ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Δύναμη για τους αγώνες της τάξης μας

Δήλωση του Μπάμπη Βορτελίνου, μέλους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, για τη σημασία και την εξέλιξη της λαχειοφόρου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Οικονομική Εξόρμηση του ΠΑΜΕ με τη μορφή της λαχειοφόρου, που θα ολοκληρωθεί την 1η Ιούλη, με την κλήρωση ενός αυτοκινήτου. Οι λαχνοί έχουν διατεθεί σε όλη την Ελλάδα και διακινούνται από τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

Σχετικά με την εξέλιξη της λαχειοφόρου, ο Μπάμπης Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνει ότι «από τη μέχρι σήμερα διακίνηση των λαχνών φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γιαπιά κλπ. Απαιτείται όμως ακόμα μεγαλύτερη δράση, ώστε η φωνή του ΠΑΜΕ να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε εργάτη της πόλης και του χωριού. Προς την κατεύθυνση αυτή, την Παρασκευή 16/5/2008, με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη, θα πραγματοποιηθεί γενικό πανελλαδικό κλείσιμο».

Αναφερόμενος στην πολιτική και συνδικαλιστική σημασία της λαχειοφόρου, το στέλεχος του ΠΑΜΕ στέκεται ιδιαίτερα στη δράση που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ανέπτυξε από τη μέρα της ίδρυσής του για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη και το λαό και σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ, ως πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης, σήκωσε το βάρος για την απόκρουση των αντιασφαλιστικών μέτρων και της επερχόμενης κυβερνητική επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις, στην υγεία, στην παιδεία, στα ΒΑΕ κλπ. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην οργάνωση των αναγκαίων ταξικών αγώνων, απαιτούνται και οικονομικά μέσα. Επομένως θα πρέπει ο καθένας να δει και τη δική του συμβολή ενισχύοντας οικονομικά το ΠΑΜΕ και κυρίως διακινώντας τους λαχνούς. Κάθε λαχνός είναι και ένα χτύπημα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και ενίσχυση του ταξικού αγώνα».

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Απεργιακή μάχη για Ασφαλιστικό και τρομοκρατία

Συγκέντρωση και πορεία χτες στο πλαίσιο της νέας 24ωρης κινητοποίησης που είχαν αποφασίσει τα ταξικά σωματεία

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, έδωσαν και χτες με τη μαζική τους συμμετοχή στη νέα 24ωρη απεργία ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα ότι ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Ταυτόχρονα, «έκοψαν τη φόρα» στην εργοδοσία, η οποία με αβάντα την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική έχει εξαπολύσει συντονισμένη επίθεση, προκειμένου να ανακόψει τους αγώνες των εργατών και κυρίως να χτυπήσει τα ταξικά τους συνδικάτα, για να συνθλίψει στη συνέχεια δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 8 το πρωί στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι πρόεδροι του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, Β. Μπίνος, της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών, Ι. Δεληγιάννης και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Θ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στους απεργούς, έκαναν σαφές ότι η επίθεση της εργοδοσίας θα αποκρουστεί. «Χέρι που σηκώνεται και χτυπάει εργάτη - ειπώθηκε χαρακτηριστικά - θα πρέπει να κόβεται από τη ρίζα». Εδωσαν το σύνθημα της κλιμάκωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η προοπτική των αγώνων τους ταυτόχρονα με την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους είναι η συμβολή στη συγκρότηση του μετώπου της εργατικής τάξης με τους συμμάχους της, τα λαϊκά στρώματα, που θα διεκδικήσει την εξουσία, για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που αυτοί παράγουν.

Οι απεργοί έκαναν πορεία κατά μήκος της Λεωφόρου Δημοκρατίας του Περάματος όπου βρίσκονται τα καρνάγια, οι ιδιοκτήτες των οποίων, μαζί με τους εργοδότες του ΒΙΠΑΣ, εμφανίζονται πρωτεργάτες στην επίθεση σε βάρος των εργατών. Εκεί οι εργατοτεχνίτες έδειξαν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους και «τσάκισαν» την προσπάθεια ορισμένων εργοδοτών να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την παμπελοποννησιακή συγκέντρωση, την Κυριακή, στις 9.30 π.μ.

Η αφίσα που τύπωσε το ΠΑΜΕ καλώντας τους μετανάστες εργάτες να μαζικοποιήσουν τα ταξικά συνδικάτα
Η αφίσα που τύπωσε το ΠΑΜΕ καλώντας τους μετανάστες εργάτες να μαζικοποιήσουν τα ταξικά συνδικάτα
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της παμπελοποννησιακής κινητοποίησης του ΠΑΜΕ στη Νέα Μανωλάδα την Κυριακή 11 Μάη, στις 9.30 π.μ., για να διαδηλώσουν την αλληλεγγύη και στήριξή τους στους μετανάστες εργάτες γης που εργάζονται στα κάτεργα - θερμοκήπια της φράουλας των μεγαλοκαλλιεργητών της περιοχής. Εργαζόμενοι από ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και την Αθήνα, από νωρίς το πρωί, αναμένεται να βρεθούν στον κάμπο της Νέας Μανωλάδας, στα θερμοκήπια της φράουλας, όπου μοχθούν κάτω από τις πιο αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες περισσότεροι από 2.500 εργάτες γης.

Στο πλευρό των κολίγων βρίσκεται και η ΠΑΣΥ. Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, σημείωσε σχετικά: «Χαιρετίζουμε το δίκαιο αγώνα των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα και καλούμε, όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος, όχι μόνο να συμπαρασταθεί για αυξήσεις στα μεροκάματα και για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αλλά να συμβάλει πολύ περισσότερο, μετά τον ξεσηκωμό τους, ώστε να μην πέσουν θύματα εκδίκησης από τους μεγαλοαγρότες και τον κρατικό μηχανισμό.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την αισχρή εκμετάλλευση από τους μεγαλοαγρότες έχουν διαχρονικά η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Οι μεγαλοαγρότες ενθαρρημένοι από την πολιτική του δικομματισμού καταφέρθηκαν με τραμπούκικες ενέργειες κατά των εργατών γης, όταν διεκδίκησαν το δίκιο τους και σε όσους τους συμπαραστάθηκαν.

Το προοδευτικό αγροτικό κίνημα στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των μεταναστών εργατών γης, γιατί οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει από κοινού με τους εργάτες γης, με τους οποίους έχουν κοινά συμφέροντα, να αγωνιστούν κατά της εκμετάλλευσης που υφίστανται από εμποροβιομήχανους και μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, καλύτερα ημερομίσθια, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα».

Κάηκε ζωντανός 35χρονος εργάτης

Ούτε μια μέρα δεν περνά χωρίς η εργατική τάξη να θρηνήσει νεκρούς και σακατεμένους στο βωμό της «ανάπτυξης» του κεφαλαίου. 24 ώρες μόνο μετά το θάνατο ενός 25χρονου Αλβανού σε τουριστική επιχείρηση της Κω, ο 35χρονος Κώστας Ζωιτός, χειριστής μηχανήματος στην επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑΣ ΑΕ, στη Χιλιαδού της Φωκίδας (Δήμος Ευπαλίου) άφησε την τελευταία του πνοή χτες, από ηλεκτροπληξία. Ο εργαζόμενος χειριζόταν γερανοφόρο και αυτό ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιχείρηση (όπου απασχολούνται περίπου 70 εργαζόμενοι) δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Την ίδια στιγμή, μάχη για τη ζωή του δίνει ο οικοδόμος Ντανιέλ Μιχαήλ, νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, μετά από «ατύχημα» που έγινε προχτές, σε έργα στο Μαρούσι.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Σε εξέλιξη οι εκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα 5 Μάη και ολοκληρώνονται στις 16 του μήνα. Οι εκλογές πραγματοποιούνται στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11-15, 6ος όροφος). Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα (ή διαβατήριο) και βιβλιάριο ασθενείας, καθημερινά, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ., εκτός από το Σάββατο 10/5 που η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 2.30 μ.μ. και την Κυριακή 11/5, μέχρι τις 5.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ