ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Λαχειοφόρος για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Τη μεγάλη συνδικαλιστική και πολιτική σημασία της εξόρμησης αναδεικνύει η Εκτελεστική Γραμματεία, στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους

Πλατύ κάλεσμα προς όλους τους συνδικαλιστές και τις Οργανώσεις τους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης που εξήγγειλε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την τεράστια συνδικαλιστική και πολιτική σημασία της μάχης. Η οικονομική εξόρμηση αποφασίστηκε να έχει τη μορφή της λαχειοφόρου, με έπαθλο ένα αυτοκίνητο και θα διαρκέσει από τις 15 Απρίλη μέχρι τέλος Ιούνη.

Στο κάλεσμά της, η Εκτελεστική Γραμματεία σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι η πολύμορφη δράση του ταξικού κινήματος έχει καταγράψει το ΠΑΜΕ σαν μια δύναμη ευθύνης που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων. «Προϋπόθεση και όρος συνέχισης της δράσης του ΠΑΜΕ είναι η οικονομική του ενίσχυση. Το ΠΑΜΕ στηρίζεται στους εργαζόμενους, σ' αυτούς που έρχεται σε επαφή κάθε μέρα στον αγώνα, στις παρεμβάσεις του, στα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, δυναμώνοντας τους δεσμούς μαζί τους. Στηρίζεται στα εργατικά σωματεία, στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα, στους συνδυασμούς, στις επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις επιτροπές στις συνοικίες, στις εργατογειτονιές. Το ΠΑΜΕ δεν έχει, επομένως, άλλους πόρους. Το κεφάλαιό του είναι οι θέσεις του, η δράση του.

Η οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ θα δυναμώσει τον ταξικό προσανατολισμό, τον ταξικό αγώνα. Η οικονομική του ενίσχυση θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ στην έκφραση της διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης στους εργάτες όλου του κόσμου. Η οικονομική ενίσχυση θα δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, θα δώσει ένα ακόμη γερό χτύπημα στη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων, του συμβιβασμού, της υποταγής».

Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ (δύο νούμερα). Ο λαχνός που θα κερδίσει είναι αντίστοιχος του 1ου αριθμού του Λαϊκού Λαχείου της κλήρωσης της 1/7/2008. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να προμηθευτούν λαχεία από τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και από τα κεντρικά γραφεία (Εμμ. Μπενάκη 28, τηλ. 210. 3833786 - 210. 3305219). Για κατάθεση χρημάτων: Εθνική Τράπεζα, αριθμός λογαριασμού 129/594136-96 (Πέρρος Γεώργιος - Τενές Χαράλαμπος).


ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ
Μάζεψαν πάνω από 30 δισ. ευρώ σε μια 4ετία

Το 2007 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις απέσπασαν καθαρά κέρδη πάνω από 11 δισ. με άλμα 39%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το ίδιο διάστημα οι εργάτες έπαιρναν «αύξηση» 0,77 ευρώ μεικτά!

Την ίδια ώρα που η αγοραστική δύναμη των λαϊκών νοικοκυριών κατρακυλάει από το κακό στο χειρότερο, η κερδοφορία των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζεται με εξαιρετικά εκρηκτικούς ρυθμούς, αφού οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Τα δημοσιοποιημένα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πλούτος υπάρχει και μάλιστα ασύλληπτος. Τον παράγουν οι εργάτες και οι υπάλληλοι με τα χέρια και το μυαλό τους και τον καρπώνεται μια χούφτα μεγαλοεργοδοτών. Γι' αυτή την παρασιτική δράκα δουλεύουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τα συμφέροντα αυτής της δράκας στηρίζει η συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Γι' αυτό και μ' ένα στόμα επικαλούνται τις «αντοχές της οικονομίας» και την «ανταγωνιστικότητα» κάθε φορά που οι εργαζόμενοι ζητούν ικανοποιητικές αυξήσεις, τον ελάχιστο όρο διαβίωσης σε ένα καθεστώς ακρίβειας και διαρκούς εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

Αυξήσεις κερδών μέχρι και 2.285%!

Οι ισολογισμοί των περίπου 300 επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και για τις οποίες υπάρχουν ήδη συγκεντρωτικά στοιχεία, «βοούν»: Μέσα στην τελευταία 4ετία (2004-2007) οι εισηγμένες επιχειρήσεις καρπώθηκαν καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) πάνω από 30 δισ. ευρώ! Σε αυτό το πλαίσιο και στη βάση της καταγραφόμενης επίσημης κερδοφορίας τους, αυγαταίνουν και τα ποσά που οι μεγαλομέτοχοι καρπώνονται με τη μορφή μερισμάτων: Για το 2007 οι μερισματούχοι-μεγαλομέτοχοι απέσπασαν επιπλέον 5,27 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα ακόμη προκλητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών, αυτών των επιχειρήσεων, τα καθαρά κέρδη του 2007 απογειώθηκαν σε 11,3 δισ. ευρώ (από 8,1 δισ. ευρώ) σημειώνοντας μέση αύξηση 39%! Στη σχετική λίστα φιγουράρουν επιχειρήσεις που εμφανίζουν εξουθενωτικούς ρυθμούς αύξησης μέχρι και 2.285%!

Οι ισολογισμοί του μεγάλου κεφαλαίου καταγράφουν ανάγλυφα μια σειρά από αγεφύρωτες αντιθέσεις με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων: Τραπεζίτες, διάφοροι μεγαλέμποροι, πετρελαιάδες, όλοι αυτοί που «παράγουν» το κύμα ακρίβειας που πλήττει ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, απομυζούν τον πλούτο που δημιουργούν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Το 2007 οι επιμέρους κλάδοι, των εισηγμένων επιχειρήσεων, απέσπασαν τα παρακάτω ποσά:

  • Τράπεζες: Εκτινάχτηκαν σε 5,7 δισ. ευρώ (από 3,39 δισ. ευρώ για το 2006) καταγράφοντας άλμα 69,5%, ποσά που βγήκαν από μεγέθυνση της πίτας του δανεισμού για τα ήδη υπερδανεισμένα νοικοκυριά και βέβαια από την εντεινόμενη αφαίμαξη εισοδημάτων.
  • Υγεία: Οι 5 επιχειρήσεις απέσπασαν 67,3 εκατ. ευρώ (από 34,3 εκατ.) πετυχαίνοντας αύξηση 96,2%.
  • Ηλεκτρική ενέργεια: Η λεγόμενη «απελευθέρωση» οδήγησε σε έκρηξη κερδοφορίας. Η ΔΕΗ μαζί με τους «Ρόκας» και «ΤΕΡΝΑ», μοιράστηκαν 248,5 εκατ. ευρώ (μέση αύξηση 445,9%)!
  • Διυλιστήρια: ΕΛΠΕ και «Μότορ Οϊλ» μοιράστηκαν περίπου 501 εκατ. ευρώ (από 387,8 εκατ. ευρώ για το 2006), πετυχαίνοντας άνοδο 29,2%.
  • Χονδρικό εμπόριο: Απέσπασαν 498,57 εκατ. ευρώ (από 280,8 εκατ. ευρώ) με ποσοστό αύξησης 77,5%.
  • Λιμάνια: ΟΛΠ και ΟΛΘ κέρδισαν 38,7 εκατ. ευρώ (από 15,85 εκατ.) με αύξηση 144,1%.
  • Λιανικό εμπόριο: Τα κέρδη τους διογκώθηκαν σε 144,9 εκατ. ευρώ (από 117,1 εκατ. ευρώ) και η μέση αύξηση προσεγγίζει το 24%.
  • Κατασκευαστικές: Με τη στήριξη του κράτους και τις αναθέσεις δημόσιων έργων απέσπασαν 57,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 98,1%).

Α.Σ.


ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Ροκάνισε ήδη την ... «αύξηση»

Τα ίδια τα κυβερνητικά στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν το συμπέρασμα ότι ο άθλιος συμβιβασμός ΓΣΕΕ - βιομηχάνων οδηγεί σε νέα μείωση το λαϊκό εισόδημα

Η αύξηση του 1 ευρώ τη μέρα, που υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, έχει ήδη ροκανιστεί από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των ειδών πρώτης ανάγκης. Με ιδιαίτερη ένταση από το καλοκαίρι του 2007, τα λαϊκά στρώματα ζουν μια περίοδο πρωτοφανούς λεηλασίας των εισοδημάτων τους, με πρόσχημα αυτή τη φορά τον ...εισαγόμενο πληθωρισμό.

Οι επιχειρηματίες, επικαλούμενοι την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών, έχουν επιδοθεί σε απανωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον τομέα των υπηρεσιών. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, καθοδηγεί τη λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων από τα αρπακτικά του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου, δικαιολογώντας πλήρως και ενισχύοντας την άγρια κερδοσκοπική τους πολιτική.

Η ακρίβεια, την οποία βιώνει ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε νοικοκυρά που περνάει την πόρτα των σούπερ μάρκετ, αποτυπώνεται - εν μέρει, βέβαια - ακόμα και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας. Και λέμε εν μέρει, γιατί, ενώ ο επίσημος τιμάριθμος τον προηγούμενο Μάρτη σημείωσε ετήσια αύξηση 4,4%, στην πραγματικότητα η αφαίμαξη της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού το 4,4% είναι οι μέσοι όροι, αλλά οι ανατιμήσεις στα επί μέρους είδη είναι πολύ μεγαλύτερη. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην περίοδο της ...δημιουργικής στατιστικής.

Ακόμα, όμως, και αν περιοριστεί κανείς στα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, η εικόνα είναι εύγλωττη. Ενώ ο επίσημος πληθωρισμός το Μάρτη «έτρεχε» με ρυθμό 4,4%, την ίδια στιγμή, στο δωδεκάμηνο από το Μάρτη του 2007 οι αυξήσεις ήταν:

  • 6,1% για τη «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά».
  • 10,7% η ομάδα «Στέγαση», η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη των δημοτικών τελών, της ΔΕΗ, τα κοινόχρηστα, το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αν, μάλιστα, προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ανάλυση κατά προϊόν, προκύπτει η ακόλουθη εξέλιξη τιμών:

  • Σπορέλαιο 33%.
  • Βούτυρο 31,1%.
  • Ζυμαρικά 19,3%.
  • Αλεύρι 19%.
  • Ψωμί 16,2%.
  • Οσπρια 14,3%.
  • Νωπά πουλερικά 12,5%.
  • Σκληρά τυριά 14,7%.
  • Αυγά 12,7%.
  • Φρέσκα φρούτα 10%.
  • Καύσιμα αυτοκινήτου 14,9%.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 43,1%.
  • Φυσικό αέριο 36,9%.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις του 4,48% για το 2008 και του 3,71% για το 2009, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όχι μόνο οδηγούν στην καθήλωση των εργατικών εισοδημάτων, αλλά και στη μείωσή τους.


Θ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ