ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Νέος φόρος αίματος με νεκρό και τραυματίες

Σε Κω, Γρεβενά και Αθήνα τα κρούσματα των τελευταίων ημερών

Στο θανάσιμο τραυματισμό ενός 25χρονου εργάτη οδήγησε το «ατύχημα» που σημειώθηκε χτες το πρωί, σε τουριστικό κατάλυμα στην Αγ. Μαρίνα, κοντά στην πόλη της Κω. Στην προσπάθειά του να θέσει σε λειτουργία αντλία νερού, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού στην πισίνα του συγκροτήματος ενοικιαζομένων δωματίων «Περίδης Apartments», ο εργαζόμενος από την Αλβανία έπαθε ηλεκτροπληξία και άφησε την τελευταία του πνοή. Ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος, που συνελήφθη, δεν είχε άδεια λειτουργίας πισίνας, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη την Κω δεν υπάρχει ούτε ένας τεχνικός επιθεωρητής, όπως επισημαίνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, καταγγέλλοντας την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που προκαλεί τα «ατυχήματα», σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα πριν γνωστοποιηθεί το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» και λίγες μόνο μέρες μετά τον τραυματισμό 4 εργαζομένων σε εστιατόριο άλλου ξενοδοχείου του νησιού, ανήμερα την Πρωτομαγιά.

Η ζωή του 50χρονου οικοδόμου Νικολάου Γραβάνη κινδύνευσε εξάλλου χτες το πρωί, όταν η υποτυπώδης σκαλωσιά πάνω στην οποία εργαζόταν υποχώρησε, με αποτέλεσμα να πηδήσει στο κενό από ύψος πεντέμισι μέτρων.

Ο εργάτης, ο οποίος δούλευε στο έργο της Εγνατίας οδού, στη γέφυρα του ποταμού Βενέτικου (Γρεβενά - Παναγιά), έχει υποστεί συντριπτικά κατάγματα στο ένα πόδι, καθώς και κατάγματα στα χέρια και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών. Να σημειωθεί πως στο ίδιο σημείο, πριν από 2 χρόνια, είχε γίνει θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», ενώ το Σωματείο Οικοδόμων Γρεβενών καταγγέλλει ότι στο συγκεκριμένο έργο της Εγνατίας οδού τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι ανύπαρκτα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενος σε έργα στην περιοχή του Αμαρουσίου χαροπάλευε χτες μετά από το σοβαρό τραυματισμό του πάνω στο μεροκάματο.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
Να δεχτεί πλήγμα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Οι εργαζόμενοι έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ξεπεράσουν τα αποσπασματικά και ανέξοδα αιτήματα της πλειοψηφίας και να στρέψουν τα πυρά τους σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τους βαστάζους τους

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων στον ΟΤΕ
Σαρανταοκτάωρη απεργία ξεκίνησαν από χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, καθώς η ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ντόιτσε Τέλεκομ» βρίσκεται στην τελική ευθεία. Χτες, κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ ΟΤΕ) -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) - παραμένει στο αποσπασματικό αίτημα για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου της επιχείρησης, «νομιμοποιώντας» και αθωώνοντας τη μέχρι τώρα πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν σαν αποτέλεσμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (το 70% του ΟΤΕ βρίσκεται σήμερα σε χέρια ιδιωτών) και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί τους εργαζόμενους σε πάλη ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, για διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνιών, 100% κρατική λαϊκή περιουσία, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και άλλα αιτήματα, τα οποία προέβαλε και χτες, στα πλαίσια της συγκέντρωσης με το δικό της μπλοκ, τα πανό και τα συνθήματά της.

Προκλητική ήταν η παρουσία - παρέλαση στην κινητοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως κυβέρνηση το 1994 έβαλε σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και το 2004 παρέδωσε στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έναν ΟΤΕ, με το 67% ήδη πουλημένο στους ιδιώτες. Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, που έκανε ξανά σαν να μην ήξερε ότι ήδη η επιχείρηση βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών, βαφτίζοντας τον ΟΤΕ «δημόσιο». Ενώ άφησε στο απυρόβλητο όχι μόνο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, αλλά και τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.

Χαρακτηριστικό της αδιέξοδης για τους εργαζόμενους τακτικής της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην ΟΜΕ - ΟΤΕ είναι και το γεγονός ότι χτες απηύθυνε εξώδικη δήλωση προς τη διοίκηση του Οργανισμού και τον Υπουργό Οικονομίας, ζητώντας να πληροφορηθεί για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του ελληνικού Δημοσίου και της «Ντόιτσε Τέλεκομ». Ακόμα, ζητάει να απέχει το ελληνικό Δημόσιο από τη μεταβίβαση των μετοχών μέχρι να ενημερωθεί, προειδοποιώντας ότι σε αντίθεση περίπτωση θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σήμερα η νέα 24ωρη

Απεργούν σήμερα για 24 ώρες οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εντείνοντας τη μάχη για την κοινωνική ασφάλιση και δίνοντας συντονισμένη απάντηση στην εργοδοσία, η οποία προσπαθεί να περάσει κλίμα τρομοκρατίας με διάφορους τρόπους ακόμα και ξυλοδαρμό απεργών την ημέρα της Πρωτομαγιάτικης απεργίας - από μηχανισμό του εργολάβου Παραπονιάρη - για να ανακόψει την αγωνιστικότητα του κλάδου. Επίσης ενδεικτικό της επίθεσης, που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, είναι ότι σήμερα σύρονται στα δικαστήρια από τον εργοδότη Σκούφο, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης και Κώστας Φάκαρος. Οι εργάτες θα συγκεντρωθούν στις 8 το πρωί στην πύλη της Ζώνης και από εκεί θα γίνει μηχανοκίνητη πορεία με σταθμό τα καρνάγια.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ: Τρία στελέχη του ΠΑΜΕ σέρνονται την ερχόμενη Τετάρτη 14 του Μάη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σαλαμίνας επειδή στις 27 του Οκτώβρη 2005 συνελήφθησαν από αστυνομικούς να κολλούν αφίσες του ΠΑΜΕ, προπαγανδίζοντας την πανελλαδική απεργία Ομοσπονδιών και Συνδικάτων. Πρόκειται για τους Πετράκη Νικήτα, γραμματέα της ΚΟ Σαλαμίνας του ΚΚΕ, Ζώη Αλέκο, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Μετάλλου Σαλαμίνας, και Αθανασιάδη Νίκο, πρώην μέλος της διοίκησης του σωματείου.

«ΟΛΠ ΑΕ»: Σε νέα 48ωρη απεργία από αύριο, Πέμπτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ ΑΕ αντιδρώντας στην παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ και διεκδικώντας να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους, των οποίων οι μισθοί καθορίζονται από αποφάσεις της διοίκησης του ΟΛΠ. Η 9η του Μάη είναι η πρώτη μέρα κατάθεσης προσφορών των «επενδυτών» που ορέγονται το ΣΕΜΠΟ. Αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι και θα κάνουν πορεία στο νέο κτίριο του ΥΕΝ.

ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Βρεφονηπιακό Σταθμό της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας Ηρακλείου Αττικής με κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και επίσχεση εργασίας. Απαιτούν να κλείσει η δημοτική επιχείρηση, να γίνει μεταφορά του προσωπικού και του αντικειμένου της στα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους (ο δήμος τους χρωστά αυτή τη φορά μέχρι και τριάμισι μηνιάτικα), δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

ΕΚΚΑ: Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) την ερχόμενη Τρίτη 13 του Μάη αντιδρώντας στις δραματικές ελλείψεις προσωπικού, που έχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του Κέντρου και την παράδοση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Το ΕΚΚΑ, μετά από επτά χρόνια, συνεχίζει να λειτουργεί αποσπασματικά, μονάδες του δικτύου παροχής άμεσης κοινωνικής βοήθειας ανοίγουν και κλείνουν, διαθέτει μόλις 30 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ υπηρεσίες, όπως οι Ξενώνες Εφήβων στη Δραπετσώνα και στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκαν σε ΜΚΟ.

ΠΑΜΕ
Την Κυριακή στη Ν. Μανωλάδα

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς τα μέλη του ΠΑΜΕ στην Ηλεία οργανώνουν την παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στη Νέα Μανωλάδα, όπου εργάζονται και ζουν οι σύγχρονοι είλωτες, την ερχόμενη Κυριακή 11 Μάη, στις 9.30 π.μ. Εργαζόμενοι από ολόκληρη την Πελοπόννησο θα βρεθούν στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης για να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο, επισημαίνουν την ανάγκη της συμμετοχής και οργάνωσης στα ταξικά συνδικάτα ντόπιων και μεταναστών εργατών «για να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή και έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ