ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και την εξάρτηση

Αστυνομικές δυνάμεις και δικαστήρια επιχείρησαν να εμποδίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έστειλε χτες τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους αντιΝΑΤΟικούς διαδηλωτές

Associated Press

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έστειλε χτες τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στους αντιΝΑΤΟικούς διαδηλωτές
ΚΙΕΒΟ.--

Σε κλίμα διαδηλώσεων, απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και έντονου αντιΝΑΤΟικού αισθήματος ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο.

Από νωρίς χτες το πρωί, εκτελεστικό δικαστήριο του Κιέβου απαγόρευσε κάθε αντιΝΑΤΟική δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο και την αμερικανική πρεσβεία, κάτι όμως που αψήφησαν οι Ουκρανοί διαδηλωτές, βρέθηκαν ωστόσο αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους εμπόδισαν να συνεχίσουν τη διαδήλωσή τους.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιουστσένκο, και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, ενώ υποστήριξε ότι δε θα υπάρξουν ανταλλάγματα με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ανατολική Ευρώπη. Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπους υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Ουκρανία είναι η μόνη χώρα εκτός ΝΑΤΟ που στηρίζει κάθε ΝΑΤΟική απόφαση, ενώ πρόσθεσε ότι η ένταξή της είναι προς συμφέρον της Συμμαχίας. Πάντως, οι δύο Πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνία για διμερή συνεργασία, θέτοντας έτσι την αρχή της δημιουργίας μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Ουκρανού Προέδρου.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν υπογράμμισε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει «μια σοβαρή κρίση» ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα με «αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Παράλληλα, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία δηλώνουν πως δεν ήρθε ακόμα η ώρα της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, πιθανά φοβούμενοι την αντίδραση της Ρωσίας που παράσχει ενέργεια στην Ευρώπη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι ισραηλινές απαγορεύσεις σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Οι ισραηλινές δυνάμεις κωλυσιεργούν τόσο πολύ την παροχή αδειών προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας, που δεκάδες πεθαίνουν περιμένοντας και άλλοι υφίστανται τόσο σοβαρές επιπλοκές που οι βλάβες στην υγεία τους είναι μόνιμες. Αυτό κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέροντας, σε έκθεσή του, λεπτομερώς τουλάχιστον 32 περιπτώσεις Παλαιστινίων, από ένα αγοράκι ενός χρόνου μέχρι έναν ηλικιωμένο 77 χρόνων, που πέθαναν από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, επειδή δεν έλαβαν έγκαιρα άδεια εισόδου στο Ισραήλ. Σημειώνεται, δε, ότι με δεδομένη την κατάρρευση του συστήματος Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας του φονικού αποκλεισμού, κάθε καθυστέρηση είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η ισραηλινή πλευρά αντέτεινε ότι είναι αδύνατο να επισπευσθούν οι διαδικασίες «για λόγους ασφαλείας», καθώς πολλοί επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας, και μπορεί όντως να έχουν, «αλλά το κάνουν για να γίνουν καμικάζι». Βέβαια, η ισραηλινή κυβέρνηση, προσπαθώντας προφανώς να δείξει «καλή εντύπωση» στην Ουάσιγκτον, διέρρεε ότι «είναι διατεθειμένη να ανοίξει όλα τα μεθοριακά περάσματα στη Γάζα αν σταματήσει η βία». Σχετικό αίτημα διατύπωσε η Κ. Ράις, κατά την επίσκεψή της. Βέβαια, ούτως ή άλλως, μια τέτοια κίνηση παραπέμπεται στο «απώτερο μέλλον».

Τέλος, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επέδραμαν στην κεντρική Γάζα, χθες, όπου σκότωσαν δύο μέλη της «Χαμάς» και τραυμάτισαν άλλους τρεις Παλαιστίνιους.

ΙΡΑΚ
«Επιτυχία» κατά Μάλικι αλλά με κατοχική εμπλοκή

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Επιτυχημένη» χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βασόρα κατά των σιιτών ενόπλων που πρόσκεινται στο στρατό του Μεχντί του Μουκτάντα Σαντρ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Ο Μάλικι απέφυγε να μιλήσει για τερματισμό της επιχείρησης και δε σχολίασε το ότι χωρίς τη συνδρομή των κατοχικών δυνάμεων και την εντολή κατάπαυσης του πυρός από τον Σαντρ πιθανότατα οι συγκρούσεις θα συνεχίζονταν. Αντίθετα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Ντες Μπράουν, ανακοίνωσε επικαλούμενος την «έκρυθμη κατάσταση στη Βασόρα» ότι «θα μειωθεί ο ρυθμός αποχώρησης των βρετανικών δυνάμεων» παγώνοντας ουσιαστικά την αποχώρηση 1.500 Βρετανών που είχε προαναγγελθεί για τις επόμενες βδομάδες.

Ο Μάλικι, πάντως, ζήτησε «να σταματήσουν οι αναίτιες συλλήψεις» και να επικεντρωθεί η προσοχή των αρχών «κατά των ενόπλων οργανώσεων». Για άλλη μια φορά, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στο «στρατό του Μεχντί». Ο Σαντρ αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους μαχητές του «γιατί υπερασπίστηκαν τη γη, το λαό και την τιμή τους».

Χτες, επικρατούσε σχετική ηρεμία στη Βασόρα και σε άλλες πόλεις. Αντίθετα, στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι, της Βαγδάτης, σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις. Αμερικανικό ελικόπτερο έβαλλε κατά «μαχητών» σκοτώνοντας έξι. Τοπικές αρχές ανέφεραν και «κατοχικά λανθασμένα πυρά» κατά Ιρακινών αστυνομικών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις πολίτες και να τραυματιστούν εννιά (συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών).

Σύμφωνα με στοιχεία της ιρακινής κυβέρνησης, τον Μάρτη αυξήθηκε κατά 50% ο αριθμός των νεκρών από συγκρούσεις φθάνοντας τους 1.079 (οι 925 πολίτες). Κατά τις κατοχικές δυνάμεις, οι απώλειες αυτές έφτασαν τους 1.247.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ψήφισμα αλληλεγγύης στην ΚΕΝ Τσεχίας

«H απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ !Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας!» διαμηνύουν οι φοιτητικοί σύλλογοι: Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Οικονομικού, Τοπογράφων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικοί Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι - Μηχανολόγοι, Νομικής, Ιστορικό, Νηπιαγωγοί, Φιλολογικό, Ψυχολογικό, Φιλοσοφία - Παιδαγωγική, Οδοντιατρική, Ιατρική, Φυσικό (η ΔΑΠ ψήφισε λευκό), Γεωλογικό (η ΔΑΠ ψήφισε λευκό), Πληροφορική (η ΔΑΠ ψήφισε λευκό). Το ψήφισμα δεν πέρασε στο σύλλογο Κτηνιατρικής, γιατί καταψήφισαν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

Διεθνής Διάσκεψη

Σήμερα πραγματοποιείται στο Κίεβο της Ουκρανίας η Διεθνής Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που διοργανώνεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και έχει θέμα: «Η επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Προβλήματα Ευρωπαϊκής Ασφάλειας». Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο και άλλων πολιτικών και μαζικών εκδηλώσεων ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, αλλά και την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου.

Στη Συνδιάσκεψη παίρνει μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στη Διεθνή Διάσκεψη θα συμμετάσχουν κόμματα και οργανώσεις από Γαλλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Τσεχία, Υπερδνειστερία, καθώς και άλλες αντιΝΑΤΟικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Ουκρανίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύσεις στην κατοχή θα στείλει η Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τη θέση ότι η Γαλλία «μπορεί να στείλει μερικές εκατοντάδες επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν», προκειμένου να βοηθήσει το ΝΑΤΟ, ενισχύοντας το στρατό κατοχής, «ενάντια στους Ταλιμπάν» και για εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, εξέφρασε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης.

Μέσα στη βδομάδα, αναμένεται και η αποστολή επιπλέον γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν και από τον Πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, στην εξελισσόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ...

Οπως ισχυρίστηκε ο Φ. Φιγιόν, «οι ένοπλες δυνάμεις μας στο Αφγανιστάν μπορεί να επενδύσουν περισσότερο στις διοικητικές δομές, ιδιαίτερα στην Καμπούλ, στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού και στις μονάδες στις αφγανικές επαρχίες και ο αριθμός μπορεί να είναι της τάξης των μερικών εκατοντάδων επιπρόσθετων στρατιωτών»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ