ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2008
Σελ. /32
Απέναντι, στην πράξη...

Περιφρούρηση απεργίας χτες στη Ζώνη. Πώς οργανώνεται; Ποιος φροντίζει γι' αυτό; Αγνωστα πράγματα για τη δημοσιογραφία των θεσμών
Περιφρούρηση απεργίας χτες στη Ζώνη. Πώς οργανώνεται; Ποιος φροντίζει γι' αυτό; Αγνωστα πράγματα για τη δημοσιογραφία των θεσμών
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι οι ενσωματωμένοι στον αμερικάνικο στρατό κατοχής στο Ιράκ δημοσιογράφοι ήταν άνθρωποι «καλών προθέσεων». Δούλευαν το ωράριό τους, έπαιρναν το μισθό τους, έγραφαν αυτά που έβλεπαν και ήσυχοι ασχολούνταν μετά - έστω και τηλεφωνικά - με την οικογένειά τους, στα μάτια της οποίας οικογένειας, μάλιστα, εμφανίζονταν και ως ήρωες στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Υπερασπιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας που στη συνείδησή τους ήταν ήδη αυτονόητο ότι έπρεπε να επιβληθεί έστω και διά των όπλων. Εξάλλου, δουλειά τους δεν ήταν να πυροβολούν, να μεταδίδουν πληροφορίες ήταν η δουλειά τους. Οτι οι πληροφορίες που μετέδιδαν συνέβαλαν στο να κολυμπήσει ένας λαός στο αίμα, δεν ήταν δικό τους πρόβλημα. Αυτοί ήταν συνεπείς στις αξίες τους: Πατρίδα, θρησκεία - ιδεολογία, οικογένεια.

Τέτοιοι, «καλών προθέσεων», συνάδελφοι γύρω μας πολλοί. Ωσπου το ίδιο το αφεντικό των ειδήσεων, βγαίνει και δηλώνει πως όλοι αυτοί δεν είναι τίποτα άλλο από υπάλληλοί του. Θέλει, λέει, ο συνάδελφος, να πλουτίσει το ρεπορτάζ του με στοιχεία, τα αναζητά, πού άλλου; Στο διαδίκτυο. Αλλά η μαγική λέξη τον στέλνει κατευθείαν στη φωλιά του κούκου. Ποταμός οι πληροφορίες. Η υπηρεσία παρέχει άφθονο χρήμα για να υπάρχουν έτοιμα άρθρα και αναλύσεις που ο καλοπροαίρετος συνάδελφος θα τα παρουσιάσει αύριο ως αποτέλεσμα της αναζήτησής του στο διαδίκτυο. «Αυτή είναι η ουσία της επικοινωνίας σήμερα», δηλώνει ευθέως ο τύπος που κρατάει το ταμείο. Δε διαφωνούμε καθόλου μαζί του. Οχι εμείς. Οχι όποιος δεν έχει αυταπάτες.

Το πρόβλημα το έχουν όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι που ακόμα επιμένουν πως ο ιμπεριαλισμός είναι απλά ένας καπιταλισμός που αρκεί να γίνει ανθρώπινος για να πάψει να είναι απάνθρωπος. Ο συνάδελφος του Monde έχει πρόβλημα με το κέρδος. Αναγνωρίζει ότι το κυνήγι του ωφελεί κάποιους αλλά όχι την κοινωνία. Και μετά; Πάπαλα. Δε φοβάται να πει τη μαγική λέξη. Είναι πεισμένος ότι η λύση δεν είναι ο κομμουνισμός. Κι αυτή του η αυταπάτη τον οδηγεί σε προτάσεις για ένα σύστημα που απλά θα μαθαίνει τους ανθρώπους, να μην είναι υπερκαταναλωτικοί. Καλή η συνταγή του για ένα καταναλωτικό κίνημα, αλλά δέσμια στην αναπαραγωγή του συστήματος. Αυτός όμως διαμορφώνει «κοινή γνώμη». Κι αυτό σημαίνει πως η γνώμη του παύει πλέον να ελέγχεται ως «αγνών προθέσεων» αλλά εκ του αποτελέσματος ως συνήγορος στο σύστημα.

Δεν είναι «κακός» άνθρωπος. Δεν μπορεί απλά, να περάσει απέναντι. Κι εκεί αρχίζουν τα δύσκολα και γι' αυτόν και για τόσους άλλους διανοούμενους που νομίζουν πως με διακηρύξεις αλλάζει ο κόσμος.

Ο λόγος για τον οποίο το ΚΚΕ εδώ, αλλού όποιο άλλο μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, συγκεντρώνει τα πυρά του αντίπαλου, είναι γιατί τις διακηρύξεις του φροντίζει να τις κάνει πράξεις. Είναι αυτό που έχει περιγραφεί ως κόμμα νέου τύπου. Ενα κόμμα που δίνει εξετάσεις μόνο στην εργατική τάξη. Ενα κόμμα που μεταξύ άλλων φροντίζει και να γκρεμίζει αυταπάτες για το πώς μπορεί να γίνει η ανατροπή. Μια απ' αυτές και η κοινοβουλευτική. Αντε τώρα να τα εξηγήσεις αυτά σε «καλών προθέσεων» συναδέλφους, που ψάχνουν με όρους «Συνασπισμού» να εξηγήσουν, γιατί στο ΚΚΕ ένα στέλεχος σήμερα οργανώνει τη δουλειά στην Πελοπόννησο, αύριο στην Κρήτη και μεθαύριο είναι στη Βουλή απ' όπου στη συνέχεια θα πάει στη Λαμία. Στο μυαλό του «καλών προθέσεων», όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο κοινοβούλιο. Ευτυχώς για το εργατικό κίνημα, όλα αρχίζουν και τελειώνουν έξω από το κοινοβούλιο.

Καμιά ενσωμάτωση δεν είναι «καλών προθέσεων».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

«Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ»: «Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την υπηρεσία AdWords του Google προκειμένου να εντοπίσει τους χρήστες του διαδικτύου που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά όπως είναι η "τρομοκρατία" και να τους κατευθύνει στη δική του ιστοσελίδα (...) υπάρχουν κι άλλες λέξεις που μεταφέρουν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπως "ανθρώπινα δικαιώματα", "ελευθερία του τύπου", "ανανεώσιμη ενέργεια", "επισιτιστική βοήθεια" (...) "χρειαζόμαστε πολύ ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο - αυτή είναι σήμερα η ουσία των επικοινωνιών" δηλώνει ο Τζόναθαν Μάργκολις, από το γραφείο Διεθνών Προγραμμάτων Πληροφορίας, μια υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χειρίζεται το περιεχόμενο αυτών των καταχωρίσεων αλλά και το America.gov. Ο ίδιος δηλώνει ότι το υπουργείο του δαπανά 25-30.000 δολάρια κάθε μήνα για τέτοιες καταχωρήσεις και άλλες 15.000 για ιστοσελίδες με πιο μόνιμο περιεχόμενο σε γλώσσες όπως η αραβική και η περσική» (το ρεπορτάζ σε Financial Times / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΙ ΟΙ «ΚΑΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ» ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ: «Ναι, πρέπει να ξαναβρούμε την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο κοινωνικό σύστημα πέρα από τον υπερκαπιταλισμό (...) Πιστεύαμε ότι η ευτυχία ήταν να πλουτίσουμε την ίδια μας τη ζωή παίρνοντας πολλά πράγματα, αντικείμενα, ωραίες συσκευές, ωραία κινητά τηλέφωνα. Θα πρέπει να αλλάξουμε τη δομή του συστήματος. Η αναζήτηση του κέρδους μπορεί να ωφελήσει το ένα ή το άλλο άτομα (...) δεν είναι κέρδη για την κοινωνία» (αποσπάσματα από συνέντευξη του δημοσιογράφου Ερβε Κεμπφ (Le Monde) στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταξική ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και κοινωνική λαϊκή συμμαχία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντέχουμε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα;

ΤΑ ΝΕΑ: Πυρηνική ...δοκιμή στήνει η κυβέρνηση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Ο ΔΗΜΑΣ;

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΑ ...ΟΠΛΑ για το νέο σύστημα προαγωγών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπουμ ακρίβειας κι ο Καραμανλής αγοράζει όπλα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ για τους στρατιωτικούς

Η ΑΥΓΗ: Τετέλεσται η αναθεώρηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανισοκατανομή, ανεπάρκεια και ανισότητα στα νοσοκομεία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πληθωριστική «βόμβα»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΗΡΑΝ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΟΡΓΙΟ λαθρομετανάστευσης

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ο «μαύρος χρυσός»

Η ΧΩΡΑ: Οι 5 ώρες που άλλαξαν τον Παναθηναϊκό

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.450 ευκαιρίες στο Δημόσιο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Νάκμπα όπως Ολοκαύτωμα...

«Εμείς είμαστε Εβραίοι που δεν θα γιορτάσουμε αυτή την επέτειο. Είναι καιρός πια να αναγνωρίσουμε και την πλευρά του Αλλου (...) Οπως έχει επισημάνει ο Εντουαρντ Σαΐντ, η Νάκμπα είναι για τους Παλαιστινίους ό,τι είναι το Ολοκαύτωμα για τους Εβραίους. Τον Απρίλιο του 1948, τον ίδιο εκείνο μήνα που έγινε η αποτρόπαιη σφαγή του Ντεΐρ Γιασίν και η φονική επίθεση εναντίον Παλαιστινίων αμάχων στην αγορά της Χάιφας, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο Νταλέτ. Εδινε το πράσινο φως για την καταστροφή παλαιστινιακών χωριών και για την εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού εκτός των συνόρων του ισραηλινού κράτους. Οχι, δεν θα το γιορτάσουμε αυτό!..»

***

«Τουλάχιστον 750.000 Παλαιστίνιοι έγιναν πρόσφυγες. Περισσότερα από 400 χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη. Η εθνική εκκαθάριση όμως δεν τελείωσε εκεί. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη Γαλιλαία το 1956. Χιλιάδες εκδιώχθηκαν από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες λόγω πολέμου έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις εστίες τους ή να αποζημιωθούν. Το Ισραήλ δεν αναγνώρισε ποτέ αυτό το δικαίωμα. Οχι, δεν θα γιορτάσουμε!»

***

«Δεν θέλουμε να γιορτάσουμε την επέτειο ενός κράτους που ιδρύθηκε με την τρομοκρατία, τις σφαγές και την αρπαγή της γης ενός άλλου λαού και που εξακολουθεί να εφαρμόζει την εθνική εκκαθάριση, να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να υποβάλλει σε μια τερατώδη συλλογική τιμωρία τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και να στερεί από τους Παλαιστινίους τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις εθνικές επιδιώξεις τους. Θα γιορτάσουμε όταν οι Αραβες και οι Εβραίοι θα ζήσουν σαν ίσοι μεταξύ ίσων σε μια ειρηνική Μέση Ανατολή».

(αποσπάσματα από κείμενο που υπογράφουν 100 διακεκριμένοι Εβραίοι διανοούμενοι, ανάμεσά τους ο Χάρολντ Πίντερ, με αφορμή τους γιορτασμούς για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ / ΤΑ ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ