ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Δύο τα ταμεία

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Είναι η οικονομία, βλάκα!». Η φράση είναι «όλα τα λεφτά».

Και όταν πουλάς την εργατική σου δύναμη ως «προώθηση» προϊόντων.

Και όταν δουλεύοντας αναπνέεις θάνατο.

Και όταν επικοινωνείς με ...τον καρκίνο.

Οικονομία όλα.

Διάφοροι κατά καιρούς αναθεωρητές χρεώνουν στους κομμουνιστές «βολονταρισμό», γιατί - λένε - αυτοί, οι κομμουνιστές θέλουν να βάλουν την πολιτική μπροστά από την οικονομία. Ουδέν ψευδέστερο. Είναι η οικονομία, που σε οδηγεί στην πολιτική επιλογή. Είναι η καπιταλιστική οικονομία, που ορίζει τις πολιτικές για την εξυπηρέτησή της. Είναι η άρνησή της και η επιστημονική τεκμηρίωση για την ανάγκη μιας άλλης οικονομίας, που οδηγεί σε πολιτικό πρόγραμμα ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό.

Αυτή η «στεγνή» τεκμηρίωση παράγει αναγκαστικά πολιτική που υπηρετεί τη λύση. Καμιά επανάσταση δε διακηρύχτηκε βολονταριστικά. Είναι η ανακάλυψη και ανάλυση των νόμων που διέπουν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου αυτή που απέδειξε πως μόνο μια άλλη πολύ συγκεκριμένη οργάνωση της παραγωγής μπορεί να δώσει λύση σ' αυτό που μοιάζει, αλλά δεν είναι αδιέξοδο: Το πώς ο παραγόμενος πλούτος θα βρεθεί στα χέρια αυτών που τον παράγουν. Κάθε άλλη ανάλυση ζητάει να δεχτούμε ως αδιατάραχτο τον καπιταλισμό και πάνω σ' αυτό το δεδομένο να μιλήσουμε για δικαιοσύνη, αναδιανομή, ισομετρία κι άλλα μπουρμπούτσαλα.

Οσο, λοιπόν, πιο πολύ μιλούν διάφοροι για την κυριαρχία της πολιτικής στην οικονομία, τόσο περισσότερο πρέπει να τους αντιγυρίσεις αυτήν τη φράση. Είναι η οικονομία, που καθορίζει την πολιτική. Ποτέ το αντίστροφο. Δεν μπορείς να κάνεις αριστερή πολιτική με δεξιά οικονομική βάση. Και δεν μπορείς να κάνεις αριστερή πολιτική χωρίς προλεταριακή οικονομία.

Είναι κυρίαρχο για τον καπιταλισμό το θέμα της αγοράς. Είναι κυρίαρχο για το σοσιαλισμό η κατάργηση του εμπορίου. Χωρίς αυτές τις δυο προϋποθέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική που με συνέπεια να υπηρετεί το ένα ή το άλλο σύστημα.

Επανέλαβε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας ότι τα προβλήματα τα δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ότι, μάλιστα, αυτές είναι που οδήγησαν σε αδιέξοδο την οικονομία της Ευρώπης και της Ελλάδας. Πρώτον, είναι συζητήσιμο το αν οι αναφερόμενες οικονομίες είναι σε αδιέξοδο. Μια χαρά πάνε τα κέρδη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οτι η τσέπη των εργατών σε Ευρώπη και Ελλάδα δεν πάει καλά, αυτό δε σημαίνει πως δεν πάει καλά και η καπιταλιστική οικονομία σε Ευρώπη και Ελλάδα. Οτι ο Τσίπρας και οι δικοί του θέλουν να μπολιάσουν την εργατική τάξη με την ιδέα πως η οικονομία των αστών και των εργατών είναι ένα και το αυτό, δηλώνει μόνο το ταξικό μετερίζι που έχουν επιλέξει να υπηρετούν. Μόνο οι αστοί έχουν συμφέρον να πείσουν τον εργάτη ότι ένα είναι το ταμείο. Τα ταμεία ήταν και παραμένουν δύο, σε πείσμα των οπαδών της ταξικής συνύπαρξης.

Αν μας χωρίζει άβυσσος από τον Τσίπρα και την ομάδα του, είναι ακριβώς εκεί: Στην Οικονομία! Οταν διδάσκει υποταγή στους εργάτες μιλώντας τους για αριστερή διαχείριση του καπιταλισμού, να ετοιμάζεται να τους βρει και απέναντι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΛΗ «ΑΝΑΝΕΩΣΗ» ΤΟ ΕΠΑΘΑΝ: «Ο Φάουστο Μπερτινότι και οι σύμμαχοί του αναμετριούνται αυτές τις ώρες με τις δικές τους ευθύνες για τη χρεοκοπία της κυβέρνησης Πρόντι την οποία υποστήριξαν με θέρμη. Καλούνται να εξηγήσουν γιατί η κυβέρνηση της Ενωσης δεν μπόρεσε να εμπνεύσει την κοινωνία με μια άλλη πολιτική, σαφώς διαφορετική από εκείνη του Μπερλουσκόνι. Καλούνται να πείσουν γιατί δε στάθηκαν ικανοί - όταν ήταν στην κυβέρνηση - να προωθήσουν μια δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου, την υπεράσπιση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ισόρροπη ανάπτυξη. Η σημερινή κρίση, η οποία μαστίζει την ιταλική Αριστερά, σχολιάζει ο γηραιός πολιτικός Πιέτρο Ινγκράο πιστοποιεί την κρίση αξιοπιστίας μιας ηγεσίας η οποία πείθει ολοένα λιγότερο για τη συνέπεια των λόγων και των έργων της και διστάζει να παραδώσει τη σκυτάλη στο μέλλον της ανανέωσης» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...»: «Καταδίκασε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολούθησαν οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, πολιτικές που όπως είπε παρουσιάζονται ως μονόδρομοι και οδήγησαν την οικονομία της Ευρώπης και της Ελλάδας σε αδιέξοδο» (ο Τσίπρας με δικά του λόγια / ΑΥΓΗ).

ΥΠΟΠΤΟΙ ΑΠ' ΤΑ ΓΕΝΝΟΦΑΣΚΙΑ: «Ενα ηλεκτρονικό παιδομάζωμα έχει βάλει μπροστά η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Θα υποχρεώσει όλα τα κράτη - μέλη της να παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα ακόμη και από τους νεαρότερους πολίτες της, από την ηλικία των έξι ετών (...) "Θέλουμε να έχουμε τον τρόπο να εξακριβώνουμε την ταυτότητα των ανθρώπων προτού ακόμη διαπράξουν ένα αδίκημα" λέει ο Γκάρι Πιου εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ (...) το κράτος του "Minority report" είναι κιόλας εδώ: όλοι οι πολίτες είναι προκαταβολικά ύποπτοι για όλα» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟ να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Πακέτο Θαπατέρο» για να σωθεί η Νέα Δημοκρατία

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ 2 ΔΟΣΕΙΣ οι αυξήσεις στο Δημόσιο

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το βέτο

ΤΑ ΝΕΑ: Εκβιασμός Μπους στο παρά 5' για Σκόπια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κόλπο από ΗΠΑ για πάγωμα βέτο

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΒΕΤΟ αλλιώς αυτοκτονούμε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δύσκολες μέρες για τον Καραμανλή

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί λέμε ΟΧΙ στην ένταξη των Σκοπίων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΤΟ ΒΕΤΟ προ των πυλών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ελληνικές αντιστάσεις

Η ΧΩΡΑ: Πόλεμος με Βγενόπουλο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε θέση μάχης οι τράπεζες

Η ΑΥΓΗ: Μομφή της κοινωνίας

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Σύμβουλος του Καραμανλή ψήφισε υπέρ των Τούρκων

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η τιμή της «προώθησης»

«Εργασιακός μεσαίωνας με θύματα Ελληνες εργαζόμενους στις πιο ανθυγιεινές θέσεις εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη (...) στη Θεσσαλονίκη αποκαλύφθηκε πρόσφατα ένας τιμοκατάλογος για εργασία νεαρών κοριτσιών που "νοίκιαζε" στους εκθέτες της η Helexpo με τιμές που ποικίλλουν ανάλογα με την εμφάνιση της κάθε κοπέλας. Ετσι, για μια "απλώς εμφανίσιμη" προωθήτρια για 4ωρη απασχόληση η τιμή ήταν 87,5 ευρώ, για 6ωρη 125 ευρώ και για 8ωρη 162,5 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές για μια "ιδιαίτερα εμφανίσιμη" κοπέλα ήταν 112, 150 και 200 ευρώ» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Ανάσα και καρκίνος

«Οι νέες γραμμές του ΟΣΕ "εκσυγχρονίζονται" με σκύρα υψηλής περιεκτικότητας σε καρκινογόνο αμίαντο και ο εργασιακός αέρας όσων απασχολούνται στο εργοτάξιο είναι γεμάτος ίνες αμιάντου. Ολοι είναι εκτεθειμένοι στην πιο ύπουλη μορφή καρκίνου των πνευμόνων (κακόηθες μεσοθηλίωμα) (...) η έρευνα έγινε στις 7 Νοεμβρίου (...) τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι συγκλονιστικά. Δείχνουν περιεκτικότητα ινών αμιάντου στον αέρα μέχρι και 47 φορές υψηλότερη από τα αυστηρά καθορισμένα όρια (...) εξετάζονταν δύο διαφορετικής προέλευσης πετρώματα από λατομεία της Λήμνου και της Κύπρου (...) οι μετρήσεις έδειξαν τιμές και για τα τρία δείγματα 1,17 - 3,38 και 4,71 ίνες ανά κυβικό εκατοστό, όταν το απαγορευτικό όριο για τον αμίαντο είναι 0,1 ίνες ανά κυβικό εκατοστό. Κοινώς έδειξαν θάνατο» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Επικοινωνία με το θάνατο

«Σύμφωνα με έρευνα η χρήση κινητών τηλεφώνων για διάστημα 10 ετών μπορεί να αυξήσει κατά 50% τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο (...) οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί απορρίπτουν τη νέα αυτή μελέτη» (η είδηση στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ