ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μέτωπο αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταλλεργατών

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εθνικό σχέδιο Κινητοποίησης σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους απεργούς της Χαλυβουργίας Sidor αλλά και τις βασικές αρχές της οικοδόμησης ενός εθνικού μετώπου αλληλεγγύης συνολικά στον αγώνα των εργαζομένων υιοθετήθηκαν από τη Συνάντηση πολυάριθμων συνδικαλιστικών, πολιτικών, κοινωνικών και φοιτητικών οργανώσεων που έγινε στην έδρα του Συνδικάτου SUTISS.

Το μέτωπο αυτό, η «δύναμη αυτή, θα αποτελέσει την εγγύηση της προώθησης της διαδικασίας που ηγείται ο πρόεδρος Τσάβες και αντιμετώπισης των επιθέσεων είτε αυτές γίνονται εκ μέρους της δεξιάς αντιπολίτευσης είτε όταν εκδηλώνονται από το εσωτερικό της κυβέρνησης» τόνισε ο Πέδρο Εουσέ, στέλεχος του ΚΚ Βενεζουέλας και του Ενωτικού Ταξικού Ρεύματος των Εργαζομένων «Cruz Villegas» - CCUT.

Παράλληλα προς την πορεία οικοδόμησης του μετώπου των εργαζομένων, το σχέδιο δράσης που υιοθετήθηκε, το «Μανιφέστο της Γκουαγιάνα», περιλαμβάνει 10 σημεία, όπως την απαίτηση από τον πρόεδρο της άμεσης απομάκρυνσης του υπουργού Εργασίας, Χοσέ Ραμόν Ριβέρο, την ανακήρυξη του κυβερνήτη της επαρχίας Μπολίβαρ, στρατηγού Φρανσίκο Ράνχελ Γκόμες ως εχθρού της εργατικής τάξης του Γκουαγιάνα, την απαίτηση για άμεση καταγγελία εκ μέρους του προέδρου Ούγο Τσάβες αναφορικά με την καταστολή του αγώνα των εργαζομένων στη Sidor κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις της 14ης Μάρτη, την απαίτηση για επείγουσα έρευνα για τα γεγονότα της 14ης Μάρτη, την προκήρυξη γενικής πανεθνικής απεργίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στη Sidor, την εθνικοποίηση της Sidor.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο φως η εμπλοκή των ΗΠΑ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι αμερικανικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τη βάση Τρες Εσκίνας στην επαρχία Κακετά έπληξαν με πύραυλο από τη βάση, το κατάλυμα των FARC στην περιοχή Σουκούμπιος του Εκουαδόρ κατά την επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας την 1η Μάρτη που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ηγετικού στελέχους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC Ραούλ Ρέγιες και 23 ακόμη ανθρώπων, 18 ανταρτών, 4 Μεξικανών φοιτητών και ενός πολίτη του Εκουαδόρ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η αντάρτικη οργάνωση.

Η ανακοίνωση, που έχει ημερομηνία 20 Μαρτίου, αναφέρει επίσης ότι ο πύραυλος των ΗΠΑ δεν έπληξε μόνο το στρατόπεδο των FARC, αλλά και τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πιθανής συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής. Επίσης, οι FARC επαναβεβαιώνουν ότι η ένοπλη σύγκρουση στην Κολομβία έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι «η κοινωνία έχει κατακερματιστεί και έχει φτάσει σε σημείο διάλυσης, ενώ ο Ουρίμπε ούτε μία φορά δε θυμάται να αναφέρει σε ομιλία του την εξαγγελία έστω ενός κοινωνικού προγράμματος», τη στιγμή μάλιστα που «περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Κολομβιανοί ζουν στην απόλυτη φτώχεια».

Πάντως, η κυβέρνηση Ουρίμπε δεν πτοείται και συνεχίζει να προκαλεί είτε με τις ενέργειές της είτε με τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Χτες, ως απάντηση στην προσφυγή του Εκουαδόρ ενάντια στην Κολομβία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όσον αφορά στους ψεκασμούς, η Κολομβία κατηγόρησε, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το Εκουαδόρ για «εισβολή» καθώς ένα «επιθετικό ελικόπτερο του Εκουαδόρ» βρέθηκε στον εναέριο χώρο της Κολομβίας παρότι γνώριζε ότι επρόκειτο για «ακούσια υπερπτήση».

Τέλος, μετά από προσωπική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση της γαλλοκολομβιανής αιχμαλώτου των FARC, Ινγκριντ Μπετανκούρ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενοχος δήλωσε ο Γκρεγκ Μπέργκεσεν, αναλυτής του Πενταγώνου, έναντι των κατηγοριών για κατασκοπία υπέρ της Κίνας με την «αποκάλυψη πληροφοριών για την εθνική άμυνα της χώρας». Ο Μπέργκεσεν αντιμετωπίζει μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στρατιωτικές ενισχύσεις και τανκς έστειλε η υεμενική κυβέρνηση στις πόλεις του νότου, όπου τα τελευταία 24ωρα κυριαρχούνται από διαδηλώσεις εξαγριωμένων φτωχών νεαρών που διαμαρτύρονται γιατί δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις για πρόσληψή τους στο στρατό.

ΚΑΪΡΟ.-- Διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου πραγματοποίησαν, χτες, οπαδοί της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», διαμαρτυρόμενοι για τις αλλεπάλληλες συλλήψεις μελών τους. Η οργάνωση, που έχει τεθεί εκτός νόμου, καταγγέλλει ότι έχουν συλληφθεί περισσότερα από 800 μέλη της, κυρίως υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές της 8ης Απριλίου.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισε η «Συμμαχία των Ελεύθερων Δημοκρατών», με αποτέλεσμα το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» να πρέπει να κυβερνήσει χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε χτες ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί αν με αυτόν τον τρόπο υπάρχει περίπτωση να σωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ΕΕ στο «πλευρό» του ΑΚΡ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ενταση και σειρά αντιδράσεων προκαλεί η προσφυγή Τούρκου εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην οποία απαιτείται η απαγόρευσή του και η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων 71 στελεχών - μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - επί πέντε χρόνια, με την κατηγορία της υπονόμευσης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, αλλά και η απόφαση του Δικαστηρίου να εξετάσει επί της ουσίας την αγωγή.

Στον «αγώνα υπεράσπισης» του ΑΚΡ και της τουρκικής κυβέρνησης, εκτός από τους εγχώριους κύκλους που την υποστηρίζουν, εισήλθε και η ΕΕ, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αναλάβει το ρόλο της προώθησης των «ενταξιακών μεταρρυθμίσεων». Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει στις 10 - 12 Απρίλη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Ολι Ρεν, μετά από πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού, για την ενθάρρυνση των μεταρρυθμίσεων.

  • Τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί και εννέα «αντάρτες του ΡΚΚ», σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Ν/Α Τουρκία, στην ορεινή ζώνη Μπεστλέρ-Ντερελέρ, στην επαρχία Σιρνάκ που συνορεύει με το Ιράκ, ενώ ο τουρκικός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «κατέστρεψε πυρομαχικά και τρόφιμα σε κρησφύγετα του PKK». Επίσης η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χτες σε επιχείρηση - σκούπα, 45 άτομα «ύποπτα για τρομοκρατιή δράση» σε λαϊκές συνοικίες της Ιστανμπούλ.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Αντιδράσεις για τα αποτελέσματα

ΧΑΡΑΡΕ.-- Μείζονα πολιτική ένταση τροφοδοτεί η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις κάλπες που στήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Ζιμπάμπουε για την ανάδειξη νέας Βουλής και προέδρου της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως χτες το μεσημέρι η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε αποτελέσματα μόνο για τις 131 από τις 210 έδρες της Βουλής δίνοντας: α) Στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF 64 έδρες, β) Στο αντιπολιτευόμενο Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC) 67 έδρες, όπου συμπεριλαμβάνονται και πέντε έδρες από τη φράξια του MDC. Επιπλέον, επισήμως δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα για τις προεδρικές εκλογές, αν και πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε παραδέχτηκαν πως ο πρόεδρος φαίνεται να είναι πίσω περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου MDC Μόργκαν Τσβανγκιράι που προηγείται με 48%.

Πάντως, το μη κρατικό «Ζιμπαμπουέζικο Δίκτυο Υποστήριξης Εκλογών» ανακοίνωσε ότι σε τυχαίο δείγμα που αντιστοιχεί στο 5% των εκλογικών τμημάτων δείχνει να προπορεύεται ο Τσβανγκιράι με 49%, να έπεται ο Μουγκάμπε με 41% και στην τρίτη θέση ο (πρώην υπουργός Οικονομικός, πρώην στέλεχος του ZANU-PF) Σίμπα Μαρκόνι με 8%.

Η εκλογική επιτροπή έκανε έκκληση στους πολίτες για «υπομονή», αλλά η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων. ΗΠΑ και ΕΕ κάλεσαν τη Χαράρε να ανακοινώσει άμεσα όλα τα εκλογικά αποτελέσματα και διαβεβαίωσαν πως θα «βοηθήσουν» εάν εκλεγεί κυβέρνηση και πρόεδρος από την αντιπολίτευση.

Η Ζιμπάμπουε μαστίζεται την τελευταία 8ετία από σοβαρή οικονομική κρίση. Η ανεργία είναι 80%, ο πληθωρισμός τρέχει με 100.000% και πάνω από 3.000.000 Ζιμπαμπουέζοι έγιναν οικονομικοί μετανάστες.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Λαϊκές κινητοποιήσεις

ΑΜΠΙΤΖΑΝ - ΝΤΑΚΑΡ.--

Λαϊκές αντιδράσεις προκαλεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει εδώ και μήνες χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της υφηλίου λόγω της ανιούσας πορείας της τιμής του πετρελαίου, του προσανατολισμού μέρους της αγροτικής καλλιέργειας στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Το τελευταίο 48ωρο, μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού Αμπιτζάν και στην πρωτεύουσα της (επίσης δυτικοαφρικανικής) Σενεγάλης, Ντακάρ, όπου πλήθη χιλιάδων διαδηλωτών διαμαρτύρονταν για την ανυπόφορη ακρίβεια βασικών αγαθών.

Στο Αμπιτζάν, η διαδήλωση αντιμετωπίστηκε με τη συνήθη αστυνομική βία: κλομπ, δακρυγόνα που προκάλεσαν το σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 12 διαδηλωτών.

Ανάλογη, αν όχι ακόμη χειρότερη, «υποδοχή» επιφύλαξαν οι Σενεγαλέζοι αστυνομικοί σε διαδηλωτές στο Ντακάρ που απαιτούσαν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά «της βάναυσης ακρίβειας». Εγιναν πάνω από 25 συλλήψεις διαδηλωτών εκ των οποίων ορισμένοι υπέστησαν εκτός από ξυλοδαρμό και ηλεκτροσόκ...

Διαδηλώσεις για την ίδια αιτία έγιναν πρόσφατα και στην Μπουρκίνα Φάσο όπου έχει προκηρυχτεί γενική απεργία για τις 8-9 του μήνα εφ' όσον η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει αιτήματα για σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις και πάγωμα φόρων.

ΘΙΒΕΤ
Κλιμακώνεται η ένταση...

ΠΕΚΙΝΟ.--

Φόβους για επιθέσεις αυτοκτονίας από θιβετιανές «αυτονομιστικές δυνάμεις», εξέφρασε χθες η κινεζική κυβέρνηση, διά του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας, Γου Χέπινγκ, επικαλούμενη πληροφορίες ότι υπάρχουν σχέδια διεύρυνσης και κλιμάκωσης των ταραχών, που ξεκίνησαν πριν λίγο καιρό στην κινεζική επαρχία του Θιβέτ. Το Πεκίνο υποσχέθηκε μάλιστα αποδείξεις, σημειώνοντας ότι η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για τις αποσχιστικές κινητοποιήσεις δεν ήταν τυχαία, καθώς στοχεύουν στο να πληγούν οι επικείμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες...

Σε προειδοποίησή της, η Κίνα απέναντι στη στοχευμένη δυτική επίθεση που δέχεται, με αφορμή το αποσχιστικό κίνημα του Θιβέτ, σημειώνει ότι «χώρες που θα μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις αρχές Αυγούστου λόγω της κρίσης, υπονομεύουν τα δικά τους συμφέροντα», καθώς «είναι ένα αθλητικό γεγονός για τους κατοίκους όλου του κόσμου. Μποϊκοτάζ δε σημαίνει απομόνωση της Κίνας...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ