθαρά, να είναι πρώτη δύναμη η ΔΑΠ. Εγώ δεν έχω τίποτα με τα παιδιά της ΔΑΠ, μιλάω για τη γραμμή. Σας είπα, η ΝΔ έχει ταξική πολιτική και τα συνθήματά της, είναι οι "ευκαιρίες".

Είναι μια πολιτική επικίνδυνη, η οποία - βέβαια αντικειμενικά - οδηγεί, αν θέλετε, στον ατομισμό, στον προσωπικό ανταγωνισμό, στο "ο θάνατός σου, η ζωή μου". Και, πέρα από όλα τα άλλα, πολιτική που περιθωριοποιεί τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων».

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε: «Εχουμε δικαιωθεί στα θέματα της ανωτατοποίησης. Βεβαίως τα παιδιά δεν είναι τα ίδια τώρα. Εχουν ολοκληρώσει τις σπουδές κι έχουν φύγει και δε θυμούνται τι έγινε.

Οταν έγινε η ψευτοανωτατοποίηση βγήκε το Κόμμα και η ΚΝΕ και είπαμε στα παιδιά των ΤΕΙ ότι σας λένε ψέματα. Δε μας κατάλαβαν τότε. Μας έλεγαν τότε ότι είμαστε μισεροί και ότι είμαστε μηδενιστές, πως δεν καταλαβαίνουμε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα. Κι όμως, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Εμείς δεν πάμε με τα μάτια στην κάλπη. Οχι ότι δε μας ενδιαφέρει η κάλπη, μας ενδιαφέρει απολύτως. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ψέματα. Είπαμε ότι αυτό είναι ψευτοανωτατοποίηση, μας κατηγόρησαν, δεν το ψηφίσαμε».

«Δεν είμαστε έξω από τη ζωή και τους αγώνες»

«Και υπήρχαν τα παιδιά των ΤΕΙ, τότε - αν δεν κάνω λάθος - η "Πανσπουδαστική" μειώθηκε στα ΤΕΙ εκείνα τα χρόνια, γιατί πήραμε αυτή τη θέση. Τι να κάνουμε όμως παιδιά; Δεν μπορούμε να το παίξουμε αυτό που λέμε, μέσα στο σύστημα. Δε γίνεται, είμαστε έξω. Εξω από αυτό το σύστημα. Εξω, όμως, δεν είμαστε από τη ζωή και τους αγώνες», υπογράμμισε σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα.

Για να καταλήξει: «Οι συνάδελφοί σας τα προηγούμενα χρόνια που τέλειωσαν, βρήκαν δουλειά και πού πήγαν; Γιατί, τελειώνεις ένα επάγγελμα και θέλεις να πας εκεί. Σκεφτείτε τι τράβηξαν οι γονείς σας - φροντιστήρια κλπ. - για να μπείτε. Δε γίνεται να μην πάρετε υπόψη όλα αυτά τα κριτήρια στη μάχη των εκλογών. Γιατί συγχωρούνται αυτά στα κόμματα, που σε κατάντησαν να σπαταλάς τόσα λεφτά και μετά να μπαίνεις σε ένα ΤΕΙ ενώ ήθελες κάπου αλλού; Γράφεσαι σε μια σχολή και κοιτάς πού μπορείς να βρεις μια δουλειά. Δεν πας με βάση την κλίση σου, τα ενδιαφέροντά σου. Για σταθείτε βρε παιδιά. Αυτά δεν πρέπει να βρουν εκδίκηση;»...

Να συζητήσουμε την πρόταση εξουσίας

«Τώρα είναι η στιγμή να γίνει το μεγάλο βήμα χειραφέτησης του λαού από τους μονόδρομους, να συζητήσουμε την πρόταση εξουσίας, γιατί όταν έχεις πρόταση εξουσίας γίνεσαι πιο δυνατός. Οταν δεν έχεις πρόταση εξουσίας ανά πάσα στιγμή μπορούν να σε βάλουν στο χέρι. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Χειραφέτηση για να μην εγκλωβιστεί κανείς στα διάφορα σενάρια κινδυνολογίας για ασταθή κυβέρνηση κ.ά. Το πολιτικό σύστημα καλύτερα να τρέμει. Δεν μπορείς να περιορίσεις πια τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να βάλεις πλώρη για να την ανατρέψεις».

Αυτό τόνισε η Αλ. Παπαρήγα στη συγκέντρωση του Κόμματος που έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Νωρίτερα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κρατώντας το πανό των νέων της ΚΝΕ που έγραφε: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΣΚΑΡΕΜΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ», συμμετείχε στην προσυγκέντρωση και πορεία προς τη Νομαρχία όπου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους περαστικούς. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα: «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», δονούσαν την ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ κάνουν διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ τους

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη Μεσσηνία, όπου περιόδευσε χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ να κάνουν διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ τους, ποιος θα ξεγελάσει περισσότερο το λαό, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πραγματικά δεν πάει άλλο, πολύ περισσότερο που μετά το Ασφαλιστικό έρχονται και νέα μέτρα, με απολύσεις, με αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, κ.ά.

Το ΚΚΕ θα ξεκινήσει μια νέα πορεία στο λαό αυτή την περίοδο, όπου θα αναπτύξει και τις θέσεις του πάνω στα μεγάλα προβλήματα, στις διεκδικήσεις του σήμερα, αλλά και στην πολιτική πρόταση διεξόδου που έχει ανάγκη ο λαός, μακριά και πέρα από τους ψεύτικους ανταγωνισμούς και την ψεύτικη αντιπολίτευση που κάνουν στην άγρια πολιτική της ΝΔ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ