ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Τα αφεντικά των Βαλκανίων!..

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αποδεικνύεται ότι είμαστε τα αφεντικά των Βαλκανίων»(!). Η γεμάτη έπαρση και αλαζονεία δήλωση του «αθυρόστομου» νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη, μετά τη «νίκη» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, συμπυκνώνει με παραστατικό τρόπο την ουσία και τους στόχους της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Στην πραγματικότητα αυτό παιζότανε - και συνεχίζει - πίσω από τη διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ: Η θέση και ο ρόλος της εγχώριας πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η στρατηγική της αστικής τάξης είναι απόλυτα ενσωματωμένη στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ευρύτερης περιοχής. Από τη σκοπιά αυτή δεν μπορούσε να δεχτεί μια ταπεινωτική λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως υποδείκνυαν και πίεζαν οι ΗΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ευθεία αντανάκλαση στο ρόλο που διεκδικεί. Με άλλα λόγια, ο «πρωταγωνιστικός ρόλος» που ονειρεύονται περνά μέσα από μια «νίκη γοήτρου» στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Για το μόνο που αποδεδειγμένα δεν ενδιαφέρονται είναι η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των λαών.

Πάλι με το ... αντίπαλο δέος!!!

Νάτη πάλι η ΕΕ σαν το αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ. Το είπε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ σε ομιλία του χτες. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, το ΝΑΤΟ είναι η «μακρά χειρ» των ΗΠΑ κι ας μετέχουν σ' αυτό όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ. Μόνο συγχαρητήρια που δεν έδωσε στην ΕΕ το στέλεχος του ΣΥΝ για τη «θετική αντίδραση για να σταματήσει η παραπέρα επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, μια αντίσταση από ευρωπαϊκές χώρες στην επιχειρούμενη εδώ και καιρό από την πλευρά των ΗΠΑ εμπλοκή και επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία με πολιτικές όπως η "αντιπυραυλική ασπίδα", η υπονόμευση των δρόμων της ενέργειας, η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου». Ο,τι και να γράψουμε, θα είναι λίγο μπροστά στην τόση ευρω-λαγνεία, που κάνει το μαύρο - άσπρο. Γιατί ό,τι έγινε στο Βουκουρέστι οφείλεται σε ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Κριτήριο όλων είναι συμφέροντα εχθρικά προς τους λαούς. Μ' αυτό το κριτήριο κινούνται χώρες - μέλη της ΕΕ κι όχι από διάθεση αντίστασης στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, «ξεχνά» ότι στο Κοσσυφοπέδιο έχει αποφασίσει να στείλει στρατό η ΕΕ, το έχουν αναγνωρίσει και χώρες της ΕΕ, όπως επίσης έχουν εγκρίνει την «αντιπυραυλική ασπίδα».

Ούτε λέξη

Οπως ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου χτες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, «σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση...». Διαβάσαμε προσεκτικά τη δήλωση, αλλά σχόλιο για τις εξελίξεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δε βρήκαμε. Από το περιεχόμενο της δήλωσης συμπεραίνουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η Σύνοδος αφορούσε αποκλειστικά στην ΠΓΔΜ και πέραν τούτου ουδέν. Ο Αλ. Αλαβάνος δίνει πέντε συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση, ένα πλαίσιο εντός του οποίου - κατά τη γνώμη του - πρέπει να κινηθεί, ώστε να λυθεί εν τέλει το πρόβλημα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Στη Σύνοδο, βέβαια, υπήρξαν κι άλλες, πολύ σημαντικές, εξελίξεις. Οπως αυτή για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, η αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, η «αντιπυραυλική ασπίδα», για τα οποία ο Αλ. Αλαβάνος ούτε ένα σχόλιο δε βρήκε να κάνει.

Ανησυχίες από αμερικανάκια...

«Σαν ψάρι έξω από τα νερά» αισθάνονταν χτες αρκετοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως τελικά μπήκε το βέτο, έστω με τον τρόπο που μπήκε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την «ιερή οργή» των ΗΠΑ για τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αγωνιούσαν είτε για τα ανταλλάγματα που πρέπει τώρα να δοθούν είτε για το ενδεχόμενο περιθωριοποίησης στο πλαίσιο της «ατλαντικής συμμαχίας». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε (στον «Αλφα 9,89») ο Μ. Βαρβιτσιώτης: «Αυτό που με ανησυχεί είναι να μη χαράξουμε μια πολιτική που θα μας κάνει να περιθωριοποιηθούμε συνολικά στο ΝΑΤΟ»(!) είπε, μιλώντας με γνήσια «αμερικανικό τρόπο σκέψης»... Ας μην ανησυχεί ο γαλάζιος βουλευτής. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως του ΠΑΣΟΚ, δεν έβαλαν ούτε θα βάλουν τη χώρα σε... τέτοιους κινδύνους. Εχουν από καιρό κάνει τις επιλογές τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανταγωνισμοί και επιθετικότητα

Δύο νέα μέλη, την Αλβανία και την Κροατία, αποκτά η ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδό της στο Βουκουρέστι, απλώνοντας περισσότερα πλοκάμια στα πολύπαθα Βαλκάνια. Προς ώρας η ΠΓΔΜ μένει εκτός. Ενώ παρότι δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, βέβαιο είναι ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και προς ανατολάς θα παραμείνει στόχος προς επίτευξη. Η ίδια η ύπαρξη του ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς. Πόσο μάλλον όταν αυτή ενδυναμώνεται με την ένταξη νέων χωρών σ' αυτό.

Είναι πια κοινό κτήμα ότι η ευρωατλαντική συμμαχία δεν αποτελεί παρά το στρατιωτικό βραχίονα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, που υπάρχει για να υπερασπίζει συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς αυτά των λαών. Η διεύρυνση προς ανατολάς αλλά και προς τον βαλκανικό νότο, βασικό στόχο έχει τη διασφάλιση των συμφερόντων της αστικής τάξης στις χώρες όπου ανατράπηκε ο σοσιαλισμός, συγχρόνως όμως και το να εμποδίσει τη διείσδυση και την αύξηση της πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής που ασκεί η Ρωσία, στο πλαίσιο του αδυσώπητου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, που αφορά και στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας.

Απ' τη σκοπιά αυτή του ανταγωνισμού ανάμεσα στον αμερικανικό, ευρωενωσιακό και ρωσικό ιμπεριαλισμό πρέπει να ιδωθούν εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, τις νέες στρατιωτικές βάσεις σε Κόσσοβο, Βουλγαρία, Ρουμανία, τα σχέδια στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, που φτάνουν έως και το στόχο της απόκτησης τέτοιας στρατιωτικής υπεροχής που να επιτρέπει στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να καταφέρουν πυρηνικό πλήγμα, χωρίς να υποστούν συνέπειες.

Πρόκειται για εξελίξεις στενά δεμένες με τον ευρύτερο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς, για την απόκτηση καλύτερων θέσεων στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας» του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, μέσα στο οποίο εμφανίζονται και οι σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ των χωρών που στηρίζονται στις αρχές του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Το ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, υπηρετεί ταξικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα της αστικής τάξης των χωρών που το απαρτίζουν, του μεγάλου κεφαλαίου στο σύνολό του. Ο προσανατολισμός, η αποστολή του ήταν, είναι και θα παραμείνει απόλυτα εχθρική και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα. Καμία επίδραση σε θετική κατεύθυνση δεν μπορούν να ασκήσουν κυβερνήσεις κατ' όνομα «προοδευτικές». Αποδείχτηκε περίτρανα από την ενεργό συμμετοχή που είχαν οι «κεντροαριστερές» και «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις, π.χ., της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, την περίοδο που το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία.

Την πολεμοκάπηλη πορεία του μπορεί να ανακόψει μόνο ένα ισχυρό λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε κάθε χώρα αλλά και σε συντονισμό και με την ανάληψη κοινής δράσης και κοινών πρωτοβουλιών. Ενα τέτοιο κίνημα είναι επιτακτικά αναγκαίο σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Γιατί σήμερα οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται απ' την ύπαρξη και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, απ' την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, είναι μεγαλύτεροι από ποτέ άλλοτε. Οι λαοί μπορούν να ελπίζουν και στην αποδυνάμωση και στη διάλυση του ΝΑΤΟ στο βαθμό που η πάλη τους υπηρετεί την προοπτική της ανατροπής της εξουσίας της αστικής τάξης της χώρας τους και της οικοδόμησης της λαϊκής εξουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ