ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤ. ΚΑΒΑΖΟΓΛΟΥ - Κ. ΜΙΣΙΑΟΥΛΗΣ
«Αυτοί που άναψαν το φως στο σκοτάδι»

Εκδήλωση της «Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών»

«Ονειρεύτηκαν πως μπορεί να ζήσει κανείς όρθιος. Μας λείπουν γιατί ανάψανε το φως στο σκοτάδι». Ο λόγος για τους δύο ήρωες - σύμβολα της ενότητας της Κύπρου Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, και Κώστα Μισιαούλη, «τους ήρωες που κοίταξαν το θάνατο στα μάτια και τον αψήφησαν. Γιατί οι αγωνιστές μπορεί να δολοφονηθούν, οι ιδέες τους όμως δεν πεθαίνουν ποτέ», όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του σε εκδήλωση της «Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών» ο Ανδρος Κυπριανού, μέλος του ΠΓ και εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Στο κατάμεστο θέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε η χτεσινή εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας των δύο αγωνιστών, οι Κύπριοι φοιτητές - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - έδωσαν μήνυμα ότι αυτή η πατρίδα μπορεί να είναι ενωμένη με τις δύο κοινότητες αδελφωμένες με μοναδικό σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ, έξω οι ξένες δυνάμεις, έξω όλοι οι ιμπεριαλιστές από την Κύπρο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Ορέστη Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τους βουλευτές Χαράλαμπο Χαραλάμπους και Αχιλλέα Κανταρτζή. Το «παρών» έδωσε και η ΚΝΕ που εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και τον Ορέστη Παπαγιαννόπουλο, από τη Σπουδάζουσα, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Κύπριος πρέσβης, Γιώργος Γεωργής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αρίστος Αριστοτέλους, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ.

Οπως είπε στο χαιρετισμό του ο γραμματέας της «Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών» Αθήνας, Βάκης Χαραλάμπους, «περίσσεψαν ο πόνος και το αίμα σε αυτό το νησί. Είναι ώρα για δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σοβινισμό». Για να συμπληρώσει ο Ορ. Παπαγιαννόπουλος: «Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας δεν έχει χρώμα, φυλή ή εθνικότητα, αλλά τάξη, και αυτό το απέδειξαν με το θάνατό τους οι Καβάζογλου και Μισιαούλης».

Μήνυμα ενότητας στην εκδήλωση έστειλε και η Ενωση Τουρκοκυπρίων Φοιτητών τονίζοντας ότι «σήμερα είμαστε όλοι ενωμένοι για έναν κοινό σκοπό, την ενότητα της πατρίδας μας».

Ο Α. Κυπριανού στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας δε συμβιβάζεται με τα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και αναξιοκρατίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο, όπου θα αποκατασταθούν αρχές και ιδανικά. Ξέρουμε ότι υπάρχει η νεολαία που αγωνίζεται για τον κόσμο του σοσιαλισμού. Πρωτοπόρο και μαχητικό τμήμα αυτής της νεολαίας είστε εσείς. Σας συγχαίρω και σας καλώ να συνεχίσετε με όλες σας τις δυνάμεις τον αγώνα, αυτόν τον αγώνα που θα δώσουμε μαζί για να λάμψει ο ήλιος της δικαιοσύνης πάνω από το πολύπαθο νησί μας, την Κύπρο».

Καλώντας τους νέους της Κύπρου, που είναι το πιο αυθεντικό και αγνό τμήμα του κυπριακού λαού, να γίνουν πρωταγωνιστές στην προσπάθεια μιας βιώσιμης λύσης που θα βασίζεται στις αρχές της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με αμοιβαίο σεβασμό στα δικαιώματα και τις αξίες και των δύο κοινοτήτων, ο Α. Κυπριανού είπε χαρακτηριστικά: «Τιμώντας έμπρακτα τη θυσία των ακριβών μας συντρόφων Καβάζογλου και Μισιαούλη ας συνεχίσουμε την πάλη μέχρι την ευλογημένη εκείνη μέρα που θα μπορέσουμε να πάμε στους τάφους τους φρέσκα λουλούδια μαζί με το άγγελμα της λύτρωσης της Κύπρου». Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και κάλεσμα προς όλους τους Κύπριους φοιτητές στις εκλογές της ΕΚΕΦΕ στις 6 του Απρίλη να στηρίξουν τις δυνάμεις της «Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών».

ΝΙΚΑΙΑ - 18η ΕΙΡΗΝΟΔΡΟΜΙΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ειρήνη

Με τη μαζικότερη συμμετοχή όλων των τελευταίων χρόνων και με την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή το πρωί, η 18 Ειρηνοδρομία - Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης», που διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Νίκαιας και δεκάδες μαζικοί φορείς της πόλης, υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας.

Στις 10 το πρωί εκατοντάδες ειρηνοδρόμοι κάθε ηλικίας από 4 έως 80 και άνω ετών, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, συγκεντρώθηκαν στον ιερό χώρο της Μάνδρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς από όπου ξεκίνησε και κατέληξε η ειρηνοδρομία.

Στο χώρο δηλαδή που όπως τόνισε ο Γιώργος Θεοχάρης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς, πριν 64 χρόνια εκατοντάδες νέα παιδιά έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Σήμερα, υπογράμμισε, δίνουμε την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκαν.

Από την πλευρά του, ο Στέλιος Μπενετάτος αναφερόμενος στη θυσία που συμβολίζει ο συγκεκριμένος χώρος, τόνισε πως σήμερα παλεύουμε για την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο και θέλουμε να δείξουμε στα παιδιά πως όλα όσα κατακτήθηκαν, κατακτήθηκαν με αγώνες. Με αγώνες και εμείς θα συνεχίσουμε για έναν κόσμο ειρηνικό και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τόνισε.

ΓΟΥΒΑ
Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση

Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας και άλλοι τοπικοί φορείς αύριο, Τετάρτη 2 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 123ου Δημοτικού Σχολείου (Βαθυκλέους και Ιλιάδος - πλατεία Πλυτά), με ομιλητή τον Γρηγόρη Πετρόπουλο, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Εκδήλωση προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει η ΚΟΒ Γαζίου Ηρακλείου του ΚΚΕ αύριο Τετάρτη με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Γαζίου στις 7 το απόγευμα.

-- Την Πέμπτη στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους της Β΄ ΕΚΠΑ θα περιοδεύσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη στις 9 π.μ. ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφθεί την τεχνική βάση της Ο.Α. στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στις 10 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

-- Την Παρασκευή 4/4 στις 10 π.μ. στους εργαζόμενους στο Βυζαντινό Μουσείο θα περιοδεύσει η Εύα Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αδιαφανείς διαδικασίες

Αληθεύει ότι το υπουργείο Πολιτισμού σκέφτεται να στείλει αρχαιολογική αποστολή και στη Βαγδάτη μετά το Κουβέιτ; Και ότι αυτή τη φορά θα αποτελείται αποκλειστικά από συμβασιούχους; Οτι οι αποστολές θα συνεχιστούν και στο Αφγανιστάν; Πάλι μόνο με συμβασιούχους; Και μάλιστα θα είναι πολυπληθείς; Και ότι στη Βαγδάτη θα τους στείλουν να σκάψουν ακριβώς κάτω από το Αμπού Γκράιμπ όπου, σύμφωνα με Αμερικανούς πεζοναύτες - αρχαιολόγους, το αποχετευτικό του σύστημα ανάγεται στην ελληνιστική εποχή; Πάντως, έχει ξεσπάσει διαφωνία στους επιστημονικούς κύκλους του υπουργείου, αφού μερίδα των συμβούλων του υπουργού υποστηρίζει πως είναι πιο ενδιαφέρον να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τη Μοσούλη όπου σε συγκεκριμένο βάθος λέγεται ότι διατηρούνται τόπια από ατόφια υφάσματα μουσελίνα από τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα δε με αποκλειστικές πληροφορίες, οι συμβασιούχοι που θα συμμετέχουν σε αυτές τις καθαρά επιστημονικές αποστολές θα μονιμοποιούνται αυτόματα. Το ερώτημα είναι γιατί οι ιθύνοντες του υπουργείου αντί να κοινοποιήσουν με ανοιχτές διαδικασίες αυτές τις αποστολές, έτσι που να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμβασιούχοι, διατηρούν καθεστώς αδιαφάνειας ώστε τα πλεονεκτήματα να τα καρπωθούν αυστηρά οι ημέτεροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ