ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Διυλίζουν έως και 5 φορές το νερό για να καθαρίσει!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Κυριακή στο Δήλεσι η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων - Εργαζομένων - Κατοίκων

Από κινητοποίηση των κατοίκων τον περασμένο Δεκέμβρη
Από κινητοποίηση των κατοίκων τον περασμένο Δεκέμβρη
Το νερό από την Υλίκη με το οποίο τροφοδοτεί η ΕΥΔΑΠ τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι, προκειμένου να υδροδοτηθούν οι περιοχές για να λυθεί το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό (εξασθενές χρώμιο κ.ά.), πρέπει να καθαριστεί 4 και 5 φορές για να είναι, πιθανά, κατάλληλο για πόση!

Κι αυτό γιατί τα τρία ταχυδιυλιστήρια που λειτουργούν (Αγιος θωμάς, Οινόφυτα, Σχηματάρι) δε διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για να επεξεργαστούν το «βρώμικο» νερό της Υλίκης. Μπορεί λοιπόν η ΕΥΔΑΠ να διαβεβαίωνε πριν μερικούς μήνες ότι θα δώσει λύσεις στο θέμα του μολυσμένου νερού, ωστόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με διαφορετική μορφή.

Οπως λέει στο «Ρ» ο δήμαρχος Οινοφύτων Γιώργος Θεοδωρόπουλος, «παίρνουμε νερό από την Υλίκη. "Δύσκολο" νερό στην επεξεργασία του. Από το Μόρνο είναι πιο εύκολο για τα διυλιστήρια των δήμων να το επεξεργαστούν, όμως στους αγωγούς της περιοχής για λόγους στρατηγικής ενάντια στη λειψυδρία, η ΕΥΔΑΠ στέλνει νερό από την Υλίκη». Και εξηγεί ότι το νερό πρέπει να διυλίζεται 4 και 5 φόρες για να έρθει σε πόσιμη κατάσταση, γίνεται πιο ακριβό, τα αποτελέσματα της διύλισης είναι κάποιες φορές αναμφίβολα και τα μηχανήματα πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Αυτό που ζητούν από την ΕΥΔΑΠ είναι είτε να εξοπλιστούν κατάλληλα τα ταχυδιυλιστήρια, είτε εναλλακτική υδροδότηση από γεωτρήσεις της περιοχής. Η ΕΥΔΑΠ αναμένεται, σύμφωνα με το Δήμο Οινοφύτων, να στείλει ειδικούς επιστήμονες την Πέμπτη το πρωί.

Συγκέντρωση στο Δήλεσι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το μολυσμένο νερό στη Βοιωτία και την Ανατολική Αττική πραγματοποιεί την Κυριακή 11 Μάη στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία στο Δήλεσι, η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων - Εργαζομένων - Κατοίκων. Με ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι και φορείς επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι «είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε άμεσα: Σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ. Μέτρα για να σταματήσει η παραπέρα μόλυνση του νερού, του αέρα, του εδάφους. Κεντρικός έλεγχος και σχεδιασμός για την αποθήκευση και την καταστροφή των επικίνδυνων αποβλήτων».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δημόσια έργα που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες

Τα δημόσια έργα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του λαού και των αναγκών του και όχι για να πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής σε παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η μέχρι τώρα νομοθεσία είναι καρπός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες από κοινού μέσω των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παρέδωσαν τα δημόσια έργα στο μεγάλο κεφάλαιο και τις τράπεζες. Το ζήτημα, είπε ο Ν. Γκατζής, είναι εάν τα δημόσια έργα θα είναι υπέρ των λαϊκών αναγκών ή του κέρδους των καπιταλιστών. Είναι θέμα για ποιον και από ποιον γίνονται τα δημόσια έργα και εάν χρησιμοποιούνται ως εμπόρευμα ή ως κοινωνικό αγαθό, τόνισε χαρακτηριστικά.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων διοργανώνει το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά και οι δημοτικές παρατάξεις του Πειραιά και των γύρω δήμων που στηρίζει το ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη 7 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10). Θα μιλήσουν ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, ο Μπάμπης Ζιώγας, πολιτικός μηχανικός - υγιεινολόγος, μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ηλίας Λαμπρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και ο Γιώργος Λαμπράκης, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατών Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά.

ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ έχασε ένας 15χρονος στην Αλεξανδρούπολη καθώς έπεσε πάνω του επιβατικό που οδηγούσαν δουλέμποροι μεταναστών που καταδιώκονταν από την αστυνομία. Οι δύο δουλέμποροι, που μετέφεραν 6 μετανάστες και σκότωσαν τον άτυχο νέο, συνελήφθησαν. Οι μετανάστες πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω του ποταμού Εβρου με πλαστική βάρκα, ενώ στην περιοχή των Κήπων τους παρέλαβαν οι Ελληνες δουλέμποροι και τους επιβίβασαν στα αυτοκίνητα.

ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ: Κηδεύτηκε χτες το πρωί στο Βασιλούσι Θεσσαλονίκης ο 62χρονος οδηγός του λεωφορείου που δολοφονήθηκε από 33χρονο τοξικομανή στη Σίνδο. Στην κηδεία βρέθηκαν συγχωριανοί του και δεκάδες εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Οι δύο αστυνομικοί θα δικαστούν αύριο, καθώς η εισαγγελέας Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη. Σήμερα το πρωί θα απολογηθεί στον ανακριτή ο 33χρονος, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.ά.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ: Την απόσυρση από την αγορά όλων των φαρμακευτικών προϊόντων της εταιρείας «Officina Farmaceutica Fiorentina Srl Viareggio» (LU) - Ιταλίας, ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία δε διαθέτει άδεια παραγωγής φαρμάκων. Ακόμα, αναφέρει ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας προϊόντων στην εταιρεία και εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ Ν. Λάρισας διοργανώνει, την Παρασκευή 9 Μάη στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας εκδήλωση τιμής για την Αντιφασιστική Νίκη και την απελευθέρωση του λαού από το χιτλερικό φασισμό. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης να συμμετέχουν μαζικά. Χρέος και τιμή μας είναι να κρατήσουμε την ιστορία που έγραψαν οι λαοί στα πεδία των μαχών, αναφέρεται.

  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πάτρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιούν εκδήλωση, την Παρασκευή 9 Μάη, στις 7:30 μ.μ., στα Ψηλά Αλώνια, στο χώρο του Ηρώου των απαγχονισμένων από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Θα τιμηθούν, η συμπλήρωση των 63 χρόνων από τη συντριβή του φασισμού από τις συμμαχικές δυνάμεις, με κύρια τη μεγάλη Σοβιετική Ενωση και τον Κόκκινο Στρατό καθώς και οι ήρωες που στο σημείο αυτό έδωσαν τη ζωή τους την ίδια μέρα στις 9 Μάη, ένα χρόνο νωρίτερα το 1944, για τον ίδιο σκοπό.
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
«Πράσινος» αποπροσανατολισμός

«H δημοτική αρχή και ο δήμαρχος επιχειρούν για ακόμα μια φορά (μετά από τη Χάρτα Πρασίνου) να μεταθέσουν τις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την εφιαλτική κατάσταση στην πόλη, στις πλάτες των κατοίκων και εργαζομένων». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων με θέμα «Πράσινες ταράτσες, φυτεμένοι ακάλυπτοι, ολάνθιστα μπαλκόνια», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

«Σαν Συμπαράταξη δεν είμαστε αντίθετοι σε εκθέσεις φυτών και φυτεμένων ταρατσών» και «ασφαλώς είμαστε υπέρμαχοι της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των κατοίκων». «Ομως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στη δημοτική αρχή να αποπροσανατολίσει τους κατοίκους από την πραγματική ουσιαστική λύση για την πολύπαθη Αθήνα, που δεν είναι άλλη από την αγωνιστική προώθηση μιας διαφορετικής πολιτικής, που θα αντιτίθεται στα μεγάλα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, θα υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία, τα δημόσια πάρκα, τα δάση και τις παραλίες, το αστικό και περιαστικό πράσινο».

Χτες, μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο της έκθεσης με κεντρικό σύνθημα - όπως αναγραφόταν στο πανό τους - «Οι ελεύθεροι χώροι στο λαό και όχι στο μεγάλο κεφάλαιο».

ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Κίνδυνος ξεκληρίσματος στα καμένα

Τον κίνδυνο οι περιοχές της Ηλείας, που καταστράφηκαν από τις περσινές πυρκαγιές, να μετατραπούν σε περιοχές μαζικής τουριστικής ανάπτυξης και να χάσουν οριστικά τα βασικά τους χαρακτηριστικά στην παραγωγή, στο περιβάλλον, στη φύση και την κοινωνία, εντοπίζει μελέτη του ΕΜΠ για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, που παρουσιάστηκε χτες.

Οπως επισημαίνεται, η προοπτική αυτή ενισχύεται από τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή προγραμματίζονται (μεγάλοι οδικοί άξονες, αεροδρόμια, λιμάνια). Πολύ περισσότερο που και πριν από την καταστροφή υπήρχαν μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια σε τουριστικές μεγάλες εγκαταστάσεις, ενώ και τώρα δημοσιεύεται μεγάλος αριθμός αγγελιών για πωλήσεις εκτάσεων σε ημιορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

ΟΓΕ
Κινητοποίηση για την ακρίβεια

Σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ακρίβεια που καλπάζει ανεξέλεγκτα, λεηλατώντας το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, προχωρά η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, μεθαύριο Πέμπτη, 8 Μάη, στις 11 π.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ σημειώνει ότι η ακρίβεια «είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής, που στόχο έχει την αύξηση των υπερκερδών των οικονομικά ισχυρών, άμεσα συνδεδεμένη με την εισοδηματική πολιτική της μακροχρόνιας λιτότητας, με τις αυξήσεις - εμπαιγμό, με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ