ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΛΙΑ ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ
Δημιουργός - «θησαυρός» της επανάστασης

Αφιερωμένη στον επαναστάτη συγγραφέα - δημοσιογράφο Ιλία Ερενμπουργκ, είναι η αυριανή εκδήλωση (7μ.μ.), στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του τετράπτυχου αφιερώματος στη σοβιετική Τέχνη που διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Ο Ερενμπουργκ υπήρξε αγνός μαχητής των σοσιαλιστικών ιδανικών. Τα έργα του αποτελούν «θησαυρό» της Ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρωτοεμφανίζεται στα Γράμματα το 1916 ως ποιητής. Γράφει μέχρι το θάνατό του, απεικονίζοντας στο έργο του την εξέλιξη της ιστορικής πραγματικότητας. Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ο αποφασιστικός ρόλος των απλών ανθρώπων στις μεγάλες καμπές της Ιστορίας, τα βιώματά του από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και η κριτική του στην αστική ηθική μετατρέπονται σε υψηλής αισθητικής τέχνη.

Επιλογή κειμένων - έρευνα Αννεκε Ιωαννάτου. Διασκευή - σκηνική επιμέλεια Κωστή Μαλκότση. Βίντεο Κώστα Σταματόπουλου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αναστασίου, Κάτια Γέρου (βίντεο), Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Μαρία Καψή, Αντρέας Κουτσουρέλης, Χάρης Εμμανουήλ, Σπύρος Σαραφιανός, Γιώργος Σώχος (βίντεο), Ελένη Φιλιούση. Χορεύει ο Ερμής Μαλκότσης. Ακούγεται το τραγούδι του Τσιτσάνη «Της Γερακίνας γιος», σε διασκευή - εκτέλεση του «Τριφώνου».

ΥΠΠΟ
Αντε πάλι ... «επανίδρυση»

Κατάργηση του «ειδικού λογαριασμού» και ένταξη του πολιτισμού στο Δ΄ ΚΠΣ ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, χωρίς να αλλάζει ο αντιδραστικός προσανατολισμός των χρηματοδοτήσεων

Αν πάρει κανείς «τοις μετρητοίς» τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προκύπτει ότι όλες οι προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΠΟ, τουλάχιστον επί ΝΔ, εγκαλούνται, ακόμη και με αστικά δεδομένα, για «αδιαφάνεια», «μικροκομματικές σκοπιμότητες» και ...«ανορθολογισμό». Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ένα είδος «τακτοποίησης», για προπαγανδιστικούς λόγους, ώστε να εφαρμόζεται, απρόσκοπτα, η ίδια αντιδραστική πολιτική. Από αυτή την άποψη, ακόμη και η ανακοίνωση περί κατάργησης του «ειδικού λογαριασμού» του ΥΠΠΟ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται. Γι' αυτό και η ρητορική «καραμέλα» περί ...«επανίδρυσης».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι μετά την «κρίση» στο ΥΠΠΟ «διαμορφώνουμε νέα στρατηγική». Δηλαδή: «Εξορθολογίζουμε τις δαπάνες. H πολιτική των επιδοτήσεων θα γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του πολιτισμού, και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τα πάντα θα αξιολογούνται, τα πάντα θα ελέγχονται (...) Ολες οι αποφάσεις θα δημοσιεύονται και όλες οι συζητήσεις στο υπουργείο, σε όλα τα θεσμικά όργανα, θα είναι ανοιχτές στους δημοσιογράφους. Θέλω, με άλλα λόγια, να "επανιδρύσουμε" το ΥΠΠΟ». Πρόσθεσε ότι καταργείται ο «περιώνυμος ειδικός λογαριασμός» και όλες οι δαπάνες από τον επόμενο προϋπολογισμό θα ενταχθούν στον τακτικό, «ώστε να υπάρχουν καθημερινοί έλεγχοι».

Ο Μ. Λιάπης είπε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν τα οικονομικά του πολιτισμού. Δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, αρκούμενος να σημειώσει πως η «ενίσχυση» θα είναι ...«στα μέτρα βέβαια της δημοσιονομικής μας πολιτικής». Τέλος, είπε ότι χτες θα «περνούσε» στη Βουλή μία τροπολογία για τη σύσταση διαχειριστικής αρχής στο ΥΠΠΟ σε σχέση με το Δ΄ ΚΠΣ, ώστε να έχει τη «δυνατότητα να κάνει πολιτιστικές επενδύσεις με τους ευρωπαϊκούς πόρους».

Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό που έχει σημασία για τους ανθρώπους στον πολιτισμό και το λαϊκό κίνημα είναι ο προσανατολισμός των χρηματοδοτήσεων και, βέβαια, η γενναία αύξησή τους. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που θα πρέπει να «μετρά» την «αποδοτικότητα» των κοινοτικών πόρων και τα χρήματα του «ειδικού» λογαριασμού που «περνούν» στον τακτικό προϋπολογισμό. Και, βέβαια, αυτός ο προσανατολισμός είναι δεδομένος υπέρ του κεφαλαίου.

Βδομάδα ντοκιμαντέρ

Από την ταινία του Φ. Κουτσαφτή «Αγέλαστος πέτρα»
Από την ταινία του Φ. Κουτσαφτή «Αγέλαστος πέτρα»
Βδομάδα αφιερώματος στο ντοκιμαντέρ οργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου - ΠΕΚΚ (3-9/4, 7 μ.μ.), στο «Τριανόν», (ενιαίο εισιτήριο για κάθε μέρα, 7,5 ευρώ). Οι «7 ημέρες του ντοκιμαντέρ» - όπως τιτλοφορείται το αφιέρωμα - θα αρχίσουν με «πρόσωπα - μύθους». Θα ακολουθήσουν οι ενότητες: «Περιβάλλον και η οικολογία», «Κοινωνία», «Ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ», «Ιστορία», «Πολιτική επικαιρότητα». Ανάμεσά τους και τρία, βραβευμένα από την ΠΕΚΚ, ελληνικά ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν παρουσία των σκηνοθετών τους. Μία μόνο παρατήρηση: Δε χρειαζόταν να ξαναπροβληθεί η ταινία του σφαγέα Γκορ, που «αίφνης» προέκυψε «οικολόγος».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 3/4: «Ο αρχιτέκτονάς μου», «Μαραντόνα», «Τσε: Ο έρωτας, η πολιτική, η εξέγερση». 4/4: «Ταξιδιάρικα πουλιά», «Μια άβολη αλήθεια», «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου». 5/4: «Super size me», «Μέσα στο βαθύ λαρύγγι», «Enron, καρχαρίες στο δωμάτιο». 6/4: «Αγέλαστος πέτρα» (ακολουθεί συζήτηση με τον Φίλιππο Κουτσαφτή), «Buzz» (ακολουθεί συζήτηση με τον Σπύρο Ταραβήρα), «Το σπίτι του Κάιν» (ακολουθεί συζήτηση με τον Χρήστο Καρακέπελη). 7/4: «Η ιστορία της καμήλας που δάκρυσε», «Grizzly man», «Ιμαλάια». 8/4: «Σφαγή», «ΗΠΑ εναντίον Τζον Λένον», «Η γραμματέας του Χίτλερ». 9/4: «Ακήρυκτος πόλεμος», «Αυστηρώς ακατάλληλο», «Η σύντομη ζωή του Χοσέ Αντόνιο Γκουτιέρες».

«Εφυγε» ο Ζυλ Ντασσέν

Eurokinissi

«Εφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 97 χρόνων, ο Ζυλ Ντασσέν, ένας πραγματικά διεθνής σκηνοθέτης, που οδηγήθηκε στην εξορία από το «κυνήγι των Μαγισσών» της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, στις αρχές της δεκαετίας του '50, και κατόρθωσε να κάνει κινηματογράφο στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ελλάδα, με φιλμ που μεταξύ τους δεν έχουν τίποτα κοινό, όπως, για παράδειγμα, το «Η νύχτα και η πόλη» και το «Ποτέ την Κυριακή». Ο Ντασσέν κατόρθωσε να συνδυάσει την παραδοσιακή αφηγηματικότητα του κινηματογράφου του Χόλιγουντ με το οπτικό στιλ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1911 στο Μιντλτάουν του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ηταν ένα από τα οκτώ παιδιά ενός Ρωσο-Εβραίου κουρέα. Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαρκ Χέλινγκερ, με τον οποίο δημιούργησε δύο ταινίες, αλλά αναγκάστηκε να εξοριστεί λόγω του μακαρθισμού και να καταφύγει αρχικά στη Γαλλία και κατόπιν στην Ελλάδα. Ο Ζυλ Ντασσέν αρχικά παντρεύτηκε την Beatrice Launer, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον διάσημο Γάλλο τραγουδιστή Τζο Ντασσέν και την ηθοποιό Ζουλί Ντασσέν. Αργότερα ερωτεύτηκε την Μελίνα Μερκούρη, την οποία και παντρεύτηκε. Μαζί γύρισαν τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Τοπκαπί» και «Φαίδρα». Μετά το θάνατό της, έγινε πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, το οποίο ιδρύθηκε για την προώθηση της δημιουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

Τριήμερο ακουστικής κιθάρας

Τρεις αναγνωρισμένοι διεθνώς ως πρωτοπόροι σολίστες της ακουστικής κιθάρας συμμετέχουν στο πρώτο Φεστιβάλ Ακουστικής Κιθάρας (3-5/4) στη σκηνή «Αθηνά Live» (Ωδείο Τέχνης Γ. Β. Φακανάς - Λ. Ποσειδώνος 3, παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου, 210.4813.605). Σκοπός του φεστιβάλ είναι να εμπνεύσει και να εγκαινιάσει πρωτότυπους μουσικούς τρόπους.

Στις 3/4 (10 μ.μ.) εμφανίζεται ο Jon Gomm, αστέρι της βρετανικής ακουστικής σκηνής. Στις 4/4 (10 μ.μ.) ο Michael Watts, σημαντικός σολίστας, που πειραματίζεται με τις συνθέσεις του. Στις 5/4 (10 μ.μ.) ο Pierre Bensusan, κορυφαίος κιθαρίστας, στον οποίο η ακουστική κιθάρα οφείλει πολλά. Είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί το κούρδισμα Dadgad (Re, La, Re Sol, La, Re) και έγραψε υπέροχες συνθέσεις για όλα τα είδη κιθάρας. Οι συγκεκριμένοι συνθέτες θα δώσουν και μαθήματα ακουστικής κιθάρας στα εργαστήρια του φεστιβάλ, τις ίδιες μέρες αντίστοιχα (2 μ.μ.).

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του γνωστού από τον κινηματογράφο έργου «Ιβάν ο Τρομερός», του Σεργκέι Αϊζενστάιν, που μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο σε προσαρμογή και σκηνοθεσία Μαρίας Ξενουδάκη. Ο «Ιβάν ο Τρομερός» θα παίζεται στο «Αντιθέατρο» Μαρίας Ξενουδάκη (Μοσχονησίων 36, Πλ. Αμερικής, τηλ.: 210.8661.168) μέχρι το τέλος της σεζόν. Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος. Σκηνικά-κοστούμια: Σοφία Ζούμπερη. Παίζουν: Μαρία Τσεκλένη, Σάββας Κοβλακάς, Μαρία Ξενουδάκη (Ιβάν), Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Ειρήνη Τζαβάρα, Μαρίνα Σωκράτη, Κωνσταντίνος Καραδήμας. Παραστάσεις: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 9.15 μ.μ., Κυριακή 8 μ.μ.

Διήμερο αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου, σήμερα και αύριο (10μμ), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Α. Πετράλωνα, 210 3421212). Καβαλιώτες μουσικοί κατεβαίνουν στην Αθήνα για να παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια σε στίχους Μ. Ελευθερίου, με αφορμή την εβδομηκοστή επέτειό του. Επιμέλεια παρουσίασης: Ηλίας Κατσούλης. Ποιήματα του Μ. Ελευθερίου θα διαβάσει ο Θοδωρής Γκόνης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Αλτής (μπουζούκι), Θόδωρος Κατάκαλος (πιάνο), Σάββας Πάτσος (κιθάρα), Βασίλης Μιχαήλ (κοντραμπάσο). Στο τραγούδι: Γιώτα Νέγκα, Θόδωρος Βαλσαμίδης, Θόδωρος Θεοδωρίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ