ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Τεταμένη η κατάσταση

Παράγοντας αποκλιμάκωσης, μέχρι στιγμής, ο στρατός

Σιίτες ένοπλοι σε συνοικία Δρούζων που ελέγχουν

Associated Press

Σιίτες ένοπλοι σε συνοικία Δρούζων που ελέγχουν
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η επικράτηση σχετικής ηρεμίας στους δρόμους της πρωτεύουσας, χτες, ήταν σε ευθεία αντίθεση με τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονταν, μέχρι το απόγευμα, στην Τρίπολη, τη μεγαλύτερη πόλη του Βορείου Λιβάνου, και νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, στην επαρχία Αλέι, όπου κατοικούν Δρούζοι. Οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, προς το παρόν, οι νεκροί στις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του φιλοαμερικανικού κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, όπου ηγείται η «Χεζμπολάχ», καταμετρούνται σε 61 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.

Τόσο στην Τρίπολη όσο και στις περιοχές των Δρούζων οι συγκρούσεις αποκλιμακώθηκαν με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων. Στην επαρχία Αλέι, των Δρούζων, οι συγκρούσεις σημειώνονταν κυρίως μεταξύ ενόπλων που πρόσκεινται στον Ουαλίντ Τζουμπλάντ που συντάσσεται με τον κυβερνητικό συνασπισμό και σε εκείνους που πρόσκεινται στον Ταλάτ Αρσλάν, που συντάσσεται με τη «Χεζμπολάχ». Και οι δύο κάλεσαν τους οπαδούς τους να καταθέσουν τα όπλα για να σταματήσει η αδελφοκτόνα αιματοχυσία.

Χεζμπολάχ: «Δεν καταθέτουμε όπλα, αμυνόμαστε»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε εναντίον του Τζουμπλάντ η «Χεζμπολάχ», κατηγορώντας τους υποστηρικτές του ότι πραγματοποίησαν επίθεση κατά φυλακίου και απήγαγαν τέσσερις μαχητές, που μετά από ώρες βρέθηκαν νεκροί. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της «Χεζμπολάχ», σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, επέρριψε συνολικά την ευθύνη στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσαν τις αιματηρές συγκρούσεις. Επανέλαβε ότι η οργάνωση δεν επιδιώκει εμφύλιο και επισήμανε ότι το πρόβλημα, ξεκάθαρα, είναι «τα όπλα της αντίστασης». Υπογράμμισε ότι η «Χεζμπολάχ» δεν προτίθεται ούτε να καταθέσει τα όπλα ούτε να παραμείνει άπραγη αν δεχτεί επίθεση.

Οι μαχητές της «Χεζμπολάχ» αποχώρησαν από αρκετές συνοικίες της Βηρυτού. Οπου παραμένουν είναι εξαιρετικά διακριτικοί. Η κίνηση που οδήγησε στη σχετική αυτή αποκλιμάκωση αποδίδεται στη στάση της ηγεσίας του στρατού, η οποία αντί να υπακούσει στην εντολή του πρωθυπουργού Σινιόρα «ν' αναλάβει με κάθε τρόπο τον έλεγχο των δρόμων», προτίμησε να «παγώσει» τις κυβερνητικές αποφάσεις. Πάντως, το διεθνές αεροδρόμιο και το λιμάνι παραμένουν στον έλεγχο της οργάνωσης.

Στη Βηρυτό αναμένεται την Τετάρτη αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, του οποίου οι υπουργοί Εξωτερικών συνεδρίασαν εκτάκτως την Κυριακή.

  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι, πίσω από τις αφορμές, τα πραγματικά αίτια των συγκρούσεων στο Λίβανο «είναι τα γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που διαιωνίζουν και το πρόσφορο έδαφος των θρησκευτικών διαμαχών. Εκφράζει την αλληλεγγύη της στο λιβανικό λαό και στον αγώνα του να ορίζει μόνος του την τύχη του».
ΙΣΡΑΗΛ
Εκβιασμών συνέχεια

Δύο μέρες αναγκάστηκαν να μείνουν στο σκοτάδι ή να επιβιώσουν με ελάχιστο ρεύμα οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Λωρίδας της Γάζας, αφού το Σάββατο σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Χτες, τελικά, η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε την επαναλειτουργία του τερματικού σταθμού καυσίμων στο Ναχάλ Οζ, και έτσι η ηλεκτρική ενέργεια επανήλθε στη Λωρίδα της Γάζας, με το σταγονόμετρο φυσικά, και μέχρι νεοτέρας «εντολής».

Κατά τα άλλα, ενώ συνεχίζονται οι γιορτασμοί για την 60ή επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ, στη χώρα βρέθηκε ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, για έναν ακόμη γύρο επαφών με την ισραηλινή ηγεσία προκειμένου να καταληχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας με τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί φέρονται να ζητούν εγγυήσεις ότι η Αίγυπτος θα ελέγχει τα σύνορα με τη Γάζα και δεν πρόκειται να περάσει κανενός είδους οπλισμός και παράλληλα θέτουν ως προϋπόθεση την απελευθέρωση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που κρατείται αιχμάλωτος από τον Ιούνη του 2006.

Ο Σουλεϊμάν μετά το Ισραήλ αναμένεται να ενημερώσει την ηγεσία της «Χαμάς» στη Γάζα. Την ώρα που ολοκληρώνονταν οι επαφές του, άλλη μια ρουκέτα εκτοξευόταν στο νότιο Ισραήλ, όπου σκοτώθηκε μία 75χρονη. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Τζιχάντ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντικατοχικές διαδηλώσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πάνω από δύο νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων αστυνομίας και διαδηλωτών στο Αφγανιστάν το Σάββατο, σε αντικατοχικές διαδηλώσεις. Το δωσίλογο καθεστώς επιτέθηκε σε χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τους θανάτους αμάχων από τις ξένες δυνάμεις κατοχής και απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στην επαρχία Νανγκαρχάρ, ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με το Πακιστάν. Οι θάνατοι αναφέρθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες.

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ
Χωρίς αλλαγές

ΜΟΣΧΑ.--

Λίγες είναι οι αλλαγές στη ρωσική κυβέρνηση μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την έγκρισή της από τον νέο Πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Πούτιν, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Αμυνας παραμένουν ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ανατόλι Σερντιούκοφ αντίστοιχα, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, διατηρεί τη θέση του. Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Ζούμπκοφ παραμένει υπουργός Αλιείας και πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ το ίδιο πόστο αναλαμβάνει και ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Ιγκορ Σουβάλοφ.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απομάκρυνση του υπουργού Τηλεπικοινωνιών, Λεονίντ Ρέιμαν, το διαχωρισμό του υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας, τη δημιουργία νέων υπουργείων για τον αθλητισμό και τον τουρισμό, καθώς και την οικολογία.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εκεχειρία» στο Σαντρ Σίτι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διαφορετικές ερμηνείες δίνουν στη συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψαν, πριν καν στεγνώσει το μελάνι, το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικά σιιτικό κόμμα, «Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία», που υποστηρίζει την κυβέρνηση Μάλικι, και εκπρόσωποι του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην παραγκούπολη Σαντρ Σίτι. Θεωρητικώς η συμφωνία τέθηκε, χθες, σε ισχύ. Εντούτοις, οι προοπτικές μοιάζουν δυσοίωνες.

Με βάση την επίσημη ενημέρωση, η συμφωνία προβλέπει παράδοση όπλων από τους σιίτες μαχητές εντός τεσσάρων ημερών, ελεύθερη πρόσβαση στην παραγκούπολη στις κυβερνητικές δυνάμεις και αποκατάσταση του ελέγχου τους σε αυτήν, απελευθέρωση όλων των δρόμων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους κατοίκους και στους τραυματίες. Επίσης θεωρητικά δίνεται το δικαίωμα στις κυβερνητικές δυνάμεις να διεξάγουν έρευνες για όπλα, για να τα κατασχέσουν, και για «υπόπτους» προκειμένου να τους συλλάβουν.

Το ζήτημα είναι ότι οι εκπρόσωποι του Σαντρ διαβεβαίωναν ότι δε συναίνεσαν σε καμία παράδοση όπλων από τους μαχητές και ότι συμφώνησαν να γίνονται συλλήψεις μόνο κατόπιν έκδοσης δικαστικού εντάλματος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες μέρες δε θα είναι εύκολες. Πόσο μάλλον, που ο Σαντρ ελέγχει αρκετούς ενόπλους, αλλά όχι όλους. Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις σε «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις κατά της «αλ Κάιντα», στο βόρειο Ιράκ, σκότωσαν, εκτός από δύο ενόπλους, μία μητέρα με το παιδί της.

ΣΟΥΔΑΝ
«Μετέφεραν» το Νταρφούρ στο Χαρτούμ...

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Σουδάν επεκτάθηκε το Σαββατοκύριακο η κρίση στη δυτική επαρχία Νταρφούρ, αφού για πρώτη φορά από το 2003 αντάρτες του «Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας» (JEM) εξαπέλυσαν επίθεση στη δίδυμη πόλη με το Χαρτούμ, Ομντουρμάν.

Δεκάδες αυτοκίνητα του στρατού τυλίχτηκαν το βράδυ του Σαββάτου στις φλόγες από πυρά ανταρτών στο Ομντουρμάν που συνδέεται με την πρωτεύουσα μέσω γέφυρας στο Νείλο. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ότι στην επίθεση συμμετείχαν και μεσαίοι αξιωματικοί του σουδανικού στρατού και ότι οι δυνάμεις των ανταρτών διέθεταν οπλισμό που μπορούσε να ρίξει ακόμη και ελικόπτερα...

Στην πρωτεύουσα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, που σταμάτησε προχτές βράδυ, ενώ σημειώθηκαν αρκετές συλλήψεις στο σουδανικό στράτευμα και μερικών δεκάδων ανταρτών. Επιπλέον χτες συνελήφθη ο Χασάν αλ Τουραμπί (ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1989) νυν ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Λαϊκό Κογκρέσο» και άλλα τέσσερα στελέχη του κόμματός του. Τέλος, πάγωσαν οι διπλωματικές σχέσεις Σουδάν - Τσαντ επειδή το πρώτο κατηγόρησε το δεύτερο πως ενέχεται στις επιθέσεις...

Ο ηγέτης των ανταρτών (πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπασίρ) Χαλίλ Ιμπραχίμ επικηρύχτηκε από τη σουδανική κυβέρνηση με 125 εκατ. δολάρια και χτες δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι σκοπεύει στην εξάντληση του στρατού και στην εξαπόλυση νέων επιθέσεων, υποστηρίζοντας ότι η λύση του προβλήματος του Νταρφούρ είναι στο Χαρτούμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ