ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Για το συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Ολοκληρώνεται σήμερα η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ειρήνης

Αγωνιστές ενάντια στις βάσεις από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις στο Καράκας
Αγωνιστές ενάντια στις βάσεις από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις στο Καράκας
Της απεσταλμένης μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΣΧΟΒΟΥ (φωτογραφίες ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ).

«Είναι καθαρό ότι η διαρκής στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων δεν έχει να κάνει με την άμυνα, όπως λένε πολλές κυβερνήσεις, αλλά με την προετοιμασία νέων κύκλων αίματος σε βάρος των λαών». «Στο πλαίσιο της "αναμόρφωσης" του ΟΗΕ, που προωθείται από το 2005, κύριος στόχος γίνεται ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας", σύμφωνα όμως με τα συμφέροντα και την προσέγγιση των μεγάλων δυνάμεων». «Κάνω έκκληση σε όλους τους λαούς να δυναμώσουμε τον ενωμένο αγώνα για ειρήνη. Οι ΗΠΑ είναι βασικός εχθρός της ειρήνης, αλλά δεν πρέπει να μειώνουμε το ρόλο των συμμάχων τους». Με αυτές τις εκφράσεις, η κραυγή αγωνίας των λαών που απειλούνται όχι μόνο από τον πόλεμο αλλά και από την ιμπεριαλιστική «ειρήνη», που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, «ηχεί» από χτες, στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ειρήνης που πραγματοποιείται μετά από πολλά χρόνια και φιλοξενείται στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Την πόλη που το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ανακήρυξε «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ειρήνης και της Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης», στο πλαίσιο του συνεδρίου του που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Πέμπτη, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες ξεπέρασε τις προσδοκίες αφού έλαβαν μέρος πάνω από 350 αντιπρόσωποι, από περισσότερες από 130 οργανώσεις και 82 χώρες. Αγωνιστές από όλες τις γωνιές του πλανήτη μοιράζονται από την περασμένη Τρίτη τον προβληματισμό και την πείρα των λαών τους, σχεδιάζοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για την ενίσχυση της συντονισμένης αντιιμπεριαλιστικής πάλης σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το ΠΣΕ να συμβάλει στη γονιμοποίηση της λαϊκής δυσαρέσκειας

Από τις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ειρήνης
Από τις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ειρήνης
«Η κυριαρχία της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και γενικά των λαών, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με την εξαφάνιση κατακτήσεων των εργαζομένων και την εφαρμογή των ελαστικών μορφών εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς αυξάνουν τη φτώχεια, την ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση. Μεγαλώνουν οι κοινωνικές ανισότητες. Διογκώνεται η δυσαρέσκεια και οι εργαζόμενοι διεξάγουν αγώνες, με τους οποίους το κίνημα ειρήνης μπορεί και πρέπει να συνδεθεί», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Συνεδρίου του ΠΣΕ. Το Συνέδριο εξέλεξε νέα 40μελή Εκτελεστική Επιτροπή. Στη θέση του προέδρου αναδείχτηκε η οργάνωση «Βραζιλιάνικο Κέντρο για την Υπεράσπιση της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης των Λαών» (την οποία θα εκπροσωπεί η Σόκορο Γκόμες). Στη θέση του Γενικού Γραμματέα επανεκλέχτηκε η ΕΕΔΥΕ (την οποία εκπροσωπεί ο Θανάσης Παφίλης), η οποία συνεχίζει να είναι και στη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα (με εκπρόσωπο τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη).

Πλούσια συζήτηση στη Συνδιάσκεψη

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε η νέα πρόεδρος του ΠΣΕ, Σόκορο Γκόμες, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Χτες έγιναν δύο συζητήσεις με θέματα «Η απάντηση των Κινημάτων Ειρήνης στην αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, στη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, στην εξάπλωση των στρατιωτικών βάσεων» και «Η πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή, ο αγώνας των λαών για κυριαρχία».

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος εν αποστρατεία και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), που είναι προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις στη Βενεζουέλα, παρεμβαίνοντας στη Συνδιάσκεψη σημείωσε: «Δυστυχώς η Ελλάδα έχει εμπειρία 60 χρόνων από τις ξένες βάσεις, ως μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 50 χρόνια, σε στενή σχέση και υπό την επίδραση των Βρετανών και των Αμερικάνων, με επεμβάσεις και στην κυριαρχία. Η εμπειρία μας είναι τρομακτική: Εμφύλιος πόλεμος, φυλακίσεις, εξορίες, δικτατορία, διχοτόμηση της Κύπρου. Επίσης, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ενθαρρύνουν τις προκλήσεις των Τούρκων ενάντια στην Ελλάδα. Το καθήκον μας είναι να σταματήσουμε τους επεκτατικούς πολέμους. Είμαστε στρατιωτικοί και πρέπει να δρούμε ενάντια στη χρήση ή απειλή βίας. Κανένας στρατός δεν πρέπει να βγαίνει από τα σύνορα της χώρας του».

ΚΟΥΒΑ
Οχι στις «Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου»

ΑΒΑΝΑ.--

Πάνω από 500 αντιπρόσωποι από 31 χώρες συμμετέχουν στην 7η Περιφερειακή Συνάντηση για την Πάλη ενάντια στις «Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου» με τις ΗΠΑ, στην Αβάνα, με τον τίτλο «Μια άλλη Αμερική είναι εφικτή». Η Συνάντηση ξεκίνησε την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, με την υιοθέτηση τελικής διακήρυξης και πρόγραμμα δράσης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι αντιπρόσωποι συζητούν θέματα που αφορούν την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων στη Λατινική Αμερική με ιδιαίτερη έμφαση τις πρόσφατες προσπάθειες στρατιωτικοποίησης της περιοχής, τις κοινωνικές αδικίες και την καταπίεση από τη σημερινή «νέα τάξη πραγμάτων», ζητήματα περιβαλλοντικά, αλλά και τις κλιματολογικές αλλαγές, την υπεράσπιση των φυσικών πηγών, τα βιοκαύσιμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην τάση της ποινικοποίησης των κοινωνικών διαμαρτυριών, ενώ παράλληλα οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις σημερινές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και την αποτίμηση της κατάστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις πολύπλευρες διαβουλεύσεις.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εξι χρόνια από το πραξικόπημα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εξι χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από την εκδήλωση πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, στις 11 Απρίλη 2002, ένα πραξικόπημα που διήρκεσε μόλις 48 ώρες αλλά αποτέλεσε καμπή για την πορεία της μπολιβαριανής διαδικασίας αλλά και της χώρας. Οχι τυχαία. Ηταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Λατινικής Αμερικής που ένα καλά οργανωμένο πραξικόπημα από τις ΗΠΑ κατέρρευσε σε μια χώρα πριν ακόμα καλά καλά εκδηλωθεί, μέσα από τη μαζική κινητοποίηση του λαού. Το σχέδιο έμπνευσης της CIA, είχε συντριβεί από τη λαϊκή ενότητα.

Χτες άρχισαν οι εκδηλώσεις στη Βενεζουέλα, με ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Κοινοβουλίου όπου ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες υπενθυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, τόνισε ότι «για κάθε 11η υπάρχει η 13η αναφερόμενος στη λαϊκή κινητοποίηση της 13ης Απρίλη». Κατέληξε: «Είμαστε εδώ, ακόμη πιο σίγουροι και αποφασισμένοι και λέμε: Πατρίδα, σοσιαλισμός ή θάνατος! Θα νικήσουμε!» και κάλεσε όλους τους Βενεζουελανούς να συμμετάσχουν δυναμικά στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, που ξεκίνησαν χτες με συγκέντρωση στη γέφυρα Λαγκούνο και αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή με μεγάλη συγκέντρωση. Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται και στη Βοστώνη, στο Λος Αντζελες, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στην Ουάσιγκτον.

ΠΑΤΣΕΚΟ ΑΜΠΙΛΑ
Η αλληλεγγύη δυναμώνει τον αγώνα μας

«Με τον ερχομό εδώ όλων αυτών των διεθνών αντιπροσωπειών, οι κάτοικοι του Καράκας και της Βενεζουέλας ανταλλάσσουν γνώμες μαζί τους, εισπράττουν τη διεθνή στήριξη. Κάτι πολύ βασικό για τον αγώνα ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να αντιστρέψουν την πορεία του βενεζουελάνικου λαού», σημειώνει στο «Ρ» ο Πατσέκο Αμπιλα, στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας, συμπληρώνοντας ότι «από τότε που αναδείχτηκε στην εξουσία ο πρόεδρος Τσάβες, η πάλη του λαού μας ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία είναι συνεχής.

Η συμμετοχή των μελών της ΚΝΒ στην προετοιμασία του συνεδρίου του ΠΣΕ ήταν σημαντική. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από την περασμένη χρονιά, το Δεκέμβρη. Βοήθησε το ότι υπήρχε η εμπειρία από προηγούμενες διοργανώσεις (π.χ. το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών). Νομίζω ότι το συνέδριο εξελίχτηκε καλά, εμείς δυναμώνουμε σε πείρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ